Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Big Buddha (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Wat Phra Khao Yai tunnetaan kartoissa myös nimellä Big Buddha, ja se on yksi Pattayan ytimen ainoista suurehkoista buddhalaisista temppelialueista.

Pattayan tärkeimmät nähtävyydet

Pattaya on helppo paikka perinteisten nähtävyyksien puolesta, sillä siellä ei juuri sellaisia ole, ja lomalla voi keskittyä muuhun kuin nähtävyyksien kiertelyyn. Pattayan keskustan kaupunkikuva on rantakatuineen, ulkoilmabaareineen ja kaoottisine liikenteineen jo sinänsä nähtävyys, ja valtaosalta siellä lomailevista kuluu muutama päivä niiden sulatteluun. Nähtävyyksiä houkuttelevampaa on myös lähteä kostean kuumalla Pattayalla meriretkelle, etenkin Koh Larnille, sillä siellä on alueen parhaita rantoja.

Jos Pattayalla kuitenkin haluaa nähdä jotakin tyypillistä thaimaalaista ja edes yhden temppelialueen, on siellä mahdollista tutustua tällaisiin nähtävyyksiin. Niille voi siirtyä melko hyvin baht-busseilla, ja myös polkupyörä tai skootteri voi olla kätevä jos haluaa itsekseen kierrellä nähtävyyksiä. Sataman lähellä on pari nähtävyyttä, joille pääsee baht-bussilla.

Suomalaiset matkatoimistot, paikalliset matkatoimistot, majapaikat ja taksiyhtiöt järjestävät erilaisia nähtävyyskierroksia, joilla voi yhdessä päivässä nähdä kaiken olennaisen. 2–4 hengen porukalle taksilla nähtävyyksien kiertäminen käy nopeasti ja melko kohtuullisella hinnalla. Kotimaisten matkatoimistojen kautta ostettuna erilaiset retket ovat normaalia kalliimpia.

Khao Phra Tamnak

Lähellä Walking Streetia, satamaa ja temppelialuetta sijaitsee kukkula nimeltään Khao Phra Tamnak [kartalla], joka tunnetaan myös nimillä Pattaya Viewpoint ja Khao Pattaya View Point. Tämä on pieni temppelialue, joka on kukkulan päällä, ja alueen tarjontaan kuuluvat myös kahvila ja Thaimaan merivoimien perustajan muistomerkki. Temppeli on nimeltään Wat Khao Phra Bat, ja sinne saavutaan sankoin joukoin Buddhaa kumartamaan. Jos aikoo temppeliin sisään, pitää olla kunnolla pukeutunut eikä liian pieniä sortseja, bikinejä tai naisten näkyvillä olevia hartioita sallita. Myös muita sääntöjä on hyvä noudattaa, ja etikettejä voi katsella jo etukäteen mutta temppelialueilla on selkeitä tauluja, joissa kerrotaan mikä ei ole sallittua.

Näköalapaikka on avoinna klo 7.30–21, ja siellä on kaikkein paras vierailla aamulla tai auringon laskiessa. Kukkulalla käy valtava määrä turisteja, bussilasteittain, mutta se on kerrallaan vilkas vain vartin verran ja sen jälkeen yleensä seuraa ainakin jonkinlainen rauha. Loma-aikoina auringonlaskun aikaan kukkulalla käy melkoinen kuhina.

Wat Phra Khao Yai

Pattayan ytimen ja Jomtienin välimaastossa sijaitseva Wat Phra Khao Yai [kartalla] tunnetaan kartoissa myös nimellä Big Buddha, ja se on yksi Pattayan ytimen ainoista suurehkoista buddhalaisista temppelialueista. Nehän ovat Thaimaassa ja muualla entisessä Indokiinassa hyvin tavallisia, ja niitä on muissa Thaimaan kaupungeissa pilvin pimein. Pattayan ympäristössä niitä kuitenkin on harvakseltaan, ja jos haluaa nähdä esimerkin tällaisesta temppelialueesta, kannattaa vierailla täällä.

Wat Phra on täydessä toiminnassa oleva temppelialue, jolla käydään rukoilemassa, eikä sinne saa mennä liian vähissä vaatteissa, kuten pienissä sortseissa, bikineissä, naiset hartiat paljaana tai jalkineet jalassa. Paikan vetonaula on suuri Buddha-patsas, ja temppelialueen rakennukset ovat kauniisti koristeltuja. Temppelialueelta on erinomaiset näkymät, ja parhaimmillaan paikka on auringonlaskun aikaan, jolloin siellä voi käydä melkoinen kuhina. Yhteen soittoon sinne esimerkiksi pääkadulta käveleminen on raskas urakka. Paikka on lähes aina avoinna, pääsymaksua ei ole ja sunnuntai ja keskiviikko ovat päiviä, jolloin siellä on normaalia enemmän ihmisiä vierailemassa.

Temppelialueen lähelle pääsee baht-bussilla vaikka Central Festivalin edustalta, tai sitten voi hurauttaa samasta paikasta sinne taksilla. Sinne voi myös mennä mopomiehen kyydissä, ja sinne voi myös pyöräillä tai ajaa skootterilla. Temppelialue ja Phra Tamnak -kukkula ovat Pattayan ja Jomtienin välissä, joten myös Jomtienistä voi helposti alueella vierailla. Keskipäivän kuumuutta kannattaa vältellä, ja alueelle on hyvä tulla aamulla tai auringon laskeutuessa.

Sanctuary of the Truth (License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Sanctuary of the Truth on kukkulalla, merenrannalla sijaitseva pyhättö, joka on täysin puusta valmistettu.
Kuva: Miguel Discart /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Sanctuary of the Truth

Toisella puolella Pattayan keskustasta nähden sijaitseva ”totuuden pyhättö” eli Sanctuary of the Truth [kartalla] on toinen alueen varsinainen nähtävyys. Tämä kukkulalla, merenrannalla sijaitseva pyhättö on täysin puusta valmistettu, ja näköalat sieltä merelle ovat huikaisevat. Se on eräänlainen taideinstallaatio, jolla on monta eri roolia. Koko alue on arkkitehtuuriltaan ja yleiseltä olemukseltaan vaikutuksen tekevä, ja päärakennuksen eri siivet ovat pyhitettyjä Thaimaan, Kambodžan, Kiinan ja Intian uskonnollisten kuvien ja symbolien esittelylle.

Alueen on pannut alulle erikoislaatuinen thaimaalainen miljonääri, jolla on maassa muitakin projekteja. Hänen töihinsä on kuulunut myös monien temppelialueiden korjaustöitä ja vanhojen rakennusmenetelmien uudenlaiseen käyttöön ottaminen. Tämä pyhättö on tuonut esiin vanhoja puuhun liittyviä rakennustapoja, ja vaikka tätä rakennusta alettiin rakentaa vuonna 1981, ei se vieläkään ole täysin valmis. Pyhättö on 105 metriä korkea, ja se on täynnä erilaisia hindulaisia ja buddhalaisia jumalia, jotka tuodaan esiin puuveistoksina.

Paikan päällä on kaikenlaista muutakin kuin pyhättö ja näköalat, ja siellä on päivittäin thai-tanssiesityksiä tai miekkailua klo 11.30 ja klo 15.30, joten vierailu kannattaa ajoittaa näihin aikoihin.

Alue on avoinna klo 8–18, ja verkkosivuilta voi ostaa lipun etukäteen. Aikuisten lippu maksaa 450 bahtia, ja 110–140-senttisten liput 225 bahtia, jos ne tilaa etukäteen verkkosivuilta. Paikan päälle voi Pattayan ytimestä mennä baht-bussilla, joka suuntaa kohti Nakluaa ja menee sen pohjoispuolelle.

Art in Paradise (License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Art in Paradisessa erilaisten kikkojen avulla silmät hämätään luulemaan, että eläimet syöksyvät seinien läpi.
Kuva: nabuhunso /Flickr (CC BY 2.0)

Art in Paradise

Jonkin matkan päässä ytimestä pohjoiseen sijaitsee kolmiulotteinen taidegalleria, Art in Paradise [kartalla]. Tämä on sovelias vierailupaikka paitsi taiteenystäville myös muille, sillä siellä on paljon uusia, yllättäviä ja hauskoina pidettyjä ulottuvuuksia. Seinämaalaukset ovat hämääviä ja kolmiulotteisia, ja erilaisten kikkojen avulla silmät hämätään luulemaan, että eläimet syöksyvät seinien läpi. Paikassa on kymmenellä eri teemalla varustettua näyttelytilaa, joissa on yli 100 taideteosta, ja niiden joukossa on paljon tunnettuja maalauksia. Kaikesta saa ottaa valokuvia, lapset viihtyvät täällä hyvin ja tämä on viihteellinen paikka, jonne voi tulla tunniksi pariksi.

Galleria sijaitsee 2 Roadin varrella, ja sen viereen voi tulla katua kulkevien baht-bussien kyydissä. Paikka on avoinna klo 9–21, ja pääsymaksu aikuisilta on 500 bahtia, lapsilta 300 bahtia.

Lisää asiaa nähtävyyksistä ja muista vierailupaikoista:

Bangkok.com esittelee Pattayan nähtävyyksiä.

Teksti: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti