Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokahalli
Pääkadun ja Soi Buakhaon kulmauksen vieressä olevassa ruokahallissa on kymmenkunta kojua, joissa thaimaalaiset ruoat ovat pääosassa, mutta joissa on myös muita kuten kiinalaisia ja länsimaisia ruokia.

Ruokailu ja ravintolat

Thaimaassa on aivan ylittämättömät antimet, ja ruokailu siellä kuuluu aina loman kohokohtiin. Pattaya ei kenties ole tunnettu yhtenä maan kulinaristisina keskuksina, mutta siellä on paljon monenmoisia ravintoloita.

Pattayalla syödään paljon kansainvälisiä lomaruokia pihvistä hampurilaisiin, mutta kaikkein parhaita ovat aidot thaimaalaiset ruoat. Paikalliset ruoat valmistetaan nopeasti tuoreista aineksista, ja yleisin ja myös paras höyste on merenelävät, jotka poikkeuksetta ovat samana aamuna pyydettyjä.

Muista ruoista intialaiset ovat yleisiä ja hyviä, japanilaiset soveltuvat vaikka juhlatilanteeseen ja kiinalaiset ruoat ovat helposti löydettävissä. Niille, jotka eivät halua antaa makuhermojensa seikkailla, on tarjolla kaikkea mahdollista pitsoista eteenpäin, ja pelkästään Jomtienissä, Nakluassa ja Pattayan ytimen rantakadulla on kymmeniä länsimaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Parhaat alueet ravintolalle ovat pääkatu, Soi Buakhao ja rantakatu. Soi Buakhao on ennen iltaa parhaimmillaan, sillä sen varrella on toreja ja kaikenlaisia kojuja. Iltaisin sen varrella on lähinnä baareja, joista monet tarjoavat ruokia mutta jotka ovat lähes yksinomaan rauhattomia ja äänekkäitä paikkoja, joissa länsimaiset naiset viihtyvät heikonlaisesti.

Pääkatu ja Soi Buakhao

Pääkatu (Central Pattaya Road / Th Pattaya Klang) on hyvä ravintolakatu koko matkansa varrella, ja yksi huomionarvoinen piirre on se, että sen merenrannan puoleisessa päässä on useita hyviä aamiaispaikkoja. Niistä saa länsimaisia aamiaisia 80–150 bahtilla, ja monet paikat ovat mukavia ja ilmastoituja.

Toinen hyvä paikka aamiaiselle on aivan pääkadun risteyksen lähellä, Soi Buakhaon varrella olevan LK Royal Wing -hotellin alakerta [kartalla], jossa voi 200 bahtilla syödä ja juoda noutopöydästä niin paljon kuin haluaa.

Huomattavin paikka syödä erinomaisesti lounaan tai varhaisen illallisen on pääkadun ja Soi Buakhaon kulmauksen vieressä oleva ruokahalliruokahalli. Siellä on kymmenkunta kojua, jotka myyvät melko samantyylisiä ruokia, ja vaikka thaimaalaiset ruoat ovat pääosassa, on siellä myös muita kuten kiinalaisia ja länsimaisia ruokia. Se on hyvä paikka mennä myös mehulle, sillä siellä on valtavat valikoimat mitä erilaisimpia mehuja 30 bahtilla, mikä on Pattayalla poikkeuksellista. Ruoat ovat kalliimpia lounasaikaan (100–150 bahtia) kuin myöhemmin, ja iltaisin, jolloin ruokahallia jo suljetaan ja siellä on hiljaista, voi syödä alle 100 bahtilla. Tämä on erityisen hyvä paikka kalaruoille ja mereneläville, mutta kasvissyöjille täällä on joitain salaatteja lukuun ottamatta hyvin vähän syömistä.

Pääkadulla on ravintoloita, joista huomattavimpia ovat intialaiset ravintolat. Ne ovat hivenen kalliimpia kuin ruokahalli tai Central Festivalin alakerta, mutta hinnat ovat silti kohtuullisia (150–250 bahtia ateria riiseineen). Toinen katu, jolla on normaalia enemmän intialaisia ravintoloita, on 2 Road.

Ruokahallia vastapäätä, pääkadun ja Soi Buakhaon kulmauksessa oleva ravintola on kiinalais-thaimaalainen, ja sen bravuuri on ankka. Siellä on myös hyviä mereneläviä, mutta se on vähän outo ravintola, jonka palvelutaso ei ole kovin hyvä. Leng Klee on kuitenkin aina avoinna, sillä on terassi, ilmastoituja sisätiloja ja suuri ruokalista. Ruoat ovat vähän erilaisia kuin muualla kaupungissa, ja siellä saa mahansa täyteen 120–300 bahtilla. Heikohkon palvelutason lisäksi ravintolaa on moitittu likaiseksi, mutta jos pienet lieveilmiöt eivät pelästytä, on tämä oiva valinta myös perheille ja ryhmille.

Jos pääkadulla haluaa syödä edullisen, nopean lounaan tai alkuillan aterian (noin klo 18 asti), voi syödä lähellä 2 Roadin kulmausta olevan kojunKoju, josta saa paikallisia ruokia luona, jolla on paikallisia ruokia. Aterian saa eteensä minuutissa parissa, se ei missään nimessä maksa yli sataa bahtia ja kaikki on tehty tuoreista paikallisista raaka-aineista.

Pääkadulla on ravintoloita eniten rantakadun ja Soi Buakhaon välimaastossa, mutta tämän sivukadun jälkeen niitä on vähemmän ja kadun luonne muuttuu huonompaan suuntaan. Tälläkin suunnalla on ravintoloita, ja niiden joukossa on paljon paikallisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Jos haluaa mennä autenttiseen ja edulliseen thaimaalaiseen ravintolaan, sijaitsee Big C Extran vieressä eli melkoisen matkan päässä rantakadulta Flying Vegetable Restaurant [kartalla], josta saa monia kaikkein suosituimpia thaimaalaisia ruokia reilusti alle sadalla bahtilla.

Central Festival
Yksi parhaista paikoista lähteä syömään on Central Festival -ostoskeskuksen pohjakerroksen Central Food Hall.

Rantakatu

Pääkadun lisäksi toinen katu, joka tulee loman aikana ytimessä pyöriville tutuksi, on rantakatu, jota yleensä kutsutaan vain nimellä ”Beach Road”. Se on vilkas ja monin tavoin mielipiteitä jakava katu, mutta sen varrella on mitä erilaisimpia ruokapaikkoja.

Rantatuoleja
Rannalla lähes kaikilla osilla on tarjolla ruokia, jotka tuodaan läheisistä kojuista.

Rannalla muina päivinä paitsi keskiviikkoisin olevat pedit ja tuolit ovat oivia paikkoja nauttia kuumista päivistä varjossa ja jotakin nautiskellen. Lähes kaikilla osilla on tarjolla ruokia, jotka tuodaan läheisistä kojuista, ja vaikka ne ovat hivenen normaalia kalliimpia, ovat ne aivan kelvollisia rantaruokia. Parhaita ruokia ovat paikalliset nuudeli- ja riisiannokset, ja erityisen hyvä ateria täälläpäin on merenelävillä höystetty nuudeli- tai riisilautasellinen.

Rantakadun alussa on paljon äänekkäitä ulkoilmabaareja, jotka moni kiertää kaukaa, ja niiden jälkeen tulee vastaan koko joukko ostoskeskuksia. Ostoskeskuksissa on ravintoloita, joista osa on länsimaisia, ja kadun varrella voi syödä irkkupubissa, pitsaa, hampurilaista, sushia, pihviä ja muuta sellaista mitä kaikkialta Thaimaasta ei saa. Ne ovat kuitenkin yleensä tasoltaan heikkoja ja aina ylihintaisia ruokia, ja niiden syöminen on lähes yhtä kallista kuin kotimaassa. Myös juomat kahveista oluihin ovat melkoisissa hinnoissa, ja edullisia paikkoja kadun varrella on vähän.

Yksi parhaista paikoista lähteä syömään yksin, kahdestaan tai porukalla on Central Festival -ostoskeskuksen pohjakerroksen [kartalla] ”Central Food Hall”. Siellä on food court -tyylinen ravintolaosasto, jonka ympäristössä on myös kansainvälisiä pikaruokapaikkoja, länsimaisia kahviloita ja leipomoita, joista saa eurooppalaistyylistä leipää. Kaikkein parhaat ruoat ja hinnat ovat itse ravintolaosastolla, jonka ruokapisteiden joukossa on monenmoisia. Täällä voi syödä thaimaalaisten ruokien lisäksi kiinalaisia, japanilaisia, korealaisia ja muunkinlaisia ruokia. Juomat ovat nekin monipuolisia vaikka alkoholia on tarjolla hyvin vähän, ja täällä voi juoda kaikenlaista smoothieista mehuihin ja kahveihin. Ateriointitilat, joita on ravintolaosaston molemmilla puolilla, ovat hyviä ja siistejä. Saadakseen ruokaa pitää ensin mennä alueen keskiosissa olevaan pisteeseen, jonne ojennetaan rahaa ja josta saa muovikortin. Kortilla on arvoa, ja ruokaa ostaessa kortti annetaan kojuun. Kuitista näkee kuinka paljon arvoa on jäljellä, ja loman lopuksi, jos kortilla on vielä rahaa, voi sen palauttaa samaan paikkaan ja rahat saa takaisin. Jos haluaa laittaa lisää arvoa kortille, saa sitä samasta paikasta, josta kortin haki. Central Festival on oiva ruokailupaikka niin lounaalle kuin illallisellekin, ja sen takaosissa, 2 Roadin puolella, on iltatori, jolla on turhan äänekästä musiikkia ja kojuja, joista saa olutta, muita juomia ja ruokia.

Rantakatu
Rantakatu on vilkas ja mielipiteitä jakava katu, mutta sen varrella on mitä erilaisimpia ruokapaikkoja.

Rantakadun varrella on muitakin ostoskeskuksia, joissa on hyvä ruokailla. Seuraava ostoskeskus on Mike Shopping Mall, ja siellä on iltatori, jolla on ruokia päivittäin alkuillasta klo 23 asti. Sitä seuraava ostoskeskus on Royal Garden Plaza, jossa myös on hyvä ruokailla, ottaa teen tai kahvin ja vilvoitella kuuman keskipäivän aikana.

Rantakadun varrella on eräät ytimen parhaat apajat länsimaiselle aterialle, kuten pitsalle tai hampurilaiselle, ja niitä tarjoavia ravintoloita on myös rantakadun pohjoispuolella. Eteläpuolella huomion iltaa kohti vie Walking Street, jonka iltatorilla voi olla jotakin järkeviä ruokia mutta joka kuuluu kaupungin huonoimpiin paikkoihin syödä mitään. Sen tuntumassa on erilaisia roskaruokia tarjolla, jonkin verran intialaisia ja muitakin, mutta ne ovat hyviä lähinnä pikkutuntien hiukopalaksi.

Jomtien

Walking Streetistä muutaman kilometrin etelään on perheiden suosiota nauttiva lomapaikka, Jomtien. Siellä ehdoton pääkatu ravintoloille on muutenkin monipuolinen Thappraya Road. Hyviä ravintoloita, jotka tarjoavat monipuolisen valikoiman ruokia, on Thep Prasit -kadun kulmauksen tienoilla [kartalla]. Siinä on peräkanaa useita pidettyjä ravintoloita, jotka tarjoavat intialaisia, italialaisia ja ranskalaisia ruokia, kuten myös pihviravintola.

Toinen kohta, jossa on keskittyneesti ravintoloita, on rannalle johtavan kulmauksen tienoilla. Katu pysyy samannimisenä mutta lähtee kohti rantaa, ja tällä pätkällä on lukuisia varsin pidettyjä ja luonteeltaan kansainvälisiä ravintoloita.

Jomtienissä ei ole paljon thaimaalaisia ruokia tarjolla, ja siellä syödään eniten kansainvälisiä ruokia. Jos kuitenkin haluaa syödä parhaita ruokia, jotka ovat järjestään paikallisia, tuoreista aineksista hetkessä nenän edessä valmistettuja riisi- tai nuudeliaterioita, kannattaa etsiskellä kojuja, mennä iltatorille ja muutenkin katsella missä paikalliset ja alueen työntekijät ruokailevat.

Eräät parhaat ravintolat Jomtienissä ovat rantakadulla ja rannan yhteydessä. Niistä kertoo tarkemmin Bangkok.com.

Naklua

Pattayan pohjoispuolella oleva Naklua on alueen toinen suosittu rantalomapaikka, jossa perheet viihtyvät ja jossa on kansainvälinen ilmapiiri. Täälläkin thaimaalaiset ruoat ovat vähemmistössä, ja niitä on paras syödä iltatorilla, jossakin syrjässä näkyvillä kojuilla tai Pattayan ytimessä.

Nakluassa on paljon italialaisia ja kansainvälisiä ravintoloita, ja aasialaisista ravintoloista intialaiset ovat eräitä yleisimpiä. Alueella on vähän gourmet-elämyksiä ja hinta-laatusuhde ei kuulu kaupungin parhaisiin. Yksi pääkaduista monelle asialle on kohti Pattayan ydintä kulkeva Naklua Road [kartalla], jonka varrella voi syödä vaikka australialaisen pihvin, pasta-annoksen tai intialaisia ruokia. Sen varrella on myös tyyliltään kansainvälinen, thaimaalainen ravintola Mai Thai, jota on kehuttu maasta taivaisiin. Täälläpäin se on takuuvarma valinta hyvälle ravintolakokemukselle, ja se on alueen paras paikka syödä laadukkaita paikallisia ruokia, joiden joukossa on myös kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia.

Naklua Road on kuitenkin melkoisen matkan päässä rannalta, jolla täälläpäin yönsä viettävät usein oleskelevat. Rantakadulla ja sen tuntumassa on lukuisia ruokapaikkoja, ja niistä kertoo lisää Bangkok.com.

Lisää aiheesta:

Bangkok.com esittelee mielestään 10 Pattayan parasta ravintolaa.

TripAdvisor esittelee ravintoloita.

Pad Thai
Parhaita aterioita ovat yksinkertaiset annokset, joissa on riisiä tai nuudelia ja jotka paistetaan yhdessä valikoitujen ainesten kera.

Ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen tarjoamia ruokia

Pattaya poikkeaa monin tavoin tyypillisestä thaimaalaisesta kaupungista, ja harvassa asiassa tämä on yhtä selkeää kuin ruokailuun liittyvissä asioissa. Siellä syödään hämmästyttävän länsimaisesti, ja jopa siellä pysyvästi asuvat länsimaalaiset ja siellä talvensa viettävät nauttivat usein pihvejä ja muita länsimaisia ruokia sen sijaan, että söisivät tasoltaan lyömättömiä paikallisia ruokia.

Paikalliset ruoat

Paikalliset ruoat ovat terveellisiä, puhtaita ja parhaista aineista nopeasti laitettu, ja ne paistetaan sillä tavalla, että vihannesten ja muiden ainesten vitamiinit ja muut hyvät asiat eivät liian kuumenemisen seurauksena katoa. Thaimaalaiset ruoat eivät ole maailmalla paria annosta lukuun ottamatta kovin tuttuja, mutta ne ovat samantyylisiä kuin vietnamilaiset ruoat, joita maailmalla tulee paljon vastaan.

Mereneläviä
Merenelävät pidetään parhaiten kylmässä, ja näin ne ovat lähes poikkeuksetta takuuvarmoja valintoja myös vastikään Thaimaahan saapuneille.

Lähes kaikille ensi kertaa Thaimaassa oleskeleville annosten ulkonäkö ja koostumus ovat yllätys, sillä esimerkiksi maailmalla yleinen Pad Thai (pát thai) on aivan erilainen kuin Euroopan ravintoloissa. Suuri yllätys on myös se, että lähes kaikissa annoksissa on lihaa tai mereneläviä, ja puhtaita kasvisannoksia on vähän ja monissa paikoissa ei lainkaan. Yllätys on myös se, että merenelävät ovat aivan erilaisia kuin kitukasvuiset pakasteet, joita Euroopan ravintoloissa lähes yksinomaan tarjotaan. Esimerkiksi katkarapu on paljon suurempi ja parempi, ja thaimaalaiset katkaravut saavat Euroopassa etelää myöten tarjottavat katkaravut vaikuttamaan naurettavilta.

Parhaita aterioita ovat yksinkertaiset annokset, joissa on riisiä tai nuudelia ja jotka paistetaan yhdessä valikoitujen ainesten kera. Kaikkein parhaita ja yleisimpiä ovat merenelävät, joita kerrankin saa popsia täysin tuoreina ja ilman suuria kustannuksia. Merenelävät pidetään parhaiten kylmässä, ja näin ne ovat lähes poikkeuksetta takuuvarmoja valintoja myös vastikään Thaimaahan saapuneille ja muille, jotka pelkäävät vieraita bakteereja ja hygienian puutetta. Muita tyypillisiä pääruokia ovat liha, joka harvoin on kovin hyvää, kana, sianliha ja ankka.

Myös keitot ovat yleisiä, mutta niitä turistit syövät kuumuuden takia vähemmän, sillä keitot ovat erityisen kuumia. Keitto on kuitenkin erityisen hyvä hygieniasta huolestuneille ja niille, jotka kärsivät jonkinlaisista vatsavaivoista.

Myös salaatit, jotka lähes poikkeuksetta ovat pääruokia sinänsä, ovat hyviä, sillä ne tehdään hedelmistä kuten papaijasta. Raakojen vihannesten syömistä kannattaa ainakin aluksi vältellä, joskin lisukkeina tulevat kuoritut kurkunpalat ja tomaatti ovat harmittomia. Eniten erilaisia mahavaivoja tulee paitsi pesemättömistä käsistä myös raakana syödyistä vihanneksista ja lihasta, jota ei ole säilytetty oikein.

Nuudelit ovat luku sinänsä, ja niitä on monenmoisia. Niitä kannattaa kaikkia maistella, ja joskus niitä tulee yhden annoksen yhteydessä useita. Myös riisejä on erilaisia mutta sillä on käytännössä vähän merkitystä, sillä yleensä tarjotaan aivan kelvollista, varsin tuoretta vaaleaa riisiä. Erinomaisen aterian Pattayallakin saa vain menemällä kojulle tai pääkadun ruokahallille ja tilaamalla paistettua riisiä tai nuudelia merenelävien kanssa. ”Fried seafood with rice” tai ”Fried seafood with noodles” on kohtuuhintainen (80–200 bahtia) annos, jonkalaisesta Euroopassa voi vain haaveilla ja jonkalaisista kannattaa Thaimaan-lomalla ottaa kaikki irti.

Wikipediassa on englanniksi runsaasti tietoa paikallisista ruoista mutta suomenkielisillä sivuilla tietoa on rajallisesti.

Länsimainen munakas
Pattayalta löytyy vaikka pohjoismaisia ruokia, englantilaisia aamiaisia ja kaikenlaista muuta.

Muut ruoat

Pattayalla on tarjolla ruokia eri puolilta maailmaa, ja sieltä löytyy vaikka pohjoismaisia ruokia, englantilaisia aamiaisia ja kaikenlaista muuta. Pattayalla voi saada suuhunsa mitä tahansa, mutta mitä lähempänä ruoan alkuperäismaa on Thaimaata, sitä parempia ruoat ovat. Thaimaassa kannattaakin suosia aasialaisia ruokia, ja kannattaa siirtyä takaisin muiden maanosien tarjontaan sieltä poistuttuaan.

Intialaiset ruoat

Muista ruoista kaikkein huomionarvoisimpia ovat intialaiset ruoat, ja intialaiset ravintolat ovat muuallakin Pattayan alueella yleisiä. Pääkadulla Soi Buakhaon ja 2 Roadin välimaastossa on useita intialaisia ravintoloita, joista osa tarjoaa myös thaimaalaisia ja kiinalaisia ruokia. Ruoat ovat vähän kalliimpia kuin paikalliset, mutta ne ovat erinomaisia. Olutta ja sitä väkevämpiä on tarjolla, mikä ei ole itsestäänselvyys kaikissa thaimaalaisissa ravintoloissa, ja intialaisissa ravintoloissa viihtyvät sekä lihanystävät että kasvissyöjät.

Japanilaiset ruoat

Japanilaisia asuu ja lomailee Pattayan tienoolla melkoisesti, ja tämä näkyy ravintoloiden tarjonnassa. Japanilaisilla on aivan eri meininki kuin länsimaisilla turisteilla, eikä heitä näy riekkumassa ulkoilmabaareissa tai useinkaan makaamassa auringossa. Japanilaiset ravintolat ovat varsin korkeaa tasoa, mutta kuten muuallakin Thaimaassa ne kuuluvat kaikkein kalleimpiin ravintoloihin. On kuitenkin mahdollista niin Central Festivalin alakerrassa kuin joissain muissakin paikoissa syödä lounas 150 bahtilla tai samantyylisellä hinnalla udon-nuudeleita ja vaikka kasviksia.

Korealaiset ruoat

Korealaiset on helppo sekoittaa japanilaisiin, ja myös heitä lomailee Pattayan tienoolla. Japanilaisten tavoin he ovat hillittyjä, eivät vietä aikaa baareissa eivätkä loju auringossa mutta he syövät hyvin. Pattayalla voi syödä vaikka jotakin missä on korealaisten suosikkilisuketta, nimeltään kimchi. Korealaisia ravintoloita kaupungissa on jonkin verran, ja Central Festivalin alakerrassa on helposti havaittava korealainen piste.

Singapore Noodle
Kiinan ruoat ovat vaikuttaneet koko ns. Indokiinan alueen ruokiin, ja autenttisia kiinalaisia ruokia voi hyvin syödä Pattayallakin.

Kiinalaiset ruoat

Kiinalaiset ruoat ovat yleisiä kaikkialla Thaimaassa, sillä maan asukkaista 14 % on joko kiinalaisia tai heidän jälkeläisiään. Kiinan ruoat ovat tietenkin vaikuttaneet koko ns. Indokiinan alueen ruokiin, ja autenttisia kiinalaisia ruokia voi hyvin syödä Pattayallakin. Harvat ravintolat mainostavat itseään täysin kiinalaisina, mutta pääkadun ja Soi Buakhaon risteyksessä oleva Leng Kee tarjoaa melkoisen määrän erilaisia kiinalaisia ruokia. Central Festivalin alakerrassa on kiinalaisia ruokia tarjoava piste, ja muuallakin kaupungissa on kiinalaisia ravintoloita.

Yksi huomionarvoinen, klassinen ja eteläkiinalaisten mielellään valmistama ateria on ”Singapore Fried Noodles”. ”Singapore Noodle”, kuten se yleisesti tunnetaan, ei nimestään huolimatta ole kotoisin Singaporesta vaan Etelä-Kiinasta. Toinen vastaavanlainen ateria on ”Hong Kong style Noodles”Hong Kong style Noodles.

Länsimaiset ruoat

Pattayalla voi syödä kaikenlaista mitä mieleen juolahtaa, ja yllättävän moni tarttuu siellä tuttuihin pöperöihin ja juo länsimaisia limsoja. Thaimaassa on erinomaiset aasialaiset ruoat, ja mehut ja muut juomat ovat aivan eri tasoa kuin länsimaista perää olevat maustetut ja lisäaineilla höystetyt sokeriliemet.

Jos Pattayalla kuitenkin haluaa ottaa pitsaa ja kokista, onnistuu se monessa paikassa. Pitsat ovat täysin ylihintaisia eivätkä paikalliset hallitse niiden tekemistä, ja jos haluaa pitsaa tai muuta italialaista ruokaa, kannattaa yrittää löytää ravintola, jonka omistaja on italialainen. Niitä löytyy Thaimaasta kyllä, sillä italialaiset muuttavat samoista syistä kuin pohjoismaalaisetkin Thaimaahan ja moni heistä avaa ravintolan. Aidon italialaisen pizzerian tai muunlaisen ravintolan löytäminen on helppoa, sillä ne eivät ikinä ole amerikkalaistyylisiä ketjuravintoloita ja niillä on ainutlaatuinen, autenttisen italialainen sisustus. Aidossa italialaisessa ravintolassa esitellään ruokia niiden oikeilla nimillä, ja omistaja voi kertoa ruoista ja kokemuksistaan kaikenlaista. Yksi keskeinen ja täysin autenttinen italialainen ravintola on rantakadun Trattoria Pizzeria Toscana [kartalla], joka sijaitsee rantakadun ja pääkadun risteyksestä pari sataa metriä pohjoiseen.

Hampurilaiset, pihvit ja muut vastaavat ruoat ovat Pattayan heikoimpia ja hinta-laatusuhteeltaan huonoimpia ruokia. Niitä on helppo löytää kaikkialta, eikä niitä tarvitse erikseen etsiskellä. Myös kebab, joka Thaimaassa on täydellinen roskaruoka ja erittäin heikkoa tasoa, on tarjolla, ja sitä tulee vastaan eniten alueilla, joilla juhlitaan paljon. Walking Streetin lähistöllä on kebabpaikkoja ja muitakin mahdollisuuksia syödä perinteisiä pikaruokia.

Kasvisruoat

Suurin yllätys kasvissyöjälle Thaimaahan saavuttuaan on se, että siellä ei olekaan paljon kasvisruokia ja että kasvissyöjä on siellä itse asiassa pulassa. Pattayalla on jonkin verran kasvisravintoloita, ja ytimen pääkadulla olevat lukuisat intialaiset ravintolat, joita tulee vastaan muuallakin, ovat todellinen henkireikä kasvissyöjille. Niiden aterioiden joukossa on pelkkiä kasviksia sisältäviä dalista paneer-tuorejuustoaterioihin, ja kaikkein monipuolisin suuri ateria on ”vegetarian thali”, jonka yhteydessä tulee tyypillisellä intialaisella rautalautasella uskomaton määrä erilaisia ruokia papadamien ja naan-leivän kera. Numerossa 330 oleva ”Govindam 100% Pure Vegetarian Indian Restaurant” ainakin on varma valinta kasvisravintolaksi.

Pattayan tunnetuimpiin kasvisravintoloihin, josta pitävät myös vegaanit, kuuluu Five Star J [kartalla], joka tosin on hivenen syrjässä. Se ei kuitenkaan ole kovin kaukana Soi Buakhaosta eikä muistakaan pääkaduista, joten se on kannattava vierailupaikka ainakin kerran pari.

Happy Cow esittelee kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia ravintoloita.

Koju
Edullisimmillaan kojuilla tai pääkadun ruokahallissa voi syödä 60–80 bahtilla.

Hintataso

Hintataso vaihtelee villisti Pattayalla, jossa ruoat ovat kalliimpia kuin monessa muussa Thaimaan kaupungissa.

Edullisimmillaan kojuilla tai pääkadun ruokahallissa voi syödä 60–80 bahtilla. Edullisen länsimaisen aamiaisen saa alkaen noin 100 bahtilla, mutta muut länsimaiset ruoat kuten pitsat, pihvit ja pasta-ateriat ovat aina ylihintaisia (200–500 bahtia). Central Festivalin alakerrassa olevassa food courtissa erinomaisen aterian saa 70–150 bahtilla, ja siellä onkin yksi kaupungin parhaista hinta-laatusuhteista.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että Thaimaassa kannattaa suosia paikallisia tai lähimaista kuten Intiasta, Japanista tai Kiinasta peräisin olevia ruokia, sillä ne ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita. Thaimaalaisesta perusateriasta ei kannata maksaa paljon yli 100–150 bahtia, mutta Pattayalla voi tulla maksettua tätä enemmän. Yleisesti ottaen ruoat ovat edullisia, ja Thaimaassa tottuu kovin nopeasti siihen, että hienonkin aterian saa parilla kolmella eurolla. Länsimaiset ruoat ovat täysin ylihintaisia ja tasoltaan heikkoja, ja etenkin pitsa on erityisen huono valinta.

Ruokajuomista vesi on pilkkahintaista, erilaiset mehut ja smoothiet ovat yleisiä ja monista paikoista saa alkoholipitoisia juomia. Viini on aina ylihintaista, mutta oluen saa kohtuullisella hinnalla, vähän edullisemmin kuin Virosta.

Juomaraha

Thaimaassa ei ole tapana jättää juomarahaa, eikä asiakkaan sellaista odoteta antavankaan. On kuitenkin tilanteita, joissa summaa haluaa pyöristää vähän ylöspäin, ja kaikkein järkevintä on olla ottamatta vastaan muutaman bahtin vaihtorahoja etenkin paikoissa, joissa on pöytiintarjoilu.

Iltatori
Monet kojut suljetaan melko aikaisin, klo 18–19, ja sen jälkeen paras on syödä ravintolassa tai iltatoreilla.

Ruokailuajat

Pattayalla voi syödä koska tahansa, mutta parhaiten ruokia sieltä saa noin klo 8–23.

Klo 8–9 avautuvat kahvilat, jotka tarjoavat länsimaisia aamiaisia, ja aamiaista tarjoillaan joissain paikoissa koko päivän.

Thaimaalaiset syövät aamiaiseksi usein samantyylisiä ruokia kuin muulloinkin, ja paras aika syödä thaimaalaisia ruokia kojuilta ja pääkadun varrella olevassa ruokahallissa on klo 11–12 alkaen aina alkuiltaan.

Monet kojut suljetaan melko aikaisin, klo 18–19, ja sen jälkeen kaikkein paras on syödä ravintolassa tai iltatoreilla.

Ravintolat tarjoavat ruokia myöhäänkin, osa ympäri vuorokauden, mutta kaikkein parhaiten ne ovat avoinna klo 23 tai klo 24 asti. Iltatorit ovat täydessä toiminnassa klo 22–23 asti.

Yksi ravintola, joka on avoinna ympäri vuorokauden, on pääkadun ja Soi Buakhaon kulmauksessa oleva Leng Kee.

Lisää ruokailusta Pattayalla:

Bangkok.com kertoo kattavasti Pattayan ravintoloista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti