Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Big Buddha (CC License: Attribution 3.0 Unported)
Yksi Phuketin ihmeistä on sen eteläosissa sijaitseva iso Buddha-patsas, joka tunnetaan nimellä Big Buddha. Patsas on 45 metriä korkea, ja se sijaitsee korkean kukkulan huipulla.

Phuketin nähtävyydet

Phuketin suurin nähtävyys on Phuket Townin vanhakaupunki, jota käsitellään alueista kertovassa osassa. Se onkin ainoa nähtävyys, jota suurin joukoin lähdetään katsomaan, ja Phuketin kaupungin antimet tulevat valtaosalle miellyttävänä yllätyksenä. Lähellä Phuketin kaupunkia sijaitseva uusi näköalapaikka antaa hyvät näkymät kaupungin ympäristöön, ja siltä on kirkkaalla ilmalla näköyhteys yhteen Phuketin ihmeisiin, valtavan kokoiseen Buddha-patsaaseen. Phuketissa on myös norsujen turvakoti ja useita temppelialueita, jotka antavat lomanvietolle lisäväriä.

Khao Rang

Phuketin paras näköalapaikka on melko uusi Khao Rang Viewpoint [kartalla], joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä ytimestä, kukkulalla joka tunnetaan nimellä ”Phuket Hill”. Panoraamanäkymät antavat suurelle Buddha-patsaalle, Laem Phanwan niemimaalle ja Chalongin lahdelle, ja myös jotkut itärannikon vehreät saaret voivat hyvällä tuurilla näkyä tänne asti. Paikka on parhaassa tapauksessa rauhallinen, ja kukkulan puutarhat ja Phuketin hektisestä elämänmenosta poikkeava tunnelma ovat monelle tervetullutta vaihtelua.

Kukkulalle kannattaa lähteä arkipäivänä, ja vaikka se vaikuttaa olevan melko lyhyen matkan päässä Phuketin kaupungista, on sinne matkaa ja kapuaminen ylös kukkulalle vaatii oman veronsa. Näin taksikyyti on paras ratkaisu, ja monesta Phuketin kolkasta ylös asti pääsee 700 bahtilla. Paras kukkulalle on mennä aamupäivällä, mutta auringonlaskujen aikaan se voi olla vilkas ja pimeän laskeutumisen jälkeen kukkulalla ei ole turvallista olla. Kukkulalla on muutama ravintola, joten siellä voi nauttia esimerkiksi lounaan.

Big Buddha

Yksi Phuketin ihmeistä on sen eteläosissa sijaitseva iso Buddha-patsas, joka tunnetaan nimellä Big Buddha [kartalla]. Lähin kaupunki on Chalong, joka on Phuketin kaupungin ja Rawain välimaastossa, mutta tänne on hankala siirtyä muuten kuin taksikyydillä, jonka on paras olla edestakainen. Patsas ja koko alue on melko uusi, ja sen rakennusvaiheisiin voi tutustua verkkosivuilla. Patsas on 45 metriä korkea, ja se sijaitsee korkean kukkulan huipulla. Huipulta on erinomaiset näkymät, ja kuumasti paahtavasta auringosta huolimatta vierailu täällä on suositeltavaa niille, jotka ovat muutenkin tienoolla ja joilla on ainakin pari viikkoa aikaa. Kukkula on avoinna klo 6–19, pääsymaksua ei ole ja myös tänne on parempi suunnata aamu- kuin iltapäivällä.

Norsujen turvakoti

Kathussa, joka on erinomainen ajanvietteiden keskus Phuketin keskiosissa, on norsujen turvakoti, joka tunnetaan nimellä Phuket Elephant Sanctuary [kartalla]. Kuten muutkin vastaavat vierailupaikat on tämä hintava mutta myös ikimuistoinen vierailupaikka, joka on perheiden suosiossa. Tämä on Phuketin ainoa oikea norsujen turvakoti, joskin siellä on myös epävirallisia paikkoja, jotka eivät ole yhtä hyviä vierailupaikkoja.

Täällä olevat norsut ovat olleet raskaissa metsätöissä, kun viime vuosina metsiä on raivattu kumipuiden tieltä, muutenkin teollisuuden palveluksessa ja myös turistien palveluksessa. Norsut on pelastettu monesta eri paikasta, ja täällä ne ovat täysin kesyjä ja niihin voi tutustua läheltä. Tämä on huomattavasti mukavampaa ja vastuullisempaa kuin norsuilla ratsastelu tai norsuesitysten seuraaminen.

Tänne lähtevän pitää varata etukäteen lippunsa, ja tänne on kenties paras lähteä järjestetyn retken yhteydessä. Monet tahot kuten majapaikat ja matkatoimistot järjestävät retkiä, ja lipputulot menevät lähes täysin norsujen ruokintaan ja hoitoon. Paikan päälle voi mennä aamu- tai iltapäivällä tapahtuvalle vierailulle, siellä voi viettää koko päivän ja myös yön yli kestäviä vierailuja on olemassa. Normaali hinta yli 10-vuotiailta on 2500 bahtia puolen päivän vierailusta ja noin 5000 bahtia koko päivän kestävästä, ja jos tänne haluaa lähteä omin nokin, voi lipun varata verkkosivuilta itse.

Wat Mongkol Nimit -temppelialue
Phuketin ytimessä on kaksi varsinaista temppelialuetta, joista Wat Mongkol Nimit on helposti lähestyttävissä.

Phuketin temppelialueet

Phuketissa buddhalaiset temppelialueet ovat melko tavallisia, mutta niitä ei ole läheskään yhtä paljon kuin Keski- tai Pohjois-Thaimaassa, sillä Phuket ei ole ollut pitkään tiheästi asutettuna. Siellä kuitenkin on monessa paikassa hienoja ja merkittäviä temppelialueita, ja osaan niistä voi tutustua samalla kun kiertelee Phuketin kaupunkia tai muita keskittymiä. Phuketin kaupungin lisäksi Patong, Rawai ja Chalong ovat keskittymiä, joilla on temppelialueet. Temppelialueille ei saa mennä bikineissä, rikkinäisissä farkuissa tai muuten epäkunnioittavasti pukeutuneena. Jos haluaa sisään temppeliin (engl. pagoda, suom. pagodi), on jalkineet otettava pois.

Phuketin ytimessä on kaksi varsinaista temppelialuetta, joista Wat Mongkol Nimit [kartalla] on helposti lähestyttävissä. Se on vanhankaupungin laitamilla, ja se on melko lähellä Limelight-ostoskeskusta. Temppelialueella on monenmoista nimeä, kuten Puthamongkol, mutta kaiken kaikkiaan se on varsin nopeasti katsastettu ja se antaa hyvää tuntumaa buddhalaisiin temppelialueisiin.

Wat Kajorn Rangsan Wat Kajorn Rangsan (iso kuva)
Wat Kajorn Rangsanin yhteydessä on upea pagodi ja myös koulu, jolla usein on konsertteja tai soittoharjoituksia pihamaalla.

Toinen pieni temppelialue on hankalassa paikassa Hotel Metropolen vieressä, monin tavoin mukavan Surin-liikenneympyrän vieressäSurin-liikenneympyrä [kartalla], mutta tänne ei välttämättä kannata erikseen lähteä. Tosin alueella on hyviä ruokapaikkoja, biljardisali ja jonkin verran muutakin nähtävää, ja myös liikenneympyrän kellotorni on näkemisen arvoinen.

Linja-autolla paikalle saapuvalle kaikkein helpoimmin nähtävissä on linja-autopysäkkien vieressä oleva Wat Kajorn Rangsan [kartalla]. Sen yhteydessä on upea pagodi ja myös koulu, jolla usein on konsertteja tai soittoharjoituksia pihamaalla. Erityisen mukavaa tunnelmaa alueella on alkuillasta.

Phuketin kaupungin ja Rawain välimaastossa sijaitseva Chalong tunnetaan lähinnä suuresta Buddha-patsaasta, mutta kaupungin alueella on myös temppelialue. Wat Chalong [kartalla] on erityisen tunnettu Chaithararam-temppelistä, jota tullaankin katsomaan bussilasteittain. Jos alueen haluaa nähdä rauhassa, kannattaa paikalle tulla aamupäivällä, ja tällöin myös saa rakennuksista parhaat kuvat. Rawain ja Phuket Townin välillä kulkeva bussi menee aivan temppelialueen vierestä, mutta kannattaa ottaa huomioon, että se kulkee vain kerran tunnissa ja on näillä kohdin usein täynnä.

Länsirannikolla lomaileville helpoimmin nähtävissä oleva temppelialue on Patongin lähellä oleva Wat Suwan Khiri Wong [kartalla]. Tämä miellyttävä temppelialue tarjoaa rauhaa ja väriä hektisessä Patongissa, mutta temppelialue ei ole kävelymatkan päässä rannalta vaan sinne on paras porhaltaa taksilla tai tuk-tukilla.

Lisää aiheesta:

Phuket.com esittelee mitä erilaisimpia nähtävyyksiä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Roma Neus /Wikimedia, Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Julkaistu: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti