Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
White Sand Beach
White Sand Beach
Koh Chang on melko suuri saari, ja siellä on vilkkainakin aikoina tilaa ja mukava lomailla.

Koh Chang, Thaimaa

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Koh Chang eli Norsusaari on suosittu lomakohde, joka kuuluu Thaimaan uusimpiin vierailupaikkoihin. Pitkään se oli vain seikkailijoiden kohde, mutta viime vuosikymmenen aikana siitä on muodostunut suosittu kohde mitä erilaisimpien matkustajien keskuudessa. Siellä viihtyvät erityisen hyvin perheet, nuoret, pariskunnat ja ne, jotka haluavat sukeltaa, tehdä meriretkiä ja syödä erinomaisia ruokia. Koh Chang on melko suuri saari, ja siellä on vilkkainakin aikoina tilaa ja mukava lomailla. Saaren rannat ovat erilaisia, ja eri rannoilla on erilaiset majoitusmahdollisuudet, ja Koh Chang onkin kaikin tavoin monipuolinen vierailupaikka.

Koh Chang tunnetaan monessa paikassa nimellä Ko Chang ja myös Kochang, ja sinne on mantereelta parin kilometrin lauttamatka. Koh Changille voi lähteä viettämään koko loman, jolloin pakettimatka on hyvä ratkaisu, tai sen voi yhdistää lomailuun monessa eri paikassa. Koh Changin lisäksi samalla matkalla on helppo nähdä ainakin Bangkok, Pattaya ja muutama tyypillinen thaimaalainen kaupunki, kuten Trat. Koh Changilta on myös helppo käydä naapurimaassa, Kambodžassa, ja sen lähellä on muitakin kohteita. Koh Chang on hyvä lomakohde talvisin, ja jos saareen haluaa tutustua kunnolla, kannattaa siellä viettää vähintään kolme neljä yötä.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Koh Changilla tällä hetkellä

Tuleva sää

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkänajan ennuste Koh Changiin

Ilmasto

Koh Changilla on trooppinen ilmasto, jossa on kolme eri vuodenaikaa. Kuiva viileä kausi (marras-helmikuu), kuiva ja kuuma kausi (maalis-huhtikuu) ja sadekausi (touko-lokakuu). Lämpötilat vaihtelevat yöt päivät hyvin vähän ympäri vuoden, ja vain harvoin on öisin alle 22 astetta ja päivisin alle 28 astetta. Ilman kosteusprosentti pysyttelee korkeana (70–80 %) ympäri vuoden, ja vaikka Ko Changilla ei ole niin kuuma (max 37 astetta) kuin kesällä Etelä-Euroopassa, vie kostea kuumuus nopeasti voimat silloinkin kun päivisin on vain 26 astetta. Koh Chang on kuitenkin saari, jolla käy tuulenvire, ja Thaimaassa saaret ovatkin ilmastoltaan mannerta miellyttävimpiä, ainakin kuivana kautena marraskuulta huhtikuun loppupuolelle. Merivesi on tasaisen lämmintä ympäri vuoden, ja se on aina 28–30-asteista.

Koh Changin matkustuskauden alku on marraskuussa, jolloin sateet taukoavat ja on vehreää. Marraskuussa sataa vielä jonkin verran mutta joulukuun alusta maaliskuun puoliväliin sateita saadaan harvoin ja useimmat päivät ovat täysin tai lähes täysin aurinkoisia. Aurinkoa on luvassa tähän vuodenaikaan eniten, ja se paistaa vähintään 6 tuntia vuorokaudessa joulukuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana.

Joulukuun alusta maaliskuun loppuun Koh Changilla on päivisin 25–32 astetta ja öisin 20–25. Huhtikuu ja marraskuu ovat myös varteenotettavia matkustuskuukausia, mutta huhtikuulta aina lokakuuhun tai marraskuun puoliväliin sateet ovat yleisiä. Koh Chang on varsinaisessa myrskynsilmässä, sillä tuulet puhaltavat monsuunisateet suoraan sinne, ja kesäkuusta syys-lokakuulle voi hyvinkin sataa 500 milliä kuukaudessa. Lämpötila kuitenkin pysyttelee monsuunikaudellakin korkealla, ja se on uskomattoman kostea ajankohta vierailla Thaimaan näillä tienoin.

Koh Changin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Koh Changissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Parhaat matkustusajat

Matkatoimistojen suosimat matkustusajat marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin ovat paras vuodenaika lähteä Koh Changille. Normaalia äänekkäämpää ja vilkkaampaa on jouluntienoilta loppiaiseen tai tammikuun puoliväliin ja helmikuun kahden viimeisen viikon aikana. Vuosina, jolloin pääsiäinen sattuu maaliskuun alkupuolelle, voi maaliskuussakin olla ainakin pieni matkustuspiikki.

Parhaat ajat matkustaa Koh Changille ovat marraskuun puolivälistä jouluun ja loppiaisen jälkeisestä viikosta helmikuun puoliväliin. Hiihtoloma ei tuo niin paljon vierailijoita kuin joululoma, joten tämä on aivan hyvä aika vierailla saarella. Maaliskuu on melko rauhallinen kuukausi, ja maaliskuun loppuun mennessä suurimmat juhlat on saarella juhlittu ja Koh Chang hiljenee aina seuraavaan marraskuuhun asti.

Ranta Koh Changilla
Eri rantoihin tutustuminen on yksi pääasiallisia ajanviettotapoja Koh Changilla.

Ajanvietemahdollisuudet ja vierailupaikat

Koh Changille ei lähdetä nähtävyyksiä katsomaan eikä siellä nähtävyyksiä olekaan. Muutama näköalapaikka ja vesiputous, jotka ovat päätien varrella tai lähellä sitä, kiinnostavat niitä, jotka ajelevat saaren eri osiin skoottereilla. Kaikille matkustajille eri rantoihin tutustuminen on yksi pääasiallisia ajanviettotapoja, ja osa myös etsii erilaisia ranta-ajanvietteitä ja muuta tekemistä. Eri rannoilla voi tehdä kaikenlaista, ja Koh Chang on monipuolinen paikka sukeltaa ja tehdä monenmoisia asioita kohtuuhinnalla.

Koh Chang on myös vierailupaikoiltaan monipuolinen saari, ja yksi hyvä päiväretkikohde siellä on eteläkärjessä oleva kalastajakylä, josta on erityisen hyvä lähteä jonkinlaiselle meriretkelle. Mahdollinen päiväretkikohde niille, joilla on aikaa ja energiaa, on vierailla mantereella ja etenkin miellyttävässä Tratin kaupungissa, jossa saa tuntumaa Thaimaan varsin normaalin kaupungin elämänmenoon.

Matkatoimisto
Jos aikoo risteilylle tai muulle päiväretkelle muiden kanssa, kannattaa sellainen varata virallisesta matkatoimistosta, jonka tunnistaa T.A.T. -numerosta.

Jos aikoo risteilylle tai muulle päiväretkelle muiden kanssa, kannattaa sellainen varata virallisesta matkatoimistosta, jonkalaisia Koh Changilla on useita. Virallisella matkatoimistolla on T.A.T. -numero eli ”Tourist Authority of Thailand number”, ja jos siitä ei näy merkkiä, kannattaa kysyä mikä matkatoimiston T.A.T. -numero on. Yksi tällainen on muutenkin palveluiltaan hyvällä White Sand Beachillä, päätiellä joka kulkee sen edustalla, ja sen nimi on Island Net [kartalla].

Rannat

Koh Changissa on useita upeita rantoja, joiden joukosta voi vaikka joka päivä valita eri rannan. Valtaosa siellä lomailevista kuitenkin oleskelee majapaikkaa lähimpänä olevalla rannalla, ja jos näin haluaa tehdä, on White Sand Beach, jolta on helppo käydä myös mantereella, hyvä paikka viettää vaikka koko loma.

Yksi suosituimmista, hotelleiltaan kalleimmista ja kaikin tavoin hienoimmista rannoista on pitkä ja monipuolinen Hat Sai Khao eli White Sand Beach [kartalla], joka tunnetaan myös nimillä White Sands Beach ja Whitesands Beach. Rannalla on monenmoista nimeä, mutta se on nimensä mukaisesti valkea, aivan hienohiekkainen ranta, jonka pohjoispäässä on yllättävän rauhallisia ja osin jopa suojaisiakin osia ja josta valtaosa on melko vilkasta. Ranta on kapea, sitä reunustavat palvelut ovat hyviä ja moni myös majoittuu sen tuntumaan. Sen varrella on halpoja bungaloweja, kohtuuhintaisia guesthouseja ja lomakeskuksia, joita on moneen lähtöön ja joista osa on luksusluokkaa. Rannalta voi vuokrata kaikenlaista, ja sillä on helppo maata varjossa, mikä onkin keskipäivän kuumuudessa viisainta. Rantaa on mukava kävellen mittailla, ja matkan varrella voi pysähtyä syömään tai juomalle.

Hat Kai Mook [kartalla] on englanniksi Pearl Beach eli helmiranta. Sinne ei ole pitkä matka White Sand Beachilta, mutta tämä ei ole hyvä ranta uimiselle tai auringon ottamiselle. Tämä on hyvä ranta snorklata, ja se onkin helmirannan suurin vetonaula.

Ao Khlong Prao [kartalla] on seuraava ranta saaren länsirannikolla. Tämä on ranta, jolle tullaan laskuveden aikana poimimaan simpukoita ja muuta merenpohjasta löytyvää. Sen vieressä on toinen ranta, Hat Kaibae, joka on perheiden ja keski-ikäisten pariskuntien suosima ranta majapaikalle.

Lonely Beach [kartalla] eli Chaiyam ei ole mikään yksinäinen ranta vaan suosittu paikka, jonka yhteydessä on paljon erilaisia harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia. Se on paras paikka nuorille ja niille, jotka ovat kiinnostuneita yöelämästä, sukelluksesta ja muutenkin aktiivisesta ja riehakkaastakin lomasta. Se on perinteisesti ollut rinkkamatkaajien suosiossa, ja se on edelleenkin paikka, jossa on edullisia majapaikkoja ja rento meininki. Se on myös paikka, jossa on muualla Thaimaassa harvinaisia ja jopa paheksuttuja yläosattomissa aurinkoa ottavia naisia, ja jos haluaa keskittyä viihteeseen ja yöelämään, on se paras osoite majapaikalle. Ranta on kuitenkin usein päivisin tupaten täynnä, sillä sinne tullaan saaren muista osista, ja se on hiljakseen muuttumassa kalliimmaksi ja hienommaksi paikaksi.

Saarella on muitakin rantoja, ja I am Koh Chang kertoo niistä lisää.

Nam Tok Than Mayom -vesiputous
Nam Tok Than Mayom on kolme vesiputousta, jotka ovat Khlonng Mayom -joen varrella.
Kuva: Paul Rushton

Vesiputoukset

Vesiputoukset kuten joetkin voivat Thaimaassa talven aikana kuivua, mutta Koh Changin vesiputoukset ovat hyvässä kuosissa heinäkuulta joulukuulle. Jos Koh Changille matkustaa marras- tai joulukuussa, kannattaa vierailla vesiputouksilla, joilla yleensä onkin viileämpää kuin monessa muussa paikassa. Vesiputoukset ovat saaren itäpuolella, joka on melko erilainen kuin hiekkarannoistaan tunnettu länsiranta.

Nam Tok Khiri Phet [kartalla] on saaren etelärannikon itäosissa, ja sille on noin vartin kävelymatka päätieltä. Kuumuus voi vähän haitata, mutta vesiputouksella on eräänlainen kylmäallas, johon voi hypätä vilvoittelemaan. Se on vähemmän suosittu vierailupaikka kuin jotkut muut vesiputoukset, ja sinne on aika helppo monesta paikasta siirtyä.

Nam Tok Than Mayom [kartalla] on itse asiassa kolme vesiputousta, jotka ovat Khlonng Mayom -joen varrella. Ylhäältä on mahtavat näkymät, ja täällä on myös merkkejä muinaisten kuninkaitten läsnäolosta. Tämä on suosittu vierailupaikka, jonne kuitenkin on matkaa saaren pääpaikoilta.

I am Koh Chang esittelee kaikki saaren seitsemän vesiputousta.

Ban Bang Bao

Saaren etelärannikolla oleva kylä nimeltään Ban Bang Bao [kartalla] oli pitkään paikka, jossa oli oikean kalastajakylän tunnelmaa ja jossa sai nähdä miten saarella ennen turistien saapumista eleltiin. Nykyään se on kuitenkin marraskuulta maaliskuulle alistunut kaupallisuuden tuomiin etuihin, ja se on paikka, jossa turisteille myydään sitä sun tätä.

Monet perheet ovat muuttaneet talonsa kaupaksi tai ravintolaksi, ja kylä on edelleen vierailun arvoinen. Siellä on saaren parhaita ravintoloita, ja siellä on mukava maistella mereneläviä. Tämä onkin paikka, jonne tullaan syömään ja myös tekemään ostoksia, ja täällä voi loman tuliaisostokset hoitaa muutamassa tunnissa. Parhaat apajat ravintola-aterialle ovatkin merenrannalla ja etenkin niemimaalla olevissa ravintoloissa, sillä niiltä on hyvät näkymät.

Ban Bang Baoon kannattaa lähteä myös siksi, että sieltä on helppo lähteä veneretkelle. Sieltä lähtee kaikenlaisia aluksia kohti Koh Changin eteläpuolella olevia saaria, joita on useita.

Lauta
White Sand Beachin yhteydessä on kaikkea vesilajeihin liittyvää. Esimerkiksi suppailu on kasvattanut Koh Changilla suosiotaan.

Harrastusmahdollisuuksia

Koh Changilla voi harrastaa monenmoisia asioita, mutta sinne suuntaavan on hyvä ottaa huomioon, että siellä on yötä päivää kuumaa ja kosteaa. Niinpä monet normaalit harrastukset, kuten pyöräily, lenkkeily, tennis ja golf ovat siellä kuumaa puuhaa. Kenties suosituin harrastus on kävellä rantoja pitkin, ja etenkin White Sand Beach tarjoaa usean kilometrin mahdollisuuden kävellä ja tutustua koko rantaan. Muutakin saarella voi harrastaa, kuten sukeltaa, uida, harrastaa muita vesilajeja, harrastaa joogaa tai mennä salille. Kaikkein parhaat apajat sukellukselle ja muille vesilajeille on saaren eteläosissa, joskin myös White Sand Beachin yhteydessä on sukellusvuokraamoita ja muuta vesilajeihin liittyvää.

Koh Changilla on myös mahdollista opetalla tai harrastaa thai-nyrkkeilyä, ja sen keskus on Bai Lan-rannan KC Thai Boxing Club [kartalla].

Sukellus ja snorklaus

Thaimaa on yksi parhaita paikkoja sukeltaa (diving tai scuba diving) tai pintasukeltaa eli snorklata (snorkling), ja Koh Changin kirkkaissa vesissä voi sukeltaessa nähdä ihmeellisiä asioita. Meriveden lämpötila on pinnan alla oleskelulle suotuisa, sillä se pyörii ympäri vuoden 28–30 asteessa. Varsinaista sukellusta harrastetaan vain 5–25 metrin syvyydessä, mikä on helppo syvyys kenelle tahansa, ja näkyvyys on usein 30 metriä. Paras aika sukeltaa on lokakuun alusta toukokuun alkuun. Kaikkein ikimuistoisimpia paikkoja sukellella ovat koraaliriutat, joissa on tyypillistä tropiikin koralliriuttojen väriä ja elämää.

Snorklaaja Koh Changissa
Thaimaa on yksi parhaita paikkoja sukeltaa tai snorklata, ja Koh Changin kirkkaissa vesissä voi sukeltaessa nähdä ihmeellisiä asioita kuten tropiikin koralliriuttojen väriä ja elämää.

Hyviä paikkoja lähteä sukeltamaan lähellä Koh Changia ovat etenkin Koh Man Nok ja Hin Sam Sao, ja jos haluaa kauemmas ja syvemmälle, ovat Hin Luk Bat ja Hin Raap hyviä paikkoja nähdä koralliriuttoja. Koh Changin ympäristössä on nykyään myös kaksi haaksirikkoista laivaa, joita tietenkin on mielenkiintoista käydä tutkimassa: 100-metrinen HTMS Chang, joka on Koh Changista kaakkoon, ja joulukuussa 2013 uponnut 30-metrinen sotilasalus T11, joka on melko matalalla. Jos mielii nähdä jonkin näistä, tietää jokainen sukelluskoulu tai muu sukellukseen erikoistunut toimija niistä kaiken mahdollisen.

Koh Chang on täynnä sukellusretkiä järjestäviä paikkoja, ja siellä on myös välinevuokraajia. Siellä on myös kauppoja, jotka myyvät sukellukseen liittyvää tavaraa, ja yksi sellainen on Koh Chang Dive Supply [kartalla]. Hyvä paikka vuokrata kaikenlaista, saada opetusta ja muuta mahdollista on saaren eteläpäässä sijaitseva Koh Chang Divers [kartalla]. Jos haluaa opetella sukeltamaan, on sen vieressä sijaitseva Scubadawgs hyvä vierailupaikka, ja sen vieressä oleva Scuba Academy on sekin paikka, josta saa oppia tai lisäoppia. Nitroksisukellusta voi harrastaa, jos menee paikkaan nimeltä Chang Diving Center [kartalla].

Dive Koh Chang kertoo lisää sukellusmahdollisuuksista.

Uiminen ja muut vesilajit

Kaikilla Koh Changin rannoilla voi uida, ja valtaosassa niistä on erittäin hyvä uida tai vain muuten viettää aikaa lähes aina 28-asteisessa merivedessä. Matkustuskautena rannat ovat hyvin tyyniä, ja niiltä on helppo lähteä uintiretkelle. On kuitenkin hyvä huomata, että Thaimaassa mitään rantavahteja tai hengenpelastajia ei ole ja uimari on siellä vaaran tullen yksin. Eli uida ei kannata kauas rannasta, eikä uimaan kannata lähteä toukokuulta lokakuun loppuun.

SUP (stand-up paddle boarding) eli suomeksi SUP-lautailu tai suppailu on kasvattanut Koh Changilla suosiotaan. Lautailla voi paitsi meressä myös joessa, ja matkustuskausi on paras aika harrastaa suppailua. Hyviä paikkoja lähteä katsomaan mahdollisuuksia ovat esimerkiksi SUP Station Koh Chang ja SUP Adventure Asia [kartalla].

Jooga

Buddhalaisena maana Thaimaa on hyvä paikka hiljentyä, mietiskellä ja myös joogata. Vaikka Koh Chang ei ole mikään täysin rauhallinen paratiisisaari, on siellä mahdollisuus joogata niin aloittelijoidenkin kuin alaa pitkään harrastaneidenkin. BB Gym Lonely Beach [kartalla] on ”yksinäisen rannan” lähellä, ja siellä yksi joogatunti maksaa 300 bahtia. I am Koh Chang kertoo lisää joogaamisesta ja joogasaleista.

Kuntosalit

Jos Koh Changilla haluaa pitää huolta siitä, etteivät lihakset kuihdu loman aikana, on siellä mahdollista mennä salille. Yksi suosittu paikka on joogaa ja muitakin mahdollisuuksia tarjoava BB Gym Lonely Beach [kartalla]. Toinen kuntosali on Koh Chang Gym [kartalla].

Myös kalliimmissa hotelleissa ja lomakylissä on kuntosaleja, ja jos haluaa käydä loman aikana usein salilla, kannattaa kenties katsoa hotelli, jossa on kuntosali..

Pikavene lähdössä veneretkelle
Koh Changin vieressä on useita erilaisia saaria, joilla vierailu kuuluu olennaisena osana siellä vietettyyn lomaan.

Risteilyt ja veneretket

Koh Changin vieressä on useita erilaisia saaria, joilla vierailu kuuluu olennaisena osana siellä vietettyyn lomaan. Ainakin yhtenä päivänä on mukava lähteä merille, ja erilaisia mahdollisuuksia on paljon. Paikan päällä on helppo järjestää vaikka mitä, eikä ole tarpeen etukäteen matkatoimiston kautta varata mitään ylihintaisia retkiä. Myös paikallisten, etenkin hienojen majapaikkojen tarjoamat retket voivat olla ylihintaisia.

Kaikkein paras on mennä viralliseen matkatoimistoon ja tutustua siellä mahdollisuuksiin, joista parhaita on vierailu läheisillä saarilla. Bang Bao, joka on saaren eteläosissa sijaitseva kylä, on erinomainen paikka harrastaa kaikenlaista kuten sukellusta, ja se on myös paras paikka lähteä risteilylle tai veneretkelle, sillä lähellä sitä on useita saaria, kuten Koh Klum ja Koh Wai. Muita saaria, joilla käydään, ovat esimerkiksi vuoristoinen Koh Mak ja alueen toiseksi suurin saari Koh Kood.

Jos ei halua aikailla vaan vierailla nopeasti jollakin saarella tai sitten monella eri saarella, on Sea Adventures [kartalla] hyvä osoite. Se on etelärannikolla, ja heillä on käytössään 13-metrinen katamaraani, jonka kyydissä aika ei mene hukkaan.

El Greco [kartalla] on kreikkalainen ravintola Bang Baon laiturilla, ja sieltä voi järjestää itselleen suositun retken Koh Waille, johon kuuluu snorklausta. Lähteä voi myös grillausretkelle Koh Klumille, ja muitakin mahdollisuuksia on.

Muitakin veneretkien järjestäjiä on, ja niistä voi lukea Koh Chang Guidesta.

Trat
Mahdollinen päiväretkikohde on vierailla mantereella ja etenkin miellyttävässä Tratin kaupungissa.

Vierailu mantereella: Trat

Koh Changin Ao Sapparot -laiturilta on vain parin kilometrin matka mantereen lähimmälle laiturille. Sen tuntumassa on kaupunki nimeltään Laem Ngop [kartalla], mutta se ei tarjoa paljon mitään. Ao Thammachat -laiturin vieressä on kaikenlaisia ruokapaikkoja ja kojuja, jotka myyvät kaikenlaisia ruokia, mutta niihin ei kannata kiinnittää huomiota vaan kannattaa kävellä viitoitettua reittiä pitkin autojen välistä satamasta pois. Aivan porttien vieressä on avolavabusseja, jotka voivat viedä charter-tyylisesti yhden tai useamman hengen sinne minne nämä haluavat, tai sitten tuntemattomien kanssa jaetulla avolavabussilla, mikä on edullinen ratkaisu.

Tratiin matka kestää puolisen tuntia, ja vaikka turistilta rokotetaan enemmän kuin thaimaalaisilta, ei matkan pitäisi maksaa yli 100 bahtia ja sen voi saada 50 bahtillakin. Charter-tyylinen koko ajoneuvon vuokraus on kalliimpaa, hinnasta kannattaa neuvotella ja voi myös samalla neuvotella paluumatkan. Matkaan kannattaa lähteä mahdollisimman aikaisin, sillä klo 18 jälkeen paluu on hankalaa. Jos lähtee vaikka lautalla, joka on perillä klo 9–10, jää hyvin aikaa tutustua Tratiin.

Kun saapuu Tratiin rannikon suunnalta, saapuu suoraan ytimeen ja jos haluaa nähdä kauppahallin ja sen ympäristössä olevia liikkeitä, kannattaa jäädä sen edustalla [kartalla] pois.

Jos kaupunkiin saapuu nälkäisenä, on kauppahallin suojissa erinomainen ruokailupaikkaRuokailupaikka kauppahallin suojassa, jossa voi monien kojujen tarjonnasta löytää mieleisensä aterian ja juoman. Hinnat ovat erilaisia kuin Koh Changilla, ja aterian saa tyypilliseen thaimaalaiseen hintaan (30–60 bahtia). Täälläkin merenelävät ovat kaikkein parhaita höysteitä, ja tyypillisiä annoksia ovat paistettu riisi merenelävilläfried rice with seafood (fried rice with seafood) ja paistetut nuudelit merenelävilläpaistetut nuudelit merenelävillä (fried noodles with seafood). Kauppahallissa myydään kaikenlaista, ja sitä on muutenkin hyvä kierrellä. Sen ympäristössä on kauppoja, joista voi löytyä jotakin mielenkiintoista, ja esimerkiksi apteekkeja ja optikkoliikkeitä sen ympäristössä on useita. Myös puhelimen korjaaminen tai uuden puhelimen tai lisälaitteen hankkiminen on kauppahallin ympäristössä helppoa.

Eräänlainen vanhakaupunki sivujoen lähistöllä
Tratin eräänlainen vanhankaupunki sijaitsee miellyttävän sivujoen lähistöllä.

Tratin keskusta ei ole mikään kaikkein mielenkiintoisin paikka, ja kunhan on katsellut sitä aikansa, kannattaa vielä tutustua eräänlaiseen vanhaankaupunkiin, joka on miellyttävän sivujoen lähistöllä. Sen pääkatu on Thana CharoenThana Charoen Road, jolla on paljon edullisia majapaikkoja, ravintoloita, baareja ja kaikenlaista muuta.

Tratissa asuu tai oleskelee osan vuodesta paljon ulkomaalaisia, ja etenkin ranskalaisia siellä tulee vastaan. Thana Charoenin ravintolat ja muu tarjonta onkin lähinnä ulkomaalaisille suunnattua, ja siellä on monessa paikassa nuorekas tunnelma. Sen varrella voi istahtaa terassille, mennä vaikka pieneen mutta pippuriseen Cafe Oscariin [kartalla], josta ison Leon tai Changin saa 80 bahtilla, tai syödä ateria Artist’s Place -hostelin mukavalla sisäpihalla, jolla on tarjolla sekä paikallisia että muita ruokia, myös kasvissyöjille. Se tulee vastaan reilut sata metriä Cafe Oscarin jälkeen.

Thana Charoenin voi kävellä päähän asti, jolloin saapuu risteykseen, ja tässä kohtaa on myös iso silta. Sillan vieressä olevien rakennusten läpi voi kävellä Khlang Trat -sivujoelle, joka on eräänlainen kanava. Sen varrella on remontissa olevaa tunnelmaa eikä sillä tunnu enää liikkuvan juuri minkäänlaisia aluksia, mutta sen promenadillaKhlang Trat -sivujokea reunustava promenadi on mukava vähän jaloitella. Joenrannan talot ovat sitä tyypillistä thaimaalaista joenranta-asutusta, jonkalaista siellä moni kuvittelee olevan vielä paljonkin, ja Tratin joenranta tarjoaakin mahdollisuuden nähdä tällaisia näkymiä.

Iltatori
Tratissa alkaa noin klo 16 alkaen iltatori, jolla on kaupan kaikenlaisia elintarvikkeita ja ruokiakin.

Paljon muuta oleellista nähtävää Tratissa ei ole, mutta jos siellä päättää yöpyä, on Thana Charoenin varrella erinomaisia mutta edullisia guesthouseja ja muita majapaikkoja, joissa on kaikkein mukavinta yöpyä. Jos Tratissa yöpyy, alkaa noin klo 16 alkaen iltatori [kartalla], jolla on kaupan kaikenlaisia elintarvikkeita ja ruokiakin. Siellä voi syödä ja tutustua vilinään, jonka joukossa on hyvin vähän ulkomaalaisia ja lähinnä thaimaalaista paikallisväriä. RuokakojutRuokakoju Tratin iltatorilla ovat värikkäitä, ja niitä tutkiessa nälkä yllättää. Jos ei halua syödä iltatorilla, on Thana Charoenin varrella muutama hyvä ravintola, jotka ovat kielitaitoisia ja korkeatasoisia. Monilla on ruokalista kadulla, ja monet tarjoavat paikallisten ruokien lisäksi länsimaisia ruokia. Myös illanviettopaikkana katu on kaupungin paras osoite.

Jos ei järjestänyt paluumatkaa etukäteen, pääsee Tratista Ao Thammachatin rantaan avolavabussilla, joka lähtee parhaiten kauppahallin vierestä [kartalla] aamu- ja iltapäivisin. Jos päättää mennä muiden kanssa, voi joutua odottelemaan pitkiäkin aikoja, ja hinta on alimmillaan 100 bahtia mutta turistilta voidaan yrittää nyhtää enemmän. Avolavabussista voi myös tehdä taksin, jolloin se charter-tyylisesti otetaan kokonaan itselle. Sellainen on kallista yhdelle hengelle mutta kaksi tai useampi henkilö pääsee laivarantaan kohtuuhinnalla.

Lisää aiheesta:

I am Koh Chang esittelee harrastusmahdollisuuksia.

Koh Chang Guide esittelee harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia.

TripAdvisor esittelee nähtävää ja tekemistä Koh Changilla.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Paul Rushton /123RF, Toey19863 /Wikimedia
2019/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti