Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaatekauppa, Thalang Road
Phuketin kaupungissa Thalang Roadin putiikit myyvät laidasta laitaan kaikenlaista sellaista mikä turisteja kiinnostaa, ja vain mielikuvitus on rajana sille mitä täältä hankkii.

Ostoksilla

Thaimaa on ostosparatiisi, ja Phuketin parhaat paikkakunnat tehdä ostoksia ovat Phuket Town ja Patong. Niissä voi tehdä mitä erilaisimpia ostoksia hyvillä hinnoilla, ja etenkin Phuket Townin vanhankaupungin putiikkeihin kannattaa tutustua ajan kanssa.

Kaikkialla saarella on ostos- ja kauppakeskuksia, joista etenkin Tesco Lotukset ovat kaukana keskustoista, ja Phuketin kaupungin liepeillä on useita kauppakeskuksia ja toreja, joille on hankala kulkea. Niinpä kannattaakin keskittyä Phuketin kaupungin ytimen ja muiden keskittymien ostospaikkoihin, joista turistin näkökulmasta mielenkiintoisimpia ovat kaikkialla saarella pidettävät torit.

Parhaat alueet ostoksille

Phuketissa on paljon erilaisia liikkeitä, mutta varsinaisia tuliaisostoksia ja normaalia parempia ostoksia siellä on paras tehdä Phuketin kaupugissa. Phuket Town on monipuolinen paikka tehdä ostoksia, ja sieltä saa kaikenlaisia autenttisia paikallisia tuotteita laidasta laitaan. Elintarvikkeet ja erilaiset herkut ovat torilla hyvin esillä, ja iltatorit antavat oman säväyksensä Phuketin elämänmenoon.

Phuket Town

Hyvä alue aloittaa ostosten katselu Phuketin kaupungissa on Ranong Roadin tuntuma [kartalla], josta linja-autot rantapaikkoihin lähtevät ja jonne ne niistä myös saapuvat. Yleensä bussit pysähtyvät liikenneympyrän viereen, ja jos haluaa heti katsastaa kaupungin torin ja kauppahallin, pitää kävellä pari sataa metriä taaksepäin. Itse kadulla on molemmilla puolilla mitä erilaisimpia liikkeitä, joista voi saada sellaisia paikallisia tuotteita kuin riippukeinuja ja rattan-palloja parempaan hintaan kuin turisteille suunnatuista kaupoista, joita on Thalang Roadin varrella.

Tori ja kauppahalli ovat lähekkäin vilkkaan risteyksen molemmilla puolilla, ja torilta on mukava hakea pähkinöitä, hedelmiä ja myös välipaloja, joita kadun varrella kaupataan. Torikadun varrella on kaikenlaisia liikkeitä, joista saa eksoottisia tuotteita, kuten kiinalaisia rohtoja, joista tunnetuimpia on ginseng-juuri, mutta myös kultaa ja koruja, jotka ovat täällä hyviä ostoksia.

Samantyylistä kaupankäyntiä on toria vastapäätä olevassa kauppahallissa, jossa kaikki on avoinna klo 5–11. Kaupan on monessa kerroksessa mitä erilaisimpia tuotteita, ja täällä voi ostella paikallisia tuotteita laidasta laitaan.

Ranong Roadilta kohti ydintä kulkevat kadut ovat kaikki katuja, joilla on houkuttelevia kauppoja, mutta kaikkein paras katu ostoksille on Thalang Road [kartalla]. Se on vilkkaimmillaan sunnuntai-iltaisin, jolloin sillä pidetään iltatori, eikä sen kauppoihin ole silloin hyvä tutustua. Putiikit myyvät laidasta laitaan kaikenlaista sellaista mikä turisteja kiinnostaa, ja vain mielikuvitus on rajana sille mitä täältä hankkii. Hinnat voivat kuitenkin olla korkeampia kuin torikadulla, joten vertailu kannattaa.

Muista vanhankaupungin kaduista kannattavaa on käydä läpi Ranong Roadia liikenneympyrän jälkeen jatkava Rasada Road, jonka varrella on pieni ostoskeskus ja sen yhteydessä hyvin varusteltu valintamyymälä, joka on avoinna klo 11–23. Siitä seuraava katu on Phang-Nga Road, ja myös sen varrella on erilaisia liikkeitä. Myös Thalang Roadin jälkeen vastaan tuleva Dibuk Road on varsin mielenkiintoinen, mutta ei kaupoiltaan yhtä hyvä kuin jotkut muut kadut. Näiden katujen sivu- ja poikkikadut ovat nekin hyvää maastoa ostoksille, ja erinomainen poikkikatu tyypillisille ostoksille on Yaowarat Road.

Limelight-ostoskeskus
Limelight on ilmastoitu ostoskeskus, jossa on lähinnä ulkomaisia tuotteita ja myös hyvä food court.

Vanhassakaupungissa ostosten tekeminen on mukavaa, sillä välillä voi pysähtyä aterialle tai virvokkeelle. Alueen ominaispiirteitä ovat kuitenkin sen yllättävä laajuus, joka ei käy ilmi kartalta, ja sokkeloisuus, joka tekee oikeaan suuntaan suunnistamisesta hankalaa, etenkin hämärän laskeuduttua. Phuketin kaupunkiin onkin hyvä suunnata jo aamupäivällä, sillä iltapäivällä ihmisiä on enemmän ja hämärän laskeuduttua on vaikeampi löytää etsimiään paikkoja. Jos Phuketin kaupungissa haluaa tehdä ostoksia ilmastoidussa ostoskeskuksessa, jossa on lähinnä ulkomaisia tuotteita ja myös hyvä food court, on Limelight [kartalla] joen toisella puolella siihen hyvä paikka. Sen alakerrassa on hyvin varusteltu elintarvikemyymälä, ja sen kaupat kiinnostavat niitä, jotka haluavat katsella lähinnä länsimaisia tuotteita.

Phuketin kaupungissa on toinenkin ostoskeskus, joka on huomattavasti suurempi ja paremmin varusteltu, ja se on Phuketin kaupungin ja Patongin välisellä tiellä sijaitseva Central Festival [kartalla]. Sille voi päästä Patongiin kulkevilla busseilla, mutta se on hankalassa paikassa eikä siellä vierailu ole kaikkein helpointa. Phuketin parhaat ostoskeskukset ovat kuitenkin Patongissa, joka on saaren modernien ostospaikkojen päämaja.

Phuket.com esittelee viisi erityisen hyvää putiikkia Phuket Townissa.

Rantakatu, Patong
Patongissa on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä rantakadulla.

Patong

Patong on raju rantalomapaikka, joka vasta heräilee puolenpäivän jälkeen, mutta sen ostospaikat ovat hyvin avoinna ja siellä on ostoskeskuksia. Mitään täysin autenttisen thaimaalaista siellä on suhteellisen vähän, ja parhaat tuliaisostokset voi tehdä Phuketin kaupungissa ja iltatoreilla, joita tosin Patongissakin on.

Jungceylon [kartalla] ei ole vain ostoskeskus, vaan todellinen viihdeparatiisi, jossa voi syödä kymmenissä eri ravintoloissa, pelata pelejä keilaamisesta videopeleihin, mennä elokuviin ja saada hoitoja. Jos haluaa vierailla vain yhdessä ostoskeskuksessa ja tehdä siellä kaikki ostoksensa, on Jungceylon Phuketin paras paikka sille, sillä sieltä löytyy muun muassa yli 40 vaatekauppaa ja 5 optikkoliikettä. Ostoskeskus on avoinna klo 11–22.

Jungceylonin vieressä on paljon erilaisia ostospaikkoja, ja yksi parhaista on Banzaan Market, joka on ostoskeskuksen takana ja jossa voi tehdä ostoksia klo 7–17. Sinne voi lähteä katselemaan mitä erilaisimpia tuotteita, ja se on myös erittäin varteenotettava paikka lounaalle, huomattavasti parempi kuin Jungceylon, jossa on lähinnä länsimaisia ravintoloita.

Jos majapaikka on Patongissa, on Malin Plazan iltatori [kartalla] hyvä vierailupaikka. Itse asiassa tämä jo klo 14 avautuva katettu markkinapaikka on niin monipuolinen, että siellä voi hyvin vierailla mistä tahansa saaren alueelta, ja mitä aikaisemmin sinne menee, sen vähemmän joutuu näkemään Patongin lieveilmiöitä, jotka ilmaantuvat katukuvaan vasta illan hämärtyessä. Torilla on ruokia, jotka soveltuvat kunnon ateriaksi tai pikkunälkään, ja sieltä saa parempia tuliaisia kuin muualta Patongista.

Patongissa on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä etenkin rantakadulla ja kadulla, jota pitkin Phuketin kaupunkiin kulkeva bussi liikkuu, mutta ne ovat toinen toistaan muistuttavia liikkeitä, joissa myydään paljolti piraattituotteita ja kiinalaista krääsää.

Kata

Patongia paljon siistimpi ja perheystävällisempi Kata on alueelle melko tyypillinen rantapaikka. Sieltä on kannattavaa lähteä ainakin Phuketin kaupunkiin mutta mahdollisesti myös Patongiin ostoksille, mutta joitain tuotteita Katasta on helppo löytää. Kuten muuallakin saarella valintamyymälät kuten 7-Eleven ja Family Mart ovat yleisiä ja monet niistä ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Katan parhaat ostospaikat ovat torit [kartalla], joita on sekä päivällä että illalla. Katan torit ovat avoinna lomailijoille otollisiin aikoihin, eli ma ja to klo 11–21. Se on tyypillinen paikallinen tori, jossa on sekä elintarvikkeita että suosittuja tuotteita, kuten vaatteita, matkamuistoja, erilaisia rasvoja ja muita alueelle tyypillisiä tuotteita. Sen vieressä on iltatori, joka on erinomainen paikka lähteä klo 17 lähtien syömään, ostoksia katselemaan ja muutenkin viihtymään. Autenttiset paikalliset ruoat ovat edullisia, erilaiset välipalat ja herkut ovat houkuttelevasti tarjolla ja ostokset ovat lähinnä turisteille suunnattua, varsin tyypillistä tavaraa.

Rim Hat -katu Kamalassa
Kamalan rannan edustalla kulkevalla päätiellä (Rim Hat Road) on hyvä määrä erilaisia liikkeitä.

Kamala

Kamalan ranta (Hat Kamala) on paikka, jonne kannattaa muualtakin saarelta lähteä käymään, ja sen edustalla kulkevalla päätiellä (Rim Hat Road) on hyvä määrä erilaisia liikkeitä. Niiden joukossa on tyypillisiä turisteille suunnattuja liikkeitä, kuten räätälinliikkeitä, valintamyymälöitä ja kultasepänliikkeitä. Keskitetysti liikkeitä on pääkadun varrella olevassa keskuksessa nimeltään Kamala Beach Plaza [kartalla], jossa on hyvin tyypillistä rantavaatetta ja muuta paikan päällä tarpeeseen tulevaan. Kaikkein paras Kamalassa lähteä ostoksille on perjantaisin, jolloin pidetään klo 16–22 monipuolinen ja alati kasvava perjantain iltatori [kartalla].

Lisää asiaa ostospaikoista:

Phuket101 esittelee ostospaikkoja.

Phuket.com esittelee Phuketin ostoskeskuksia.

Phuket.com esittelee iltatoreja.

Vaatekauppa
Näkyvimpiä tuotteita ovat vaatteet, kengät, asusteet, kauneudenhoitotuotteet, elintarvikkeet, mausteet, teet, kahvit ja elektroniikkatuotteet.

Phuketin parhaat ostokset

Phuketista kannattaa ostaa samantyylisiä tuotteita kuin muualtakin Thaimaasta. Kaikkein näkyvimpiä tuotteita ovat vaatteet, kengät, asusteet, kauneudenhoitotuotteet, elintarvikkeet, mausteet, teet, kahvit ja elektroniikkatuotteet. Elektroniikan kanssa kannattaa olla tarkkana, eikä kojuista välttämättä kannata ostaa muita kuin perustuotteita ja normaalia suuremmat ostokset kannattaa tehdä ostoskeskusten virallisissa kaupoissa. Huomionarvoista on se, että elektroniikkatuotteiden alv on vain 5 %, ja veron voi halutessaan saada takaisin, joskin säästö muissa kuin kalliissa tuotteissa on mitätön.

Phuketin kaikkein parhaita ostoksia herkkujen ja elintarvikkeiden lisäksi ovat Phuketin kaupungin hienoissa liikkeissä kaupatut tuotteet. Tekstiilit, joista etenkin silkki ja puuvilla ovat hyviä, ja myös samoissa liikkeissä myytävät sandaalit, lamput, koristeet ja korut ovat erinomaisia ostoksia. Myös antiikki ja keräilytuotteet, jotka voivat olla kiinalaista alkuperää, ovat hyviä ostoksia.

Kaikkein parhaita ostoksia eivät ole ne, joita eniten tyrkytetään, ja etenkin intialaisperäiset räätälit ovat aktiivisia pienilläkin rantapaikoilla. Jos heidän kanssaan asioi, kannattaa pitää mielessä, että liian halvalla ei saa hyvälaatuista kangasta eikä liian nopeasti tehty vaate ole koskaan korkeaa tasoa. Näin ollen esimerkiksi miesten puvusta kannattaa maksaa vähintään 100 euroa ja kiinnittää erityistä huomiota kankaaseen. Räätälin kannattaa myös antaa tehdä sen kanssa työtä useamman päivän, sillä hyvä räätäli voi haluta ottaa mittoja uudelleen työtä tehdessään.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi on kallista, ja 0,64 litraa vaikkapa Leo-olutta maksaa kaupassa 50–60 bahtia. Paikallisista juomista riisiviina (Khao Lao) on paikallisten suosikki ja halpaa, mutta siihen ei oikein voi sekoittaa mitään ja seuraavana päivänä juomingit tuntuvat. Kaikkein paras paikallinen viina on viski nimeltään Hong Thong, jota saa noin 8 eurolla (250–270 bahtilla) europullon. Viini on kallista, jopa kalliimpaa kuin Suomessa, ja se on kallista myös ravintoloissa. Alkoholia saa kaupoissa myydä vain klo 11–14 ja klo 17–24.

Tupakka on alkoholin tavoin hintavaa muihin hintoihin ja palkkatasoon nähden. Tupakka maksaa suurin piirtein saman verran kuin Virossa, mutta hinnat vaihtelevat merkkien mukaan melkoisesti (100–180 bahtia). Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallisista liikkeistä kuten 7-Eleven eikä toreilta tai kojuista. Tupakkaa ei saa polttaa oikein missään, ja näin moni ottaa Thaimaassa käyttöön sähkötupakan. Thaimaassa sähkötupakkaan liittyvien tuotteiden myynti on kielletty, ja näin omat nesteet ja atomisaattorit kannattaa ottaa matkaan mukaan.

7-Eleven
Monet 7-Elevenit ja Family Martit ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Aukioloajat

Huomionarvoinen seikka on se, että monet liikkeet ja ostoskeskukset avaavat ovensa vasta klo 10–11, joten liian aikaisin ei kannata suunnata suurille ostoskeskuksille. Paras aika katsella Phuketin kaupungin parhaita liikkeitä Thalang Roadin ympäristössä on klo 10–12 ja myös alkuillasta eli noin klo 16 alkaen liikkeitä on mukavampi kierrellä kuin keskipäivän aikana, joka on paras ajankohta tutustua ostoskeskuksiin.

Phuketissa valintamyymälät ovat parhaiten avoinna, ja monet 7-Elevenit ja Family Martit ovat avoinna ympäri vuorokauden. Torit ja kauppahallit ovat avoinna aamuvarhaisesta, yleensä klo 5–7 alkaen, ja jo klo 11 jotkut paikat kuten Phuketin kaupungin kauppahalli alkavat hiljentyä. Normaalit torit ovat usein avoinna klo 17 asti mutta Phuketin kaupungin torilla on vipinää iltaisinkin. Iltatorit alkavat illan hämärtyessä, ja klo 16–17 kojuja kasataan ja klo 17 jälkeen kaikki on yleensä avoinna.

Normaalit liikkeet kuten Phuketin vanhankaupungin liikkeet ovat avoinna yleensä klo 10 alkaen aina klo 18–20 asti.

Ostoskeskukset ovat avoinna klo 10 tai 11 alkaen yleensä klo 22 asti.

Kookospähkinän hinta
Hinnat Phuketissa vaihtelevat melkoisesti, mutta yleisesti ottaen lähes kaikki on Suomeen verrattuna edullista.

Hintataso

Pääsääntöisesti hinnat Phuketissa vaihtelevat melkoisesti sen mukaan missä on, mutta yleisesti ottaen lähes kaikki on Suomeen verrattuna edullista. Edullisimpia ovat paikalliset tuotteet, kuten käsityöt, koristeet ja vaatteet. Hinta-laatusuhteeltaan vaatteet ovat hyviä ostoksia, samoin kengät ja muut asusteet, ja myös lääkkeet, muut apteekkituotteet ja optikolta saatavat tuotteet ovat edullisia. Elintarvikkeet, erilaiset kojuissa ja toreilla myytävät herkut ja paikalliset tuotteet ja liikkuminen julkisilla tai taksillakin ovat erityisen edullisia. Ylihintaisia tuotteita ovat etenkin länsimaiset elintarvikkeet ja juomat, luksusluokan tuotteet ja kaikki sellainen, joka on selkeästi länsimaisille turisteille suunnattua.

Tuotteita katsellessa on hyvä pitää mielessä, että Thaimaassa moni tienaa vain 10–20 000 bahtia kuussa, ja yli 30 000 bahtia tienaavat kuuluvat ylempään keskiluokkaan.

Tinkaus kuuluu iltatoreilla ja monissa muissakin paikoissa asiaan, ja kojuissa kannattaa tarjota alkuperäistä halvempaa hintaa ennen kuin ostaa tuotteen. Yleensä pelkkä empiminen riittää siihen, että myyjä oma-aloitteisesti laskee hintaa, eikä tarvetta aggressiivisille toimille ole. Jos asiakas on mukava ja juttelee myyjän kanssa, tämä voi vielä maksun yhteydessä laskea hintaa alaspäin.

Hintatasosta saa jonkinlaista osviittaa Numbeon vertailusta, mutta monet länsimaiset elintarvikkeet ovat Thaimaassa outoja ja näin ylihintaisia ja myös muut kaukaa tuotavat, paikallisille tuntemattomat ruoat, juomat ja tuotteet voivat olla kovissa hinnoissa.

Valuutta

Thaimaassa on käytössä baht (THB), jonka arvo euroissa on hyvä tarkastaa XE:stä. Baht oli pitkään 40–45 yhtä euroa kohti, mutta viime vuodet se on ollut 35–38 bahtia.

Muilla valuutoilla ei kannata maksaa, ja tärkeää on aina pitää mukanaan kolikoita ja pieniä seteleitä, etenkin 20, 50 ja 100 bahtin seteleitä. Suuret setelit kannattaa rikkoa isoissa liikkeissä, ja myös 7-Eleven ja muut valintamyymälät pystyvät antamaan takaisin setelistä kuin setelistä.

Rahanvaihtopiste
Rahanvaihtopisteet ovat kaikissa Phuketin keskittymissä yleisiä.

Rahanvaihto

Rahanvaihtopisteet ovat kaikissa Phuketin keskittymissä yleisiä, ja ne ovat hyvin avoinna aamusta iltaan. Rahaa vaihtaakseen pitää mukana olla passi, passin kopio tai EU-henkilökortti. Rahanvaihto toimii rehellisesti, mutta rahanvaihtajat ovat tyypillisesti happaman oloisia eikä palvelu pisteissä ole yhtä hyvää kuin muualla. Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Monessa rahanvaihtopisteessä suurista euroseteleistä saa enemmän kuin pienistä, ja jos haluaa ottaa kaiken euroistaan irti, kannattaa mukaan ottaa 50 ja 100 euron seteleitä.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaattien löytäminen ei tuota ongelmia Phuketin kaupungissa, Patongissa, Kamalassa tai muissa turistien suosimissa paikoissa, mutta joillain syrjätienoilla ne ovat suhteellisen harvinaisia tai niitä ei ole lainkaan.

Thaimaassa automaatteja on usein tietenkin pankkien yhteydessä, mutta myös monen 7-Elevenin ja muun valintamyymälän yhteydessä voi olla automaatti. Automaatista ei kannata hyväksyä euroina laskutettavaa nostoa, sillä kurssi on aina äärimmäisen huono. Thaimaassa ei ole noston tehdessään mahdollista välttyä 220 bahtin palvelumaksulta, ja näin nostojen kannattaa olla mieluummin isoja kuin pieniä.

Maksukortit

Thaimaassa kuten sitä ympäröivissä maissakin maksukortit käyvät erittäin huonosti. Jopa majapaikoissa maksetaan usein käteisellä, ja se onkin hyvä etukäteen selvittää. Monet hotellit ottavat esimerkiksi 3 % ylimääräistä, jos haluaa maksaa kortilla. Maksukortit eivät käy takuuvarmasti missään muualla kuin 7-Eleveneissä ja joissain muissa valintamyymälöissä, kuten Family Marteissa. Normaalia on, että minimisumma on 300 bahtia ja valintamyymälöissä on yleensä myös 3000 bahtin maksimisumma.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Päivitetty: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti