Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bangkok
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Keittoa Bangkokin Chinatownissa
Myös kiinalaiset ruoat, joita tulee vastaan etenkin kiinalaisessa kaupunginosassa (Chinatown), ovat erinomaisia, ja sinne kannattaakin pelkästään lähteä ruokailemaan.

Ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen tarjoamia ruokia

Bangkok on ravintoloiltaan Thaimaan kansainvälisin paikka, jossa voi syödä mistäpäin peräisin olevia ruokia tahansa. Tästä huolimatta Bangkokissa kuten muuallakin Thaimaassa kannattaa syödä paikallisia ruokia, ja tietenkin pääkaupungissa on tarjolla kaikista maan kolkista lähtöisin olevia ruokia. Myös jotkut nimenomaan bangkokilaiset ruoat ovat maistamisen arvoisia, joskin niiden nimien muistaminen tai nälissä suin löytäminen ei ole kovin helppoa. Ruoat vaihtelevat sen mukaan missä kojussa, ravintolassa tai food courtissa syö, mutta lähes poikkeuksetta paikalliset ruoat ovat erinomaisia.

Bangkokin omia ruokia

Jos haluaa nimenomaan syödä bangkokilaisia ruokia, on niistä tunnettu pát tai (pad thai, pat thai), jota on tarjolla monessa kojussa. Jos haluaa syödä pad thaita, jota paikalliset pitävät kaikkein parhaana, kannattaa mennä Banglamphussa, Loha Prasatin takana sijaitsevaan ravintolaan, nimeltään Thipsamai [kartalla].

Toinen Banglamphussa paikallisia ruokia tarjoava ravintola on aivan Khao San Roadin lähellä oleva Kim Leng [kartalla]. Siellä kannattaa ottaa ateria nimeltään yam blah duk foo, jossa on monnia (catfish), limettiä, chiliä ja pähkinöitä. Toinen pidetty ateria siellä on mee krob.

Keitot ovat Bangkokin kenties ominta ruokaa, ja niihin kuuluu kitkerä gaang som, jossa on kalaa, vihanneksia ja yrttejä. Sitä on tarjolla samalla kadulla, jolla Kimleng sijaitsee, ravintolassa nimeltään Poj Spa Kar [kartalla].

Thaimaalaisia ruokia

Bangkokissa kannattaa suosia ruokia, jotka ovat mistäpäin maata tahansa.

Aivan perusannokset, jotka tehdään nopeasti wokissa ja jotka tarjotaan riisillä tai nuudeleilla, joita molempia on erilaisia, ovat hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita. Niihin kuuluu muuallakin tuttuja ruokia kuten Pad Thai (pát thai), joka on aina varteenotettava ja lähes aina erinomainen ateria. Sellaisen saa Khao San Roadin kojuista alkaen 40 bahtilla, mutta hinta vaihtelee vähän sen mukaan mitä siihen haluaa höysteeksi. Toinen suosittu katuruoka, jota on tarjolla samoilla seuduilla, on lastenkin mieleen oleva, jälkiruoan tyylinen mango sticky riceMango sticky rice, jossa on mangoa ja puuroriisiä.

Pad Thai
Pad Thain saa Khao San Roadin kojuista alkaen 40 bahtilla, mutta hinta vaihtelee vähän sen mukaan mitä siihen haluaa höysteeksi.

Pad Thai ei ole kasvisannos kuin joissain paikoissa, ja yleensä siinä on katkarapuja. Ne kuten muutkin merenelävät ovat Thaimaassa erinomaisia ja aina kohtuuhintaisia, ja niillä höystetyt riisi- ja nuudeliannokset ovat aivan lyömättömiä. Niitä tarjotaan kauppahallien food courteilla, kojuissa ja ravintoloissa, ja kenties parhaimmillaan ne ovat juuri kojuilla ja markkinoilla syötyinä. Erinomainen ateria, jonka yleensä saa 40–100 bahtilla, on paistettua riisiä ja mereneläviä (Fried Rice with Seafood) tai paistettua nuudelia merenelävillä (Fried Noodles with Seafood). Mahdollista on myös ottaa vain yhtä merenelävää, ja riisi on yleensä valkoista riisiä mutta nuudeleita on useanlaisia, myös sellaisia, joita ei Euroopassa usein tule vastaan.

Bangkokissa ei hygieniasta kannata olla turhan huolissaan mutta iltatorien kojuilla, joilla on grillilihoja ja joitain muita tuotteita, jotka voivat olla mahalle liikaa, voi tulla vastaan. Terveellä talonpoikaisjärjellä voi kuitenkin nopeasti havaita, mikä on puhdasta ja mikä ei. Kana, liha ja jotkin muut tuotteet voivat olla huonosti säilytettyjä, mutta merenelävät pidetään jäissä ja ovat aina turvallisia. Hedelmät ovat erinomaisia ja terveellisiä aamiaisia ja välipaloja, ja niitä kannattaa paloiteltuna ostella toreilta ja muualta. Etenkin papaija, ananas, vesimeloni ja mango ovat erinomaisia, ja niitä on tarjolla esimerkiksi Khao San Roadin ympäristössä joka kadunkulmassa. Vihanneksia ei kannata paljon syödä raakana ja normaalit salaatit kannattaa jättää väliin, mutta esimerkiksi riisiaterioiden höysteenä tulevat kuoritut kurkunpalat ja tomaatinviipaleet ovat harmittomia. Tärkeää on pestä kädet ennen ruokailua, sillä suuri osa vatsavaivoista johtuu tutkimusten mukaan huonosti pestyistä käsistä, joista pääsee vääränlaisia bakteereja suuhun.

Wikipediasta voi katsella thaimaalaisia ruokia, jotka eivät loppujen lopuksi ole monellekaan suomalaiselle etukäteen tuttuja.

Liharuoat

Toisin kuin monessa muussa Thaimaan kolkassa Bangkokissa on tarjolla erinomaisia pihvejä ja grillilihoja. Niitä on erityisen tasokkaat valikoimat Sukhumvitissa ja Pratunamin markkinoiden tienoilla, mutta myös ostoskeskusten food courteilla ja Khao San Roadin tienoilla on paljon pihvi- ja grilliravintoloita. Myös korealaiset ja japanilaiset ravintolat tarjoavat tasokkaita liha-aterioita, mutta thaimaalaiset ruoat, joissa on lihaa, eivät yleensä ole tasoltaan hyviä.

Sukhumvit on pihvipaikkojen luvattu maa, ja siellä esimerkiksi Sukhumvit -metroaseman ja Sukhumvit Roadin varrella on tuhoton määrä pihvipaikkoja (steakhouse).

Muualta peräisin olevat ruoat

Muualta peräisin olevista ruoista parhaita ovat kiinalaiset, intialaiset, japanilaiset ja korealaiset ruoat, joista etenkin japanilaiset ja korealaiset ovat tuntuvasti paikallisia hintavampia. Niitä löytyy koko joukko Sukhumvitista, joka yhdessä Khao San Roadin ympäristön kanssa on ravintoloiltaan kaupungin monipuolisin paikka.

Kiinalaiset ruoat

Myös kiinalaiset ruoat, joita tulee vastaan etenkin kiinalaisessa kaupunginosassa (Chinatown), ovat erinomaisia, ja sinne kannattaakin pelkästään lähteä ruokailemaan.

Nuudeleita Chinatownissa
Kiinalaisissa ruoissa yleisempiä kuin nuudeli- tai riisiannokset ovat keitot, joissa on nuudelia ja seassa joko possua tai mereneläviä.

Pääkadulla (Yaowarat Road) on muutama ruokapaikka, mutta se on painajaismaisen vilkas katu, jonka ravintolat ovat usein tupaten täynnä. Jos siellä haluaa ruokailla, kannattaa panostaa normaalia enemmän ja mennä tasoltaan erinomaiseen ravintolaan, jossa myös varakkaat kiinalaiset käyvät syömässä. Niihin kuuluu alueen pääpaikoilla oleva Chinatown Scala

Erinomainen katu, jolla on useita hyvätasoisia ravintoloita, on Talat Mai [kartalla], joka on pääkadun sivukatu (soi) 6. Myös sen sivukaduilla on yksinkertaisia ruokapaikkoja, jotka lounasaikaan ovat tupaten täynnä ja jotka eivät ole kaikkien mieleen. Maanantai on kuitenkin Talat Maissa ja muuallakin kiinalaisessa kaupunginosassa paikka, jolloin monet ravintolat ja lähes kaikki ruokakojut ovat suljettuja, joten maanantaisin sinne ei kannata mennä.

Muualla kaupungissa tulee vastaan kiinalaisia ruokia, ja osa niistä on fuusioruokia, joihin on yhdistelty alueen muiden maiden aineksia. Kiinalaiset ruoat ovat lähes aina sellaisia, että niissä on lihaa, joka monasti on sikaa tai kanaa. Osassa kuitenkin on kalaa tai mereneläviä, ja ne ovat kenties herkullisimpia kiinalaisia aterioitaGrillattua kalaa kiinalaisittain. Grillatut kalat ja riisi- tai nuudeliannokset, joissa on mereneläviä, ovat yleisimpiä, ja niitä tarjoavia ravintoloita on hyvin tarjolla juuri Talat Main pääkadulla. Yleisempiä kuin nuudeli- tai riisiannokset ovat kuitenkin keitot, joissa on nuudelia ja seassa joko possua tai mereneläviä.

Intialaiset ruoat

Intialaisia ravintoloita on paljon kiinalaisen kaupunginosan joenpuoleisessa päässä olevassa ”Pikku-Intiassa” (Little India), joka on Phahurat-kaupunginosan alueella. Se on kätevästi metroaseman (Sam Yot) lähellä, ja sen alueella on melkoinen määrä ostoskeskuksia, joissa voi samalla vierailla. Erityisen suuri keskittymä intialaisia ravintoloita, joista parhaita on Royal India, on aivan Sampheng-kauppahallin lähellä, kanavan toisella puolella [kartalla], jonne voi kävellä niin Banglamphusta kuin kiinalaisesta kaupunginosastakin, mutta nopeimmin sinne pääsee metrolla. Phahurat Market [kartalla] on hyvä vierailupaikka, sillä siellä on intialaisia elintarvikkeita, mausteita, teelaatuja ja muita intialaisia tuotteita.

Intialaiset ravintolat soveltuvat erittäin hyvin paitsi lihanystäville myös kasvissyöjille ja vegaaneillekin, ja intialaiset ruoat ovat eräitä maailman parhaita. Myös intialaiset juomat, etenkin jogurttipohjainen lassi, ovat paitsi terveellisiä myös helliä vatsalle ja edesauttavat vatsan ja suoliston hyvinvointia.

Myös Khao San Roadin ympäristössä on intialaisia ruokia tarjolla. Niitä on pääkaduilla, mutta edullisin paikka on jo pitkään toiminnassa ollut yksinkertainen, katettu Saffron-koju, joka on Khao San Roadin ja Soi Rambuttrin välimaastossa [kartalla]. Samalla kujalla on myös Lähi-idän ruokia tarjoava ravintola, ja myös ne soveltuvat kasvissyöjille.

Japanilaiset ja korealaiset ruoat

Japanilaisia ja etenkin korealaisia ruokia on paljon tarjolla ostoskeskusten food courteilla. Pelkästään Pratunamin kulmauksessa olevassa Platinum Fashion Plazassa, jonka food court on 6. kerroksessa, on huomattava määrä korealaisia ja myös japanilaisia ruokia. Siellä on myös kiinalaisia ruokia ja yksi intialaisia ruokia tarjoava koju, kuten myös muutama länsimainen pihvipaikka.

Sukhumvit Roadin varrella ja sen sivukujilla on tuhoton määrä korealaisia ravintoloita. Monet ravintolat tarjoavat sekä korealaisia että japanilaisia ruokia, ja tällaisia yhteisravintoloita kuten myös vain japanilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita tulee automaattisesti vastaan Sukhumvit Roadin varrelle, esimerkiksi Phrom Phong -ilmajuna-aseman (BTS) tuntumassa.

Korealaisista ja japanilaisista ruoista voi lukea Wikipediasta.

Länsimaiset ruoat

Khao San Roadilla, Soi Rambuttrilla, Sukhumvitissa ja ostoskeskusten food courteilla on mielin määrin länsimaisia ravintoloita. Erityisen suuressa huudossa ovat tietenkin italialaiset ruoat, joista pitsat ovat halutuimpia, hampurilaiset ja pihvit. Hampurilaisia ja pihvejä nautitaan tietenkin ranskalaisin perunoin, mutta myös muita perunoita on tarjolla. Ruokien taso on joissain tapauksessa korkea, ja jos paikka on italialaisessa omistuksessa ja pitsat tehdään puulämmitteisessä uunissa, ovat ne tasoltaan erinomaisia. Länsimaisten ruokien huonoin puoli on kuitenkin se, että ne ovat täysin ylihintaisia, ja kunnon pitsasta saa maksaa suurin piirtein saman kuin Suomessakin. Jos haluaa syödä pitsaa, kannattaa suosia yksittäisiä ravintoloita eikä sellaisia ketjuravintoloita kuin Domino’s, Pizza Company tai Pizza Hut.

Pitkään Thaimaassa olevat käyvät välillä syömässä hampurilaisia ja muita länsimaisia ruokia, mutta kaikkein kannattavinta Bangkokissa on keskittyä thaimaalaisiin ja muihin aasialaisiin ruokiin.

Platinium Fashion Mall food court
Ostoskeskusten food courteilla, kuten Pratunamin kulmauksessa olevassa Platinum Fashion Plazassa, on jonkin verran kasvisruokia.

Kasvisruoat

Thaimaa on kasvisruokailijalle pettymys, ja myös Bangkokissa joutuu kasvisruokia erikseen etsimään.

Khao San Roadin varrella ja lähikaduilla, etenkin sen vieressä olevalla Soi Rambuttrilla on paljon baareja ja ravintoloita, joissa on kasvisruokia. Ne ovat usein vähän kalliimpia kuin muualla tarjottavat ruoat ja joissain paikoissa keskinkertaisia, mutta Khao San Roadin ympäristö on yksi parhaita tienoita kasvissyöjille ja vegaaneille.

Intialaisia ravintoloita on paljon Phahuratissa, ja siellä niitä on kanavan lähellä [kartalla] todellinen keskittymä.

Ostoskeskusten food courteilla on jonkin verran kasvisruokia. Niissä on yleensä intialaisia ruokia tarjoava koju ja joskus kasvisruokia tarjoava koju. Esimerkiksi Pratunamin kulmauksessa olevassa Platinum Fashion Plazassa on yksi intialainen ja yksi kasvisruokiin erikoistunut koju.

Hintataso

Bangkokissa ruokien hinnat vaihtelevat todella paljon, ja siellä on mahdollista syödä eurolla tai sitten panna satoja euroja menemään yhteen ateriaan.

Koju
Parhaiten kojuruokia on tarjolla pimeyden laskeuduttua. Ruoista keitot ovat yleisimpiä, ja jotkut kojut tarjoavat vain yhtä tai paria annosta.

Edullisimpia paikkoja ovat kojut, joita on monessa paikassa. Esimerkiksi Khao San Roadilla ja sen vieressä olevalla Soi Rambuttrilla on kojuja, mutta niitä on eniten katujen päässä. Myös monessa muussa paikassa tulee vastaan kojuja, kuten kiinalaisessa kaupunginosassa, Pratunamin markkinoilla ja Wat Arunin takana olevissa kortteleissa, jotka ovat joen toisella puolella. Ne avaavat aikaisin, usein jo auringon noustua, mutta osa niistä menee kiinni jo iltapäivällä.

Khao San Roadin ympäristössä olevat kojut avaavat vasta iltaisin, ja niissä voi syödä alkaen noin klo 16, mutta parhaiten kojuruokia on tarjolla pimeyden laskeuduttua. Niissä on tarjolla erilaisia ruokia, joista keitot ovat yleisimpiä, ja jotkut kojut tarjoavat vain yhtä tai paria annosta. Kojuissa voi syödä alkaen noin 30 bahtilla mutta niissä on myös ruokia, jotka maksavat 50–80 bahtia. Etenkin pad thai on edullista, ja sitä on monessa paikassa erilaisina versioina, myös kasvissyöjille soveltuvina.

Ostoskeskusten food courteilla halvimmat ateriat maksava 50–80 bahtia, mutta niissä on myös kalliimpia aterioita. Intialaiset ruoat voivat hyvin maksaa riiseineen 120–200 bahtia, ja myös korealaiset ja japanilaiset ruoat voivat maksaa samanlaisia summia. Jos ei halua tuhlata rahojaan ruokiin, löytyy food courteilta helposti 60–80 bahtia maksavia, erinomaisia aterioita.

Varsinaisissa ravintoloissa hinnat alkavat 40–50 bahtista, ja usein edullisimpia ovat paikalliset ruoat kuten keitot ja pad thai. Monissa ravintoloissa etenkin turistien suosimilla alueilla, kuten Khao San Roadilla ja Sukhumvitissa, ateriat maksavat järjestään yli 100 bahtia, mutta esimerkiksi Makkasan-aseman (BTS) tuntumassa on paljon ravintoloita ja kojuja, joissa voi syödä 50–80 bahtilla. Kalleimpia paikkoja syödä ovat Sukhumvit ja Asok Montri Road, ja niiden varrella on eniten muita kuin thaimaalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Kalliita ovat erikoiset merenelävät ja muut ruoat, jotka vaativat grillaamista ja ovat harvinaisia. Grillattuja rapuja ja muita mereneläviä on tarjolla, mutta lisukkeineen ne maksavat usein 200–500 bahtia.

Eräitä kalleimpia ruokia ovat länsimaiset ruoat, ja esimerkiksi Khao San Roadin varrella puulämmitteisessä uunissa tehdystä pitsasta joutuu yleensä maksamaan 200–300 bahtia. Hampurilaisateriat ovat edullisempia, ja sellaisen voi saada 150–200 bahtilla. Pihvi, etenkin jos se on tasokas, on hintava, ja esimerkiksi Sukhumvitin pääkaduilla niitä tarjoavia ravintoloita on paljon. Pihvi maksaa 250–500 bahtia, ja jos haluaa kunnon pihvin, kannattaa mennä espanjalaiseen tai argentiinalaiseen ravintolaan. Myös australialaiset pihviravintolat ovat tasokkaita, ja niitä tulee vastaan esimerkiksi Khao San Roadin tuntumassa, missä ei juurikaan ole espanjalaisia ja argentiinalaisia ravintoloita, jotka ovat yleisiä Sukhumvitissa.

Juomaraha

Thaimaassa ei ole tapana jättää juomarahaa, mutta englanninkielisistä maista peräisin olevat antavat siitä huolimatta tippiä ja näin joissain turisteilla suunnatuissa paikoissa tippiä odotetaan ja sitä voidaan jopa aktiivisesti yrittää saada. Bangkokissa kuten muuallakin Thaimaassa on kuitenkin tapana olla jättämättä erityistä juomarahaa, mutta tapana on, että jos takaisin on tulossa muutama baht, jätetään ne ravintolaan.

Ruokakojuja Platinium Fashion Mallin edessä
Aamuisin ruokapaikoista aukeavat ensimmäisinä monet kojut.

Ruokailuajat

Aamiaisen voi syödä alkaen klo 4 tai 5, ja monet kojut, joita on esimerkiksi BTS-juna-asemien alapuolella, avautuvat näihin aikoihin. Jo klo 7–8 erimerkiksi Pratunamin markkinapaikoilla on paljon kojuja, joissa paikalliset syövät, mutta esimerkiksi Khao San Roadilla on vähän mitään avoinna ennen aamuyhdeksää. Khao San Roadin ympäristöön ei välttämättä ole paras mennä aikaisin, vaan se on parhaimmillaan illalliselle.

Varsinaiset ravintolat ja ostoskeskusten food courtit avautuvat klo 9–10. Osa pihvipaikoista, joita on esimerkiksi Sukhumvitissa, avautuvat vasta klo 11–12.

Ostoskeskusten food courtit ovat avoinna klo 20–21 asti. Ravintolat ovat avoinna vähän erikoisesti, niin että osa sulkeutuu jo aikaisin, ja esimerkiksi Pratunamin markkinapaikoilla ei klo 20 jälkeen ole paljon ravintoloita avoinna. Khao San Roadilla, Soi Rambuttrilla ja Sukhumvitissa voi syödä myöhään, jopa öisin, ja Khao San Roadilla on ruokia tarjolla lähes aamunkoittoon asti. Sen jälkeen ensimmäiset paikallisten suosimat kojut, joissa voi syödä aamiaisen, avautuvat noin klo 5 alkaen Khao San Roadin ja Soi Rambuttrin joenpuoleiseen päähän ja lähikaduille.

Maksukortit ja rahanvaihto

Bangkokissa on kaikkein paras varautua siihen, että ateria maksetaan käteisellä. Hienoissa ravintoloissa voi maksaa kortilla, mutta usein siihen liittyy noin kolmen prosentin lisämaksu.

Kortilla maksaminen on helpompaa nykyään kuin se oli vielä muutama vuosi sitten, mutta siihen liittyvien kulujen takia Bangkokissa ei mielellään oteta kortteja ravintoloissa vastaan. Käteistä kannattaa aina pitää rutkasti mukana, ja nostokulujen takia kannattaa aina nostaa mieluummin suuri kuin pieni summa.

Jos haluaa säästää kuluissa, kannattaa mukaan ottaa 50 ja 100 euron seteleitä, joita voi ilman vaihtokuluja vaihtaa missä tahansa, ja suurista seteleistä saa parhaan kurssin. Rahaa vaihtaessa pitää mukana olla passi, passin kopio tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti