Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Thai-ruokaa
Parhaita paikallisia ruokia ovat merenelävillä höystetyt, sillä ne pyydetään samana päivänä ja ne ovat täälläpäin aivan toisenlaisia kuin monessa muussa paikassa. Etenkin katkaravut (shrimp) ovat suuria ja meheviä.

Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, maksukortit ja rahanvaihto

Thaimaan valuutta on Thai Baht eli THB, ja sen kurssin lähiaikojen kehityksineen voi katsoa vaikka X-ratesta.

Koh Changilla on paljon pankkiautomaatteja, ja parhaiten sellaisen voi paikantaa pankin yhteydestä ja päätien (Rural Road tai Moo 4) varrelta. Eri keskittymistä, joista White Sand Beach [kartalla] on yksi suurimpia ja parhaiten varusteltuja, löytyy automaatteja. Huono asia Thaimaassa on se, että automaatista tai kortista riippumatta nostosta veloitetaan 220 bahtia lisämaksua, joten nostojen kannattaa olla suuria.

Maksukortit eivät käy kovin hyvin missäänpäin Thaimaata, eikä Koh Changillakaan paljon korttia heilutella. Sellaiset liikkeet kuin 7-Eleven ja Tesco Lotus ottavat vastaan kortteja, mutta yleensä minimimaksu on 300 ja joissain pienissä liikkeissä maksimisumma on 3000 bahtia.

Yksi tapa säästää ja varmistaa, että mukana on aina käteistä, on ottaa euroja mukaan sen verran kuin ajattelee matkalla kuluvan. Niitä voi sitten vaihtaa jo ennen Koh Changille saapumista, ja Koh Changilla voi vaihtaa rahaa monessa paikassa. Tärkeää kuitenkin on varmistaa, että rahanvaihtopiste näyttää molemmat kurssit ja että kurssi ei suuresti poikkea päivän kurssista. Tärkeä on myös yrittää löytää piste, jossa osto- ja myyntikurssi ovat lähellä toisiaan. Monessa rahanvaihtopisteessä suurista seteleistä, joihin lasketaan ainakin 100 euron mutta usein myös 50 euron setelit, saa paremman kurssin kuin pienemmistä seteleistä. Rahaa vaihtaessa mukana pitää olla passi, passin kopio tai EU-henkilökortti.

Ostokset

Koh Chang on parempi ostospaikka kuin monet muut Thaimaan saaret, ja siellä voi tehdä monenmoisia ostoksia. Jos loma on viikon tai kahden pituinen, voi myös lähteä mantereelle, jossa Tratin kaupungissa on kauppahalli, toreja ja enemmän kauppoja kuin saarella.

Paras paikka tehdä tuliaisostoksia on saaren etelärannikolla oleva Ban Bang Bao [kartalla]. Ennen kuin ostaa käsitöitä tai tyypillisiä paikallisia tuotteita, kannattaa käydä siellä katsomassa tarjontaa. Koh Changilta voi ostella monenmoisia asioita, ja kuten muuallakin Thaimaassa esimerkiksi erilaiset kauneudenhoitotuotteet, rasvat kuten kookosrasva, käsityöt, taide, erilaisista eksoottisista puista kuten mangopuusta valmistetut tuotteet, kuumiin ilmastoihin soveltuvat vaatteet ja monenmoiset muut tuotteet ovat siellä hyvin kaupan. Monet merkkituotteet voivat olla piraattituotteita, ja Adidas, Nike ja vastaavat merkit ovat harvoin oikeita, lukuun ottamatta kalliita erikoisliikkeitä. Hinta kertoo tuotteesta paljon, ja jos merkkituote on hullunhalpa, se on sekundatuote.

Ruokakauppoja Koh Changilla on paljon. 7-Eleven on yksi yleisimpiä, ja näitä yleensä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna olevia kauppoja on siellä täällä. Saaren länsirannikon keskivaiheilla oleva Tesco Lotus [kartalla] on paikka, josta saa suuren määrän erilaisia elintarvikkeita ja muitakin tuotteita (avoinna klo 6–21).

Muitakin liikkeitä tulee vastaan, mutta yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä on se, että alkoholia saa kaupata vain klo 11–14 ja klo 17–24.

Ruoat ja ravintolat

Thaimaassa on erinomaiset ruoat, mutta turistien suosimilla saarilla kuten Koh Changilla ne voivat olla ylihintaisia tai jäädä muun tarjonnan jalkoihin. Aina on järkevintä syödä siellä missä paikallisetkin tuntuvat syövän, eikä tämä ole vaikeaa, sillä saarella on paljon asukkaita ja työntekijöitä ja lisäksi thaimaalaiset lomailevat siellä hekin entistä enemmän.

Parhaita paikallisia ruokia ovat merenelävillä höystetyt, sillä ne pyydetään samana päivänä ja ne ovat täälläpäin aivan toisenlaisia kuin monessa muussa paikassa. Etenkin katkaravut (shrimp) ovat suuria ja meheviä, eikä sellaisista voi Euroopassa tuoreina haaveillakaan. Jos haluaa tyypillisiä paikallisia ruokia, ovat mereneläviä tai sitten vain esimerkiksi yhtä merenelävää kuten kalmaria (squid) tai rapua (crab) sisältävät wok-annokset erinomaisia. ”Fried rice with seafood” eli paistettua riisiä ja mereneläviä tai ”Fried noodles with seafood” eli paistettua nuudelia ja mereneläviä ovat aivan lyömättömiä annoksia. Myös sellaiset tyypilliset thaimaalaiset annokset kuin pad thaipát thai (pát thai) ovat erinomaisia, ja sen koostumus voi vaihdella ravintolan, paikkakunnan tai tienoon mukaan.

Kalleimpia paikkoja syödä mitään ovat rannat, ja etenkin pääranta eli White Sand Beach on normaalia kalliimpi. Monet ravintolat ovatkin vähän normaalia hienompia, ja jos mielii syödä paikallisen perusaterian, kannattaa siirtyä päätielle, jonka varrella on monenmoisia ruokapaikkoja. Niistä saa tyypillisen thaimaalaisen annoksen 100–200 bahtilla, ja länsimaiset ruoat kuten pitsat, hampurilaiset ja pihvit maksavat yleensä huomattavasti enemmän (250–500 bahtia) ja ovat tasoltaan huonompia kuin Euroopassa.

Ainakin kerran kannattaa lähteä lounaalle saaren etelärannikolla olevaan Ban Bang Baoon [kartalla], joka aikoinaan oli kalastajakylä ja joka nykyään tunnetaan venelaituristaan, ostospaikoistaan ja merenelävistään. Siellä on hyvä käydä, kunhan vain pitää mielessä sen, että viiden kuuden jälkeen illalla sieltä muualle siirtyminen on hankalaa tai ainakin huomattavasti normaalia kalliimpaa.

Huomionarvoinen seikka on se, että puhtaita kasvisruokia on vähän, sillä jotakin kalakastiketta tai muuta lorautetaan yleensä sekaan ja vaikka annoksessa olisi tofua voi siinä myös olla lihaa. Saarella kuitenkin on melkoinen määrä ravintoloita, joista saa kasvisannoksia tai jotka ovat täysin vegaaneille ja muille kasvissyöjille suunnattua. Tällaisia ruokapaikkoja voi etukäteen katsella Happy Cowsta.

Lisää tietoa ruoista ja ravintoloista:

I am Koh Chang käy läpi ruokia, hintoja ja ravintoloita.

Ko Chang Island esittelee mielenkiintoisia ravintoloita.

Yöelämä

Koh Chang on monen muun asian lisäksi pienimuotoinen yöelämän keskus, jossa usein otetaan ilo irti ja joka on länsimaisen nuorison suosima bailupaikka. Se ei ole yhtä suosittu kuin etelämmässä olevat saaret tai Koh Samet, mutta siellä on nuorekasta yöelämää ja siellä voi iltaisin kuka tahansa ottaa ilon irti. Huomionarvoisin seikka on se, että kauas majapaikalta ei kannata lähteä juhlimaan, ja aina on kannattavaa pimeyden laskeuduttua olla kivenheiton päässä majapaikalta. Missään nimessä ei kannata ajella skootterilla jotakin otettuaan, ja iltaisin kyydin hankkiminen voi osoittautua hankalaksi tai ainakin hintavaksi hommaksi.

Koh Chang auringonlaskun jälkeen (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kauas majapaikalta ei kannata lähteä juhlimaan, ja aina on kannattavaa pimeyden laskeuduttua olla kivenheiton päässä majapaikalta.

Kaiken kaikkiaan Koh Chang ei ole suuri juhlimispaikka, siellä ei ole öisiä rantabileitä kuten läheisellä Koh Sametilla ja sinne suuntaa lähinnä ihmisiä, joille jatkuva juhliminen ei ole lomalla tärkeää. Jos haluaa juhlia, ovat sellaiset saaret kuin Phuket, Koh Samet ja Koh Samui parempia kohteita, ja melko lähellä oleva Pattaya on sekin yksi Thaimaan yöelämän keskuksia.

Jos haluaa iltaisin juhlia, on Lonely Beach [kartalla] kaikkein paras ja nuorekkain paikka. Siellä on tiskijukkia ja joskus isojakin bileitä. Jos ei halua missään nimessä kuunnella meteliä öisin, kannattaa Lonely Beachia majapaikkaa varatessa vältellä.

Saaren pääranta on lähinnä laivalaituria oleva White Sand Beach [kartalla], ja se on hyvä paikka auringonlaskun aikaan nautitulle koktailille tai muulle drinkille. Se on myös päivisin oiva paikka ottaa olutta tai jotakin muuta, ja siellä on iltaisin elävää musiikkia ja muutakin viihdettä.

Kolmas paikka, jossa on yöelämää ja iltaviihdettä, on Kai Bae [kartalla]. Myös etelärannikolla olevassa entisessä kalastajakylässä (Ban Bang Bao) on bileitä, live-musaa ja muuta, mutta niitä on lähinnä kerran viikossa.

Alkoholi on Thaimaassa suhteessa kaikkeen muuhun hintavaa, ja sen hinta on niin korkea, että paikallisia ei paljon baareissa näy. Saarilla on mannerta hintavampaa, ja ison oluen saa vaivoin happy hourin aikaan 100 bahtilla. Huomionarvoinen seikka on se, että pieni olut (0,32 litraa) on aina huomattavasti huonompi ostos kuin iso olut (0,64) litraa, sillä niiden hintaero ei ole yleensä kovin suuri. Muista juomista paikalliset viskit ovat kohtuuhintaisia, ja Hong Thong on aivan yhtä hyvää kuin Skotlannista tänne asti rahdatut viskit. Ulkomaiset oluet, viinat ja etenkin viinit ovat kaupassakin kalliita, lähes Alkon hinnoissa. Monissa baareissa on tarjouksia, ja etenkin alkuillan happy hour tarjoaa tilaisuuden maistella oluita ja muita juomia normaalia edullisemmin. Hyviä paikallisia oluita ovat A-oluen vahvuiset Chang ja Leo, jotka yleensä ovat edullisimpia oluita.

Explore Koh Chang käy läpi eri rantojen potentiaalia illanviettopaikkoina.

I am Koh Chang esittelee yleisesti saaren yöelämää.

Tapahtumat

Thaimaassa ei ole paljon yleisiä juhlapäiviä, jotka sulkisivat paljon paikkoja, mutta kerran viikossa keskiviikkona rantatyöntekijät ja jotkut muut pitävät lomapäivän. Erilaisia uuteen kuninkaaseen ja edesmenneisiin kuninkaallisiin liittyviä juhlapäiviä on vuodessa kymmenkunta, mutta ne eivät vaikuta Koh Changin elämään juuri millään tavalla.

Yksi rasittava juhla, joka ajoittuu matkustuskauteen, on Kiinalainen uusivuosi, jota juhlitaan 3–4 päivää. Se ei saarella juurikaan haittaa, mutta mikäli vain mahdollista, näinä päivinä ei ole kannattavaa matkustaa pitkiä matkoja, sillä liikennevälineet ovat täynnä. Kiinalainen uusivuosi on joko tammikuun loppupuolella tai helmikuun alussa.

Kiinalaista uuttavuotta rasittavampikin aika on Thaimaalainen uusivuosi, joka nykyään on huhtikuussa. Songkran on kammottava juhla, jolloin voi saada kylmää vettä niskaansa tai noin vain kasvot maalatuksi. Songran on kuitenkin yleensä jo matkustuskauden ulkopuolella, mutta jos tähän aikaan lomailee Koh Changilla, kannattaa olla kujeilevien paikallisten suhteen tarkkana.

Koh Chang Tourism esittelee suurimpia tapahtumia paitsi Koh Changilla myös Tratin alueella.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Gerrit Burow /Flickr
2019/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti