Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bangkok
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Wat Pho
Wat Pho on luultavasti Thaimaan suosituin buddhalainen temppelialue, ja siellä käyvät niin turistit kuin pyhiinvaeltajatkin.

Nähtävyydet

Bangkokin suurimmat nähtävyydet ovat lähes järjestään buddhalaisia temppelialueita, eikä siellä ole välttämätöntä käyttää paljon aikaa nähtävyyksien kiertelyyn. Suurimmat nähtävyydet ovat niin sanotussa vanhassakaupungissa, saarella nimeltä Ko Ratanakosin, joka oli Bangkokin ensimmäiseksi asutettu paikka. Sitä tosin ei miellä saareksi, ja vaikka kartalta katsoen suurimmat nähtävyydet ovat lähellä toisiaan, ovat välimatkat siellä silti melkoisia. Suurten nähtävyyksien edustalla on aina tuk-tukeja, ja vaikka ne ovat ylihintaisia, voi niillä nopeasti aina kuumassa Bangkokissa siirtyä nähtävyyksiltä jonnekin muualle tai päinvastoin.

Bangkokin muita nähtävyyksiä on Ko Ratanakosin vieressä olevassa Banglamphussa, joka tunnetaan parhaiten Khao San Roadista. Siellä olevien nähtävyyksien lisäksi kiinalaisessa kaupunginosassa, aivan päärautatieaseman ja sen metroaseman vieressä, on yksi kaikkein kuuluisimpia temppelialueita, jolla on kultainen Buddha. Jos aika riittää, voi myös mennä joen toiselle puolelle, sillä siellä on yksi kaupungin kuuluisimpia temppelialueita, Wat Arun, jolle on helppo siirtyä jokilaivalla.

Pääsymaksut, pukeutuminen ja aukioloajat

Kuuluisimpiin nähtävyyksiin on pääsymaksuja, jotka ovat yleensä 50–200 bahtia.

Temppelialueille ei voi mennä miten vain pukeutuneenaPukeutumissäännöt temppelialueille, ja jos asu ei ole oikeanlainen, myydään ja vuokrataan niiden ulkopuolella asianmukaisia asuja.

Bangkokissa monet nähtävyydet menevät kiinni aikaisin, osa jo klo 15 jälkeen, mutta temppelialueet ovat yleensä avoinna pimeän laskeutumiseen asti, eli klo 18–19 asti.

Wat Phra Kaew ja Kuninkaallinen palatsi

Suuri alue [kartalla], jolla ovat sekä buddhalainen temppelialue että eräänlainen kuninkaallinen palatsi (The Grand Palace) on Bangkokin suurimmilla nähtävyyksillä pakattu alue. Se on laaja ja monet paikat suljetaan aikaisin, joten sinne on kaikkein kannattavinta siirtyä aamuyhdeksän jälkeen ja vierailuun kannattaa varata aikaa vähintään pari tuntia.

Alueelle mennään joen puolella olevalta portilta numero 3, joka tehdään kyltein selväksi, ja 500 bahtia maksavat liput ostetaan portin sisäpuolelta. Pukeutumiskoodi on ankara, ja jos asu ei käy, osoitetaan pukukoppiin, jossa annetaan 200 bahtin takuuta vastaan sopiva asu. Yleisesti ottaen naiset eivät saa näyttää olkapäitään ja heillä on paras olla housut jalassa, eikä miehillä saa olla hihatonta paitaa tai sortseja, jotka eivät ulotu polviin asti.

Alue on ollut merkittävä jo vuodesta 1782 lähtien, jolloin Bangkokista tuli Siamin eli nykyisen Thaimaan pääkaupunki, ja tämä ei ole vain turistimagneetti vaan myös pyhiinvaelluskohde ympäri maailman asuville buddhalaisille. Alueella on yli 100 rakennusta, jotka on rakennettu parin sadan vuoden aikana, ja siellä voi nähdä kaikki tyypilliset thaimaalaiset hienot rakennustyylit.

Nimenomaan vuonna 1782 rakennettiin Kuninkaallinen palatsi, joka yli 150 vuoden ajan oli Thaimaan kuninkaiden käyttämä asuin- ja työskentelypaikka. Samassa rakennuksessa oli myös muita hallintoelimiä, ja nykyään sitä pidetään Thaimaan historian kannalta maan tärkeimpänä rakennuksena.

Suurin syy saapua alueelle on kuitenkin nähdä ns. smaragdi-Buddha (Emerald Buddha), jota pidetään koko Thaimaan kuningaskunnan suurimpana symbolina ja suojelijana.

Alueella on muitakin rakennuksia, joissa voi vierailla, mutta siellä on ajoittain tärkeitä tilaisuuksia ja näin vain osassa rakennuksissa voi vierailla. Jos haluaa kunnolla tutustua alueeseen, on portin sisäpuolella virallisia oppaita, jotka voivat viedä tärkeimpiin paikkoihin noin 200 bahtin maksua vastaan.

Alue on avoinna klo 8.30–15.30, ja se on melko lähellä Chao Phraya Express Boatin eli normaalien jokilaivojen käyttämiä laitureita, kuten Chang Pier ja Maharaj Pier.

Wat Pho

Samalla tienoolla sijaitseva Wat Pho [kartalla] on luultavasti Thaimaan suosituin buddhalainen temppelialue, ja siellä käyvät niin turistit kuin pyhiinvaeltajatkin. Se on kaikin tavoin merkittävä vierailupaikka, ja siellä kaikki on suurta ja mahtavaa. Siellä on Thaimaan suurin makuuasennossa oleva Buddhan patsas, Thaimaan suurin kokoelma Buddhan kuvia ja siellä oli myös maan ensimmäinen koulu.

Valtaosa tänne suuntaavista yksinkertaisesti haluaa nähdä suuren makaavan Buddhan, ja sen ympärillä käy jatkuva kuhina. Paljon muutakin alueella on, sillä kokonaisuus on kahdeksan hehtaarin kokoinen. Alueella on myös maan kuuluisin hierontakoulu ja muutenkin jo Rama kolmannen ajoilta lähtien siellä on vaalittu hieronta-traditiota, joka joskus oli uhanalainen ammatti mutta joka vuoden 2019 lopussa liitettiin Unescon suojelukohteisiin.

Wat Pholle voi saapua jokilaivalla, ja lähin laituri on Tha Thien. Se on avoinna klo 8.30–18.30, ja pääsymaksu on 100 bahtia. Normaalit pukeutumissäännöt ovat täälläkin voimassa.

Rautapalatsi, Wat Ratchanatdaram
Wat Ratchanatdaramin suurin vetonaula on Loha Prasat eli ”rautapalatsi”

Wat Ratchanatdaram

Vähän vierailtu temppelialue, jolla on äärimmäisen helppo vierailla ja joka on pääsymaksuton, on Wat Rachanatdaram [kartalla]. Se on lähellä Khao San Roadia ja Phanfa Leelard -laituria, ja sen vieressä on myös hieno Phra MahakanPhra Mahakan, joka on yksi Bangkokin kahdesta valkoisesta linnakkeesta.

Tämä temppelialue on hyvä paikka tutustua buddhalaisiin temppelialueisiin niille, jotka sellaisella eivät ole ennen vierailleet ja jotka haluavat tehdä sen nopeasti, ilman hässäkkää ja pääsymaksuitta. Alueella voi kierrellä jonkin aikaa, mutta jos menee jonnekin sisään, pitää kengät jättää ulkopuolelle. Alueella on äärimmäisen rauhallinen tunnelma, mikä on sinänsä ihmeellistä, sillä sitä ympäröivät kadut ovat Bangkokin vilkkaimpia.

Suurin vetonaula alueella on Loha Prasat eli ”rautapalatsi”, jonka rakennutti Rama kolmas 1840-luvulla. Sen väitetään saaneen innoitteensa Intiassa ja Sri Lankassa jo pari tuhatta vuotta sitten rakennetuista temppeleistä, ja se on aivan ainutlaatuista nähtävää. Sen sisään voi pientä pääsymaksua vastaan mennä, mutta siellä ei sinänsä ole mitään näkemistä.

Alue on avoinna klo 8–17, ja vaikka se on hyvin keskeisellä alueella, ei siellä tule vastaan kuin korkeintaan kourallinen turisteja.

Kultainen kukkula
Wat Saketin kultainen stupa on kukkulalla, jolta on upeat näkymät ja jonka alapuolella on kaikenlaista muutakin.

Wat Saket - Kultainen kukkula

Loha Prasatin ja Mahakan-linnakkeen vierestä näkyy kukkulan päällä olevan Wat Saketin kultainen stupa, joka useimmiten tunnetaan sen englanninkielisellä nimellä, Golden Mount [kartalla]. Se on sopiva vierailupaikka niillekin, jotka ovat jo nähneet useita temppelialueita, sillä sen alapuolella on kaikenlaista muutakin ja kukkulalta on upeat näkymät. Kukkulan juurella kannattaa kierrellä, sillä Wat Saket on hieno temppelialue ja täällä on myös ns Wednesday Buddha TempleWednesday Buddha Temple.

Jos haluaa ylös kukkulalle, on sinne 50 bahtin pääsymaksu ja kova kiipeäminen ylös jyrkkiä kiemurtelevia portaita. Ylhäältä on panoraamanäkymät ympäri Bangkokin, ja näkymät vetävätkin puoleensa uskomattomat määrät turisteja. Kukkula on keinotekoinen, ja se on valmistunut 1800-luvun aikana. Mitään varsinaista näkemistä siellä ei ole, mutta kukkula on näkymiensä puolesta hyvä vierailupaikka joko aikaisin aamupäivällä tai sitten neljän viiden maissa iltapäivällä (avoinna klo 7.30–17.30).

Kultainen Buddha, Wat Traimit
Wat Traimit on äärimmäisen suosittu vierailupaikka, ja siellä on mm. kultainen Buddha.

Wat Traimit

Vaikka temppelialueista olisi saanut tarpeekseen, on monin tavoin kannattavaa käydä kiinalaisen kaupunginosan ja päärautatieaseman välimaastossa sijaitsevassa temppelissä, jossa on ns. kultainen Buddha. Alueelle on helppo tulla metrolla, mutta kadut aseman (Hua Lamphong) ja temppelialueen välissä ovat leveitä ja vilkasliikenteisiä. Tänne on kenties paras kävellä kiinalaisesta kaupunginosasta (Chinatown), sillä se on alueen pääkadun päässä ja myös siellä on metroasema (Wat Mangkon).

Wat Traimit [kartalla] on äärimmäisen suosittu vierailupaikka, mutta siellä yleensä on hyvin tilaa ja kultaisesta Buddhastakin on helppo saada kuva. Pääsymaksu on vain pagodiin eli temppeliin, jossa kultainen Buddha on, ja kengät laitetaan muovipussiin ja tai jätetään ulkopuolelle. Lippu temppeliin maksaa 40 bahtia, ja niin halutessaan vierailuun kuluu vain vartti.

Alue on avoinna klo 8–17. Jos haluaa ehdottomasti välttää väkijoukkoja, kannattaa paikalle tulla muulloin kuin viikonloppuna ja mieluiten aamupäivällä.

Wat Arun
Wat Arun eli ”aamunkoiton temppeli” on yksi ikonisimpia Bangkokin rakennelmia, ja koko alueen vetonaula on kuuluisa torni.

Wat Arun

Temppelialueet alkavat Bangkokissa olevaa pikkuhiljaa kyllästyttää, sillä vaikka ne ovat toinen toistaan ihmeellisempiä, on niiden anti loppujen lopuksi melko saman tyylistä. Yksi suosittu ja vierailun arvoinen temppelialue kuitenkin on joen toisella puolella oleva Wat Arun [kartalla], jolle pääsee parhaiten kulkemalla jokilaivalla Wat Arunin omalle laiturille tai ylittämällä joki Wat Phon vieressä olevalta Tha Thien -laiturilta.

Wat Arun eli ”aamunkoiton temppeli” on yksi ikonisimpia Bangkokin rakennelmia, ja vaikka se on äärimmäisen suosittu vierailupaikka, on siellä ainakin aamu- ja myöhään iltapäivällä hyvin tilaa. Alueella voi kierrellä ja kuvailla ilman pääsymaksua mutta jos haluaa itse temppeliin, on sinne 50 bahtin pääsymaksu. Koko alueen vetonaula kuitenkin on kuuluisa torni, joka on siitä harvinainen torni, että sen yläosin voi kiivetä jokimaisemia ihailemaan. Ylös on kuitenkin jyrkät portaat, ja jalkineiden ja kunnon on oltava hyvät. Tämä ”prahng” eli khmer-tyyliä edustava torni on 82 metriä korkea, ja sen rakentaminen aloitettiin 1800-luvun alkupuolella. Alueella on jonkin verran muitakin rakennuksia, ja siellä voi kierrellä vartin ajan, jos intoa riittää.

Wat Arun on avoinna klo 8–18, ja temppelialueen takana on paljon hyviä kahviloita ja ruokapaikkoja, joissa voi hetken levähtää samalla kun haukkaa tai juo jotakin.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

TripAdvisor esittelee Bangkokin nähtävyyksiä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti