Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hat Kamalan ranta lähellä Phuketia
Hat Kamalan ranta lähellä Phuketia (täyskuva)
Keinu rannalla
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Baari Patongin rantalomakohteessa Phuketilla Hat Patong -ranta Phuketilla

Phuket, Thaimaa

Phuket on Thaimaan suurin saari ja myös sen kaikkein suosituimpia lomakohteita. Saarella on monta rantalomakohdetta, ja Thaimaahan nimenomaan rantalomalle mielivälle Phuket on maan paras paikka lomailla. Saarella on kymmeniä toinen toistaan hienompia rantoja, eikä talvellakaan tropiikin lämpö ikinä petä. Phuketissa on kuumaa, sateetonta ja pääosin aurinkoista marraskuulta maaliskuun loppupuolelle, ja vaikka saarella käy tuhottomasti turisteja, on se suuri ja monipuolinen paikka, josta löytyy aina tilaa ja paljon tekemistä.

1. Tekemistä

Phuketissa nyrkkisääntö on se, että paikalliset ruoat ovat parhaita ja kaukaa peräisin olevat ruoat ovat hinta-laatusuhteeltaan huonoja. Varsinaisia tuliaisostoksia ja normaalia parempia ostoksia siellä on paras tehdä Phuketin kaupugissa. Phuket ei ole samanlainen veneretkien keskus kuin Krabi ja Pattaya, mutta siellä voi silti mennä meriretkelle, ja jos mielii tutustumaan merenalaiseen elämään, on siellä helppo snorklata ja sukeltaa. Phuket on yksi Thaimaan pääpaikkoja Muay Thaille eli thainyrkkeilylle, ja siellä voi sekä nähdä otteluita että käydä potkunyrkkeily-kursseilla. Erilaiset esitykset, joissa usein pääosassa ovat naisilta näyttävät miehet, ovat myös yleisiä.

2. Nähtävää

Phuket on saari, jolla on lukuisia paratiisimaisia rantoja, vesiputouksia, kansallispuisto ja Songpreak-puisto. Sen lähellä on lukuisia saaria, joilla vierailu on kostean kuumuuden takia aina miellyttävää, ja parhaat saaret ovat Phuketin ja mantereen välissä olevalla lahdella. Suosituimpia rantapaikkoja ovat melko siistit Kamala, Karon ja Kata, mutta Patong on raju, täysin K-18-tyylinen paikka. Surin ja Bangtao soveltuvat niille, jotka hakevat tyyliä ja luksusta. Phuketin kaupungissa on useita museoita ja vanhakaupunki jossa voi tutustua alueen historiaan, syödä, tehdä ostoksia ja viihtyä iltaisin. Siellä on myös muutama buddhalainen temppeli, jotka antavat oman säväyksensä tälle varsin mielenkiintoiselle kaupungille.

3. Selviytymisopas

Phuketin lentoasemalta pääsee taksilla suoraan sinne minne haluaa, ja pitkän lennon jälkeen järkevintä onkin siirtyä taksilla tai muulla yksityiskyydillä majapaikalle. Parhaat ajankohdat matkustaa Phuketiin ovat marraskuun lopulta jouluun ja loppiaisesta helmikuun puoliväliin. Jos perillä kävelymatkaa tuntuu olevan enemmän kuin pari kilometriä, voi ainakin juuri paikalle saapunut turvautua taksipalveluihin, joita on kaikissa saaren keskuksissa. Thaimaa on monin tavoin muuttunut, siistiytynyt ja modernisoitunut, eikä oikeastaan minkäänlaisia huolia ole luvassa niille, jotka tiedostavat vaarat ja tuntevat pelisäännöt. Phuket on yhdessä Krabin kanssa monipuolisin ja monin tavoin paras lomapaikka perheille Thaimaassa.

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Phuketin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Phuket matkakohteena

Phuketin vetonauloihin kuuluvat sen paratiisimaiset rannat, joille matkustetaan kesällä monsuunikaudenkin aikaan surfaamaan, ja rantoja on lähinnä saaren länsirannikolla. Ajanvietteitä Phuketissa on moneen lähtöön, ja sukellus, veneretket, meressä kajakilla soutelu, näyttävät show-tyyliset esitykset, biljardi ja iltatorit kuuluvat kaikki saaren monipuoliseen tarjontaan. Phuketin kaupunki puolestaan on lähes kaikille positiivinen yllätys, jossa voi tehdä monenmoisia ostoksia, nähdä ainutlaatuista arkkitehtuuria ja myös viettää sunnuntaisin iltaa yhdellä saaren parhaista iltatoreista.

Lomakohteeksi Phuket sopii kenelle tahansa, mutta kohteiden joukossa on monenmoisia, ja niihin pitää etukäteen tutustua. Patong on raju rantalomapaikka, jonka ranta on yksi saaren parhaista mutta joka illan hämärryttyä on aivan armoton bailupaikka, jossa kukaan ei jää kylmäksi. Kata, Karon ja Kamala ovat Patongin lähellä olevia siistejä rantalomapaikkoja, joissa kaikissa on hyviä rantoja ja ruokia ja myös jonkin verran yöelämää. Nämä ovat myös hyviä lomapaikkoja niille, jotka haluavat vierailla useissa eri paikoissa, sillä matka Phuketin kaupunkiin ja Patongiin on lyhyt. Pohjoisempana olevat Surin ja Bangtao ovat hienoja, kalliita rantalomapaikkoja, joissa kuluu enemmän rahaa kuin saaren eteläosissa olevilla rantapaikoilla.

Phuket on sopiva lomakohde kenelle tahansa perheistä yksinäisiin seikkailijoihin, ja sinne on kaikkein paras matkustaa talvella mutta silloin kun ei ole yleisiä lomia. Phuketin matkustuskausi alkaa marraskuun aikana, ja yleensä kuun puolivälin jälkeen suoria lentoja Phuketiin aletaan tehdä ja niitä tehdään aikana maaliskuun loppupuolelle asti. Ehdottomasti parhaat ajankohdat matkustaa Phuketiin kuten muihinkin Thaimaan lomapaikkoihin ovat marraskuun lopulta jouluun ja loppiaisesta helmikuun puoliväliin. Myös maaliskuun pari kolme ensimmäistä viikkoa ovat melko hyviä aikoja olla Phuketissa mutta lämpötilat alkavat kuun puolivälin tienoilla herkästi kohota yli 35 asteen, mikä on aivan erilaista kuin 30–32 astetta.

Phuketissa kuten muuallakin Thaimaassa on monsuunisateiden hallitsema trooppinen ilmasto, johon kuuluu kaksi tai kolme vuodenaikaa. Marraskuulta maaliskuulle on ”kuiva ja viileä aika”, maalis-huhtikuussa on kuumempaa kuin keskitalvella ja huhtikuun aikana sateet yleistyvät eikä toukokuun ja marraskuun välisenä aikana kannata matkustaa Phuketiin tai muuallekaan Thaimaahan, muuten kuin surfaamaan.

Hat Patong -ranta
Phuket on tunnettu hiekkarannoistaan, ja saarella onkin monia erinomaisia rantoja.

Phuketin nähtävyydet

Phuket on tunnettu hiekkarannoistaan, jotka ovat todellisia trooppisia paratiisirantoja, ja vaikka parhaat ovatkin Sirinatin kansallispuiston alueella, on muuallakin saarella erinomaisia rantoja. Kenties paras ranta, jonka tuntumaan pääasiallisesti rannalle suuntaavat, on Hat Kata. Tämä 1,5 kilometriä pitkä ranta täyttää kaikki paratiisirannan vaatimukset, ja sen laitamilla on paljon kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Rannalta voi käydä helpolla meriretkellä Koh Pu -saarella, jolle on matkaa vain puolisen kilometriä.

Kultainen leijona, Phuketin kaupunki
Phuketin kaupunki on lähes kaikille positiivinen yllätys.

Phuketin paras näköalapaikka on melko uusi Khao Rang Viewpoint, joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä ytimestä, kukkulalla joka tunnetaan nimellä ”Phuket Hill”. Panoraamanäkymät antavat suurelle Buddha-patsaalle, Laem Phanwan niemimaalle ja Chalongin lahdelle, ja myös jotkut itärannikon vehreät saaret voivat hyvällä tuurilla näkyä tänne asti. Paikka on parhaassa tapauksessa rauhallinen, ja kukkulan puutarhat ja Phuketin hektisestä elämänmenosta poikkeava tunnelma ovat monelle tervetullutta vaihtelua.

Yksi Phuketin ihmeistä on sen eteläosissa sijaitseva iso Buddha-patsas, joka tunnetaan nimellä Big Buddha. Lähin kaupunki on Chalong, joka on Phuketin kaupungin ja Rawain välimaastossa, mutta tänne on hankala siirtyä muuten kuin taksikyydillä, jonka on paras olla edestakainen. Patsas ja koko alue on melko uusi, ja sen rakennusvaiheisiin voi tutustua verkkosivuilla. Patsas on 45 metriä korkea, ja se sijaitsee korkean kukkulan huipulla.

Kathussa, joka on erinomainen ajanvietteiden keskus Phuketin keskiosissa, on norsujen turvakoti, joka tunnetaan nimellä Phuket Elephant Sanctuary. Tämä on Phuketin ainoa oikea norsujen turvakoti, joskin siellä on myös epävirallisia paikkoja, jotka eivät ole yhtä hyviä vierailupaikkoja. Täällä olevat norsut ovat olleet raskaissa metsätöissä, kun viime vuosina metsiä on raivattu kumipuiden tieltä, muutenkin teollisuuden palveluksessa ja myös turistien palveluksessa. Norsut on pelastettu monesta eri paikasta, ja täällä ne ovat täysin kesyjä ja niihin voi tutustua läheltä. Tämä on huomattavasti mukavampaa ja vastuullisempaa kuin norsuilla ratsastelu tai norsuesitysten seuraaminen.

Ostokset

Phuketissa on paljon erilaisia liikkeitä, mutta varsinaisia tuliaisostoksia ja normaalia parempia ostoksia siellä on paras tehdä Phuketin kaupugissa. Phuket Town on monipuolinen paikka tehdä ostoksia, ja sieltä saa kaikenlaisia autenttisia paikallisia tuotteita laidasta laitaan. Elintarvikkeet ja erilaiset herkut ovat torilla hyvin esillä, ja iltatorit antavat oman säväyksensä Phuketin elämänmenoon.

Phuketista kannattaa ostaa samantyylisiä tuotteita kuin muualtakin Thaimaasta. Kaikkein näkyvimpiä tuotteita ovat vaatteet, kengät, asusteet, kauneudenhoitotuotteet, elintarvikkeet, mausteet, teet, kahvit ja elektroniikkatuotteet. Elektroniikan kanssa kannattaa olla tarkkana, eikä kojuista välttämättä kannata ostaa muita kuin perustuotteita ja normaalia suuremmat ostokset kannattaa tehdä ostoskeskusten virallisissa kaupoissa. Huomionarvoista on se, että elektroniikkatuotteiden alv on vain 5 %, ja veron voi halutessaan saada takaisin, joskin säästö muissa kuin kalliissa tuotteissa on mitätön.

Phuketin kaikkein parhaita ostoksia herkkujen ja elintarvikkeiden lisäksi ovat Phuketin kaupungin hienoissa liikkeissä kaupatut tuotteet. Tekstiilit, joista etenkin silkki ja puuvilla ovat hyviä, ja myös samoissa liikkeissä myytävät sandaalit, lamput, koristeet ja korut ovat erinomaisia ostoksia. Myös antiikki ja keräilytuotteet, jotka voivat olla kiinalaista alkuperää, ovat hyviä ostoksia.

Pääsääntöisesti hinnat Phuketissa vaihtelevat melkoisesti sen mukaan missä on, mutta yleisesti ottaen lähes kaikki on Suomeen verrattuna edullista. Edullisimpia ovat paikalliset tuotteet, kuten käsityöt, koristeet ja vaatteet. Hinta-laatusuhteeltaan vaatteet ovat hyviä ostoksia, samoin kengät ja muut asusteet, ja myös lääkkeet, muut apteekkituotteet ja optikoista saatavat tuotteet ovat edullisia. Elintarvikkeet, erilaiset kojuissa ja toreilla myytävät herkut ja paikalliset tuotteet ja liikkuminen julkisilla tai taksillakin ovat erityisen edullisia. Ylihintaisia tuotteita ovat etenkin länsimaiset elintarvikkeet ja juomat, luksusluokan tuotteet ja kaikki sellainen, joka on selkeästi länsimaisille turisteille suunnattua.

Pad Thai
Thaimaassa paikalliset ruoat ovat parhaita. Esimerkiksi Pad Thai on aina varteenotettava ja lähes aina erinomainen ateria.

Ravintolat ja ruoka

Phuketissa tarjotaan lähes kaikkialla mitä erilaisimpia ruokia, mutta siellä kuten muuallakin Thaimaassa nyrkkisääntö on se, että paikalliset ruoat ovat parhaita ja kaukaa peräisin olevat ruoat ovat hinta-laatusuhteeltaan huonoja. Aivan perusannokset, jotka tehdään nopeasti wokissa ja jotka tarjotaan riisillä tai nuudeleilla, joita molempia on erilaisia, ovat hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita. Niihin kuuluu muuallakin tuttuja ruokia kuten Pad Thai, joka on aina varteenotettava ja lähes aina erinomainen ateria.

Thaimaa on paikka, jossa on ruokia kaikille, ja Phuket on monipuolinen paikka ruokiensa suhteen. Hygieniasta ei kannata olla turhan huolissaan mutta iltatorien kojuilla, joilla on grillilihoja ja joitain muita ruokia, jotka voivat olla mahalle liikaa, voi tulla vastaan. Terveellä talonpoikaisjärjellä voi kuitenkin nopeasti havaita, mikä on puhdasta ja mikä ei. Kana, liha ja jotkin muut tuotteet voivat olla huonosti säilytettyjä, mutta merenelävät pidetään jäissä ja ovat aina turvallisia. Hedelmät ovat erinomaisia ja terveellisiä aamiaisia ja välipaloja, ja niitä kannattaa paloiteltuna ostella toreilta. Etenkin papaija, ananas, vesimeloni ja mango ovat erinomaisia. Vihanneksia ei kannata paljon syödä raakana ja normaalit salaatit kannattaa jättää väliin, mutta esimerkiksi riisiaterioiden höysteenä tulevat kuoritut kurkunpalat ja tomaattiviipaleet ovat harmittomia.

Kiinalaisten ja etenkin eteläkiinalaisten eli kantonilaisten ruokien vaikutus on Phuketissa suurta, ja tämä käy monessa paikassa ilmi. Ruoat ovat täällä etelässä muutenkin vähän erilaisia, sillä Etelä-Thaimaassa on paljon muslimeita. Kiinalaisvaikutteisia ruokia tulee siellä täällä vastaan, ja yksi hyvä ateria on ”Hokein”, joka voi olla keitto tai nuudeliannos ja joka yleensä tulee merenelävillä höystettynä.

Moni kasvissyöjä pettyy Thaimaassa pahasti, sillä kaiken kaikkiaan kasvisruoat ovat harvinaisia ja lähes kaikissa aterioissa on lihaa, kalaa tai ainakin kalakastiketta. Pad Thai, jota on Euroopassa usein tarjolla kasvisversiona, sisältää aina jonkin verran katkarapuja ja kenties jotakin muuta sellaista mikä ei ole puhdasta kasvista. Normaalit kojut ja ravintolat eivät ole soveliaita kasvissyöjille, ja on helppo olla syömättä lihaa (eli sikaa, nautaa tai kanaa) mutta täydellistä merenelävien tai kalojen välttelyä ei niissä oikein voi harrastaa.

Songthaew eli avolavabussi
Avolavabussit (songthaew) liikkuvat lähes yksinomaan Phuketin kaupungin ja muiden paikkakuntien välillä.

Saapuminen Phuketille ja liikkuminen paikasta toiseen

Phuketin lentoasema (HKT) on paras paikka laskeutua niille, jotka aikovat viettää lomansa yksinomaan Phuketissa. Lentoasemalta on yhteyksiä saaren jokaiseen kolkkaan, ja sieltä pääsee nopeasti, yleensä alle puolessatoista tunnissa, kaikkiin saaren suosittuihin lomapaikkoihin kuten myös Phuketin kaupunkiin.

Edullisinta siirtyä lentoasemalta muualle on linja-autokyyti. Käytännössä bussiyhteydet ovat melko hankalia ja raskaita, eikä etenkään ensikertalaisten ole välttämättä järkevää lähteä seikkailemaan bussilla heti Thaimaahan saavuttuaan. Etenkin kahdelle tai sitä useammalle hengelle nopeat ja vaivattomat yksityiskyydit ovat kaikkein suositeltavimpia. Lentoaseman sivuilta voi suoraan varata kuljetuksen, ja etukäteisvaraus helpottaa suuresti matkan alkuvaiheita. Normaaliin kuljetukseen mahtuu 3 henkeä, mutta on olemassa myös kuuden ja kahdeksan hengen kyytejä. Edullisimmillaan matka esimerkiksi Patongiin maksaa kolmelta hengeltä noin 7 euroa suuntaansa.

Kävellen Phuketissa siirrytään suhteellisen lyhyitä matkoja, mutta niille, jotka eivät vielä ole tottuneet kosteaan kuumuuteen, kävely kaikkina vuorokaudenaikoina on hikistä ja raskasta puuhaa. Phuketin julkisia liikennevälineitä ovat avolavabussit (songthaew), jotka liikkuvat lähes yksinomaan Phuketin kaupungin ja muiden paikkakuntien välillä, ja tuk-tukit, joilla liikutaan eniten paikkakuntien sisällä mutta myös kaupungista toiseen. Mopolla voi kiertää koko Patongin parilla sadalla bahtilla, ja mopolla pääsee alle vartin matkan tuurilla vähän edullisemmin. Mopokyytejä ei kuitenkaan suositella, ja tuk-tuk -kuskien kanssa on aina hyvä neuvotella hinnasta etukäteen.

Taksikyydit ovat Phuketissa yleisiä, sillä julkisen liikenteen taso on surkea ja taksikyytien tarjoaminen on kannattavaa liiketoimintaa. Taksipalveluita (Taxi Service) on monessa paikassa, ja myös monella majapaikalla ja etenkin hotellilla on taksipalvelu. Yksi hyvä tapa säästää taksikuluissa on käyttää GrabTaxi-sovellusta, jolla voi tilata taksin. Sen voi ladata Phuket.comin sivun alalaidasta, ja sivulla on asiaa siitä miten sovellus toimii. Sovelluksen avulla kyydin tilaaminen on äärimmäisen yksinkertaista, mutta sitä varten pitää olla älypuhelin tai tabletti, joka näyttää sijainnin.

Rim Hat Road, Kamala
Kamala on tunnettu ja monipuolinen rantalomakohde, joka soveltuu kenelle tahansa.

Phuketin-matkat

Muutama matkatoimisto järjestää matkoja Phuketin eri rantalomakohteisiin, ja eri matkakohteita Phuketissa on valtava määrä. Jotkut kohteet, kuten Patong, ovat bailukohteita, jotka eivät ole kaikkein parhaita perheille. Sellaiset kohteet kuin Kamala, Karon ja Kata ovat tunnettuja ja monipuolisia rantalomakohteita, jotka soveltuvat kenelle tahansa. Siihen missä hotelli sijaitsee kannattaa kiinnittää tarkkaa huomiota, sillä eri rannoilta ei ole niin yksinkertaista siirtyä toisille rannoille kuin voisi luulla. Vilkas länsirannikko on varsin hyvä niille, jotka haluavat tutustua myös Phuketin kaupunkiin, ja muualla olevat rannat puolestaan ovat sellaisia, että niiltä ei mielellään ainakaan viikon lomalla monessa paikassa tule vierailtua.

Omatoimimatkailijan kannattaa ensin varata lennot mieluiten Phuketin lentoasemalle, ja sen jälkeen kannattaa heti varata majapaikka. Lentoja on kannattaa alkaa katsella ainakin kolme kuukautta ennen matkaa, ja jos Thaimaahan haluaa joulu- tai hiihtolomalla, kannattaa lento varata neljäkin kuukautta ennen matkan alkamista. Kaikkein helpointa on lentää Phuketin lentoasemalle, joka on saaren pohjoisosissa. Mahdollista on myös laskeutua Krabin lentoasemalle, mikä on järkevää siinä tapauksessa, että haluaa lomailla sekä Phuketissa että Krabilla.

Paikkavinkkejä

Saapuminen perille: [ Kartalla ] Phuketin kaupungissa on useita bussiasemia, mutta yleensä muualta Phuketin saarelta sinne bussilla siirtyvä saapuu toripaikan lähellä (Ranong Road) olevan liikenneympyrän eli ”suihkulähdeympyrän” (Suriyadej, engl. Fountain Square) viereen.
Liikkuminen: [ Kartalla ] Phuketin kaupungista bussit lähtevät kauppahalliin ja torin välistä kulkevalta kadulta (Ranong Road), ja bussien kyljessä kulkee mihin ne ovat matkalla. Busseja kulkee moneen suosittuun paikkaan kerran tunnissa, ja bussilla pääsee pitkin päivää esimerkiksi Patongiin, Kamalaan, Suriniin, Ao Bang Thaohon (Bangthao), Kataan, Karoniin ja Koh Sirehin saarelle, joka on melko lähellä Phuketin kaupunkia.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Vanhakaupunki on laajahko korttelisto, jossa voi syödä lähes mitä tahansa. Aamiaiseksi voi ottaa banaanipannukakkuja (roti), jotka ovat parhaimmillaan Aroon-ravintolassa (Thalang Road 4), ja paikan tunnistaa siitä että pannukakkuja tehdään ravintolan edustalla.
Perheen kanssa matkalla: [ Kartalla ] Jos haluaa nähdä nykyaikaisen ostoskeskuksen, on joen toisella puolella oleva Limelight paikka, jossa voi syödä food courtilla ja katsella tuotteita ilmastoiduissa tiloissa.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Sillan vieressä on parikin erinomaista ravintolaa, joista saa aterian reilusti alle 100 bahtilla ja oluen 80 bahtilla. Melko huomaamaton on japanilaistyylinen Long La Ta, jossa voi ottaa vaikka sukiyakin. Sitä lähes vastapäätä, sillan vieressä, on kaksi ravintolaa, joista saa monenmoisia paikallisia aterioita edullisesti.
Museot ja taidegalleriat: [ Kartalla ] Hienossa rakennuksessa sijaitseva näyttävä kaupunginmuseo, jossa on valokuvia ja englanninkielisiä selostuksia Phuketin historiaan liittyen.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Kauppahallia vastapäätä olevan torin yhteydessä on katettu ulkoilmaravintola Khao Keng Downtown Market, joka on suljettu maanantaisin mutta jossa muulloin on edulliset juomat ja paikallisia aterioita 65–150 bahtilla.
Kulttuuria ja tapahtumia: [ Kartalla ] Phuketin kaupunki on paikka, jonne ei muualta saarelta kannata iltaa lähteä viettämään, lukuun ottamatta sunnuntaita, jolloin Thalang Roadilla pidetään suosittu iltatori (klo 17–22).
Kulttuuria ja tapahtumia: [ Kartalla ] Limelight-ostoskeskuksen vieressä oleva Indy Market, joka pidetään to ja pe klo 16–22.

Muita www-palveluita

Phuketin matkailusivut  |  Phuket Wikipediassa  |  Thaimaan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)  |  Google Maps: Phuket, Thaimaa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Julkaistu: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti