Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaatteita
Jos haluaa löytää vaatteita, jotka ovat erityisen hyviä kuumissa ja kosteissa olosuhteissa, kannattaa jättää sellaiset kotiin ja katsoa Krabilta uudet.

Ostokset

Thaimaa on todellinen ostosparatiisi, ja vaikka Krabi ei olekaan yksi maan parhaista ostosalueista, voi siellä tehdä monenmoisia ostoksia.

Krabin kaupunki on paikka, jonne himoshoppaaja automaattisesti suuntaa, sillä se on paras paikka katsella kaikenlaisia ostoksia. Toinen keskus, jossa on paljon ostospaikkoja, on Ao Nang, mutta ostosmahdollisuudet ovat melko rajalliset. Kaikissa keskuksissa on vähintään valintamyymälöitä, ja myös iltatoreja on paitsi Krabin kaupungissa myös muualla.

Parhaat tuotteet ovat paikallista alkuperää, ja muualla kuin Outlet Villagessa ja virallisissa liikkeissä ei kannata katsella merkkituotteita, jotka monissa liikkeissä ovat piraattituotteita. Paikalliset tuotteet ovat elintarvikkeista vaatteisiin hyvissä hinnoissa, ja matkalaukku kannattaa Krabille suuntaavan jättää lähes tyhjäksi.

Parhaat alueet ostoksille

Krabilla on monessa keskuksessa erilaisia liikkeitä, mutta parhaat paikat tehdä ostoksia ovat Krabin kaupungin keskusta ja Ao Nang, jossa tuotteiden valikoimat ovat kuitenkin kaupunkia rajallisemmat. Muuallakin on kauppoja, ja niistä saa yhtä ja toista, mutta tuliaisostokset, vaateostokset ja jotkin muut suuremmat ostokset on hyvä käydä hoitamassa pois päiväjärjestyksestä Krabin kaupungissa.

Krabin kaupunki

Krabin kaupunki (Krabi Town) on Krabin ydin, ja siellä ovat parhaat nähtävyydet, ravintolat ja kaupat. Siellä on kaikenlaisia kauppoja kohtalaisen laajalla alueella, ja ostoksia katselevat voivat siellä kierrellä muutaman tunnin ja useamman kerran loman aikana.

Kadut, joilla on paljon erilaisia liikkeitä ovat pääkatu (Maharaj / Maharat Road), jonka varrelta lähtevät avolavat Ao Nangiin, Ao Luekiin ja muuallekin. Sen varrella on kaikenlaisia liikkeitä, ja se on katu, joka ensimmäiseksi kannattaa koluta läpi. Oli sitten tarvetta lääkkeille, muille apteekkituotteille, silmälaseille tai niiden oheistuotteille, kengille, vaatteille, kullalle, koruille, elektroniikalle tai monenmoisille tuotteille, on pääkatu ns. Cro-Magnon Man –risteyksen [kartalla] tienoilla kaikkein parhaimmillaan, ja tämä on myös se kadun kohta, josta avolavat Ao Nangiin ja muuallekin lähtevät. Näillä tienoin on kadun kummallakin puolella tuhottomasti liikkeitä, ja kaikenlaista löytyy parin kolmen korttelin alueelta. Erinomainen vierailupaikka on tietenkin Vogue-tavaratalo, joka on ilmastoitu ja jossa on melkoisesti tuotteita laidasta laitaan ja myös yksi kaupungin parhaista elintarvikemyymälöistä. Nopeille elintarvikeostoksille 7-Eleven, joka on Voguen vieressä, on nopeampi vierailupaikka.

Leipomo Maharaj Road -kadulla
Pääkadun (Maharaj / Maharat Road) varrella on kaikenlaisia liikkeitä, ja se on katu, joka ensimmäiseksi kannattaa koluta läpi.

Pääkadun sivukadut, jotka Thaimaassa tunnetaan nimellä ”soi”, ovat myös tutustumisen arvoisia. Ne ovat tutustumisen arvoisia nimenomaan kohti jokea mentäessä, eivätkä ne tien toisella puolella johda hyville ostosalueille. Soi 2 ja Soi 4 ovat erinomaisia katuja koluta hyvin läpi, ja myös pääkadun ja rantakadun välissä oleva sivukatu ja rantakatu ovat katuja, joilla on kauppoja.

Hyviä tuliaisostoksia voi hankkia esimerkiksi K.L.Housesta (Soi 2), joka on Lipstick Housen vieressä oleva liike. Sen valikoimiin kuuluvat paikallisesti tuotetut luonnolliset tuotteet, joiden joukossa on paljon kookos- ja mangopuista valmistettuja tuotteita, kuten kulhoja.

Voguen lisäksi hyviä vaatteita voi katsella Soi 4:n varrella olevassa His&Her –vaate- ja asustekaupassa, josta sekä miehet että naiset voivat löytää hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaatteita. Liike on aivan alueen keskuksen eli liikenneympyrän vieressä, ja tämä alue on ostosten lisäksi hyvä aterialle tai baarivierailulle.

Myös Maharat Roadin vilkkain sivukatu, Soi 10, jonka varrella kauppahalli on, on hyvä katu tehdä jonkinlaisia ostoksia. Suurehko 7-Eleven, apteekkeja ja muutama muu liike löytyy sen varrelta, ja kauppahallin valikoimiin kuuluu hivenen ylihintaisia herkkuja pähkinöistä kuivattuihin hedelmiin. Kaikkein paras paikka kuitenkin tehdä tällä nimenomaisella alueella monenmoisia ostoksia on Walking Street Night Market [kartalla], joka on City Hotelin takana ja jonka kojut myyvät mitä erilaisimpia asioita. Se ei ole vain paikka tulla katselemaan esimerkiksi vaatteita, koristeita, koruja ja kaikenlaisia käsitöitä vaan myös ateriointi- ja viihtymispaikka, jossa pe, la ja su klo 18–22 on aivan lyömätöntä tunnelmaa.

Ajan kanssa Krabin ytimen kauppoja on mukava katsella, mutta siihen kuluu yllättävän paljon aikaa. Ilmastoidut liikkeet, joista suurin on Vogue-tavaratalo, ovat erinomaisia koluamispaikkoja kuuman keskipäivän aikana. Krabin ostoskatuihin on mukavinta tutustua aamu- tai iltapäivisin, mutta illan hämärtyessä ytimessä on yleensä melko vilkasta.

Krabi Hotels kertoo ostospaikoista.

Ao Nang

Ao Nangin pitkä rantakatu, joka alkaa Noppharat Tharan sataman tienoilta, on paikka, jossa on paljon erilaisia liikkeitä. Eniten on apteekkeja, pieniä elintarvikeliikkeitä kuten 7-Eleven, vaatekauppoja, optikkoliikkeitä ja erilaista krääsää ja rantavaatteita myyviä liikkeitä. Monet liikkeet ovat monipuolisia, ja esimerkiksi 7-Elevenin tuotevalikoima on erinomainen. Monet merkkituotteet ovat niin vaatteiden, kenkien, laukkujen kuin aurinkolasienkin puolesta piraattituotteita, joita ei kannata ostaa, mutta tämä ei päde 7-Eleveniin tai Family Martiin. Piraattituotteet erottaa aidosta siitä, että hinta on kovin alhainen ja jos kysymyksessä on merkkituote, kuten optikkoliikkeiden silmälasit ja aurinkolasit ovat, ne maksavat huomattavasti enemmän. Jos haluaa nähdä esimerkkejä siitä mitä aidot merkkituotteet maksavat, voi niitä katsella juuri optikkoliikkeissä ja suuremmissa virallisissa liikkeissä, joita on parhaiten Krabin kaupungissa.

Ao Nangissa kannattavaa lähinnä tehdä perusostoksia, ja varsinaisille ostoksille kannattaa lähteä Krabin kaupunkiin. Paljon liikkeitä on mutkassa, joka on Haeng-joen tuntumassa [kartalla], Noppharat Tharan ja Ao Nangin välimaastossa. Lisää liikkeitä on sitten rantakadulla mutta vähemmän, ja niitä tulee vastaan muutenkin palveluiltaan hyvällä sivukadulla [kartalla], joka tosin on kannattava ostoskatu vain niille, joiden majapaikka sattuu olemaan kadun ympäristössä.

Noppharat Thara

Ao Nangin vieressä oleva Noppharat Thara on seesteinen ja palveluiltaan melko rajoitettu lomapaikka, jossa tosin on jonkin verran liikkeitä. Liikkeet ovat keskittyneet pitkän ja suoran rantakadun varrelle, mutta niihin ei missään nimessä muualta kannata lähteä. Täältä saa perustuotteita, kuten ruokia ja juomia, ja lähellä satamaa, jossa on Soi 16 [kartalla], on rantatarvikkeita ja kaikenlaista muuta tarpeellista myyviä kojuja, jotka ovat hätätapauksessa hyviä. Niille, jotka ovat yötä täälläpäin, keskiviikkoisin pidettävä iltatori [kartalla] on hyvä vierailupaikka, ja se on liikenneympyrän ja 7-Elevenin välisellä kadulla.

Railay

Railay on paikka, jossa ei ole oikeastaan lainkaan liikkeitä. Sinne ei suoranaisesti tarvitse viedä mukaan mitään, sillä perustuotteita saa etenkin rantapromenadilta, joka on “kelluvasta laiturista” kohti pohjoista [kartalla].

Yksi melko suuri elintarvikeliike, jossa on muitakin tuotteita, on kelluvan laiturin läheltä kohti Railay West Beachia johtavalla polulla, on Railay Mart. Samantyylisiä liikkeitä on kelluvan laiturin tuntumassa, ja eniten niitä on matkalla laiturilta kohti Railay Highlandsia.

Railayssa kuten muissakin Thaimaan vähän syrjäisemmissä rantalomapaikoissa on normaalia korkeampia hintoja, ja tämä näkyy myös etenkin pienten liikkeiden ja kioskien hinnoissa.

Räätäliliike
Räätälin tekemät vaatteet ovat suosittuja, ja niitä markkinoidaan etenkin Ao Nangissa.

Krabin parhaat ostokset

Krabin parhaista ostoksista saa läpileikkauksen kun menee Krabin kaupunkiin ja tutustuu pääkadun ja sen ja joenrannan välissä olevien sivukatujen tarjontaan. Monelle thaimaalaiset tuotteet ovat etukäteen ainakin vähän tuttuja, ja moni tietää, että sellaiset asiat kuin apteekkituotteet, elintarvikkeet, vaatteet, kengät ja erilaiset arvokkaat tuotteet kullasta koruihin ovat hyviä ostoksia.

Jos onnistuu välttelemään piraattituotteita, ovat paikallisesti valmistetut tuotteet, jotka voivat hyvin olla länsimaista alkuperää mutta Thaimaassa tai muissa lähimaissa valmistettuja, erinomaisissa hinnoissa ja laadultaan hyviä. Jos haluaa löytää vaatteita, jotka ovat erityisen hyviä kuumissa ja kosteissa olosuhteissa, kannattaa jättää sellaiset vaatteet kotiin ja katsoa Krabilta uudet. Myös kenkiä sandaaleista korkokenkiin ja lenkkareihin siellä on hyvät valikoimat, ja niin vyöt, laukut, aurinkolasit kuin monet muutkin asusteet ovat siellä hyvissä hinnoissa ja laajoin valikoimin selkeästi esillä.

Mango- ja kookospalmuista valmistettuja kulhoja
Paikallisista puista kuten mango- ja kookospalmuista valmistetut tuotteet kuten kupit, kipot ja koristeet ovat hyviä mutta eivät aina täysin pilkkahintaisia ostoksia.

Käsityöt ja taide ovat hyviä ostoksia Krabilla, ja etenkin paikallisista puista kuten mango- ja kookospalmuista valmistetut tuotteet kuten kupit, kipot ja koristeet ovat hyviä mutta eivät aina täysin pilkkahintaisia ostoksia.

Elektroniikkatuotteet, joita Krabin kaupungissa puhelimia lukuun ottamatta ei valtavasti tule vastaan, ovat hyviä ostoksia, samoin niiden oheislaitteet. Vogue-tavaratalon alakerrassa on parkkipaikan vieressä kojuja ja liikkeitä, joista saa kaikenlaista virtapankeista latureihin ja muuhun mielenkiintoiseen. Elektroniikkatuotteiden hinnat ovat Thaimaassa hyviä, mutta Voguen alakerran liikkeissä eivät kortit juurikaan käy.

Räätälin (engl. tailor) tekemät vaatteet ovat suosittuja, ja niitä markkinoidaan etenkin Ao Nangissa. Räätälit ja liikkeiden edustajat ovat yleensä intialaisia, ja heillä on hinnastoja ja tietoa monella eri kielellä, myös suomeksi. Hinnat ovat edullisia, ja räätälit tekevät 2–4 päivässä vaatteita niin miehille kuin naisillekin. Hinta ei saa olla liian alhainen, eikä 50 eurolla saa kunnollisesta kankaasta valmistettua pukua, vaan hinnan on parempi olla lähempänä sataa euroa. Myös liian nopeasti tehty vaate voi olla tasoltaan heikompi kuin pidempään liikkeessä ollut, sillä mitat voidaan ottaa varmuuden vuoksi vielä toisenkin kerran. Yleisesti ottaen moni pettyy räätäliliikkeiden tuotteisiin, mutta laatua saa jos ei haksahda lipevien räätäleiden tarjouksiin eikä tarkoituksella etsi merkkituotteiden mallin mukaan (kuten Boss) tehtyjä pukuja. Hyvät räätälit eivät norkoile kadulla asiakkaita etsimässä, ja mitä vähemmän aktiviteettia räätäliliikkeen edessä on, sen parempi laatu todennäköisesti on.

Elintarvikeostoksilla: kojut, erikoisliikkeet, kioskit ja valintamyymälät

Elintarvikkeiden löytäminen mistäänpäin Krabia ei ole ongelma, ja monet liikkeet kuten 7-Eleven -kaupat ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Kauden aikana marraskuulta huhtikuulle kaikki on avoinna päivittäin, mutta monsuunikauden aikana monet paikat sulkeutuvat. Näin on etenkin rantalomapaikoissa, joissa käydään vain talvisin, mutta Krabin kaupungissa on tietenkin elämää myös hiljaisina aikoina.

Erilaiset pienet valintamyymälät kuten 7-Eleven ovat niin yleisiä, että niitä tulee vastaan lähes missä tahansa. Muitakin liikkeitä on, mutta turistipaikoissa kuten Railayssa kannattaa olla tarkkana, että ei maksa vedestä 20 bahtia, sillä se maksaa yleensä 7 bahtia (puoli litraa) ja katumyyjät pyytävät 10 bahtia. Turistipaikoissa myös muut tuotteet tupakasta alkoholiin voivat olla ylihintaisia, mutta 7-Eleven -liikkeet, Family Martit ja muut ketjuliikkeet ovat kaikkialla suurin piirtein saman hintaisia.

Iltatori
Elintarvikkeita saa hyvin myös iltatoreilta, joita on Krabin kaupungissa sekä joenrannalla lähellä Kong Ka -laivalaituria että kauppahallia vastapäätä.

Elintarvikkeita saa hyvin myös iltatoreilta, joita on Krabin kaupungissa sekä joenrannalla lähellä Kong Ka -laivalaituria (päivittäin klo 17–22) [kartalla] että kauppahallia vastapäätä (pe–su klo 17–22), City Hotellin takana. Kauppahallista saa pähkinöitä ja muita herkkuja, mutta pähkinöiden kanssa kannattaa sekä siellä että muualla olla tarkkana. Ne voivat olla täysin ylihintaisia, ja kannattaa kiinnittää huomiota pakkauksen kokoon. Thaimaassa on myös muita, aasialaisia herkkuja, kuten pähkinän tapaisia papuja, merilevää ja mitä ihmeellisimpiä paikallisia tuotteita, joista osa on peräisin Japanista ja Koreasta.

Yksi Krabin parhaita paikkoja tehdä kunnolla elintarvikeostoksia on Vogue-tavaratalon alakerroksissa oleva valintamyymälä. Siellä on laajat valikoimat kaikenlaista, ja sieltä saa jonkin verran myös muita tuotteita kuin elintarvikkeita. Sitä on aluksi vähän hankala löytää, mutta se on aivan kauppakeskuksen takaosissa, ja sinne on helppo mennä jos nousee Soi 10:n varrella olevan parkkipaikan [kartalla] kautta ensin sisään ja nousee sitten kerroksen ylöspäin.

Pääkadulla on parin korttelin päässä, Soi 2:n kulmauksessa, toinen hieno mutta huomattavasti kalliimpi elintarvikeliike. Mother Marche on ketju, jolla on pisteitä muuallakin Krabilla. Se on kallis, hienoja tuotteita myyvä liike, jossa on paljon kaikenlaista koti-ikävää poteville ulkomaalaisille. Verkkosivuilla on tarkat osoitteet ja karttapaikat kaikille sen myymälöille. Krabin kaupungin myymälä on avoinna klo 7–22 eli se avautuu aikaisemmin kuin monet muut suuret valintamyymälät.

Yleisesti ottaen Krabilla ei ole ongelmaa löytää elintarvikkeita, ja käytännössä elintarvikeliikkeistä tulee ostettua aika vähän mitään muuta kuin juomia, välipaloja ja joitain muita vastaavia tuotteita. Krabilla kuten muuallakin Thaimaassa on halvat ruoat niin ravintoloissa kuin kojuissakin, ja niin kauppahalli kuin lukuisat iltatoritkin on napostelijoiden paratiiseja, joilla voi sammuttaa niin suuren kuin pienenkin nälän.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholi on kallista, ja 0,64 litraa vaikkapa Leo-olutta maksaa kaupassa 50–60 bahtia. Paikallisista juomista riisiviina (Khao Lao) on paikallisten suosikki ja halpaa, mutta siihen ei oikein voi sekoittaa mitään ja seuraavana päivänä juomingit tuntuvat. Kaikkein paras paikallinen viina on viski nimeltään Hong Thong, jota saa noin 8 eurolla (250–270 bahtilla) europullon. Viini on kallista, jopa kalliimpaa kuin Suomessa, ja se on kallista myös ravintoloissa. Alkoholia saa kaupoissa myydä vain klo 11–14 ja klo 17–24. Hyvä erikoisliike, jossa on vaikka mitä viinejä ja viinoja, on kauppahallia vastapäätä [kartalla], ja sieltä voi saada ostettua jotakin jo ennen viittä.

Tupakka on alkoholin tavoin hintavaa muihin hintoihin ja palkkatasoon nähden. Tupakka maksaa suurin piirtein saman verran kuin Virossa, mutta hinnat vaihtelevat merkkien mukaan melkoisesti (100–180 bahtia). Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallisista liikkeistä kuten 7-Eleven eikä toreilta tai kojuista. Tupakkaa ei saa polttaa oikein missään, ja näin moni ottaa Thaimaassa käyttöön sähkötupakan. Thaimaassa sähkötupakkaan liittyvien tuotteiden myynti on kielletty, ja näin omat nesteet ja atomisaattorit kannattaa ottaa matkaan mukaan.

Ostoskeskukset ja tavaratalot

Vogue on ostoskeskuksen ja tavaratalon yhdistelmä, ja sieltä löytyy kaikki mahdollinen. Se on paras paikka tutustua ensimmäiseksi, sillä siellä on ilmastointi, kaikki on selkeästi esillä ja kaikkeen voi rauhassa ilman tuputtamista tutustua. Voguessa käyvät maksukortit paremmin kuin monessa muussa paikassa, mutta ne eivät käy pohjakerroksen puhelin- ja elektroniikkapisteissä.

Pääkadulla on muutama kauppakeskus, joihin on helppo tutustua. Tavaraa on kadulla ja sisällä, ja myyjät ovat innokkaita käymään kauppaa. Harvasta keskuksesta kuitenkaan löytyy yhtä hyvää valikoimaa kuin Voguesta.

Krabin kaupungin ulkopuolella on muutama ostoskeskus, joille pääsee avolavabusseilla. Samasta paikasta, josta lähtee bussi Ao Nangiin ja muihin paikkoihin eli pääkadulta 7-Elevenin vierestä, lähtee myös bussi kohti suurempia ostospaikkoja. Tesco Lotus [kartalla] (avoinna klo 6–22) ja Big C [kartalla] (avoinna klo 8–22) ovat muuallakin Thaimaassa tuttuja kauppakeskuksia ja kauppakeskuksia, joissa kortit käyvät hyvin ja joissa on suuret valintamyymälät. Ne ovat parhaita niille, jotka ovat Krabilla pidempään kuin viikon pari, mutta niille voivat hyvin muutkin lähteä, jos aika tuntuu riittävän.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Paras paikka lähteä oikein kunnolla katselemaan tunnettujen merkkien tuotteita 30–70 % alehinnoilla on Outlet Village [kartalla]. Sinne pääsee pääkadun 7-Elevenin edestä samalla avolavalla, joka kulkee myös Tesco Lotukseen ja Big C:hen. Se on aivan lähellä, muutaman sadan metrin päässä, Big C:stä. Se on päivittäin avoinna klo 10–21.

Hintataso

Hinnat Krabilla vaihtelevat melkoisesti, mutta yleisesti ottaen lähes kaikki on Suomeen verrattuna edullista. Edullisimpia ovat paikalliset tuotteet, kuten käsityöt, koristeet ja vaatteet. Hinta-laatusuhteeltaan vaatteet ovat hyviä ostoksia, samoin kengät ja muut asusteet, ja myös lääkkeet, muut apteekkituotteet ja optikoista saatavat tuotteet ovat edullisia. Elintarvikkeet, erilaiset kojuissa ja toreilla myytävät herkut ja paikalliset tuotteet ja liikkuminen julkisilla tai taksillakin ovat erityisen edullisia.

Kalliita ovat länsimaiset tuotteet, luksusluokan tuotteet, alkoholi ja myös tupakka on kalliimpaa kuin muut tuotteet. Alkoholi on edullista, jos se on riisiviskiä (Khao Lao) tai normaalia thaimaalaista viskiä, joista erinomaisia ovat Hong Thong ja Blend. Näistä normaalit viskit ovat kuivana tai veteen sekoitettuna aivan yhtä hyviä kuin huomattavasti kalliimmat skottilaiset viskit. Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallisista liikkeistä, aivan kuten lääkkeitäkin, ja se maksaa suurin piirtein saman verran kuin Virossa, eli aski on 3–4 euroa.

Tuotteita katsellessa on hyvä pitää mielessä, että Thaimaassa moni tienaa vain 10–20 000 bahtia kuussa, ja yli 30 000 bahtia tienaavat kuuluvat ylempään keskiluokkaan.

Hintatasosta saa jonkinlaista osviittaa Numbeon vertailusta, mutta monet länsimaiset elintarvikkeet ovat Thaimaassa outoja ja näin ylihintaisia ja myös muut kaukaa tuotavat, paikallisille tuntemattomat ruoat, juomat ja tuotteet voivat olla kovissa hinnoissa.

Rahanvaihtopiste
Monessa rahanvaihtopisteessä suurista euroseteleistä saa enemmän kuin pienistä, ja jos haluaa ottaa kaiken euroistaan irti, kannattaa mukaan ottaa 50 ja 100 euron seteleitä.

Valuutta

Thaimaassa on käytössä baht (THB), jonka arvo euroissa on hyvä tarkastaa XE:stä. Baht oli pitkään 40–45 yhtä euroa kohti, mutta viime vuodet se on ollut 35–38 bahtia.

Muilla valuutoilla ei kannata maksaa, ja tärkeää on aina pitää mukanaan kolikoita ja pieniä seteleitä, etenkin 20, 50 ja 100 bahtin seteleitä. Suuret setelit kannattaa rikkoa isoissa liikkeissä, ja myös 7-Eleven ja muut valintamyymälät pystyvät antamaan takaisin setelistä kuin setelistä.

Rahanvaihto

Rahanvaihtopisteet ovat kaikissa Krabin keskittymissä yleisiä, ja ne ovat hyvin avoinna aamusta iltaan. Rahaa vaihtaakseen pitää mukana olla passi, passin kopio tai EU-henkilökortti. Rahanvaihto toimii rehellisesti, mutta rahanvaihtajat ovat tyypillisesti happaman oloisia eikä palvelu pisteissä ole yhtä hyvää kuin muualla. Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Monessa rahanvaihtopisteessä suurista euroseteleistä saa enemmän kuin pienistä, ja jos haluaa ottaa kaiken euroistaan irti, kannattaa mukaan ottaa 50 ja 100 euron seteleitä.

Jos lähtee Railay-niemimaalle, kannattaa mukaan ottaa bahteja, sillä siellä ei juuri ole rahanvaihtopisteitä eikä automaattejakaan. Myös muut Krabin syrjäiset tienoot ovat tällaisia, ja aina on kannattavaa pitää paitsi pieniä seteleitä ja kolikoita mukana.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaattien löytäminen ei tuota ongelmia Krabin kaupungissa tai Ao Nangissa, mutta monessa muussa paikassa ne ovat suhteellisen harvinaisia. Thaimaassa automaatteja on usein tietenkin pankkien yhteydessä, mutta myös monen 7-Elevenin ja muun valintamyymälän yhteydessä voi olla automaatti. Automaatista ei kannata hyväksyä euroina laskutettavaa nostoa, sillä kurssi on aina äärimmäisen huono. Thaimaassa ei ole noston tehdessään mahdollista välttyä 220 bahtin lisämaksulta, ja näin nostojen kannattaa olla mieluummin isoja kuin pieniä.

Maksukortit

Thaimaassa kuten sitä ympäröivissä maissakin maksukortit käyvät erittäin huonosti. Jopa majapaikoissa maksetaan usein käteisellä, ja se onkin hyvä etukäteen selvittää. Monet hotellit ottavat esimerkiksi 3 % ylimääräistä, jos haluaa maksaa kortilla. Maksukortit eivät käy takuuvarmasti missään muualla kuin 7-Eleveneissä ja joissain muissa valintamyymälöissä, kuten Vogue-tavaratalon ruokakaupassa tai Family Marteissa. Normaalia on, että minimisumma on 300 bahtia ja valintamyymälöissä on yleensä myös 3000 bahtin maksimisumma.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti