Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ao Phutsan ranta
Koh Samet ei ole kaikkein paras lomakohde lapsiperheille, mutta varttuneemman jälkipolven kanssa sinne voi lähteä.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Koh Sametilla

Koh Samet ei ole kaikkein paras lomakohde lapsiperheille, sillä sinne siirtyminen on hankalaa eikä lasten kanssa ole siellä kaikkein paras ollakaan. Varttuneemman jälkipolven kanssa sinne voi lähteä, mutta heitä voivat houkutella läpi yön jatkuvat hurjat bileet.

Jos perheen kanssa mielii Koh Sametille lomalle, kannattaa varata hotelli joltakin rannalta, joka ei ole päärannan (Sai Kaewin) lähistöllä. Päärannalla voi päivisin käydä ja majapaikka voi olla sen lähellä tai jopa rannalla, mutta kannattaa katsoa mitä asiakkaat ovat melusta sanoneet ja muistaa, että etenkin viikonloput ovat äänekkäitä.

Koh Sametilla pitää suhtautua asioihin toisin kuin Euroopassa, sillä trooppisella saarella on omia ongelmiaan. Koiriin tai muihin eläimiin, olivat ne sitten luonnossa tai eräänlaisia lemmikkejä, ei kannata lainkaan koskea. Hyttyset ovat ongelma, ja denguekuumetta on esiintynyt entistä enemmän. Näin ollen kannattaa heti Thaimaahan tai Koh Sametille saavuttuaan hakea hyttysmyrkkyä, jota myydään parhaiten apteekeissa ja sellaisissa myymälöissä kuin 7-Eleven. DEET-myrkyt ovat kaikkein parhaita ja myös kalleimpia. Suihkutettavat hyttys- ja hyönteismyrkyt ovat muita parempia, sillä niitä on helppo laittaa myös hiuksiin ja muualle pään alueelle, jotka nilkkojen kanssa ovat hyttysten lempikohteita. Hyttysmyrkkyä kannattaa laittaa usein, ja erityisen paljon hyttysiä on iltaisin.

Toinen asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on se, että kädet pestään monta kertaa päivässä ja etenkin ennen aterioita tai ennen minkään suuhun pistämistä. Myös suihku kerran päivässä on hyvä, sillä kostea kuumuus luo otolliset olosuhteet ihottumalle.

Jotkut ruoat ovat lapsille liian tulisia, mutta perusateriat kuten paistettu riisi merenelävillä ei yleensä ole tulinen. Jos pysyy paikallisissa perusruoissa, joita ei ole tarpeettomasti etukäteen maustettu, saa tuoreista puhtaista raaka-aineista valmistetun aterian, joka on maukas ja ravitseva. Raakoja vihanneksia, punaista lihaa, mahdollisesti kanaa ja joitain muita ruokia ei kannata syödä. Hedelmät, merenelävät ja erilaiset herkut ovat hyviä, ja myös jäätelö on Thaimaassa erittäin hyvää ja edullista.

Koh Sametilla ei ole sairaalaa, mutta siellä on klinikka. International Health Clinic [kartalla] on aivan Na Dangin laivalaiturin vieressä.

Päätie, Moo 4
Kävely onnistuu päätietä pitkin hyvin ainakin sataman ja päärannan (Sai Kaew) välimaastossa.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Koh Samet on kooltaan pieni saari, ja siellä voi jonkin verran kävellä. Kävely onnistuu päätietä pitkin hyvin ainakin sataman ja päärannan (Sai Kaew) [kartalla] välimaastossa. Tämä onkin kannattava kadunpätkä tutustua tarkkaan, sillä sen varrella on kaikkea mahdollista ja alue on palveluiltaan saaren paras. Kävellessä kannattaa kiinnittää ainakin jonkin verran huomiota liikenteeseen, etenkin jyrkissä mutkissa, mutta päärannan ja sataman välinen osuus on tässäkin mielessä melko ongelmaton.

Satamasta (Na Dan) kävelee rannan tuntumaan keskipäivän kuumuudessakin 15–20 minuutissa, mutta saman matkan samaa reittiä pitkin pääsee myös baht-bussilla. Baht-bussit (Songthaew) ovat lava-autoja, joiden takana on matkustajia. Kuskille kerrotaan määränpää, ja matka maksetaan joko ennen kuin se alkaa tai sen jälkeen kuskille tai erillisille rahastajalle. Normaalit taksat ovat 20–40 bahtia matkasta riippuen, mutta on mahdollista myös ottaa itselleen koko avolava (charter), jolloin sillä pääsee minne haluaa. Hinta on kymmenenkertainen mutta ihmisiä voi olla mukana useita ja sillä tavalla voi mennä eri puolille saarta ja kierrellä sitä vaikka koko päivän. Baht-bussilla voi ajella hyvin päiväsaikaan, mutta hämärän laskeuduttua hinnat nousevat räjähdysmäisesti. Näin ollen on aina hyvä matkustella hyvissä ajoin ennen hämärää, eikä saaren teillä ole mopollakaan mukava pimeän laskeuduttua liikkua.

Mopoja, skoottereita ja moottoripyöriä voi vuokrata monesta paikasta. Hinnat ovat kohtuullisia, ja monesta paikasta saa 200–300 bahtilla menopelin alleen koko päiväksi. Myös polkupyöriä voi vuokrata, ja ne ovat hyviä niille, joita kostea kuumuus ei haittaa.

Skootteria tai pyörää vuokratessa pitää olla passi mukana, ja varmuuden vuoksi menopelistä voi ottaa kuvia ennen sen käyttöön ottamista, niin ettei vuokraaja voi alkaa väittää, että siihen olisi ilmestynyt naarmuja tai kolhuja. Thaimaassa mopon vuokrannut turisti on liikenneonnettomuuden sattuessa aina väärässä ja joutuu korvaamaan kaiken, joten ajella kannattaa vain selvin päin ja varovaisuutta noudattaen.

Koh Sametin satama
Koh Sametin satamasta (Na Dan) kävelee rannan tuntumaan 15–20 minuutissa, mutta saman matkan pääsee myös baht-bussilla.

Siirtyminen lentoasemalta tai muilta asemilta Koh Sametille

Koh Sametille on melko vaikea omatoimisesti siirtyä, ja jos sinne ei lähde pakettimatkalle, pitää joko maksaa normaalia enemmän tai sitten selvitä aika pienillä kustannuksilla ja matkustaa thaimaalaisen tavoin. Helpoin Koh Sametille on siirtyä Pattayalta ja myös Bangkokista siirtyminen on varsin suoraviivaista. Edullisinta ja hankalinta on siirtyä niin, että menee Rayongiin ja kulkee sieltä omatoimisesti laivarantaan ja menee saarelle vievään alukseen.

Bangkokista Koh Sametille

Koh Sametille voi matkustaa suoraan Bangkokista. Monet matkatoimistot, joita on esimerkiksi Khao San Roadin päässä [kartalla], vievät suoraan laivarantaan, jolta pääsee 20–40 minuutissa Koh Sametille. Bangkokista laivarantaan matka kestää noin kolme tuntia, ja bussit ovat minibusseja, joissa paljon matkatavaroita mukanaan pitävän ei ole mukava matkustaa (jos on mukana suuri matkalaukku, voi sitä varten joutua ostamaan toisen istumapaikan).

Jos mielii Bangkokista Koh Sametille isolla bussilla, jossa matkatavarat laitetaan säilöön, pitää mennä itäiselle bussiasemalle (Ekkamai bus terminal (eastern)) [kartalla]. Se on Ekkamai-aseman vieressä, ilmajunan (BTS) reitin varrella, ja sinne on linjan varrelta helppo siirtyä.

Pattayalta Koh Sametille

Toinen paikka, josta voi järjestää itselleen nopean mutta normaalia hintavamman kyydin Koh Sametille, on Pattaya. Pattayan pääkadulla, rantakadulla ja muillakin kaduilla on lukuisia taksikeskuksia, joista viedään suoraan laivarantaan. Hintaa ei tule mitenkään älyttömästi, ja Pattayalta on vain noin tunnin matka laivarantaan.

Rayong Rayong (täyskuva)
Seikkailijoille paras ratkaisu on kulkea Rayongin kautta Koh Sametille.

Omatoimisesti Rayongin kaupungin kautta Koh Sametille

Seikkailijoille paras ratkaisu on siirtyä joko Bangkokista, Pattayalta tai jostakin lähistön kaupungista kuten Tratista Rayongiin. Siellä yleensä saavutaan ”bussiasemalle numero 2”, joka on noin 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Asemalta on 15 bahtin hintainen baht-bussikuljetus Rayongin keskustassa olevalle bussiasemalle [kartalla], jota käyttävät vain baht- ja minibussit. Tältä paikallisbussiasemalta voi siirtyä baht-bussilla noin 18 kilometrin matkan Ban Phen laitureille [kartalla], joita on useita. Sieltä voi lähteä hitaalla reittilaivalla (120 bahtia suunta, matka-aika 40 minuuttia) kohti Na Dangin satamaa. Tämä on paras alus niille, joilla on tavaraa mukanaan ja jotka aikovat viettää Koh Sametilla öitä. Koh Sametin laivarannassa on baht-bussi, jolla pääsee etenemään muualle saarelle. Jos tavaraa on paljon, kannattaa vuokrata charter-tyylisesti koko avolava, ja kuljettaja vie juuri sinne minne haluaa. Normaali kyyti on melko edullinen, yleensä 20 bahtia lyhyet matkat ja 40–100 bahtia pidemmät, mutta ne lähtevät vasta kun ne ovat aivan täynnä.

Ban Phestä voi siirtyä myös nopealla aluksella Koh Sametille. Nopeat alukset kulkevat useammin kuin reittialus, eikä niillä matkustaminen maksa paljon enempää kuin isolla aluksella. Matkaan suuntaansa kuluu 20 minuuttia ja edestakainen matka maksaa 300–500 bahtia. Alkaen noin 1500 bahtista voi vuokrata porukalle charter-tyylisesti koko pikaliipparin, joka vie juuri sinne minne haluaa. Jos menee tuntemattomien kanssa, joutuu vähän odottelemaan mutta säästää melkoisesti, mutta aina kannattaa ottaa huomioon, että monet nopeat veneet menevät Sai Kaewin rannalle, osa muille rannoille, ja niistä tullessa ja niihin noustessa joutuu kävelemään vedessä. Tämä on hyvä ottaa huomioon jos mukana on lapsia tai matkatavaroita, ja se kannattaa ottaa huomioon myös jalkineita ja asua valitessa.

Lisää aiheesta:

Pattaya Unlimited kertoo tavoista, joilla Bangkokista voi siirtyä Koh Sametille.

Finnairin lentokone Bangkokin lentokentällä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair lentää suoraan Bangkokin lentoasemalle (Suvarnabhumi Airport (BKK)).
Kuva: David McKelvey /Flickr (CC BY 2.0)

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Jos mielii lomailla nimenomaan Koh Sametilla eikä juurikaan nähdä muita paikkoja, on pakettimatka hyvä, sillä tällöin matkat Bangkokista saarille ja päinvastoin hoituvat helposti. Jos haluaa yhdistää samaan matkaan Bangkokin, Pattayan tai muitakin kohteita, on omatoimimatka paras ratkaisu.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Jos Koh Sametille mielii omatoimisesti, matkaan on järkevä yhdistää muitakin kohteita. Luonnollisimpia muita kohteita ovat Bangkok ja Pattaya, ja myös Koh Sametin lähellä olevat kaupungit kuten Rayong ja Trat ovat mahdollisia. Mahdollista on myös yhdistää lomailu Koh Sametilla lomailuun melko lähellä olevalla toisella saarella, Koh Changilla.

Bangkokin lentoasema (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ensin pitää hoitaa itsensä Thaimaahan, ja Koh Sametin suuntaan haluavan kannattaa laskeutua Bangkokin lentoasemalle (Suvarnabhumi Airport).

Suomesta Thaimaahan

Ensin pitää hoitaa itsensä Thaimaahan, ja Koh Sametin suuntaan haluavan kannattaa laskeutua Bangkokin lentoasemalle (Suvarnabhumi Airport (BKK)). Sinne lentävät monet yhtiöt, kuten Aeroflot, Finnair, Norwegian ja UIA. Finnair lentää suoraan, ja Aeroflot on yleensä edullisin yhtiö ja sen koneet ovat erinomaisia. Norwegianin kanssa pitää ensin lentää toiseen Pohjolan pääkaupunkiin, ja UIA tekee välilaskun Kiovassa.

Bangkokin lentoasemalta Pattayalle ja Koh Sametille

Lentoasemalta on helppo siirtyä paitsi Pattayalle myös Koh Sametille saman tien, sillä sekä sieltä että sen lähellä olevalta bussiasemalta kulkee busseja moneen paikkaan. Myös taksit ja yksityiskyydit voivat viedä Pattayalle tai Koh Sametille. Yksi hyvä yhtiö, joka vie jatkuvasti ihmisiä parissa kolmessa tunnissa lentoasemalta Pattayalle on Airport Pattaya Bus. Suoraan laivarantaan, josta on lyhyt pyrähdys Koh Sametille, voi mennä taksilla. Bussilla siirtyminen Pattayalle on edullista (yleensä 100–150 bahtia), ja taksilla sekä Pattayalle että Koh Sametille voi siirtyä noin 1500 bahtilla.

Tietoa siirtymisestä saarelle eri paikoista Ban Phen laivarantaan antaa Koh Samet Ferries.

Pattayalta Koh Sametille päiväretkelle

Pattayalta voi jopa tehdä päiväretken Koh Sametille, ja samalla voi nähdä neljä saarta. Bangkokista päiväretki ei oikein ole järkevä retki mutta sieltä voi vierailla Koh Sametilla ja viettää siellä muutama yö. Kaikkein helpoin omatoimisesti on siirtyä Pattayalta Koh Sametille, ja omatoimimatkailijan on helppo järjestää sinne matka tai sitten matkustaa sinne suoraan itse. Erilaisia matkatoimistoja ja kojuja, jotka myyvät sekä päiväretkiä että yhdensuuntaisia matkoja Koh Sametille, on Pattayan pääkadulla (Central Pattaya Road) useita, ja niitä on myös muualla, helposti havaittavissa paikoissa. Taksiyhtiöt voivat nekin tehdä päiväretken, eikä sellainen maksa 2–4 hengen porukalle paljoakaan.

Tietoa siirtymisestä Pattayalta Koh Sametille voi katsoa vaikka Pattaya.onlinesta.

Rayongin kautta Koh Sametille

Rayongin kaupungin kautta matkustaminen ei ole välttämätöntä tai edes suositeltavaa, paitsi siinä tapauksessa että haluaa nähdä tyypillisen thaimaalaisen kaupungin, jossa turistit ovat harvinaisia. Rayongissa pitää vain mennä ytimen paikallisbussiasemalle (Rayong Bus Station 1) [kartalla], jolla hypätään baht-bussiin, joka vie Ban Phen satamaan, yleensä kadun päässä oleville laitureille. Sieltä voi sitten ostaa lipun reittilaivaan tai nopeaan alukseen, ja kaikkein kannattavinta päiväretkelle on lähteä heti aamulla, sillä siirtymiseen kuluu yllättävän kauan. Tärkeää on pitää mielessä myös se, että sekä baht-bussit että alukset Koh Sametille kulkevat pimeän jälkeen (noin klo 17–18.30) huonosti, usein eivät lainkaan, ja tämän jälkeen aina seuraavaan aamuun noin klo 7–8 asti tarjolla on vain kiskurihintaisia taksi- ja charter-kyytejä.

Järjestetyt matkat

Suomalaiset matkatoimistot järjestävät matkoja Koh Sametille ja jonkin verran myös mantereella olevaan Rayongin maakuntaan, jossa on paljon hyviä rantoja ja kaikenlaista tutkittavaa. Rayong-niminen kaupunki ei ole hyvä oleskelupaikka muuten paitsi noin klo 17 alkavan iltatorinsailtatori puolesta. Thaimaahan ei ole oikein järkevää matkustaa lyhyemmäksi ajaksi kuin kahdeksi viikoksi, vaikka viikonkin matkoja tehdään. Ensimmäiset päivät kuluvat aikaeroon ja kosteaan kuumuuteen totutteluun, ja kahden viikon matka antaa mahdollisuuden tutustua Thaimaahan huomattavasti paremmin kuin viikon matka.

Aurinkomatkat tekee monipuolisia matkoja Rayongin tienoille, ja myös Koh Samet kuuluu tähän alueeseen. Matkoja tehdään marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin, ja matka lentoasemalta Rayongiin on lisämaksullinen. Matkoja ei ole paljon, ja sellainen kannattaa varata useita kuukausia ja kenties puolisen vuotta etukäteen. Matkaan voi edullisimmillaan päästä viikoksi noin tuhannella eurolla.

Kaleva Travel eli CWT tekee matkoja, joilla lennetään Bangkokiin ja hintaan kuuluu kuljetus aina Sai Kaewin rannalla sijaitsevalle hotellille asti. Vaikka ranta on monin paikoin äänekäs, on sen keskiosissa oleva hotellialue melko rauhallinen. Hintaan kuuluu 8 yötä Koh Sametilla, ja tämä on hyvä ratkaisu niille, jotka haluavat vain lepäillä ja harrastaa Koh Sametilla.

Muita matkatoimistoja, jotka järjestävät matkoja Koh Sametille ovat Matkapörssi, Tjäreborg ja TUI.

Bungalowi
Koh Sametilla voi majoittua myös halvassa ilmastoimattomassa bungalowissa.

Hotellit ja muut majapaikat

Koh Sametin eri puolilla on majapaikkoja, ja sieltä voi löytää luksusluokan majapaikan tai sitten halvan bungalowin, jossa ei ole ilmastointia. Koh Sametilla on ympäri vuoden kuumaa ja kosteaa, mutta se on saari ja siellä on viileämpää ja miellyttävämpää kuin mantereella. Näin ollen ilmastointi ei kaikille ole välttämätön, mutta on hyvä pitää mielessä, että päivisin on harvoin alle 30 ja öisin alle 25 ja että kosteusprosentti on lähes aina yli 70 ja usein jopa 80 %. Näin ollen ainakin vastikään Suomesta saapuneelle ilmastoitu hotellihuone voi olla välttämättömyys.

Toinen asia, joka on hyvä pitää mielessä, on se, että Koh Samet tunnetaan rannoilla pidettävistä yöbileistä, ja monet rannat ja niiden lähistöt voivat vilkkaina matkustusaikoina olla äänekkäitä lähes aamuun asti. Baarien tienoot ovat nekin äänekkäitä, ja ne ovat järjestään rannan tuntumassa. Saari on suosittu nuorisopaikka, jonne tullaan juhlimaan, ja ilo on ylimmillään joululomalla. Kaikkein äänekkäimpiä rantoja ovat pääranta eli Sai Kaew, sen vieressä olevat Ao Hin Khok, siitä vähän matkan päässä oleva Ao Phai ja sen eteläpuolella oleva Ao Wong Deung. Ne ovat saaren rantoja, joilla todennäköisimmin on etenkin loma-aikoina ja viikonloppuina meteliä. Kaikkein parhaat apajat näillä rannoilla majapaikalle ovat kuitenkin Sai Kaewissa, sillä bileitä on lähinnä sen Ao Hin Khokin puoleisessa päässä ja rannalta on suojaisille hotelleille jonkin verran matkaa.

Ranta, jolla on yöbileitä Ranta, jolla on yöbileitä (täyskuva)
Majapaikan sijaintia valitessa on hyvä pitää mielessä, että Koh Samet tunnetaan rannoilla pidettävistä yöbileistä.

Kolmas asia, joka kannattaa pitää mielessä on se, että vaikka hotelli vaikuttaa suurelta ja hienolta ja sen varaa booking.comista tai muista varausjärjestelmistä, usein on niin, että käteinen on ainoa mahdollinen maksutapa tai että korttimaksusta otetaan lisämaksua (yleensä 3 %). Näin ollen kannattaa varmistaa maksutapa ja monissa tapauksissa on hyvä olla varmuuden vuoksi käteistä enemmän kuin koko hotellilasku on. Thaimaassa kuten nykyään muuallakin maksetaan yöpymisestä jo saapuessa, ja ne ajat, jolloin maksettiin vasta lähtiessä, ovat historiaa.

Jos Koh Sametilla haluaa olla jollakin luksusluokan resortilla, on niitä etenkin saaren eteläpuolella, melkoisen matkan päässä satamasta ja Sai Kaewista. Koh Sametin on kuitenkin vain noin 7 kilometrin pituinen, joten vaikka majoittuu aivan saaren eteläkärkeen, pääsee sieltä vaikka joka päivä baht-bussilla, mopolla tai pyörällä muualle.

Sai Kaewin rannan keskiosissa, johon monet nopeat veneet mantereelta tulevat on useita hyviä hotelleja, ja sen tuntumassa on myös bungaloweja ja mitä erilaisimpia majapaikkoja. Bungaloweissa ei aina ole ilmastointia, ja ne voivat olla minkälaista tasoa tahansa. Niitä on myös syrjäisissä paikoissa, ja mikäli ei halua koko lomaa ajella skootterilla tai pyörällä, kannattaa katsoa majapaikka, joka on lähellä yhtä saaren muutamasta keskuksesta.

Lähellä Sai Kaewin rantaa on kahden makuuhuoneen talo, johon mahtuu 6 ihmistä ja joka on kohtuuhintainen.

Sai Kaewin rannalla ei ole kovin pidettyjä tai hinta-laatusuhteeltaan hyviä hotelleja, mutta Green Bay Samed Resort on melko pidetty. Se on kuitenkin aika hintava majapaikka, ja huoneet on tarkoitettu kahdelle hengelle.

Jos haluaa viettää lomansa muualla kuin pääpaikoilla on Viking Resort pidetty lomakylä. Sieltä on nelisen kilometriä satamaan, ja moni on pitänyt hotellin sijainnista ja lähirannoista.

Jos haluaa säästää rahojaan mutta lomailla silti tyylikkäässä hotellissa, jossa on uima-allas ja monia muita hyviä puolia, on Pandora erinomainen majapaikka aivan saaren pohjoiskärjessä. Sijainti on aina rauhallinen, satamaan on alle 2 kilometriä ja alueen rannat ovat pidettyjä. Tämä on erittäin monipuolinen majapaikka, jossa on mitä erilaisimpia huoneita ja jossa viihtyvät niin yksinäiset sudet kuin kuuden hengen ryhmätkin.

Kaikki Booking.comin hotellit Koh Sametilla

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, David McKelvey /Flickr, Roger Price /Wikimedia
2019/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti