Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
7-Eleven kauppa
Koh Sametilla 7-Eleven -kaupat, joissa on ilmastoinnin takia mukava pistäytyä, ovat paikkoja, joista saa kaikenlaista.

Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, rahanvaihto, pankkiautomaatit ja maksukortit

Thaimaan valuutta on Thai Baht (THB), ja sen arvon voi katsoa vaikka X-ratesta. Baht on viime vuosina ollut huomattavasti vahvempi kuin mihin pitkään totuttiin, mutta sen arvo voi lähivuosina laskeakin.

Rahaa voi vaihtaa monessa paikassa, mutta mukana on oltava passi, passin kopio tai henkilökortti. Rahanvaihtopisteessä kannattaa varmistaa, että osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Thaimaassa on monessa paikassa sellainen tyyli, että mitä suuremman eurosetelin ja/tai summan vaihtaa, sen enemmän saa käteensä bahteja.

Pankkiautomaatteja on Koh Sametilla melko vähän, ja maksukortit käyvät huonosti. Joissain paikoissa kuten 7-Eleven -liikkeissä, voi kortilla maksaa jos ostos on 300–3000 bahtia. Monet majapaikat toimivat vain käteisellä, ja jos varaa majapaikan, kannattaa asia varmistaa. Thaimaassa pankkiautomaatit ottavat 220 bahtia ylimääräistä jokaisesta nostosta, eikä automaattia, joka ei ottaisi tätä summa, löydy. Huomionarvoinen seikka on myös se, että jos automaatti tarjoaa euromaksun, on kurssi aina uskomattoman huono ja noston kannattaa antaa mennä bahteina läpi.

Koh Sametille saapuvalla on kannattavaa olla tarpeeksi käteistä mukanaan, mutta hätätapauksessa automaatteja löytyy esimerkiksi 7-Eleven -liikkeiden ulkopuolelta. Automaatteja on satamanrakennuksen edustalla, pääkadulla sataman ja päärannan välimaastossa, Ao Wong Deuanissa, Ao Thianissa ja Ao Phutssa. Kannattaa kuitenkin nostaa automaatista jo ennen saarelle saapumista hyvä summa bahteja, ja Thaimaassa on aina kannattavaa pitää euroja tarpeellinen määrä mukanaan vaihtamista silmällä pitäen, sillä maksukorttien varaan ei Koh Sametilla kuten muuallakaan maassa kannata jäädä.

Ostokset

Koh Sametilla ei juuri voi ostaa muuta kuin ruokaa, juomaa, käyttötarvikkeita ja joitain käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita. Rantavaatteita, erilaisia tarvikkeita rannalle ja veteen sieltä saa, mutta tarjonnan määrä on suppea eikä saarella ole mukava tehdä muita kuin kaikkein tarpeellisimpia ostoksia. Ostokset kannattaa tehdä Bangkokissa, Pattayalla tai lähimmässä kaupungissa eli Rayongissa, jossa tosin on melko rajalliset ostosmahdollisuudet sielläkin.

Koh Sametilla 7-Eleven -kaupat, joissa on ilmastoinnin takia mukava pistäytyä, ovat paikkoja, joista saa kaikenlaista. Alkoholia ei Thaimaassa myydä kuin klo 11–14 ja klo 17–24. Alkoholeista paikallinen viski nimeltään Hong Thong ja sitä vähän kalliimpi Blend ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita juomia. Olut on yllättävän kallista, ja 0,64 litran pullon tai tölkin esimerkiksi Changia tai Leoa saa 55–65 bahtilla. Ulkomaiset viinat ovat kalliita, lähes Alkon hinnoissa, ja viini maksaa maltaita, usein jopa yli 10 euroa litra. Thaimaalaiset eivät käytä paljon alkoholia, sillä heidän palkkansa eivät siihen riitä, mutta jos he jotakin juovat, he juovat valkoista, täysin pilkkahintaista riisiviskiä, johon mielellään ei sekoiteta mitään ja joka tuntuu seuraavana päivänä.

Happy hour
Hinta-laatusuhteeltaan parhaita aterioita tarjotaan pääkadun pätkällä Sai Kaewin ja sataman (Na Dan) välimaastossa.

Ruoat ja ravintolat

Koh Sametin ravintolat ovat jonkin verran kalliimpia kuin normaalissa thaimaalaisessa kaupungissa kuten Rayongissa, jossa voi syödä alle puolella hinnalla siitä mitä Koh Sametin tyylisellä saarella joutuu pulittamaan. Koh Sametillakin on kohtuuhintaisia ravintoloita, mutta etenkin monet suosituilla rannoilla olevat ravintolat ottavat normaalia enemmän.

Koh Sametilla tarjottavia ruokia

Ruokien joukossa on monenmoisia, ja Koh Sametilta saa myös länsimaisia ruokia. Kaikkein parhaita ruokia ovat kuitenkin riisi- ja nuudeliannokset, jotka paistetaan nopeasti wokissa ja joiden vihannekset kypsennetään vain nimeksi. ”Fried rice with seafood” eli riisiä ja mereneläviä wokissa paistettuna on aina varma valinta, samoin ”fried noodles with seafood” eli nuudeleita ja mereneläviä wokissa paistettuna. Sellaiset annokset kuin pát thaipad thai (pad thai) ja muut thaimaalaisen keittiön kulmakivet ovat myös suositeltavia, kohtuuhintaisia ja erittäin hyviä.

Paistettuja mereneläviä ja riisiä
Koh Sametin tyylisellä saarella nimenomaan merenelävät, jotka tuodaan sinne tuoreina joka aamu, ovat takuuvarma valinta niin tasonsa kuin hygieniansakin puolesta.

Merenelävät ovat kaikkein paras höyste mille tahansa aterialle, eivätkä liharuoat ole yleensä kovin hyviä, sillä liha voi olla sitkeää tai sitä on voitu säilyttää väärin. Kana-annokset ovat tyypillisiä, mutta niissäkin voi esiintyä ongelmia, sillä ei ole varmuutta miten kanaa on säilytetty. Koh Sametin tyylisellä saarella nimenomaan merenelävät, jotka tuodaan sinne tuoreina joka aamu, ovat takuuvarma valinta niin tasonsa kuin hygieniansakin puolesta. Kohtuuhintainen annos, joka riittää ateriaksi, maksaa 80 bahtista ylöspäin, mutta monet paikat voivat ottaa 150–250 bahtia aivan perusannoksistakin. Kalleinta on syödä rantojen tuntumassa olevissa ravintoloissa, jotka ovat hotellin yhteydessä ja suosittuja.

Huomionarvoinen seikka on se, että kananmunaa käytetään paljon ja sitä on lähes jokaisessa annoksessa paistettuna ainakin yhden kananmunan verran. Jos ei halua kananmunaa, kannattaa sanoa ”no egg”.

Toinen huomionarvoinen seikka on se, että kasvisruoat ovat yllättävän harvinaisia Thaimaassa, ja tofua tarjotaan yleensä vain sellaisten annosten kanssa, joissa on myös lihaa tai mereneläviä. Esimerkiksi tyypillinen perus-pad thai sisältää paitsi tofua myös katkarapua. Koh Sametilla on vain pari kasvissyöjille varmuudella soveltuvaa ravintolaa, ja ne katsoa Happy Cowsta.

Ruokajuomat

Ruokajuomista olut on kalliimpaa kuin luulisi ja viinin hinta on huomattavasti korkeampi. Hyviä ruokajuomia Thaimaassa ovatkin erilaiset mehut, vesi on aina pilkkahintaista ja ylihintaisen kuuman kahvin tai teen sijaan kannattaa ottaa esimerkiksi oranssia thaimaalaista teetäteetä, vihreää teetä tai kahvia, jotka ovat jääkylmiä. Niihin yleensä laitetaan melkoisesti sokeria, ja on kannattavaa sanoa, että ei halua lainkaan tai haluaa vain vähän sokeria.

Koh Sametin ravintoloita ja muita ruokapaikkoja

Kuten muuallakin Thaimaassa erilaiset kaupustelijat myyvät eniten ruokia ja muutama juomia. Erilaiset välipalat, joita kantajat samalla grillailevat, ovat suosittuja, mutta makkarat, lihavartaat ja muut vastaavat grillatut tuotteet eivät välttämättä ole hyvin säilyneitä. Kaikkein turvallisinta on ostaa kaupustelijoilta hedelmiä ja muuta sellaista mikä selvästikin on turvallista. Erilaiset hedelmät kuten ananas, papaija, mango ja vesimeloni ovat kaupan sellaisenaan tai smoothien kanssa, ja hyvä terveellinen välipala on ostaa valmiiksi paloiteltu hedelmä.

Rannoilla on eniten ravintoloita, ja yleisesti ottaen ne ovat suosituimpia ja kalleimpia ravintoloita. Esimerkiksi päärannalla (Sai Kaew) on kymmenittäin ravintoloita, joilla on terassit, ja jos oikein etsii, voi niiden joukosta löytyy sellaisia, jotka tarjoavat thaimaalaisia perusannoksia alle sadalla bahtilla. Ruokia esitellään ja mainostellaan näyttävästi, ruokalistat ovat usein laajoja eikä ongelmaa ravintolan löytämisessä Sai Kaewin tuntumasta tai muilta rannoilta tule.

Jos haluaa syödä hinta-laatusuhteeltaan parhaan aterian, kannattaa suunnata pääkadulle ja nimenomaan pätkälle, joka on Sai Kaewin ja sataman (Na Dan) välimaastossa [kartalla]. Tällä alueella on lukuisia kohtuuhintaisia majapaikkoja, kahviloita, baareja ja myös ravintoloita, joiden joukossa on suuria terassejaterasseja. Yksi ravintola, joka on saanut hyvää palautetta ja josta saa hyvin grillattua kalaa, on Jeeteng Seafood [kartalla].

Jos Koh Sametilla on lomailemassa jossakin kaukana satamasta, löytyy ravintoloita jokaisen rannan lähistöltä ja lähes jokaisella hotellilla on oma ravintola.

Jos haluaa löytää jotakin normaalia parempaa, voi tutkia Thailand Guiden ravintolaopasta tai TripAdvisorin ravintola-arvosteluja.

Happy hour
Yleensä bileet alkavat vasta klo 20–21 ja jatkuvat läpi yön.

Yöelämä

Loma-aikoihin ja viikonloppuisin Koh Samet on biletyspaikka, jossa majapaikat ovat tiukassa ja jonka monilla rannoilla on bileitä aamuun asti. Illan hämärryttyä nimenomaan Sai Kaew [kartalla], sen jälkeen vastaan tuleva Ao Hin Khok [kartalla] jonkin matkaa siitä etelään, ja suojassa oleva Ao Phai [kartalla] ovat etenkin paikkoja, joissa on erilaisia esityksiä kuten tulennielentää ja musiikkia. Myös Ao Wong Deung [kartalla] on ranta, jolla on öisin bileitä.

Asiaan kuuluu se, että alkoholia juodaan tynnyrikaupalla (sananmukaisesti) ja rannoilla grillataan kalaa ja muutakin. Monet länsimaiset nuoret hyökkäävät saarelle nimenomaan loma-aikaan tai sapattivuotensa aikana, ja nämä rannat ovat eräitä koko Thaimaan suosituimpia nuorten keskuudessa. Näin ollen etenkin Sai Kaewin ja Ao Hin Khokin välinen rantatie on täynnä erilaisia englanninkielisiä kylttejä, joissa mainostetaan baarien ohjelmaa ja juomien hintoja. Yleensä bileet alkavat vasta klo 20–21 ja jatkuvat läpi yön.

Toinen ryhmä, joka saapuu tänne juhlimistarkoituksessa, ovat bangkokilaiset. He tulevat viikonloppuisin tälle Bangkokin lähimmälle suurelle saarella sankoin joukoin, ja myös heidän tapanaan on juhlia rannoilla. Heillä on kuitenkin omia bileitään, mutta he tukkivat etenkin Sai Kaewin ja joiden muiden rantojen majapaikkoja viikonloppuisin. Myös meteliä saattaa viikonloppuisin olla muuallakin kuin näillä pääasiallisilla rannoilla.

Thailand Guide kertoo lisää Koh Sametin yöelämästä.

Tapahtumat

Koh Sametin tapahtumat ovat öisiä bileitä rannalla, ja näitä yöbileitä on luvassa lähes ympäri vuoden. Niiden yhteydessä on kaikenlaisia erikoisia esityksiä ja esittäjiä, ja niillä voi kuulla paitsi musiikkia myös nähdä paikallisia taitureita. Liekeissä olevilla kepeillä pelleily ja muut vastaavat vaarallisetkin esitykset ovat Koh Sametilla arkipäivää, ja kaikkein paras sellaiseen on suunnata Sai Kaewin ja Ao Hin Khokin väliselle rannalle. Myös Ao Wong Deung on paikka, jossa on normaalia menevämpää.

Useita vuosia Koh Sametilla oli kesäkuun alussa suuri musiikkifestivaali, mutta vuonna 2017 se laitettiin jäihin eikä ole varmaa palaako se, sillä saaren asukkaat eivät pitäneet tästä äänekkäästä tapahtumasta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti