Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tuk-tukeja Ranong Roadilla
Yleisesti ottaen tuk-tuk -kyydit ovat jonkin verran edullisempia kuin taksikyydit, mutta niihin ei ainakaan kaksi henkeä voi ottaa paljon tavaraa mukaan.

Liikkuminen Phuketilla

Phuketissa ei ole niin helppo liikkua paikasta toiseen kuin voisi luulla, ja kävelykin on siellä ainakin kuuman keskipäivän aikana hankalaa. Linja-autot kulkevat parhaiten Phuketin kaupungista muualle saarelle, mutta ne liikkuvat vain valoisaan aikaan ja usein bussin lähtemistä saa odotella pitkänkin aikaa. Matkustaminen esimerkiksi Patongista Kamalaan tai muualle kuin Phuketin kaupunkiin ei ole julkisilla mahdollista, ja vaikka joitain busseja reiteillä kulkisikin, niiden liikkeet ovat erikoisia ja vilkkaimmillakin reiteillä ne liikkuvat korkeintaan tunnin välein.

Kaikkein paras kyyti paikkakuntien välillä on taksi, jonkalaisen saa helposti. Taksikyyti kaupungin tai paikkakunnan sisällä maksaa yleensä 300 bahtia ja paikkakunnalta toiseen 500 bahtia, ja vaikka summat tuntuvat suomalaiselta pieniltä, ovat ne thaimaalaisille suuria summia lyhyistä matkoista. Phuketissa voi ajella pyörällä, mutta siellä on hyvin kuuma, autoa siellä tuskin kannattaa vuokrata ja mopoille ja moottoripyörille Phuket voi olla hankala ja vaarallinenkin paikka.

Kävely

Kävellen Phuketissa siirrytään suhteellisen lyhyitä matkoja, mutta niille, jotka eivät vielä ole tottuneet kosteaan kuumuuteen, kävely kaikkina vuorokaudenaikoina on hikistä ja raskasta puuhaa. Kaikkein hankalinta kävellä tai edes viettää aikaa ulkosalla on keskipäivä (noin klo 11–15), jolloin aurinko porottaa armotta taivaankannen lakipisteestä, eikä pilvisinä päivinä keskipäivä ole paljon aurinkoisia päiviä parempi. Myös alkuillasta, jolloin pimeys laskeutuu, ilman kosteusprosentti nousee, ja silloin saattaa tuntua jopa kuumemmalta kuin keskipäivällä. Talvikausi on kaikkein viilein ja kuivin aika viettää aikaa Thaimaassa, ja nimenomaan marras- ja joulukuu ovat vuoden viileimpiä kuukausia, ja myös tammikuu on siedettävä kuukausi.

Phuketissa kaikkein paras on kävellä suhteellisen lyhyitä välimatkoja paikkakuntien sisällä. Phuketin kaupunki (Phuket Town) on paikka, jossa kävely on mukavampaa kuin muualla saarella, ja siellä kannattaa kävellä aamu- tai iltapäivällä mahdollisimman paljon. Korttelit ovat monin tavoin mielenkiintoisia, eikä niihin voi muuten kuin kävellen kunnolla tutustuakaan. Phuketin kaupungissa kuten muuallakin saarella on paljon ilmastoituja kahviloita ja muita pistäytymispaikkoja, joissa voi käydä välillä levähtämässä.

Patong on paikka, jossa etenkin rannan tuntumassa on mukava kävellä, eikä merenrannalla varjossa olekaan yhtä kuuma kuin joissain muissa paikoissa. Patongissa kuten muissakin rantalomapaikoissa välimatkat ovat kuitenkin todellisuudessa huomattavasti pidempiä kuin kartalla, ja jos kävelymatkaa tuntuu olevan enemmän kuin pari kilometriä, voi ainakin juuri paikalle saapunut turvautua taksipalveluihin, joita on kaikissa saaren keskuksissa. Pienemmät rantalomapaikat kuten Kamala, Kata ja Karon eivät ole paljon parempia, sillä niissäkin on pitkiä välimatkoja ja paikasta toiseen tallustelu ei pitkään juuri ketään kiinnosta. Niinpä ainakaan kahden ihmisen ei kannata epäröidä taksipalveluun turvautumista, etenkään jos ei ole aivan varma minnepäin pitäisi suunnistaa.

Avolavabussi
Eri avolavabussit ovat eri kokoisia. Eniten tilaa ja matkustajia on Patongin ja Phuketin kaupungin välillä kulkevissa busseissa.

Julkiset liikennevälineet

Phuketin julkisia liikennevälineitä ovat avolavabussit (songthaew), jotka liikkuvat lähes yksinomaan Phuketin kaupungin ja muiden paikkakuntien välillä, ja tuk-tukit, joilla liikutaan eniten paikkakuntien sisällä mutta myös kaupungista toiseen. Siirtyminen esimerkiksi Patongista Kamalaan ei bussilla onnistu, mutta jos bussi kaartaa usean eri paikkakunnan kautta, kuten tekee Kamalaan ja Suriniin Phuketin kaupungista kulkeva bussi, voi sillä siirtyä myös Kamalan ja Surinin välillä.

Avolavabussit

Avolavabussit kulkevat yleensä tunnin välein, mutta eivät välttämättä joka tunti tai esimerkiksi keskipäivän aikana, ja ne lopettavat kulkunsa aikaisin, yleensä klo 17–18. Busseilla on tietty lähtöpaikka ja reitti, jonka varrella niiden kyytiin voi mistä tahansa nousta tai jäädä pois, ja jos bussista haluaa jäädä pois reitin varrella, pitää painaa katossa olevaa stop-nappulaa. Matkat maksavat 30–50 bahtia suuntaansa, ja summat voidaan ottaa ennen bussin lähtöä, bussin ollessa jo liikkeellä tai vasta kun bussi on jo perillä.

Eri bussit ovat eri kokoisia ja niiden toimintatavat ovat vähän toisistaan poikkeavia, ja osa busseista on melko pieniä, kuten ovat Rawain ja Phuket Townin välillä kulkevat bussit. Eniten tilaa ja matkustajia on Patongin ja Phuketin kaupungin välillä kulkevissa busseissa, ja ne myös liikkuvat varmimmin kerran tunnissa. Ne kuitenkin lopettavat kulkunsa aikaisin, Patongista jo klo 17, mutta Phuketin kaupungista voi päästä tätä myöhemmin bussilla Patongiin.

Bussien liikkeistä on varsin helppo päästä perille, sillä kussakin paikassa niillä on tietty lähtöpaikka ja reitti, jota pitkin ne kulkevat. Phuketin kaupungista bussit lähtevät kauppahalliin ja torin välistä kulkevalta kadulta (Ranong Road) [kartalla], ja bussien kyljessä kulkee mihin ne ovat matkalla. Busseja kulkee moneen suosittuun paikkaan kerran tunnissa, ja bussilla pääsee pitkin päivää esimerkiksi Patongiin, Kamalaan, Suriniin, Ao Bang Thaohon (Bangthao), Kataan, Karoniin ja Koh Sirehin saarelle, joka on melko lähellä Phuketin kaupunkia.

Valtaosasta paikoista bussit pysähtyvät rantakadulla tai jossakin aivan ytimessä, ja sen suhteen missä jää pois kannattaa olla tarkkana. Patongissa bussit lähtevät rantakadun päästä [kartalla] ja kulkevat pitkin rantakatua kohti Phuketin kaupunkiin johtavaa maantietä. Patongiin saapuvat bussit kiertelevät ensin hyvän tovin sen loputtomissa kortteleissa, ja sinne bussilla saapuvan kannattaa odottaa kunnes bussi pääsee rantakadulle. Niin Patongissa kuin muuallakin helpointa istumapaikka on saada päätepysäkiltä, ja esimerkiksi juuri Patongin ja Phuketin kaupungin välillä kulkevat bussit ovat usein täynnä.

Tyypillistä on se, että vaikka kilometreissä matkat ovat varsin lyhyitä, kestävät ne melko kauan. 45–60 minuuttia menee siihen että kulkee esimerkiksi Patongista Phuketin kaupunkiin tai Rawain ja Phuketin kaupungin välillä, vaikka matkaa on vain 20–30 kilometriä. Bussit pysähtelevät jatkuvasti, ja keskuksissa on aina ruuhkia, jotka hidastavat matkantekoa. Erityisen hitaasti bussit kuten myös muu liikenne liikkuu alkuillasta, noin klo 17–19, jolloin on usein suuriakin ruuhkia.

Tuk-tuk
Monissa lomapaikoissa ja etenkin Patongissa ja Phuketin kaupungissa tuk-tukit ovat yleisiä ja helposti saatavilla.

Tuk-tuk ja mopokyyti

Jos paikkakuntien sisällä haluaa matkustella, ovat monissa lomapaikoissa ja etenkin Patongissa ja Phuketin kaupungissa tuk-tukit ja mopokyydit yleisiä ja helposti saatavilla. Mopolla voi kiertää koko Patongin parilla sadalla bahtilla, ja mopolla pääsee alle vartin matkan tuurilla vähän edullisemmin. Mopokyytejä ei kuitenkaan suositella, ja tuk-tuk -kuskien kanssa on aina hyvä neuvotella hinnasta etukäteen. Vaikka osa tuk-tuk -kuskeista tekee pidempiä matkoja, kuten matkoja Patongin ja Phuketin kaupungin välillä, ei niillä kannata tehdä pitkiä matkoja, sillä tuk-tukissa ei ole kovin mukava matkustaa ja ruuhkissa saasteet ovat jatkuva riesa.

Taksipalvelu
Taksipalveluita (Taxi Service) on monessa paikassa, ja myös monella majapaikalla ja etenkin hotellilla on taksipalvelu.

Taksit

Taksikyydit ovat Phuketissa yleisiä, sillä julkisen liikenteen taso on surkea ja taksikyytien tarjoaminen on kannattavaa liiketoimintaa. Taksipalveluita (Taxi Service) on monessa paikassa, ja myös monella majapaikalla ja etenkin hotellilla on taksipalvelu. Yleinen taksa on 300 bahtia paikkakunnan sisällä ja 500–600 bahtia paikkakunnalta toiselle. Jos matka on lyhyt, kuten Kamalasta Patongiin, voi hinnan tingata 300–400 bahtiin. Yleisesti ottaen on vaikea saada taksikyytiä alle 500 bahtilla vaikkapa Patongin ja Phuketin kaupungin välillä, eikä Phuketin kaupungissa ole helppo tehdä matkaa esimerkiksi keskustan ulkopuolella olevalle linja-autoasemalle alle 300 bahtilla.

Yleisesti ottaen tuk-tuk -kyydit ovat jonkin verran edullisempia kuin taksikyydit, mutta niihin ei ainakaan kaksi henkeä voi ottaa paljon tavaraa mukaan eikä tuk-tukilla ole mukava matkustaa kuin korkeintaan vartin kerrallaan. Ilmastoidut taksit, jotka lähtevät taksipalveluista tai jotka majapaikka soittaa paikalle, ovat kaikkein parhaita kyytejä niille, jotka haluavat vaivattomasti siirtyä paikasta toiseen, etenkin lentoasemalle, rantapaikan ja Phuketin kaupungin välillä ilta-aikaan ja myös matkoja rantapaikalta toiselle, kuten Patongista Kamalaan tai Karoniin.

Yksi hyvä tapa säästää taksikuluissa on käyttää GrabTaxi-sovellusta, jolla voi tilata taksin. Sen voi ladata Phuket.comin sivun alalaidasta, ja sivulla on asiaa siitä miten sovellus toimii. Sovelluksen avulla kyydin tilaaminen on äärimmäisen yksinkertaista, mutta sitä varten pitää olla älypuhelin tai tabletti, joka näyttää sijainnin.

Polkupyöräily ja pyöränvuokraus

Pyörällä ajelemista ei voi Phuketissa suositella juuri missään, sillä siellä ei olla totuttu pyöriin, liikennettä on paljon ja päivät ovat niin kuumia, että etenkin auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta harva jaksaa kovin pitkään pyöräillä. Pyöräillä ei missään nimessä kannata aamulla ennen kuin on valoisaa tai illalla pimeyden alettua laskeutua. Pyöräily ei ole mukavaa keskuksissa, joissa on paljon liikennettä, eikä paikkakuntien välillä ole vilkkaan ja arvaamattoman liikenteen takia mukava siirtyä pyörällä.

Jos pyörän haluaa vuokrata, sellaisen voi löytää jostakin, mutta Phuketissa ei ole turvallista tai järkevää pyöräillä paikasta toiseen. Jos pyörän päälle pääsee, kannattaa muistaa ne asiat, että Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne, joustavuus on sääntöjä tärkeämpää ja teillä vallitsee viidakon laki, eli suuremmalla ajoneuvolla on liikennemerkeistä huolimatta etuajo-oikeus.

Jos haluaa pyöräillä Phuketissa, on siellä pyöräretkiin erikoistunut Amazing Bike Tours Thailand, jolla on kokemusta ja jonka kanssa pyöräillessään näkee mielenkiintoisia paikkoja.

Skootterivuokraamo
Jos vuokraa skootterin tai muun kevytmoottoripyörän, huomionarvoista on se, että vakuutus ei kuulu asiaan.

Skootterin tai auton vuokraaminen

Monet tahot tarjoavat skoottereita, mopoja, moottoripyöriä ja autoja vuokralle. Huomionarvoista on se, että Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne, ja siellä myös yleensä suuremmalla ajoneuvolla on etuajo-oikeus. Sääntöjä ei tuijotella yhtä tarkasti kuin monessa muussa paikassa, ja kaikkein tärkeintä liikenteessä on joustavuus. Tärkeä asia skootteria tai moottoripyörää vuokratessa on tarkastaa renkaiden kunto, sillä renkaat voivat olla sen verran kuluneita, että ne menevät rikki. Jos näin käy, joutuu vuokraaja korvaamaan renkaan vaihtamisesta aiheutuvat kulut.

Bensaa viinapulloissa
Bensaa myydään 0,7 litran viinapulloissa kadulla, ja yleensä sellainen maksaa 50 bahtia.

Jos vuokraa skootterin tai muun kevytmoottoripyörän, huomionarvoista on se, että vakuutus ei kuulu asiaan. Näin ollen itsellä on tärkeää olla vakuutus, joka kattaa kaiken mahdollisen, myös sairaalalennon Thaimaasta Suomeen. Toinen tärkeä asia on se, että ikinä ei kannata jättää passiaan vuokraajalle, vaan kannattaa ottaa siitä muutama kopio jo Suomessa, ja jättää yksi niistä vuokraajalle.

Phuketissa on kypäräpakko sekä ajajalla että kyydissä olevalle, ja jos poliisi pysäyttää, voivat he haluta nähdä kansainvälisen ajokortin (IDP, International Driving Permit). Se on kuitenkin pakollinen vain moottoripyörän tai auton vuokraavalle, eikä skootterilla ajeleva sitä tarvitse. Yksi asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on se, että uimapuvussa, paidatta tai muuten liian vähissä tai sopimattomissa vaatteissa ajelevan voivat poliisit herkästi pysäyttää.

Skoottereita ja moottoripyöriä vuokrataan kaikkialla, eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Melko tyypillinen hinta on 200 bahtia per päivä, ja bensaa myydään 0,7 litran viinapulloissa kadulla, ja yleensä sellainen maksaa 50 bahtia.

Phuket.com antaa yksityiskohtaisia neuvoja skootterilla ajelusta Phuketissa.

Auton vuokraamista ei voi suositella sen enempää kuin skootterin tai moottoripyöränkään, sillä tiet ovat monin kohdin heikossa kunnossa, liikennettä on paljon, liikennekulttuuri on eksoottista ja muutenkin lomalla olevan on tarpeeton ottaa ajamiseen liittyviä riskejä. Kansainvälinen ajokortti on pakollinen, ja vakuutuksien on oltava kaikin tavoin kunnossa.

Phuket.com antaa tietoa autoilusta ja autonvuokraajista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muutettu: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti