Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Perhe White Sand Beach -rannalla Koh Changilla
Koh Chang on sopivampi lomapaikka perheille kuin samalla suunnalla olevat Pattaya ja Koh Samet, ja sinne kannattaa matkustaa kuten muuallekin Thaimaahan marraskuulta maaliskuulle.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Koh Changilla

Koh Chang on erinomainen lomakohde perheille, ja perheiden on kannattavampaa lomailla Koh Changilla kuin monessa muun Thaimaan kolkassa. Koh Chang on sopivampi lomapaikka perheille kuin samalla suunnalla olevat Pattaya ja Koh Samet, ja sinne kannattaa matkustaa kuten muuallekin Thaimaahan marraskuulta maaliskuulle. Muina aikoina sataa, on myrskyisää ja paikkoja on kiinni, ja erityisen huono matkustusaika on toukokuulta lokakuulle.

Koh Changissa on paljon mitä erilaisimpia mahdollisuuksia ja tienoita, joilta voi ottaa majapaikan. Liikkuminen kosteassa kuumuudessa voi Koh Changilla olla ongelma, mutta avolavataksit vievät eri paikkoihin ja sellaisen voi ottaa myös koko perheelle. Kävely onnistuu varsin rajoitetusti lähinnä tiettyjen rantojen tuntumassa, mutta pidempiä matkoja esimerkiksi lomakeskukselta toiselle on hankala kävellä, vaikka matka kartalla vaikuttaa lyhyeltä.

Skoottereita vuokrataan paljon ja kohtuuhinnalla, ja perheet, joilla on yli 15-vuotiaita lapsia, voivat tietenkin vuokrata skootterit. Koh Chang ei kuitenkaan ole paikka, jossa kannattaa opetella mopolla ajelua tai jossa skootterin selkään kannattaa nousta kokemattoman, sillä se on mäkinen ja kaikin tavoin hankala paikka ajella skootterilla. Pyörällä voi joissain paikoissa ajella mutta monet mäet ovat uskomattoman jyrkkiä ja kuumuus etenkin auringon helottaessa taivaankannen laelta (noin klo 11–15) on siihen tottumattomalle tukahduttavaa.

Koh Sametilla on paljon hyttysiä, joiden tiedetään levittävän suhteellisen harmitonta denguekuumetta mutta myös sitä huomattavasti vakavampaa malariaa. Hyttyset pistelevät erityisen innokkaasti tuulettomissa paikoissa aamuisin ja iltaisin. Koh Sametille saapuvan kannattaa heti marssia valintamyymälään kuten Tesco Lotukseen tai 7-Eleveniin tai sitten apteekkiin ja hankkia hyttys- ja hyönteismyrkkyä. Niitä on monenmoisia, ja lapsille DEET-myrkyt ovat kaikkein tehokkaimpia mutta myös kalleimpia. Suihkutettavat hyönteismyrkyt ovat parhaita, sillä kädet eivät tule rasvaisiksi ja myrkkyä on helppo laittaa päähän ja hiusten sekaan, jonne hyttyset mielellään iskevät. Hyttysmyrkkyä kannattaa laittaa muutaman kerran päivässä, sillä etenkin uiminen ja hikoilu vievät myrkyt mennessään. Kannattaa myös huolehtia siitä, että hyttysiä ei päivisin pääse majapaikkaan, ja erilaiset hyttysverkot ovat ikkunoissa ja sänkyjen suojaksi hyviä. Jos iltaisin istuskelee ulkona, kaikkein paras on olla paikassa, jossa tuulettimet ovat päällä, sillä hyttyset eivät viihdy sellaisissa paikoissa.

Apinoita
Tärkeää on että lapset eivät koske tai mene liian lähelle apinoita, koiria tai muitakaan eläimiä.

Jos Koh Changilla tulee kuumetta tai muita normaalia vakavampia oireita, on siellä hyvät klinikat ja terveydenhuoltopalvelut. Yksi varsin hyvä paikka mennä hätätapauksessa on lähellä satamaa olevan White Sand Beachin vieressä oleva klinikka. International Clinic Koh Chang [kartalla] on päätien varrella ja aina avoinna. Jos haluaa sairaalaan, sijaitsee aivan toisella puolella saarta Kohchang Hospital [kartalla]. Muitakin hoitopaikkoja on, ja ongelmien tullessa majapaikalta voi kysyä lähintä klinikkaa ja kyytiä sinne.

Lasten muuhun hygieniaan, aivan kuten aikuistenkin, on Koh Changilla suhtauduttava vakavasti. Kädet on pestävä aina ennen ruokailua tai minkään suuhun panemista. Käsien desinfiointiaine on hyvä pitää mukana, mutta se ei korvaa käsienpesua, vain tehostaa sen vaikutuksia. Kuumuus tuo iholle hikeä, joka puolestaan voi etenkin herkkäihoisille lapsille aiheuttaa ihottumaa. Joka ilta on hyvä peseytyä, ja lapset voi nopeasti suihkuttaa parikin kertaa päivässä.

Tärkeää on myös se, että lapset eivät koske tai mene liian lähelle apinoita, joita saarella on, koiria tai muitakaan eläimiä. Niillä on vesikauhua ja muita tauteja, ja eläimistä kannattaa rannoilla ja pääkadulla pysytellä erossa.

Ruokailu onnistuu erittäin hyvin lasten ja nuortenkin kanssa, ja ruoan hygieniataso on loistava. Kaikki tehdään tuoreista puhtaista raaka-aineista, ja tyypilliset thaimaalaiset ruoat paistetaan nopeasti wokissa, niin että mahdolliset pöpöt kuolevat mutta ruokien vitamiinit ja hivenaineet säilyvät. Länsimaiset ruoat eivät ole yhtä hyviä tai turvallisia, sillä niissä käytetään paikallisille varsin tuntemattomia aineksia, joita ei välttämättä osata säilyttää oikein. Saarelta kuitenkin saa pitsoja, pastaa, hampurilaisia ja monenmoista muuta länsimaista ruokaa. Parhaat ateriat ovat kuitenkin myös hinnoiltaan edullisimmat thai-ruoat, joista esimerkiksi merenelävillä paistettu riisi- tai nuudeliannos on vertaansa vailla ja sellaisen saa hintavalta Koh Changiltakin 100–200 bahtilla.

Lisää aiheesta:

I am Koh Chang esittelee lapsiperheille soveltuvia lomakeskuksia.

Baht-bussi
Avolavabussit liikkuvat päätiellä (Rural Road), jonka varrella lähes kaikki tärkeä Koh Changissa sijaitsee.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Koh Changin julkinen liikenne rajoittuu muutamaan avolavabussiin (songthaew), jotka vievät kaikkein parhaiten satamasta kohti saaren eteläkärkeä. Ne liikkuvat päätiellä (Rural Road), jonka varrella lähes kaikki tärkeä sijaitsee.

Jaetun avolavabussin kyytiin ei kannata nousta ainakaan suuremman kuin neljän hengen porukan, ja avolavalla kannattaa matkustaa vain valoisaan aikaan, eli noin klo 7–19. Avolavabussilla liikkuminen on muualta kuin satamasta on suuren osan ajasta sattuman kauppaa, sillä valtaosan ajasta ne kiertelevät harvakseltaan. Matka maksaa 50 bahtista ylöspäin, ja saaren päästä päähän pitäisi yhden ihmisen päästä 150–200 bahtilla. Thaimaassa kyyti on tapana pysäyttää niin, että kättä heilutetaan ylösalas niin kuin painaisi sillä jotakin maata kohden, mutta paikalliset ymmärtävät myös länsimaisen kädenheiluttelun tarkoituksen. Yleensäkin avolavabussit ajavat hitaasti ja jalankulkijan nähdessään tyyttäilevät ja tekevät selväksi, että kyyti olisi tarjolla, ja tämä tekeekin avolavabussilla liikkumisesta melko aikaa vievää touhua.

Skootterivuokraamo Skootterivuokraamo (täyskuva)
Koh Changilla on yleistä vuokrata skootteri. Skootteriin pitää ostaa aina itse bensaa, jota myydään monessa paikassa 0,7 litran viskipulloissa.

Avolavabussi on kätevä joissain tilanteissa lähinnä yksinäisille matkustajille ja pariskunnille, mutta jos matkassa on useita ihmisiä, jos mielii nopeasti jonnekin ja jos haluaa että kaikki sujuu ilman hässäkkää, avolavabussista voi tehdä avolavataksin. Tällöin charter-tyylisesti vuokrataan koko avolava omaan käyttöön, kuskille kerrotaan tarkasti minne halutaan ja hinnat on kannattavaa sopia tarkasti etukäteen. Matkustelu on melko edullista iltaan asti, mutta pimeyden laskeuduttua hinnat nousevat räjähdysmäisesti. Jos haluaa myöhään illalla tai yöllä matkustaa jostakin baarista usean kilometrin päässä olevaan majapaikkaan, voi se tulla kalliiksi. Saaren teillä ei ole mukava millään keinolla liikkua pimeän laskeuduttua, ja sitä kannattaakin loman aikana vältellä.

Skootterit

Saarella on yleistä vuokrata skootteri, ja niitä vuokrataan lähes kenelle tahansa. Passi pitää olla mukana, ja vuokralle voi ottaa skoottereita, joissa on erikokoisia moottoreita. Halvimmat maksavat 200 bahtia päivässä, ja skootteriin pitää ostaa aina itse bensaa, jota myydään monessa paikassa 0,7 litran viskipulloissa. Se ei ole kovin edullista, lähes kaksi euroa litra, mutta skootterit eivät vie paljon bensaa.

Skootterilla kannattaa ajella vain niiden, joilla on kokemusta, ja saarella kannattaa ajella erittäin varovaisesti, sillä mäet ovat jyrkkiä ja monet mutkat ovat vaarallisia, koska ne ovat mäessä eikä voi tietää mitä mutkan takaa eteen tulee. Tyyttäily ennen mutkaa onkin yleistä ja kannattavaa.

Skootterin saa vuokralle vaikka mistä, ja jokaisen lomapaikan kohdalla päätiellä on vuokraamoita. Erityisen helppo skootteri on vuokrata White Sand Beachin edustalla olevalta päätien pätkältä [kartalla].

Siirtyminen lentoasemalta tai muilta asemilta Koh Changille

Koh Chang on helppo yhdistää muihin kaupunkeihin, Thaimaan matkaan tai matkaan, joka ulottuu Indokiinan muihinkin osiin, kuten Kambodžaan. Jos haluaa olla vain Koh Changilla viikon tai kaksi, on pakettimatka, johon sisältyvät ilman lisämaksuja kaikki kuljetukset, paras ratkaisu. Jos mielii viettää aikaa Bangkokissa tai muualla itäisessä Thaimaassa, on omatoimimatka paras ratkaisu.

Bangkokista on suhteellisen helppo siirtyä Koh Changille, mutta muilla tavoin kuin lentäen siihen kuluu aikaa. Helppo saarelle on siirtyä Pattayalta, jonka pääkadulla on useita matkatoimistoja ja taksikeskuksia, jotka voivat viedä saaren edustalla olevaan satamaan kolmessa neljässä tunnissa.

Kohti Koh Changia voi siirtyä myös muista paikoista, mutta yleensä täytyy ensin mennä Tratiin, jonka iso linja-autoasema (Central Bus Station) [kartalla] on noin puolentoista kilometrin päässä pääpaikoilta, joihin kuuluu kauppahalli. Sen vieressä on pysäkki [kartalla], jolta pääsee Koh Changin edustalla olevaan satamaan. Bussiasemalta pääsee tämän pysäkin viereen helposti, sillä sieltä tulee säännöllisesti erilaisia avolavoja. Sen voi ottaa itselleen, voi matkustaa jonkun satunnaisen toisen kanssa tai sitten voi mennä monen kanssa, mikä on edullisinta. Matkan bussiasemalta kauppahallille ei tulisi maksaa enempää kuin 50 bahtia, joka sekin on Thaimaassa aika paljon. Bussiasemalta pääsee ja sinne tulee busseja Kambodžasta, ja Tratin lähellä oleva rajanylityspaikka on huomattavasti helpompi ylityspaikka kuin pohjoisempana olevat rajanylityspaikat.

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Jos mielii suoraan Koh Changille eikä mikään muu kohde kiinnosta, on omatoimimatka hankala. Ensin pitää lentää Bangkokiin ja sieltä siirtyä joko lentäen tai teitä pitkin (5–6 tuntia) Koh Changiin. Näin ollen vain Koh Changille matkustavan voi olla kannattavinta katsella pakettimatkoja, joihin sisältyvät kuljetukset aina saarelle ja hotellille asti. Omatoimimatka on edullisin ja järkevin siinä tapauksessa, että haluaa viettää aikaa ainakin Bangkokissa mutta mahdollisesti myös sen ja Koh Changin välimaastossa olevissa paikoissa, joihin kuuluvat Pattaya, Koh Samet ja Koh Changin lähin kaupunki, viehättävä Trat.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Omatoimimatkustajan kannattaa varata lento Bangkokiin, ja tutkia erilaisia mahdollisuuksia siirtyä sieltä kohti Koh Changia. Matka maanteitse on turhan pitkä ja raskas, ja välillä kannattaa pysähtyä vaikka yöksi Pattayalle.

Koh Changille voi helpommin siirtyä Pattayalta, mutta Pattayalta on Koh Changin edustalla olevalle laiturille matkaa, ja matkaan kannattaa lähteä aamutuimaan. Kaikkein paras omatoimimatkailijan on siirtyä Koh Changin laiturille (Ao Thammachat) Tratin kaupungista, jossa on mukava oleskella pari yötä.

Aina on mahdollista Bangkokista, Pattayalta, Koh Sametilta ja muistakin paikoista ostaa valmis kuljetus, johon sisältyy kaikki, ja niiden löytäminen ei etenkään Pattayan pääkadulta ole lainkaan vaikeaa. Koh Changilla olevan omatoimimatkailijan on hyvä myös pitää mielessä, että saarelle voi tulla tai sieltä voi siirtyä suoraan Kambodžaan. Parhaat yhteydet sinne ovat saarille ja rajakaupunki Koh KongiinKoh Kong, joka on tavallaan ankea mutta tavallaan myös mielenkiintoinen kaupunki.

Bangkokin lentoasema (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ensin lennetään Helsingistä Thaimaahan, ja Koh Changiin suuntaan haluavan kannattaa laskeutua Bangkokin lentoasemalle (Suvarnabhumi Airport).

Suomesta Thaimaahan

Ensin lennetään Helsingistä Thaimaahan, ja Koh Changiin suuntaan haluavan kannattaa laskeutua Bangkokin lentoasemalle (Suvarnabhumi Airport (BKK)). Sinne lentävät monet yhtiöt, kuten Aeroflot, Finnair, Norwegian ja UIA. Finnair lentää suoraan, ja Aeroflot on yleensä edullisin yhtiö ja sen koneet ovat erinomaisia. Norwegianin kanssa pitää ensin lentää toiseen Pohjolan pääkaupunkiin, ja UIA tekee välilaskun Kiovassa.

Bangkokista kohti Koh Changia

Bangkokista voi lähteä heti tai myöhemmin lentäen kohti Koh Changia, tai sieltä voi heti tai myöhemmin siirtyä bussilla tai minibussilla joko Koh Changille tai sitten siihen suuntaan, esimerkiksi Pattayalle. Bangkokista bussilla tai minibussilla siirtyminen on aikaa vievää, ja Pattayalle on 2–3 tunnin matka, Koh Sametin lähellä olevaan Rayongiin tunnin pari pidempi ja Koh Changin lähellä olevaan Tratiin matkaa tulee 5–6 tuntia.

Lentäen Bangkokista Tratiin

Jos Bangkokista mielii suoraan Koh Changille, on lento kaikkein nopein. Lähin lentoasema [kartalla] on Tratissa, jonne on Bangkokista tunnin lentomatka. Tratin lentoasemalta voi minibussilla tai taksilla siirtyä nopeasti Tratin laivarantaan. Niistä Ao Thammachat on parempi kuin Centrepoint.

Bangkok Airways lentää Suvarnabhumin lentoasemalta (BKK) Tratin lentoasemalle. Lentoja on muutama päivässä, mutta ne ovat ainakin lyhyellä varoajalla kalliita. Lento Bangkokista Tratiin kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Muut lentoyhtiöt eivät tällä hetkellä lennä Bangkokista Tratiin, mutta jos tulee muutoksia tai haluaa matkustaa muualta Thaimaasta tai lähimaista Tratiin, voi yhteyksiä katsoa lisää Skyscannerista.

Linja-autolla Koh Changille tai Tratiin

Jos Bangkokista mielii Tratiin tai suoraan Koh Changin laivalaiturille, kannattaa siirtyä itäiselle linja-autoasemalle nimeltään Ekamai [kartalla]. Lentoasemalta sinne pääsee suoraan niin, että kulkee lentokentältä lähtevällä Airport Link -junalla pääteasemalle (Phayathai) ja vaihtaa siellä BTS-junaan, jonka reitin varrella on asema nimeltään Ekamai. Sen vieressä olevalta bussiasemalta lähtee busseja aamulla klo 7.45 ja klo 9 suoraan Koh Changin edessä olevaan laivarantaan (Ao Thammachat / Ao Tammachat).

Tratiin lähtee paljon busseja, sillä matkan varrella on Pattaya ja muitakin suuria kaupunkeja. Tratiin voi matkustaa aamukuudesta aina lähes puoliyöhön, ja jos lähtee klo 23.30 on perillä joskus viiden kuuden aikaan aamulla. Lippu ostetaan yleensä vasta ennen bussiin nousemista, mutta jos Bangkokissa on hyvin aikaa, voi käydä asemalla etukäteen ostamassa lipun.

Minibussilla Tratiin tai Koh Changille

Jos mielii Bangkokista minibussilla Tratiin tai laivarantaan, onnistuu se hyvin Khao San Roadin joenpuoleisessa päässä [kartalla] olevien matkatoimistojen kautta, ja myös itse Khaosanilla on pari matkatoimistoa. Minibussi vie suoraan laivarantaan, ja sillä pääsee myös Tratin lähellä olevalle suurelle bussiasemalle. Hintaa tulee enemmän kuin suurella bussilla, jolla matkustaminen on erittäin edullista, mutta kaikki toimii hyvin. Jos hotelli ei ole matkatoimiston lähellä, noudetaan yleensä hotellilta. Ainoa ongelmia voi olla matkatavarat, joita ei kaikkiin minibusseihin oteta kovin paljon. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole ongelma Khao San Roadin matkatoimistoissa, mutta jos lähtee minibussilla Ekamaista tai jostakin matkan varrelta kuten Pattayalta tai Rayongista voi joutua ostamaan lisälipun matkatavaroille.

Tratista Koh Changiin

Jos Tratista mielii Koh Changiin, pitää mennä pääkadulla olevan kauppahallin vieressä, apteekin edessä olevalle pysäkille [kartalla], jolla on aina avolavabusseja. Busseja lähtee eniten aamulla ja alkuillasta, mutta päivällä niitä lähtee harvakseltaan. Jos haluaa lähteä heti, voi charter-tyylisesti vuokrata koko avolavan itselleen, eikä se ole kovin kallista kahdelle tai useammalle ihmiselle. Yksi lippu jaettuun avolavaan maksaa 100 bahtia mutta turistilta voidaan yrittää pyytää 150 tai 200 bahtia.

Alus Ao Thammachatin laivasatamassa Alus Ao Thammachatin laivasatamassa (täyskuva)
Koh Changin lähellä on laivasatama (Ao Thammachat), jolta kulkee lauttoja Koh Changin satamaan.

Laivasatamasta Koh Changiin ja Koh Changin satamasta muualle saarelle

Koh Changin lähellä on laivasatama Ao Thammachat / Tammachat (Natural Bay Pier), jolta kulkee lauttoja Koh Changin satamaan, jonka nimi on Ao Sapporot [kartalla].

Ao Thammachatin laivasatamasta lähtee alus valoisaan aikaan 45 minuutin välein (klo 6.30–19). Huhtikuulta marraskuulle lähtöjä on vähemmän, ja sääolosuhteet voivat olla silloin huonoja, niin että lautat jäävät satamaan. Lauttaan voi ottaa lisämaksua vastaan mukaan auton, mopon, moottoripyörän tai pyörän, ja aikuinen henkilömatkustaja maksaa tästä 20–30 minuuttia kestävästä kyydistä 80 bahtia suuntaansa.

Koh Changin laivarannassa on lava-autobusseja, jotka ovat saaren ulkoilmabusseja ja jotka lähtevät eri puolille saarta. Avolavan taakse voidaan tunkea epäilyttävän monta matkustajaa, mutta yleensä kaikki hoituu kunnialla. Monet etuilevat ja tunkevat mutta tähän ei kannata mennä mukaan, sillä avolavoja riittää ja matkaan pääsee pian lähtemään. Koh Changille on paras saapua viimeistään klo 15, jos aikoo käyttää avolavabussia, sillä iltaisin ne liikkuvat harvakseltaan. Matka maksaa eri summia eri puolille saarta, ja ensimmäinen etappi on yksi saaren parhaista lomapaikoista eli White Sand Beach, jonne on reilun 10 minuutin matka. Se maksaa valoisaan aikaan 50 bahtia mutta eri tyylisiltä matkalaisilta voidaan ottaa erilaisia summia ja thaimaalaiset maksavat aina kaikkein vähiten. Matkat pidemmälle maksavat enemmän ja pimeän laskeuduttua voi joutua maksamaan 500 bahtia suhteellisen lyhyistäkin matkoista.

Monella hotellilla on omia kuljetuksia, joten kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä hotellin sivuilla sanotaan kuljetuksista laivasatamasta hotellille. Avolavan voi aina ottaa myös kokonaan omaan käyttöönsä, ja se onkin järkevää jos mukana on perhe tai ryhmä. Valoisaan aikaan 500–1000 bahtilla pääsee koko porukka minnepäin saarta haluaa.

CentrePoint-satamasta Koh Changiin

Koh Changin lähellä on toinenkin satama, Centrepoint [kartalla], joka tunnetaan myös nimellä ”Cenferry”. Se on linnunteitse lähempänä esimerkiksi Tratia kuin Thammachat, mutta sinne on Tratista hankalampi päästä. Lisäksi laivoja liikkuu harvemmin, ja hinta on kaksi kertaa se mitä Thammachatin kautta (160 bahtia).

Järjestetyt matkat

Järjestetyllä matkalla kuljetus Bangkokista Tratin sataman kautta Koh Changille kuuluu asiaan, mutta joskus se voi olla lisämaksullinen ja näin aina ylihintainen. On matkoja, joissa vietetään aikaa myös muualla, kuten Bangkokissa, mutta kaikkein paras pakettimatka on sellainen, jossa siirrytään heti lentäen Bangkokista Tratiin ja sieltä suoraan laivasatamaan. Jos ottaa itselleen hienon hotellin, kannattaa varmistaa, että siihen kuuluu kuljetus joko Tratin lentoasemalta tai Koh Changin satamasta suoraan hotellille.

Hotelli voi Koh Changilla olla missäpäin tahansa, mutta jos haluaa olla vilkkaassa keskuksessa ja mahdollisesti käydä mantereella vierailemassa viehättävässä Tratin kaupungissa, kannattaa yöpyä lähellä satamaa. Koh Changilla voi liikkua julkisilla tai skootterilla, mutta käytännössä valtaosa viettää suuren osan lomastaan hotellin tuntumassa, joten sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lomalla on mukava vähän kierrellä saarta, syödä muuallakin kuin hotellin ravintolassa ja myös käydä kahvilla tai muulla juomalla muualla kuin hotellin yhteydessä olevassa baarissa.

Erilaisia matkoja Koh Changile järjestävät ainakin Kalevamatkat eli CTW, Tjäreborg ja TUI.

Hotelli päätien varrella
Majapaikan sijainti on Koh Changilla tärkeä asia, sillä se pitkälti määrää missä valtaosa lomasta tulee vietettyä.

Hotellit ja muut majapaikat

Majapaikan sijainti on Koh Changilla tärkeä asia, sillä se pitkälti määrää missä valtaosa lomasta tulee vietettyä. Suosittu, hintava mutta monin tavoin paras paikka majapaikalle on lähinnä satamaa oleva White Sand Beach. Se on pitkä ja monipuolinen ranta, jonka tuntumassa on jonkin verran illanviettopaikkoja ja kaikki mahdolliset palvelut. Niille, jotka haluavat juhlia, paras osoite on Lonely Beach. Saaren eteläkärjessä oleva kylä (Ban Bang Bao) on erityisen hyvä kohde niille, jotka mielivät sukeltamaan tai useille meriretkille. Näiden lisäksi saarelta löytyy useita rantoja, joilla on erilaisia majapaikkoja, ja ympäri saaren on myös lomakeskuksia, joissa on kaikki palvelut uima-altaista kuntosaleihin ja hierojiin.

Alimmillaan Koh Changilla voi yöpyä noin 500 bahtilla kaksi henkeä yhden yön. Edullisimmat ilmastoidut majapaikat ovat alle 1000 bahtia, mutta etenkin päärannalla (White Sand Beach), 2000–3000 bahtin hinnat ovat melko tavallisia. Nämä ovat korkeita hintoja moneen muuhun Thaimaan kolkkaan verrattuna, mutta Koh Changilla on myös normaalihintaisia majapaikkoja, kuten hosteleita, joissa voi yöpyä alkaen reilulla 200 bahtilla yö. Jos haluaa hinta-laatusuhteeltaan hyvän majapaikan joulukuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana, kannattaa varaus tehdä ainakin kuukauden pari etukäteen. Jos matkustaa Koh Changille joulu- tai hiihtolomalla, kannattaa majapaikka varata vähintään kolme kuukautta ennen matkaa.

Lomaresortti White Sand Beach -rannalla Lomaresortti White Sand Beach -rannalla (täyskuva)
Saaren eräänlainen keskus on pitkän hiekkarannan ympäristössä, ja tämä ”White Sand Beach” on kätevä paikka viettää yönsä.

White Sand Beach

Saaren eräänlainen keskus on pitkän hiekkarannan ympäristössä, ja tämä ”White Sand Beach” tai ”White Sands Beach” on kätevä paikka viettää yönsä. Sieltä voi siirtyä nopeasti sekä mantereelle että muualle saarelle, palvelut ovat hyvät, päätiellä on hyvin edullisia paikallisia ruokia ja ranta on pitkä ja monipuolinen. Maineeltaan ranta on saaren hintavimpia yöpymispaikkoja, mutta siellä on myös edullisia bungaloweja. Useat lomakeskukset vetävät puoleensa etenkin perheitä ja pariskuntia, ja niissä on uima-altaita, hoitoja kuten aromihierontaa ja kuntosaleja.

Yksi edullisimpia majapaikkoja on päätien varrella oleva Koh Chang Hut Hotel, joka on hyvä niille, jotka eivät halua maksaa majapaikasta liikaa.

Edullinen mutta pidetty lomakeskus on rauhallisella paikalla mutta lähellä palveluita sijaitseva Ban na Resort.

Jos haluaa viettää lomansa maailmanluokan lomakeskuksessa, jossa on kaikki herkut, on 15 Palms Beach Resort pidetty, monipuolinen majapaikka.

Lonely Beach

Lonely Beach on White Sand Beachista muutaman kilometrin etelään, ja se on nuorekas paikka, jossa tosin päivisin käydään kaikkialta saarelta rannalla oleskelemassa. Se on hyvä ranta majapaikalle niille, jotka haluavat säästää majoituskustannuksissa ja kenties viettää yöt juhlien. Lonely Beachin ympäristössä on myös paljon hintavia lomakeskuksia, joten myös se on majapaikoiltaan melko monipuolinen alue.

Jos haluaa viettää yönsä perinteisessä bungalowissa, joka maksaa kahdelta hengeltä 500–800 bahtia yöltä, on Sunflower Bungalows oiva valinta. Sen huoneissa on hyttysverkkoja ja tuulettimet, mutta vain kalleimmissa huoneissa on ilmastointi.

Jos haluaa vähän enemmän tyyliä ja on valmis maksamaan reilut 1000 bahtia huoneelta, on Paradise Cottage aivan rannalla oleva lomakeskus. Myös siellä vain kaikkein hintavimmissa huoneissa on ilmastointi.

Ban Bang Bao

Saaren etelärannalla oleva entinen kalastajakylä on hyvä majapaikka niille, jotka haluavat tehdä useita meriretkiä ja lähteä sukeltamaan. Ban Bang Baosta on pitkä matka muualle, ja sinne majoittuva ei kenties kiertele saarta kovin paljon. Sieltä voi kuitenkin lähteä useille eri saarille, ja meriretket ovatkin kostean kuumalla Koh Changilla hyvää ajanvietettä. Ban Bang Bao on edullinen kylä majapaikkojensa suhteen, ja sieltä on helppo löytää melko tasokas yösija 500–1000 bahtilla. Paras paikka yöpyä on niemimaa, jolla laivalaiturit sijaitsevat, ja sillä on monta hyvää majapaikkaa.

Risteilyjen järjestäjä ja ravintola El Greco on myös pidetty majapaikka, jossa voi syödä hyvin.

Niemimaan kärjessä oleva Buddhaview on edullinen mutta pidetty lomakeskus. Siellä voi ihailla auringonlaskuja ja muutenkin maisemia riippukeinuista, joita ympäri pihamaan.

Jos mieluummin viettää yönsä muualla kuin päivisin vilkkaalla niemimaalla, on jonkin matkan päässä sisämaassa sijaitseva Coconut Garden kohtuuhintainen majapaikka. Bungalowien joukossa on monenmoisia, mutta vain kalleimmissa on ilmastointi.

Kaikki Booking.comin hotellit Koh Changilla

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Roger Price /Wikimedia
2019/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti