Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Koh Ta-Pu eli James Bond -saari (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Phang Ngan -lahden yksi ehdoton vierailupaikka on Koh Ta-Pu eli kynsisaari, joka sittemmin on saanut nimen James Bond Island, mikä johtuu siitä, että 007 ja kultainen ase kuvattiin täällä.

Puistot, vesistöt ja muut luonnolliset vierailupaikat

Phuket on saari, jolla on lukuisia paratiisimaisia rantoja, vesiputouksia, kansallispuisto ja Songpreak-puisto. Sen lähellä on lukuisia saaria, joilla vierailu on kostean kuumuuden takia aina miellyttävää, ja parhaat saaret ovat Phuketin ja mantereen välissä olevalla lahdella.

Phuketin luonnollisiin nähtävyyksiin tutustuminen ei yleensä käy noin vain, vaan niille on useimmista paikoista matkaa ja esimerkiksi retkiin saarille menee helposti kokonainen päivä. Kaikkein helpoimmin lähestyttäviä ovat rannat, joista parhaat tosin ovat piilossa tai hankalan matkan päässä, mutta ympäri saaren on rantoja, joilla vierailu antaa erinomaisen kuvan Phuketin luonnosta.

Sirinatin kansallispuisto

Phuketin suurin kansallispuisto tunnetaan yleisesti nimellä Sirinat National Park [kartalla], mutta joissain yhteyksissä se tunnetaan myös sen thaikielisellä nimellä (Nai Yang). Se on Phuketin ainoa kansallispuisto, ja kuten Thaimaan muihinkin kansanpuistoihin on sinne pääsymaksu (200 bahtia aikuisilta, 100 bahtia lapsiksi katsotuilta). Varsinainen puisto on 22 neliökilometrin kokoinen ja lisäksi siihen kuuluu noin 70 neliökilometriä alueita mereltä. Puisto alkaa Ao Bang Thaosta (Bangtao), ja sekä siellä, Surinissa että Kamalassa lomaileville tänne on lyhyt matka ja myös Patongista tänne on siedettävä matka.

Puisto on yksi Phuketin parhaista alueista, sillä siellä ei ole samalla lailla turisteja kuin rantapaikoissa ja kansallispuiston suurimpia vetonauloja ovat paratiisimaiset rannat. Etenkin Hat Mai Khao, Hat Nai Yang ja Hat Nai Thong ovat vierailun arvoisia, ja näistä Nai Yang on leijalautailijoiden (kiteboarding) suosiossa kesäkuukausien aikana ja Mai Khao on Phuketin pisin ranta. Rannat ovat rauhallisia, ja niillä on kaikenlaista ainutlaatuista, kuten peukalon kokoinen rapu (Mole Crab), jota moni erehtyy luulemaan katkaravuksi. Rannoilla, joiden kokonaispituus on 13 kilometriä, on myös kilpikonnia, jotka pesivät rannoilla marraskuulta helmikuulle.

Toinen hyvä tutustumiskohde on sademetsä, jossa kasvaa harvinaislaatuisia puita, ja tämä mangrovemetsä on vain reilun neliökilometrin kokoinen, joten siihen voi tutustua melko nopeasti.

Kansallispuistossa sijaitsee myös Phuket Riding Club, jossa voi ratsastaa tunnin reilulla 1000 bahtilla klo 7.30–18.30. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ratsastaa läpi viidakon, ja se on sen verran suosittu paikka, että joko verkkosivujen kautta tai matkatoimistosta kannattaa tehdä varaus ainakin vuorokautta ennen aiottua vierailua.

Kansallispuiston muihin ajanvietemahdollisuuksiin kuuluvat leijalautailukoulut, jotka tosin ovat toiminnassa vain kesäkauden aikana. Koulut järjestävät opetusta, joka ei ole halpaa huvia, mutta mitä pidempään opetus kestää, sen edullisemmaksi se tuntia kohden tulee.

Kansallispuistossa on paljon erilaisia majapaikkoja, joissa yöpyvät voi kunnolla tutustua tämän ainutlaatuisen kansallispuiston parhaisiin paloihin. Alueella voi myös telttailla, ja edullisimmat bungalowit maksavat 700 bahtia, mutta kansallispuiston ympäristössä on myös mökkejä, jotka maksavat 1000 euroa yöltä. Alueella on myös ravintoloita, joiden joukossa on kohtuuhintaisia, ja lentokentän eteläpuolella oleva kansallispuisto on paikka, jossa monet viihtyvät päivätolkulla.

Parhaiten kansallispuiston Hat Nai Yang -rannalle pääsee julkisilla Phuket Townista, josta kulkee songthaew klo 7–17. Taksilla pääsee paikan päälle alkaen noin 400 bahtilla, riippuen mistä on tulossa ja mille rannalle on menossa.

Hat Kamala -ranta
Phuket on tunnettu hiekkarannoistaan, jotka ovat todellisia trooppisia paratiisirantoja.
Kuva: Peter Forsberg

Phuketin parhaat rannat

Phuket on tunnettu hiekkarannoistaan, jotka ovat todellisia trooppisia paratiisirantoja, ja vaikka parhaat ovatkin Sirinatin kansallispuiston alueella, on muuallakin saarella erinomaisia rantoja.

Kenties paras ranta, jonka tuntumaan pääasiallisesti rannalle suuntaavat, on Hat Kata [kartalla]. Tämä 1,5 kilometriä pitkä ranta täyttää kaikki paratiisirannan vaatimukset, ja sen laitamilla on paljon kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Rannalta voi käydä helpolla meriretkellä Koh Pu -saarella, jolle on matkaa vain puolisen kilometriä.

Freedom Beach [kartalla] sijaitsee alueella, jossa ei ole paljon hotelleja ja jonka lähellä ei ole yhtään tunnettua rantalomapaikkaa. Tämä on suojaisa, rauhallinen ranta, joka on 300 metrin pituinen, eikä sillä yleensä ole paljonkaan vierailijoita. Rauhallisen rannasta tekee se, että sinne on hankala mennä, ja jos esimerkiksi saapuu paikalle taksilla tai mopolla, pitää suunnistaa läpi autioiden tienoiden ja sitten vielä löytää tiensä rannalle. Kaikkein helpoin tänne onkin siirtyä Patongin rannan eteläosissa olevalta laiturilta, jolta lähtee pitkähäntäveneitä (long-tail boats) tälle rannalle, ja vaikka ne ovat täysin ylihintaisia, on niillä tänne kaikkein helpoin ja nopein siirtyä.

Patongin eteläpuolella sijaitseva Paradise Beach [kartalla] on vain 150 metriä pitkä eikä kovin suosittu. Rannalle on kävelymatka Patongin rannalta, mutta paikalle kannattaa tulla skootterilla tai taksilla, sillä reitti on hankala. Rannalle saapuvilta otetaan pääsymaksu, joka yleensä on 200 bahtia. Yksi syy lähteä tänne on snorklaamaan tai sukeltamaan, ja Patongin sukelluspisteistä tuodaankin ihmisiä tänne sukeltamaan, mikä on yksi mahdollinen tapa tutustua tähän yhteen Phuketin tuntemattomimmista rannoista.

Phuketin muihin normaalia parempiin rantoihin kuuluvat [kartalla] ainakin Rawain lähellä sijaitseva Hat Nai Harn, jossa on myös erinomainen näköalapaikka, ja sitä lähellä oleva Hat Yanui. Muiden rantapaikkojen rannoista parhaina pidetään Surinin, Bangtaon, Karonin ja Patongin rantoja.

Song Preak Bamboo

Yksi Phuketin menevimpiä ja helpoimmin lähestyttäviä vierailupaikkoja on Song Preak Bamboo, jossa vierailuun kuuluvat kuljetukset ja ateriat. Aamulla ennen kahdeksaan haetaan majapaikalta, ja koko päivän kestävien retkien sisällölle on muutama eri mahdollisuus. Retkeen voi liittää erilaisia aktiviteetteja, kuten bambupuisella lautalla soutelun, kilpikonnien suojelupaikassa vierailun, vartin kyydin norsun selässä, norsujen vartin kestoisen pesemisen, kävelyn viidakon halki vesiputoukselle ja paljon muutakin, mikä kaikki tehdään oppaan avustuksella. Tälle Kathussa sijaitsevalle alueella kannattaa mukaan ottaa ainakin uima-asu, pyyhe, sortsit, t-paita, kamera, aurinkovoidetta ja jonkin verran rahaa.

Eri paketit maksavat 2300–2700 bahtia aikuisilta ja 2100–2500 bahtia 4–10-vuotiailta, mutta muulloin kuin talvella tarjoukset ovat yleisiä. Esitteitä, jotka kertovat puistosta, saa kaikkialla Phukeista kojuista ja matkatoimistoista, ja myös majapaikat voivat järjestää lippuja. Yksi mahdollisuus on järjestää liput PKK Tours Services sivuilta.

Phang Ngan lahti (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Phang Nga Bay on yksi parhaista paikoista lähteä meriretkelle.
Kuva: Jason /Flickr (CC BY 2.0)

Phang Ngan lahti

Phang Nga Bay on yksi parhaista paikoista lähteä meriretkelle. Näkymät ovat aivan unohtumattomat, eikä vilkkainakaan aikoina paikalla ole paljon turisteja.

Yksi ehdoton vierailupaikka on Koh Ta-Pu eli kynsisaari, joka sittemmin on saanut nimen James Bond Island, mikä johtuu siitä, että 007 ja kultainen ase kuvattiin täällä 1970-luvun alussa. Tosin se on turistien suosikkikohde, ja nimenomaan sinne kaikki haluavat, joten siellä on paras vierailla aamupäivällä ja muulloin kuin joululomalla.

Toinen hyvä vierailupaikka on Koh Panyee, jonka kylä on tutustumisen arvoinen. Kylän huono puoli on se, että James Bondin saarella vierailevat hyökkäävät tänne lounaalle, joten ainakaan vilkkaina aikoina lounasaika ei ole paras vierailuajankohta. Paras ateria on täällä sellainen, jossa on kalaa tai mereneläviä, sillä lähistön vedet ovat tunnettuja erinomaisista antimistaan.

Lahdella on paljon muitakin saaria ja hyviä vierailupaikkoja, ja kaikkein paras tänne on siirtyä Phuketin itäpuolella olevista satamista. Eri matkatoimistot kuten myös muut tahot kuten matkanjärjestäjät myyvät lippuja Phang Ngan kierroksille, mutta tällaiseen retkeen kuluu koko päivä. Mahdollisuuksia voi katsella etukäteen Simba Toursista, ja sillä on puolipäivää kestäviä retkiä, jotka alkavat klo 7.30 ja päättyvät klo 15.30.

Lisää aiheesta:

Phuket.com esittelee erilaisia nähtävyyksiä

Teksti: Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Julkaistu: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti