Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Wat Kaew
Wat Kaew Korawaramia kannattaa lähestyä Soi 6:n kohdalla olevaa sisäänkäyntiä pitkin, jossa upeat koristellut portaat vievät ylös valkealle temppelille.

Krabin nähtävyydet

Krabi kuuluu samaan sarjaan monen muun Thaimaan lomapaikan kanssa, eikä siellä juuri ole perinteisiä nähtävyyksiä. Siellä kuitenkin on roppakaupalla luonnonmukaisia nähtävyyksiä, ja niiden kiertely yhdessä rannalla oleskelemisen ja erilaisten retkien lisäksi korvaavat nähtävyyksien puutetta. Museoita Krabilla ei perinteisesti ole ollut kuin muutama, eikä Thaimaassa muuallakaan juuri ole eurooppalaistyylistä suurta museokulttuuria.

Krabin varsinaiset nähtävyydet ovat pääosin Krabin kaupungissa, jossa on hieno buddhalainen temppelialue, tai sen lähellä, jossa on tiikeriluolatemppeli. Ao Nangin lähistöllä sijaitsee ”simpukoiden hautausmaa”, joka myös voidaan laskea Krabin alueen merkittäviin nähtävyyksiin.

Wat Kaew

Buddhalaiset temppelialueet (wat) ovat yleisiä Thaimaassa ja lähimaissa, mutta lomapaikoissa niitä on harvakseltaan. Krabillakin on oikeastaan vain yksi hieno temppelialue, Wat Kaew [kartalla], jonka upea temppeli (pagodi, englanniksi pagoda ) on koko Krabin hienoin perinteinen nähtävyys.

Viralliselta nimeltään temppelialue on Wat Kaew Korawaram, ja sitä kannattaa lähestyä Soi 6:n kohdalla olevaa sisäänkäyntiäWat Kaew Korawaramin sisäänkäynti pitkin. Upeat koristellut portaat vievät ylös valkealle temppelille, joka on sellaiseksi uusi, vasta vuonna 1887 rakennettu. Itse asiassa siitä vasta alkoi nykyisen Krabin taival, sillä 200 perhettä muutti tänne ja kutsui aluetta nimellä ”Baan Paknam”. Temppelin edustalla on laaja, 2500 neliön suuruinen tasanne, jolta on mukava katsella muualle Krabin kaupunkiin. Temppelin sisällä on suuri Buddha-patsas ja muuta buddhalaisuuteen kuuluvaa esineistöä, ja sisätiloihin aikovalle on olemassa tiettyjä ohjeita. Jalkineet pitää riisua, naisten hartioiden tulee olla peitetyt, hihaton paita ei käy, sortsit eivät saa olla liian lyhyet tai farkuista tai muista materiaaleista revityt ja yleisesti ottaen olemuksen tulee olla siisti ja muita kunnioittava. Tänne ei siis kannata tulla bikinit päällä tai ilman paitaa, ja tietoa siitä mikä on sallittua ja mikä ei saa varoitustauluista.

Toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on se, että vieressä olevalla alueella, joka on taidemuseo-rakennuksen edustalla, on hieno toinen pieni temppeli, jonka punainen torniWat Kaewin punainen torni on merkillinen ja näkemisen arvoinen. Se on kuitenkin syrjäisellä alueella, jolla on koiria. Koiria on monilla temppelialueilla, ja ne voivat pelästyä nähdessään puhelinta ja vesipulloa roikottavan turistin ja alkaa haukkua. Koiriin ei saa missään nimessä koskea vaan jos koira lähtee haukkuen kohti, kannattaa vain kävellä poispäin. Krabin kuumuudessa äkäisinkään koira ei viitsi kauan haukkua saati juosta, ja lähteminen eri suuntaan on aivan riittävä varotoimenpide.

Temppelin sisälle pääsee ti–su klo 10–17, ja siellä on hyvä vierailla aamupäivällä, sillä yhdentoista jälkeen aurinko paistaa kuumasti. Myös alkuilta on hyvä ajankohta vierailla täällä. Ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Krabin nykytaiteen museo

Krabin kaupungissa on myös eräänlainen taidemuseo, joka sijaitsee temppelialueen vieressä. Käytännössä Krabi Contemporary Art Museum [kartalla] on hankalasti löydettävissä, ja se tuntuu olevan enemmän kiinni kuin avoinna. Viime aikoina se on ollut täysin kiinni, mutta se voidaan lähivuosina uudelleen avata. Avoinna ollessaan sen aukioloajat ovat ti–su klo 10–17.

Wat Tham Seua

Muutaman kilometrin päässä Krabin kaupungista sijaitseva Wat Tham Seua [kartalla] eli tiikeriluola (Tiger Cave) ei vain ole tyypillinen buddhalainen temppelialue, jonkalaiset ovat täälläpäin aika harvassa, vaan myös ainutlaatuinen luonnonnähtävyys. Alue on viidakkoa, temppeli on viidakon keskellä olevassa luolassa ja alueella asuvat munkit luovat alueelle omaa tunnelmaansa.

Luolan pääasialliset nähtävyydet ovat erilaiset buddhalaisuuden symbolit, muistomerkit ja pyhäinjäännökset. Suurin vetonaula on monessa Thaimaan muussakin temppelissä nähtävä ”Buddhan jalanjälki”, joka tosin voi monelta länsimaiselta turistilta jäädä huomaamatta. Tiikeriluola on sinänsä kokemus, ja sinne lähteminen on eräänlainen päiväretki, jonka voi myös yhdistää osaksi laajempaa matkatoimiston tekemää retkeä tai omaa, taksilla tehtävää nähtävyyskierrosta.

Luolalle päästäkseen pitää kavuta lähes 1300 askelmaa, mikä ei ole Krabin kosteassa kuumudessa mikään pikkujuttu. Ylhäällä maisemat ovat hienot, ja tämä on paikka, joka tarjoaa näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Ylhäältä voi nähdä meren, trooppisia saaria ja Krabin tunnusmerkeiksi tulleita kalkkikivimuodostelmia. Parhaat näkymät ovat silloin kun kukkulalle on kaikkein paras kiivetä, eli aikaisin aamulla kun aurinko vielä nousee ja illalla auringon laskiessa. Iltaisin kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä pimeässä ei luolalta ainakaan omin nokin ole mukava siirtyä muualle. Luolalle voi kulkea omatoimisesti, ja se on noin kolmen kilometrin päässä tiellä, joka johtaa kohti Trangia. Ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Simpukoiden hautausmaa
Simpukoiden hautausmaalla on fossiloituneita, kymmeniä miljoonia vuosia vanhoja simpukoita.
Kuva: Piyapunt Paetanom

Simpukoiden hautausmaa

Meren rannalla, lähellä Ao Nangia sijaitseva simpukoiden hautausmaa [kartalla] tunnetaan paikan päällä englanninkielisellä nimellä ”Shell Cemetery” mutta sen thai-kielinen nimi on huvittava ”Susan Hoi”. Tämä on ainutlaatuinen paikka, sillä hautausmaa on vähintään 25 miljoonaa vuotta vanha mutta jotkut paikalliset väittävät sen olevan jopa 75 miljoonaa vuotta vanha. Tämä on siis erityisen hyvä vierailupaikka geologiasta ja muusta vastaavasta kiinnostuneille, ja tämä on yksi maailman kolmesta simpukoiden hautausmaasta, joissa yksinkertaisesti on kymmeniä miljoonia vuosia vanhoja simpukoita.

Simpukoiden ympärillä on tutustumisen arvoisia trooppisia metsiköitä, ja lähellä on myös kiinalaistyylinen buddhalainen temppeli. Kaiken nähdäkseen tämä onkin paikka, jonne on parempi tulla oppaan kanssa kuin aivan itsekseen, sillä opas voi nopeasti selvittää kaikenlaisia asioita, jotka muuten jäävät hämärän peittoon. Itsekseen alueella vieraileville siellä on näyttelytila, jossa on englanniksi jonkin verran informaatiota. Kaikkein paras täällä on vierailla aamupäivällä (klo 8–10) tai alkuillasta (klo 16–18).

Alueelle on 200 bahtin pääsymaksu, ja se on avoinna valoisaan aikaan (klo 8–18). Tänne pääsee sekä Krabin kaupungista että Ao Nangista avolavabusseilla, ja hintaa tulee 50 tai 70 bahtia.

Lisää asiaa Krabin nähtävyyksistä:

Krabin museoita

Krabin nähtävyyksiä

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Piyapunt Paetanom
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti