Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ao Phutsan ranta Koh Sametilla
Sai Kaewin ranta
Lomapaikaksi Koh Samet soveltuu kaikkein parhaiten nuorille ja aikuisille pariskunnille ja ryhmille, jotka viihtyvät kansainvälisessä ilmapiirissä.

Koh Samet, Thaimaa

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Thaimaan uusimpia lomakohteita on Koh Sametin saari, joka vasta pari vuosikymmentä on ollut minkäänlaisessa turistien suosiossa. Pitkään se oli seikkailuhenkisten retkeilijöiden kohde, jossa oli hyvin vähän palveluita eikä yhtään lomakylää, mutta nykyään se on sekä suosittu loma- että päiväretkikohde. Saari on edelleen luonnonomaisempi kuin monet muut Thaimaan kolkat, ja siellä on paljon suojaisia rantoja ja mahdollisuus viettää trooppista paratiisilomaa myös täysin eristyksissä. Koh Samet on kuitenkin suosittu ja vilkas lomapaikka, jossa voi harrastaa kaikenlaista, jossa on hyviä ruokia ja yöelämää ja jonka majapaikat pystyvät tarjoamaan kaikille kukkaroille ja mieltymyksille jotakin.

Koh Samet on pieni ja helposti lähestyttävä trooppinen lomakohde, jonka hienohiekkaiset rannat hakevat vertaisiaan. Lomapaikaksi se soveltuu kaikkein parhaiten nuorille ja aikuisille pariskunnille ja ryhmille, jotka mielellään viettävät aikaa kansainvälisessä ilmapiirissä ja jotka osaavat nauttia täysin siemauksin saaren anneista. Kohtalaisen hyvä matkakohde se on myös perheille, joilla on teini-ikään ehtineitä lapsia, ja siellä viihtyvät kaikenlaiset matkustajat ja porukat.

Koh Sametille voi matkustaa omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle koko loman ajaksi, tai siellä vierailun voi yhdistää oleskeluun muissakin Thaimaan kaupungeissa. Helpoin sinne on siirtyä Pattayalta, josta voi tehdä päiväretkenkin Koh Sametille. Myös Bangkokista sinne on kohtalaisen helppo siirtyä vaikka suoraan lentoasemalta, ja joistain muistakin kaupungeista kuten Rayongista sinne voi myös suunnata.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Koh Sametilla tällä hetkellä

Tuleva sää

Sääennuste: Norjan meteorologisen tarkkana pidetty pitkänajan ennuste Koh Sametiin.

Ilmasto

Vaikka Koh Samet on vain muutaman kilometrin päässä mantereesta, on siellä vähän erilainen ilmasto siinä mielessä, että se on yksi Thaimaan vähäsateisimpia paikkoja. Siellä sataa vähän marraskuun puolivälistä huhtikuulle, mutta monsuunikauden aikana (kesä–lokakuu) sataa 14–16 päivänä kuukaudessa. Sademäärät ovat kuitenkin suhteellisen pieniä, ja sinne matkustetaan myös kesäkuukausina.

Vuorokauden keskimääräinen lämpötila vaihtelee Koh Sametilla kuukaudesta toiseen hyvin vähän. Trooppiseen ilmastoon kuuluu kolme eri vuodenaikaa, jotka ovat kuiva ja viileä kausi (marras-helmikuu), kuuma kausi (maalis-huhtikuu) ja sadekausi (touko-lokakuu). Ne poikkeavat kaikkein eniten sademäärien suhteen, eivätkä lämpötilat esimerkiksi viileimmän kuukauden eli joulukuun ja kuumimman kuukauden eli huhtikuun välillä ole kovinkaan erilaisia.

Kylmimpään aikaan vuorokauden keskilämpötila on noin 25 astetta, mikä tarkoittaa sitä, että päivällä on 28–30 astetta ja yöllä 20–22 astetta. Usein tähänkin vuodenaikaan on kuitenkin lämpimämpää, ja päivälämpötilat ovat päivisin tavallisesti 32–34 astetta ja öisin on melko harvoin alle 25 astetta.

Kuuma kausi alkaa maaliskuun alussa, ja tähän aikaan vuorokauden keskilämpötila on 28–30 astetta. Tällöin päivälämpötila on yleensä yli 35 astetta ja öisin ei ole paljon alle 30. Vaikka erot joulu-helmikuun lämpötiloihin ovat pieniä, tuntuu 37 astetta huomattavasti kuumemmalta kuin 30 astetta, ja 30 asteen tuntumassa pyörivät yölämpötilat ovat monelle painajaismaisia.

Sadekausi on Koh Sametilla vilkkaampi kuin monessa muussa Thaimaan kolkassa, ja siellä on kesällä vähäisempien sateiden takia jonkin verran enemmän palveluita kuin muualla Thaimaassa. Kesän monsuunikauden aikana vuorokauden keskilämpötila pyörii tasaisesti 26–27 asteen nurkilla. Tämä on hyvin kostea aika olla missäänpäin Thaimaata, ja tähän aikaan kannattaa käsitellä sähkölaitteita varovaisesti, jotta kosteus ei pääse rikkomaan niitä. Vaikka Koh Sametilla on lievempi monsuunikausi kuin monessa muussa paikassa, on siellä silti sateista toukokuulta aina marraskuun jälkimmäiselle puoliskolle, ja kannattaa tarkkaan harkita kannattaako sinne kesäkauden aikana lähteä lomailemaan.

Parhaat matkustusajat

Vähän erilaisesta ilmastostaan huolimatta parhaat matkustusajat Koh Sametille ovat samat kuin muuallekin Thaimaahan, eli marraskuun jälkimmäiseltä puoliskolta maaliskuun alkuun. Maalis- ja huhtikuu ovat vielä varteenotettavia kuukausia viettää aikaa Koh Sametilla, mutta kuumuus voi olla joillekin liikaa ja keskipäivän aikana ei voi tehdä juuri mitään.

Kaikkein paras Koh Sametille on matkustaa talvikauden aikana mutta silloin kun ei ole yleisiä lomia: marraskuun jälkimmäiseltä puoliskolta aina jouluun tai joulun ja uudenvuoden väliseen aikaan, ja loppiaisen jälkeen aina helmikuun puolivälin talvilomiin asti.

Joulunajan ja loppiaisen välisenä aikana paikalle saapuu paljon perheitä, mutta koska Koh Samet on nuorten ja opiskelijoiden suosima lomapaikka, on siellä opiskelijoita ja sapattivuotta viettäviä nuoria runsaasti koko talvikauden ajan eli marraskuun lopulta maalis-huhtikuulle ja myös muina vuodenaikoina.

Loma-aikojen ulkopuolella majapaikan saa lyhyelläkin varoajalla, ja Koh Sametille voi lähteä muutamaksi päiväksi vaikka hetken mielijohteesta. Loma-aikoina majapaikka kannattaa varmistaa ennen kuin lähtee paikan päälle, ja jos matka ajoittuu viikonlopulle talvikauden aikana, kannattaa majapaikastaan tarkkoja olevien varata huone etukäteen.

Nähtävyydet ja ajanviete

Koh Sametilla ei nähtävyyksillä tarvitse vaivata päätään ja jalkojaan, ja siellä voi keskittyä muihin asioihin. Siellä otetaan aurinkoa, vietetään aikaa rannan tuntumassa, syödään hyvin, rentoudutaan ja mahdollisesti lähdetään risteilylle. Erilaisiin paikallisiin ruokiin tutustuminen, kosteaan kuumuuteen totuttelu ja paratiisimaisista maisemista ja ilmapiiristä nautiskelu ovat loman kohokohtia, ja Koh Sametilla arkiset huolet ja Pohjolan harmaus unohtuvat hetkessä.

Baht-bussi
Baht-bussit eli avolava-autot vievät edullisesti eri puolille saarta, ja sellaisen saa kalliimmalla kokonaan itselleen tai porukalle.

Saaren yleisluonne

Koh Samet tunnetaan monella eri nimellä. Monessa paikassa paikan päällä se on Ko Samet tai Kosamet ja myös Koh Samed, tai pelkästään Samed. Thaimaan paikannimet eivät ole saaneet vakiintuneita muotoja muilla kielillä, vaan samoja paikannimiä näkee useissa eri muodoissa ja joskus myös sekä yhteenkirjoitettuina että erikseen.

Liikkuminen saarella

Yksi Koh Sametin ajanvietteistä on saareen tutustuminen, eri rannoilla vierailu ja saaren muutamassa keskittymässä oleskelu. Saarta voi kiertää jonkin verran kävellen, mutta pyörä tai skootteri on kuumuudessa parempi kulkuneuvo. Baht-bussit eli avolava-autot vievät edullisesti eri puolille saarta, ja sellaisen saa kalliimmalla kokonaan itselleen tai porukalle. Saarta kannattaa kuitenkin kierrellä vain valoisaan aikaan, ja hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa kannattaa hakeutua kivenheiton päähän majapaikalta. Pimeyden laskeuduttua liikkuminen on hankalaa ja kyytien löytäminen työlästä, ja hinnatkin nousevat iltakuuden jälkeen.

Pääsymaksu

Koh Samet kuuluu muutaman muun saaren ja mantereella olevan alueen kanssa kansallispuistoon nimeltään Khao Laem Ya National Park. Sinne saapuvalle myydään pian lippu, joka maksaa aikuisilta 200 bahtia, lapsilta 100 bahtia ja thaimaalaisilta 20 bahtia. Sen voi ostaa heti kun nousee veneestä tai laivasta, ja kun sen on ostanut, se kannattaa laittaa näkyvään tai helposti löydettävään paikkaan, jotta sitä voi vilauttaa tarkastajille.

Ranta Koh Sametilla
Koh Sametilla otetaan aurinkoa, vietetään aikaa rannan tuntumassa, syödään hyvin, rentoudutaan ja mahdollisesti lähdetään risteilylle.

Ajanvietteet

Kaikkein yleisin tapa viettää lomaa Koh Sametilla on sen paratiisimaisista olosuhteista nautiskelu, ja siihen sisältyy olennaisena osana rannalla oleskelu. Monella rannalla voi tehdä kaikenlaista, ja etenkin päärannat kuten Sai Kaew ovat monipuolisia paikkoja, joilla voi viettää koko päivän ja myös istua iltaa. Toinen varsin yleinen ajanviete on lähteä jonkinlaiselle veneretkelle tai risteilylle, ja ”saarihyppely” on näillä tienoin suosittua. Myös erilaiset aktiviteetit kuten vesiskootterilla ajelu, nousuvarjolla liitely ja SUP-laudalla taiteilu ovat mahdollisia.

Rannat

Koh Samet on melko monipuolinen saari, ja siellä on mahdollista viettää aikaa monella eri rannalla. Välimatkat ovat kilometreissä lyhyitä, sillä saari on vain 7 kilometriä pitkä eikä kovin leveä. Käytännössä siirtyminen paikasta toiseen ei kuitenkaan ole niin helppoa tai nopeaa kuin voisi luulla, ja kaikkein paras on tutustua yhtenä päivänä yhteen rantaan. Poikkeuksen muodostaa Sai Kaew, jonka vieressä on pari muutakin rantaa. Koh Sametilta löytyy sekä Sai Kaewin tyylisiä rantoja, joilla on kaikki palvelut ja joilla voi viettää vaikka koko loman, että suojaisia rantoja, joilla voi olla täysin rauhassa.

Hat Sai Kaew [kartalla] on monessa mielessä Koh Sametin keskus ja tärkein paikka, ja yhdessä sen ja sataman välissä kulkevan tien kanssa se onkin saaren ydin. Sai Kaew on hyvä ranta hotellille, mutta etenkin sen eteläosissa on öisin äänekkäitä bileitä. Rantaa pitkin voi kävellä pitkiäkin matkoja, ja yksi yleisimpiä puuhia onkin hiekalla kävely. Sai Kaew tarjoaakin kävelylle parhaat apajat, sillä sen jälkeen alkaa toinen ranta ja jos nousee siltä tielle ja jatkaa sitä pitkin muutaman sata metriä, tulee vastaan vielä muitakin rantoja.

Sai Kaew on monessa muussakin mielessä kätevä ranta, sillä nopeat veneet saapuvat Ban Phesta sinne, ja sieltä pääsee nopeasti pikaveneellä mantereelle tai muille lähistön saarille. Se on myös saaren suurin ravintolakeskus, joskin kannattaa tutkia hintoja ennen tilaamista. Paitsi ruokia, joiden joukossa on vaikka mitä, siellä on hyvin erilaisia juomia mehuista väkevämpiin, erinomaista paikallista jäätelöä ja muita herkkuja. Rantaa ja sen lähistöä kiertävät kaupustelijat, joilla monella on tyypillinen kantoseiväs. He myyvät kaikenlaista hedelmistä veteen, mutta heiltä saa myös grillattuja lihoja ja muita kantoseipään varassa grillattuja tuotteita, joita herkkävatsaisten tai vastikään paikalle saapuneiden ei välttämättä kannata paljon hotkia. Hedelmät, juomat ja jäätelöt ovat kuitenkin täysin turvallisia niin Sai Kaewilla kuin muuallakin saarella.

Rantaa kiertävä kaupustelija
Rantaa kiertäviltä kaupustelijoilta saa myös grillattuja lihoja ja muita kantoseipään varassa grillattuja tuotteita.

Sai Kaewin jälkeen vastaan tulee Ao Hin Khok [kartalla], joka on suorassa yhteydessä Sai Kaewiin. Niiden välissä on kuitenkin näköesteitä, ja päivisin rannan eteläpäässä on melko rauhallista. Tiellä on paljon ravintoloita ja kaikenlaista muuta, joka pitää kenet tahansa tyytyväisenä, ja myös saaren rauhallisimmissa osissa voi viettää pitkiäkin aikoja. Illan hämärryttyä tällä rannalla kuten myös jonkin verran Sai Kaewin eteläpuoleisissa osissa on rantabileitä, joilla juodaan ja grillataan ja joilla on monenmoisia esityksiä. Öiset rantabileet ovatkin yksi suurin syy sille miksi Koh Sametille alun perin alettiin pari vuosikymmentä sitten matkustaa ja miksi se on edelleen suosittu saari länsimaisen nuorison keskuudessa.

Ao Hin Khokin jälkeen tulee vastaan Ao Phai [kartalla], joka myös on tunnettu yöjuhlistaan. Se on jonkin matkan päässä päärannalta, ja näin suojaisa ranta, ja sinne päästäkseen täytyy vaeltaa muutama sata metriä tietä pitkin. Sen tuntumaan ei kannata majoittua, jos saarelle ei ole tullut juhlimaan. Sen lähistöllä on kuitenkin majapaikkoja ja lomakyliä, joihin meteli ei kanna, joten kannattaa tutustua siihen mitä melutasosta on sanottu. Rannalla on muutama ravintola ja illanviettopaikka, ja muualta saarelta on hyvä ainakin käväistä tällä rannalla.

Ao Phaista etelään välimatkat vähän pitenevät ja tie kiemurtelee sisämaassa, eikä rannoille ole enää niin helppo päästä. Rauhallinen ranta on esimerkiksi Ao Phutsa [kartalla], joka on pieni ja suojaisa. Täällä ei ole paljon vierailijoita, ja jos mielii viettää rauhallista lepolomaa, on tämä yksi kaikkein parhaista rannoista majapaikalle.

Jos Ao Phutsasta kulkee etelään pari kilometriä, tulee vastaan saaren toiseksi vilkkain ranta Sai Kaewin jälkeen, Ao Wong Deuan [kartalla]. Bailuhenkiset suuntaavat tänne, ja täällä voi juhlia koko loman ajan. Palveluita on mukavasti, kaikenlaisia ruoka- ja juomapaikkojakin on kiitettävästi mutta täältä on hivenen hankala vierailla jatkuvasti muualla saarella. Rannan tuntumassa on edullisia guesthouseja ja muita majapaikkoja, ja ranta on yöbiletyksestään huolimatta erittäin hyvä pienillekin lapsille.

Jos haluaa rannalle, joka on vähemmän vilkas ja jolla myös on majapaikkoja, on muutaman sadan metrin mutta hankalan matkan päässä sijaitseva Ao Thian [kartalla] hyvä ranta. Sen jälkeen tulee vastaan entistä suojaisampia rantoja, kuten Ao Wai [kartalla], ja vaikka se tuntuu olevan maailman äärillä, on se vain puolentoista kilometrin matkan päässä Ao Thianista. Siellä on pari lomakylää, joissa voi viettää rauhallisen lepoloman, ja jos vuokraa skootterin, voi saaren eteläosiin ja muihinkin osiin tutustua varsin perusteellisesti.

Saaren eteläkärki on pääosin luksusluokan lomatienoota, joka on kaukana muualta ja jolla hinnat ovat korkeita. Ao Pagarang ja Ao Kiu sekä Ao Bandung [kartalla] ovat paratiisimaisia lomapaikkoja, joilla lomailee paljon varakkaita ja kuuluisiakin ihmisiä. Täällä edullisimmat huoneet maksavat lähes sata euroa, eivätkä tuhat euroa yöltä maksavat huoneet ole harvinaisia.

Saaren itäpuoli on vilkkaampi ja kansanomaisempi kuin länsipuoli, jolla valtaosa hiekkarannoista sijaitsee. Lomakylät ja hotellit ovat hintavampia, ja palveluiden hinnat ja taso ovat korkeammalla. Tällainen ranta on esimerkiksi Ao Prao [kartalla], jolla on kolme korkeatasoista lomakylää. Huomionarvoinen seikka on se, että tänne tulee Ban Phesta pikaveneitä, ja jos haluaa tälle rannalle tai tulee omatoimisesti yhdelle sen majapaikoista, kannattaa Ban Phesta etsiä yhteys, joka tulee suoraan tälle rannalle.

Ko Samet.net kertoo saaren rannoista.

Pikavene lähdössä veneretkelle
Koh Sametilta voi käydä mantereella tai muilla saarilla veneretkellä.

Risteilyt ja veneretket

Yksi ajanvietemahdollisuus on veneretki tai risteily, ja jos Koh Sametilla viettää viikon tai kaksi, voi sieltä käydä mantereella tai muilla saarilla.

Päästäkseen mantereelle ei tarvitse kuin mennä joko Na Dangin satamaanNa Dangin satama, jonne voi mennä baht-bussilla, tai sitten sen lähellä olevalle Sai Kaew -rannalle. Na Dangista lähtee valoisaan aikaan noin kerran tunnissa lautta, joka vie neljässäkymmenessä minuutissa mantereelle. Ban Phe on melko vilkas ja vähän kaoottinenkin kaupunki, mutta jos lomalla ei näe muita kaupunkeja, voi se olla hyvä tutustumispaikka. Siellä on melkoinen määrä kauppoja ja ravintoloita, ja sinne voi päästä 20 minuutissa nopealla veneellä joko Na Dangista tai Sai Kaewista. Myös joiltain muilta rannoilta pääsee mantereelle, ja kojuja ja matkatoimistoja, jotka voivat kertoa asiasta lisää, löytyy paitsi suosituimmilta rannoilta myös Sai Kaewin ja Na Dangin välillä kulkevalta tieltä.

Suosittua on, että pariskunta, perhe tai suurikin porukka vuokraa veneen henkilökuntineen käyttöönsä (charter) ja vierailee sillä haluamissaan paikoissa. Oman veneen saan alkaen noin 1500 bahtilla, ja sillä voi käydä missä tahansa Koh Sametilla tai sitten läheisillä saarilla, joista osa on asumattomia ja joilla on suojaisia rantoja. Näiden retkien yhteydessä voi snorklailla, sukellella ja tehdä muutakin, ja niille voi ottaa osaa myös tuntemattomien kanssa, niin että maksetaan vain yhdestä paikasta ja mennään tiettyihin kohteisiin. Jos haluaa ottaa käyttöönsä koko veneen, on sellaisen järjestäminen omatoimisesti rannoilla, pääkadulla tai satamassa erittäin helppoa, ja vielä helpompaa mutta yleensä myös hintavampaa on kun sen järjestää majapaikan kautta. Sai Kaewin ja sataman lisäksi saaren toiseksi suosituin ranta Ao Wong Deuan on paikka, josta voi lähteä monenmoisille risteilyille ja veneretkille.

Esimerkkeinä kaikkein edullisimmista veneretkistä voi mainita kolme tuntia kestävän snorklauskierroksen (400 bahtia), joka tehdään klo 14–17, klo 18–24 järjestettävä iltaristeily, jolla kalastetaan ja laitetaan ruokaa (500 bahtia), ja klo 11–17 tehtävä retki Koh Talun ja Koh Kudeen saarille (600 bahtia). Jos retken järjestää omatoimisesti satamassa tai Sai Kaewissa, hinta kannattaa sopia ennen veneeseen nousemista, sillä epäselvyyksiä hinnoista on esiintynyt.

Ko Sametin suosituimpia ajanvietteitä

Kajakilla soutelu, nousuvarjolla liitely, sukellus, snorklaus, SUP-laudalla taiteilu, kalastus, lainelautailu ja vesiskootterilla ajelu ovat eräitä suosituimpia harrastuksia. Kaikkia laitteita ja välineitä voi vuokrata etenkin Sai Kaewista ja Ao Wong Deuanista. Myös sataman ja Sai Kaewin välimaastossa eli tienvarrella on matkatoimistoja ja pisteitä, joissa vuokrataan kaikenlaista ja joista saa tietoa lähes mistä tahansa maksulliseen harrastukseen liittyvästä.

Sukellus ja snorklaus

Koh Sametin vedet ovat erityisen sopivia sukeltamiselle ja snorklaukselle, ja siellä vasta-alkajatkin voivat päästä harrastukseen kiinni. Esimerkiksi Ao Phain rannalla on otollisen olosuhteet vedenalaisen elämän tarkkailulle ja myös Ao Kiu on ranta, jonka lähellä on hyvä olla veden alla. Parhaat rannat järjestää snorklaus - tai sukellusessio ovat Ao Phrao, Ao Kiu, Ao Wong Deuan ja Sai Kaew. Tarkempaa tietoa sukeltamisesta ja snorklauksesta voi saada Explore Koh Sametista ja Udi Divingista.

Vesiskootteri

Vesiskootterilla voi lähteä ajelemaan monelta rannalta, ja esimerkiksi Sai Kaew on suosittu paikka lähteä tutustumaan lähivesiin. Myös Ao Phai ja Ao Wong Deuan ovat paikkoja, joissa vuokrataan vesiskoottereita. Jos vuokraa vesiskootterin, siitä kannattaa ottaa kuvia, ja mikäli mahdollista kannattaa ottaa erillinen vakuutus eikä missään nimessä kannata allekirjoittaa sopimusta, jossa irtisanoutuu vakuutuksesta, eli paperia, jossa lukee ”no insurance”.

Lisää aiheesta:

Monenmoiset muutkin harrastukset ja ajanvietteet ovat mahdollisia Koh Sametilla, ja niistä Thailand.com kertoo kattavasti.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti