Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Bangkok
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Phietchaburi Road Bangkokissa
Phietchaburi Road Bangkokissa (täyskuva)
Phietchaburi Road Bangkokissa (neliökuva)
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Khaosan Road Tuk-tuk

Bangkok, Thaimaa

Thaimaan pääkaupunki on yksi maailman tunnetuimpia ja vierailluimpia metropoleja, ja suomalaisia se on jo vuosikymmeniä vetänyt puoleensa. Maailman tropiikissa sijaitsevista pääkaupungeista Bangkok on ehdottomasti dynaamisin ja suosituin vierailupaikka, ja vaikka se onkin läpikotaisin thaimaalainen kaupunki, on se myös hyvin kansainvälinen metropoli.

Valtaosa matkustajista vain lentää Bangkokiin ja sieltä takaisin Eurooppaan, mutta etenkin omatoimimatkailijan kannattaa ottaa Bangkok yhdeksi pääasiallisista Thaimaan kohteista. Etenkin matkan aluksi siellä oppii paikallisesta kulttuurista, ruoista, toimintatavoista ja hektisestä elämänmenosta niin paljon, että muut Thaimaan vierailupaikat ovat sen jälkeen helpon oloisia paikkoja.

Ostoksilla Bangkokissa

Tekemistä

Bangkokissa on joka paikassa ruokakojuja, ravintoloita, ostoskeskusten food courteja ja muitakin paikkoja, joissa voi syödä mitä erilaisimpia ruokia. Vaikka moni asia on Thaimaassa viime vuosikymmenen aikana kallistunut, on siellä edelleen mahdollista tehdä täysin pilkkahintaisia ostoksia. Bangkokissa on erilaisia esityksiä, kuten tanssia ja perinteistä musiikkia, mutta ne eivät ole turistien keskuudessa valtavassa huudossa, sillä Bangkokissa pelkkä elämänmeno on yhtä showta. Muay Thay eli Thainyrkkeily on kuitenkin suosittu laji myös turistien keskuudessa. Illanvietolle kaksi pääasiallista aluetta ovat Banglamphu ja Sukhumvit.

Puiston nähtävyyksillä

Nähtävää

Bangkok on valtava, yli 10 miljoonan asukkaan kaupunki, joka on levittäytynyt äärimmäisen laajalle alueelle, mutta turistin kannalta sen merkittävimmät osat ovat melko helposti hahmoteltavia. Bangkokin suurimmat nähtävyydet ovat lähes järjestään buddhalaisia temppelialueita. Lähellä olevista vierailupaikoista suosituin on Kwaijoen sillasta tunnettu Kanchanaburi. Bangkok ei ole samanlainen museoiden kaupunki kuin suuret Euroopan kaupungit, mutta siellä on kuitenkin muutama museo. Kaupungissa kannatta tutustua jokeen (Chao Phraya) ja siellä voi myös paeta yleistä vilkkautta puistoon.

Selvitymässä jokilaivalla

Selviytymisopas

Bangkokiin voi matkustaa omatoimisesti, ja Thaimaan pääkaupunki onkin luonnollinen aloitus- ja lopetuspaikka Kaakkois-Aasiaan suuntautuvalle matkalle. Bangkokiin voi myös tehdä järjestetyn pakettimatkan. Bangkokissa on kaksi lentoasemaa, joilta molemmilta on matkaa keskustaan. Matkat hoituvat kuitenkin helposti, ja myös lentoasemien välillä on helppo liikkua ilmaisella linja-autokyydillä. Bangkokissa kannattaa keskittyä kävelemään tietyillä tienoilla ja siirtyä niiden välillä julkisilla liikennevälineillä tai taksilla. Bangkok ei ole hyvä kaupunkilomakohde perheille. Suurimpia vaaroja Bangkokissa ovat kostea kuumuus, liikenne ja saasteet. Joulukuun alkupuolelta helmikuun alkupuolelle Bangkokissa on kaikkein viileintä.

Amari-hotelli, Bangkok

Hotellit ja majoittuminen

Bangkokin parhaita alueita majapaikalle ovat Banglamphu eli Khao San Roadin tienoo, Sukhumvit, Pratunamin markkina-alueen tienoot aina Siam Squarelle asti ja Banglamphun ja kiinalaisen kaupunginosan välissä oleva alue, joka on Sam Yot -metroaseman tuntumassa. Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Bangkokin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Bangkok matkakohteena

Bangkokin suuri koko ja vilkkaus yhdistettyinä jatkuvaan kuumuuteen ja vierailijoiden suureen määrään tekevät siitä hankalan vierailupaikan, jossa pitää viettää monta päivää tai viikonkin ennen kuin sen elämänmenosta pääsee millään tavalla kiinni. Kuumuuteen, vilkkauteen ja kulttuurieroihin tottuu pintapuolisesti melko nopeasti, ja etenkin kuumuutta ja katujen saasteista vilkkautta on helppo paeta suuriin ilmastoituihin ostoskeskuksiin, joissa on mukava opetella paikallista kulttuuria.

Loha Prasat Wat Ratchanatdaram Banglamphussa

Bangkokissa on valtava määrä erilaisia kaupunginosia, mutta vain muutama niistä on matkustajalle oleellinen. On vaikea päättää missäpäin kaupunkia yönsä viettäisi, mutta majapaikka kannattaa tarkkaan valita alueelta, josta eniten on kiinnostunut tai jolta on parhaat yhteydet muihin osiin. Kaupunginosista eniten matkailijoita puoleensa vetävät Banglamphu, jonka pääkatu Khao San Road on Bangkokin kuuluisin katu, sen vieressä oleva ”vanhakaupunki” eli Ko Ratanakosin, kiinalainen kaupunginosa ja muutama muu alue, joihin kuuluvat Pratunamin ostoskeskuksin täytetyt korttelit.

Bangkokissa kannattaa keskittyä mieluummin muutamaan kaupunginosaan kuin kiertää sitä hullun lailla, ja järkevä matkailija käyttää hyväkseen etenkin veneitä, jotka liikkuvat kanavissa ja joella, metroa ja BTS-junia, jotka kaikki ovat paitsi vilvoittavia myös kaupunkiin tutustumista nopeuttavia liikennevälineitä.

Bangkokiin kannattaa matkustaa marraskuulta huhtikuulle, ja se on erinomainen matkakohde yksinäisille seikkailijoille, pariskunnille ja pienille porukoille, jotka voivat olla minkä ikäisiä tahansa. Bangkok on suureksi kaupungiksi melko turvallinen paikka, mutta se on myös eksoottinen tropiikin metropoli, jossa silmät kannattaa koko ajan pitää auki.

Historiaa

Bangkok sai alkunsa varsinaisena kaupunkina 1700-luvun loppupuolella, jolloin siitä tuli silloisen Siamin pääkaupunki. Sitä ennen se oli vain pieni kauppapaikka, mutta jo 1800-luvun alkuun mennessä se oli koko maan ehdoton keskus. Kaupunki on kasvanut voimakkaasti koko historiansa ajan, mutta erityisen paljon sen väkiluku nousi 1960-luvulta 1990-luvulle. Tältä ajalta ovatkin peräisin monet suuret rakennusprojektit, kuten koko kaupunkia halkovat, eri tasoilla olevat moottoritiet. 1990-luvulla kaupungista tuli kansainvälinen finanssikeskus, joskin se on sen jälkeen kokenut parikin taloudellista romahdusta (1998 ja 2008).

Kuvituskuva
Temppeleiden ulkopuolella on ohjeet minkälaiset vaatteet sallitaan.

Bangkokin nähtävyydet

Turistin kannalta merkittävimmät osat ovat melko helposti hahmoteltavia. Ko / Koh Ratanakosin on Bangkokin ”vanhakaupunki”, jossa on useita merkittäviä nähtävyyksiä. Sen vieressä oleva Banglamphu on alue, jolla moni länsimainen turisti viettää valtaosan ajastaan, ja sen tunnetuin katu on Khao San Road. Myös sen alueella on lukuisia merkittäviä nähtävyyksiä ja monenmoista maastoa. Sen vieressä sijaitseva Phahurat (tai Pharurat) on alue, joka on Sam Yot -metroaseman lähistöllä, ja sen alueella on muutama nähtävyys ja useita intialaisia ravintoloita. Sen vieressä oleva kiinalainen kaupunginosa (Chinatown tai China Town) on paikka, jossa monet käyvät, mutta osa käy siellä vain katsomassa ns. kultaista Buddhaa.

Bangkokin suurimmat nähtävyydet ovat niin sanotussa vanhassakaupungissa, saarella nimeltä Ko Ratanakosin, joka oli Bangkokin ensimmäiseksi asutettu paikka. Sitä tosin ei miellä saareksi, ja vaikka kartalta katsoen suurimmat nähtävyydet ovat lähellä toisiaan, ovat välimatkat siellä silti melkoisia. Suurten nähtävyyksien edustalla on aina tuk-tukeja, ja vaikka ne ovat ylihintaisia, voi niillä nopeasti aina kuumassa Bangkokissa siirtyä nähtävyyksiltä jonnekin muualle tai päinvastoin.

Suuri alue, jolla ovat sekä buddhalainen temppelialue että eräänlainen kuninkaallinen palatsi (The Grand Palace) on Bangkokin suurimmilla nähtävyyksillä pakattu alue. Alue on ollut merkittävä jo vuodesta 1782 lähtien, jolloin Bangkokista tuli Siamin eli nykyisen Thaimaan pääkaupunki, ja tämä ei ole vain turistimagneetti vaan myös pyhiinvaelluskohde ympäri maailman asuville buddhalaisille. Alueella on yli 100 rakennusta, jotka on rakennettu parin sadan vuoden aikana, ja siellä voi nähdä kaikki tyypilliset thaimaalaiset hienot rakennustyylit. Wat Pho on luultavasti Thaimaan suosituin buddhalainen temppelialue, ja siellä käyvät niin turistit kuin pyhiinvaeltajatkin. Se on kaikin tavoin merkittävä vierailupaikka, ja siellä kaikki on suurta ja mahtavaa. Siellä on Thaimaan suurin makuuasennossa oleva Buddhan patsas, Thaimaan suurin kokoelma Buddhan kuvia ja siellä oli myös maan ensimmäinen koulu.

Bangkokin läpi virtaa leveä, pitkä ja merkittävä joki, nimeltään Chao Phraya, eli ”kuninkaiden joki”. Joki alkaa Pohjois-Thaimaasta ja kulkee 372 kilometrin matkan Siaminlahteen. Bangkokin kohdalla joki on leveä ja vaikutuksen tekevä, ja lähes aina turhan kuumassa Bangkokissa sen rannoilla on vähän viileämpää ja parhaiten siihen voi tutustua erilaisten jokilaivojen kyydistä.

Bangkokin suosituin museo on monen suuren nähtävyyden vieressä sijaitseva National Museum eli Kansallismuseo. Se on useassa eri rakennuksessa oleva museo, jonka pihamaalla voi ajoittain kierrellä ilmaiseksi. Siellä on pysyvien kokoelmien lisäksi vaihtuvia näyttelyitä, joista osa on hyvin suosittuja. Museo on vilkas etenkin viikonloppuisin ja nimenomaan silloin kun siellä on jokin normaalia suositumpi näyttely. Museon rakennuksista monet saivat alkunsa 1700-luvun loppupuolella, ja ne on viime vuosina entisöity. Eri rakennukset ovat hyvä oppitunti klassisesta paikallisesta rakennustaiteesta, ja niiden joukossa on monenmoisia rakennelmia.

Lue lisää: Bangkokin nähtävyydet

Ravintolan terassi
Soi Rambuttrilla on monia houkuttelevia terasseja.

Ravintolat ja ruoka

Thaimaassa kannattaa syödä paikallisia ruokia, ja tietenkin pääkaupungissa on tarjolla kaikista maan kolkista lähtöisin olevia ruokia. Aivan perusannokset, jotka tehdään nopeasti wokissa ja jotka tarjotaan riisillä tai nuudeleilla, joita molempia on erilaisia, ovat hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita. Niihin kuuluu muuallakin tuttuja ruokia kuten Pad Thai (pát thai), joka on aina varteenotettava ja lähes aina erinomainen ateria. Sellaisen saa Khao San Roadin kojuista alkaen 40 bahtilla, mutta hinta vaihtelee vähän sen mukaan mitä siihen haluaa höysteeksi. Toinen suosittu katuruoka, jota on tarjolla samoilla seuduilla, on lastenkin mieleen oleva, jälkiruoan tyylinen mango sticky rice, jossa on mangoa ja puuroriisiä.

Bangkokissa ei hygieniasta kannata olla turhan huolissaan mutta iltatorien kojuilla, joilla on grillilihoja ja joitain muita tuotteita, jotka voivat olla mahalle liikaa, voi tulla vastaan. Terveellä talonpoikaisjärjellä voi kuitenkin nopeasti havaita, mikä on puhdasta ja mikä ei. Kana, liha ja jotkin muut tuotteet voivat olla huonosti säilytettyjä, mutta merenelävät pidetään jäissä ja ovat aina turvallisia. Hedelmät ovat erinomaisia ja terveellisiä aamiaisia ja välipaloja, ja niitä kannattaa paloiteltuna ostella toreilta ja muualta. Etenkin papaija, ananas, vesimeloni ja mango ovat erinomaisia, ja niitä on tarjolla esimerkiksi Khao San Roadin ympäristössä joka kadunkulmassa.

Pratunamin ympäristö on paikka, jossa on hyvä syödä ostoskeskusten food courteilla, ja Khao San Roadin ympäristö ja BTS-ilmajunan alapuolella olevat alueet ovat parhaita paikkoja erinomaisille kojuista myytäville ruoille. Parhaat alueet varsinaiselle ravintolalle ovat Sukhumvit, kiinalainen kaupunginosa, Phahurat ja Banglamphu, jossa on ravintoloita muuallakin kuin Khao San Roadin kupeessa.

Lue lisää: Ravintolat  |  Ruoat

Pratunamin markkina-alue
Pratunam Marketin lähikaduilla on melkoinen määrä liikkeitä.

Ostokset

Bangkokissa on valtava määrä erinomaisia alueita, joilla voi tehdä ostoksia. Niitä on keskustan eri osissa, ja eri alueilla myydään vähän erilaisia tuotteita. Joenrannoilla, lähellä Kuninkaallista palatsia ja Khao San Roadia, on paljon tyypillisiä paikallisia tuotteita ja matkamuistoja myyviä liikkeitä ja kojuja. Khao San Roadin ja sen välittömän läheisyyden huonoin puoli on se, että tuotteista nyhdetään enemmän kuin monessa muussa kaupunginosassa. Chinatownin kuuluisin ja turisteja eniten kiinnostava ostosalue on Talat Mai. Talat tarkoittaa markkinaa tai toria, ja Mai on uusi, mutta tämä markkinapaikka on pari sataa vuotta vanha. Tämä on laaja ja monipuolinen alue paitsi tehdä ostoksia myös syödä ja viihtyä. Ostoskeskusten luvattua aluetta on kahden vilkkaan risteyksen, eli Siam Squaren ja Pratunamin välimaasto. Tämä on erinomainen paikka juuri kuumaan ja kosteaan Bangkokiin saapuneille, sillä ostoskeskukset ovat ilmastoituja ja niissä voi ostiskelun lisäksi istua juomalla tai syödä niiden food courteissa.

Hyviä ostoksia Bangkokissa on mitä erilaisimmat tuotteet. Virallisista apteekeista, optikkoliikkeistä ja muista liikkeistä saa erinomaisilla hinnoilla taatusti aitoja ja hyviä tuotteita. Jos mielii hankkia jotakin edullisempaa, kannattaa ostaa thaimaalaisia tai muita aasialaisia merkkejä, kuten laukkuja, kenkiä ja vaatteita, eikä jotakin Bossin tai Adidaksen tuotteita. Esimerkiksi North Face -merkkiset tuotteet ovat erittäin yleisiä laukuista vaatteisiin, mutta ne ovat yleensä Vietnamissa valmistettuja kopioita. Ne voivat olla aivan hyviä, ja niiden hinnat ovat houkuttelevia, joten monet kuitenkin ostavat niitä. Jos haluaa ostaa aitoja tuotteita, kannattaa suunnata esimerkiksi CentralWorldiin tai Siam Squaren ostoskeskuksiin, joissa kaikki on aitoa. Elektroniikkatuotteet on paras ostaa Pantip Plazasta, Mega Plazasta tai muiden suurten ostoskeskusten elektroniikkaliikkeistä, ei kojuista tai Khao San Roadin ympäristöstä.

Lue lisää: Ostoksilla Bangkokissa

Paikkavinkkejä

Alue alueelta: [ Kartalla ] Kuninkaallinen palatsi (Grand Palace tai Royal Palace), joka on kaupungin suurin turistimagneetti.
Perheen kanssa matkalla: [ Kartalla ] Intialaiset ravintolat ovat hyviä perheillekin, ja niitä on erityisen paljon lähellä Sam Yot -metroasemaa, ns. Pikku-Intiassa.
Museot ja taidegalleriat: [ Kartalla ] National Gallery eli Kansallisgalleria on hienossa eurooppalaistyylisessä rakennuksessa, jonka pihamaalla on jonkin verran pääsymaksutonta tutustumista. Kansallisgalleriaan on sama pääsymaksu ja samat aukioloajat kuin Kansallismuseoonkin, eli sinne on erinomainen suunnata aamupäivällä.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Airport Rail Link -asemalle johtava Ratchaprarop Road on katuja, jolla on jonkin verran ravintoloita. Huomattavimpia ovat intialaiset ravintolat, jotka ovat kenties kadun tasokkaimpia ruokapaikkoja ja soveltuvat kasvissyöjillekin.
Ostokset: [ Kartalla ] Talat Main kaduista yksi vilkkaimpia on Valich 1 Road. Sen varrella myydään vaikka mitä, ja se johtaa kauppahallille nimeltään Sampheng tai Samphon Market. Sampheng Market.
Ostokset: [ Kartalla ] Chinatownin kuuluisin katu on Yaowarat Road, jonka varrella on paljon kultasepänliikkeitä, eksoottisia elintarvikekauppoja ja kiinalaisia rohtoja ja lääkkeitä myyviä liikkeitä.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] CentralWorld on yksi suurimpia ostoskeskuksia. Se on Chit Lom -ilmajuna-aseman (BTS) vieressä, mutta sinne on helppo kävellä sekä Siam Squarelta että Pratunamin risteyksestä. Sen food court on monipuolinen, ja sitä pidetään korkeatasoisena.
Saapuminen perille: [ Kartalla ] Khao San Road on Bangkokin tunnetuimpia katuja ja eräänlainen länsimainen turistirysä, joka kuitenkin kokonaisuutena on miellyttävä ja jonka yhteydessä on kaikkea majapaikoista yöelämään ja nähtävyyksiin. Alueen yksi hyvä puoli on se, että sinne on helppo siirtyä niin lentoasemilta kuin muualtakin bussilla.

Muita www-palveluita

Bangkokin matkailusivut  |  Bangkok Wikipediassa  |  Thaimaan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)  |  Suositeltavat ja harkittavat rokotukset (THL)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti