Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravinto Krabin kaupungissa
Krabi Townissa ovat nähtävissä kaikki Thaimaassa olevat tavat tarjota ruokaa, ja siellä voi ruokailla yhdessä paikallisten kanssa tai sitten täydellisessä turistirysässä.

Ruokailu ja ravintolat

Thaimaan ruoat ovat eräitä maailman parhaita, ja myös Krabilla on mahdollista maistella lyömättömiä ruokia, jotka parhaimmillaan ovat äärimmäisen kohtuullisissa hinnoissa. Krabilla parhaat ruoat ovat Krabin kaupungissa mutta myös muualla ja etenkin Ao Nangin vieressä olevassa Nappharat Tharassa on hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia thaimaalaisia ruokia.

Krabi on kuitenkin kansainvälinen lomapaikka, ja siellä voi syödä pelkästään länsimaisia ruokia ja siellä on tarjolla myös muita, etenkin muualta Aasiasta peräisin olevia ruokia. Ruokien taso on vaihteleva, ja parhaita ruokia ovat thaimaalaiset ruoat. Ravintolat ovat hyvin avoinna, ja ruokia on hyvin tarjolla myös katukojuissa, kauppahalleissa, iltatoreilla ja muissakin paikoissa.

Parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Krabilla on lähes kaikkialla mahdollista syödä hyviä ruokia, ja ruokien hinta-laatusuhde on valtaosassa paikkoja hyvä. Ravintoloita löytyy parhaiten keskittymistä, mutta sellaisissa lomapaikoissa kuin Ao Nangissa ydin ei ole paras paikka ruokailulle.

Kaikkein paras niin siellä kuin monessa muussakin paikassa on syödä siellä missä paikalliset viihtyvät, ja erilaiset katuruokakojut ja paikallisten suosiossa olevat ravintolat ovat aina parempia kuin varsinaiset ravintolat. Juhlallisiin tilaisuuksiin ja pitkälle illalliselle ravintolat ovat kuitenkin parhaita, ja hyviä ravintoloita on eniten Krabin kaupungissa.

Krabin kaupunki

Krabi Town on paikka, jonne voi lähteä käymään monesta eri syystä, ja yksi syy on ruokailla siellä normaalia paremmin ja normaalia paremmalla hinta-laatusuhteella. Siellä ovat nähtävissä kaikki Thaimaassa olevat tavat tarjota ruokaa, ja siellä voi ruokailla yhdessä paikallisten kanssa tai sitten täydellisessä turistirysässä, jossa syödään pihvejä ja hampurilaisia.

Eniten ravintoloita on kauppahallin [kartalla] ympäristössä, jossa voi syödä kaikki päivän ateriat. Itse kauppahalli on parhaimmillaan varhaisesta iltapäivästä noin klo 19–20 asti, mutta se ei suinkaan ole paikka, jossa kaikki haluaisivat ruokailla. Siellä on eniten tarjolla tyypillisiä thaimaalaisia ruokia kuten Pad Thai, ja siellä on iltaisin mahdollista syödä riisiä ja kaksi annosta hintaan 50 bahtia.

Ruokakoju Maharat Roadin kulmauksessa
Maharat Roadin kulmauksen tienoo on paikka, jossa voi syödä monilla kojuilla monenmoisia ruokia, kuten banaanilettuja (roti) ja tyypillisiä thaimaalaisia nuudeli- ja riisiannoksia.

Kauppahallin ohi kulkevalla kadulla (Soi 10), joka on joenrannan ja pääkadun (Maharaj Road / Maharat Road) välimaastossa, on useita hyviä ruokapaikkoja. Kulmauksessa oleva May & Mark’s on monissa matkaoppaissa mainittu paikka, jonka olut kuuluu kaupungin edullisimpiin ja jossa on tarjolla monenmoisia ruokia. Se on tarjontansa puolesta varsin länsimainen paikka, ja siellä hinnat ovat korkeampia kuin paikallisten suosimissa ruokapaikoissa. Sen vieressä oleva Halal Food on tasokas ravintola, jossa on paljon kiinalaisia ruokia ja myös kasvisruokia, ja se on yksi keskustan hinta-laatusuhteeltaan parhaita ravintoloita. Sitä lähes vastapäätä, mutta Maharat Roadin kulmauksen tienoilla, on kojuja, joista vähän satunnaisesti saa ruokia aamusta iltaan. Maharat Roadin kulmauksen tienoo on paikka, jossa voi syödä monilla kojuilla monenmoisia ruokia, kuten banaanilettuja (roti) ja tyypillisiä thaimaalaisia nuudeli- ja riisiannoksia.

Soi 10 on varteenotettava paikka länsimaisille ruoille, ja etenkin kauppahallin ja joenrannan välissä on useita länsimaisia paikkoja, joihin kuuluu parikin italialaisia ruokia tarjoavaa ravintolaa. Tältä pätkältä löytyy myös aamiaispaikkoja, ja myös lähellä Maharat Roadin kulmausta on kojuja, joista saa edullisia ja nopeita paikallisia aamiaisia. Paljon ravintoloita, joista monet ovat länsimaisia ja myös hintavia, on sivukadulla (Phruksa Uthit Road) [kartalla]. Paljon hyviä ravintoloita on aivan kadun alussa, jossa on Walking Street -iltatori viikonloppuisin, ja sen ympärillä on monia ravintoloita, jotka ovat muulloinkin avoinna. Osalla on yläilmoissa olevat terassit, ja niillä tarjotaan kaikkea pitsoista aasialaisiin ruokiin.

Rantakatu (Uttarakit Road) on luku sinänsä, ja sillä ja sen lähikaduilla on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja. Se tunnetaan monessa paikassa myös joen nimellä ”Pak Nam”, ja se onkin Krabin kaupungin paras paikka kävellä ja tutustua kaupungin tarjontaan. Hyviä ruokapaikkoja on etenkin lähellä Soi 10:n kulmausta, ja jos siitä lähtee vasempaan, kohti ns. kaupunginpuistoa, tulee aivan pian vastaan Poo Dam [kartalla], joka on todellinen kalaruokien ystävän ravintola. Sen kalatKalaa esillä ravintolassa ovat näkyvissä, ja sieltä saa kokonaisia grillikaloja ja monenmoisia kalaruokia, kuten myös muita ruokia. Iso olut maksaa 80 bahtia, joka on Krabilla erinomainen hinta. Ravintoloiden kalaruoat ovat kenties hintavampia kuin monet muut ruoat, mutta verrattuna eurooppalaisiin hintoihin ja myös laatuun, hinnat ovat erinomaisia.

Poo Damin vieressä on lukuisia muitakin ravintoloita, kuten puulämmitteisellä uunilla varustettuja pizzerioita, ja rantakatu on etenkin iltaisin oivallinen paikka mennä kävelylle, syömään ja juomalle. Kadun varrella on nimenomaan kaupunginpuiston edustalla houkuttelevia terasseja, jotka illalla liikenteen vähennyttyä ovat erinomaisia jopa juhla-aterialle tai vain nestepitoiselle illanvietolle.

Jos haluaa tutkia mahdollisuuksia, on TripAdvisorissa esitelty lähes kaikki Krabin kaupungin ravintolat.

Ao Nang

Alueen hankalimpia paikkoja löytää nopeasti hyviä ja edullisia thaimaalaisia ruokia on Ao Nang, josta kylläkin on helppo löytää länsimainen ruokapaikka. Siellä kuitenkin on monenmoista mahdollisuutta, ja esimerkiksi intialaisen tai korealaisen ravintolan löytäminen on helppoa.

Ao Nangissa on se hyvä puoli, että hinnat ja ruokalistat ovat yleensä hyvin näkyvillä ja hintatasosta pääsee nopeasti kärryille, mutta on myös paikkoja, joissa viimeiseen asti vältellään hintojen näyttämistä. Jos ravintolan ulkopuolella on valokuvia houkuttelevista aterioista, mutta niiden vieressä ei ole hintaa, ovat ruoat kalliita.

Monilla ravintoloilla on jonkinlainen sisäänheittäjä tai muu vastaava tarjonnan esittelijä, ja vaikka he harvoin ovat mitenkään aggressiivisia tai turhan aktiivisia, on ruokalistaan melko vaikea tutustua rauhassa. Kaikkein paras on etukäteen katsoa Ao Nangin pääpaikoilta muutama mieleinen ravintola ja kannattavaa on vältellä summittaista ravintolan etsimistä silloin kun nälkä on jo pahasti yllättänyt.

Normaalia parempia ravintoloita Ao Nangista löytyy sieltä täältä, ja jos haluaa varmistaa, että kokemus on hyvä ja että hinta-laatusuhde on kohdallaan, pitää jonkin verran tutkia asioita. Yksi pidetty ravintola, josta saa tyypillisiä thai-ruokia ja joka on suoraan Krabiin johtavan tien varrella noin 1,5 kilometrin päässä rannasta on D&E’s Jungle [kartalla]. Toinen hyvä ravintola paikallisille ruoille on Bussaba [kartalla]. Kolmas takuuvarmasti hyvä thai-ravintola on Ton Ma Yom [kartalla].

Jos haluaa paikantaa lisää normaalia parempia ravintoloita, kannattaa kävellä Noppharat Tharaan, jossa etenkin sivukatujen (soi) 13 ja 16 tienoilla on paljon hyviä paikkoja syödä thai-ruokia. Ao Nangista ravintolota voi katsella myös TripAdvisorista.

Noppharat Thara
Noppharat Thara on huomattavasti vähemmän kaupallinen ja rauhallisempi paikka kuin Ao Nang.

Noppharat Thara

Useissa matkaoppaissa, varausjärjestelmissä ja myös TripAdvisorissa Noppharat Tharasta puhutaan yleensä Ao Nangin yhteydessä ja ikään kuin se olisi vain yksi osa sitä, mutta Ao Nangin pääpaikoilta on useita kilometrejä Noppharat Tharan parhaille paikoille. Noppharat Thara on huomattavasti vähemmän kaupallinen ja rauhallisempi paikka kuin Ao Nang, ja sieltä voi myös helpommin löytää hinta-laatusuhteeltaan moitteettomia ravintoloita. Yksi ongelma kuitenkin Noppharat Tharan kanssa on se, että se tunnetaan eri paikoissa ja joskus myös samoissa paikoissa eri nimillä, mutta yleisimmät muodot ovat ”Noppharat Thara”, ”Nappharat Thara” ja ”Nappharatthara”.

Noppharat Tharan vilkkaimmat paikat ovat Haeng-joen tuntumassa, josta alkaa Ao Nang, ja tämä on Noppharat Tharan turistivoittoisin paikka. Jos mielii normaalia paremman aterian, on esimerkiksi Punjab Palace [kartalla] tasokas intialainen ravintola, joka soveltuu kasvissyöjillekin. Sen vieressä on lukuisia muitakin ravintoloita, ja tämä on paikka, jonne voi sellainen lähteä, joka ei niin tiedä mitä haluaisi eikä sen ole niin väliäkään.

Jos haluaa hinta-laatusuhteelta parhaita aterioita, kannattaa kävellä rantakatua pitkin kohti satamaa ja niemennokkaa, jossa ovat alueen parhaat rannat. Etenkin thaimaalaisia ravintoloita, joissa ruokailevat alueen työntekijät, on etenkin Soi 13:n kohdilla, jossa voi syödä hyvän Pad Thain tai muun paikallisen annoksen 50–100 bahtilla.

Lähellä satamaa, Soi 16:n tuntumassa [kartalla], on muutama ravintola ja myös melko kliseenomainen kauppa, ja tämä on alue, jolle voi tulla nälkäisenä tai hakemaan jotakin juomaa tai rantatarviketta. Jos haluaa hinta-laatusuhteeltaan hyvän aterian tai juoman, joiden joukossa on myös kohtuuhintaisia mehuja ja pirtelöitä, on Khrua Chuan Chim erinomainen katettu terassi, jolla voi syödä ja juoda kohtuuhinnalla.

Lisää aiheesta:

Krabi Hotels esittelee eri alueiden ravintoloita

Pad thai -annos
Perusannokset, jotka tehdään nopeasti wokissa ja jotka tarjotaan riisillä tai nuudeleilla, ovat hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita.

Ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen tarjoamia ruokia

Krabilla tarjotaan lähes kaikkialla kaikenlaisia ruokia, mutta siellä kuten muuallakin Thaimaassa nyrkkisääntö on se, että paikalliset ruoat ovat parhaita ja kaukaa peräisin olevat ruoat ovat hinta-laatusuhteeltaan huonoja ja usein myös tasoltaan heikkoja. Esimerkiksi pitsat ovat harvoin hyviä mutta ne ovat aina aika hintavia, kalleimpien ruokien joukossa. Jos haluaa ehdottomasti pitsaa tai muuta italialaista ruokaa, kannattaa etsiä ravintola tai pizzeria, joka on italialaisessa omistuksessa, sillä niitä kyllä löytyy.

Mereneläviä
Merenelävät ovat Thaimaassa erinomaisia ja aina kohtuuhintaisia, ja niillä höystetyt riisi- ja nuudeliannokset ovat aivan lyömättömiä.

Thaimaassa kannattaa kuitenkin suosia paikallisia ruokia, ja mitä lähempää ruoka on peräisin, sen parempaa se yleensä on. Aivan perusannokset, jotka tehdään nopeasti wokissa ja jotka tarjotaan riisillä tai nuudeleilla, joita molempia on erilaisia, ovat hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita. Niihin kuuluu muuallakin tuttuja ruokia kuten Pad Thai (pát thai), joka on aina varteenotettava ja lähes aina erinomainen ateria. Sellaisen saa ruuhkaisesta Krabin kaupungin keskustan kauppahallin kojustaRuokaa kauppahallin kojulla 40 bahtilla, mutta sinne pitää suunnata noin klo 17–19, sillä usein jo pian seitsemän jälkeen ainekset alkavat loppua. Siinä tapauksessa pieniä annoksia tarjoava, vieressä oleva ravintolaRavintola kauppahallissa on paikka, josta saa monenmoisia paikallisia ruokia, ja niihin kuuluu myös makea mangoa riisillämango sticky rice (mango sticky rice).

Pad Thai ei ole kasvisannos kuin joissain paikoissa, ja yleensä siinä on katkarapuja. Ne kuten muutkin merenelävät ovat Thaimaassa erinomaisia ja aina kohtuuhintaisia, ja niillä höystetyt riisi- ja nuudeliannokset ovat aivan lyömättömiä. Niitä tarjotaan pääkadulla ja sen sivukaduilla kojuissa, joiden tarjonta on vähän erilaista. Erinomainen ateria, jonka yleensä saa 40–100 bahtilla, on paistettua riisiä ja mereneläviä (Fried Rice with Seafood) tai paistettua nuudelia merenelävillä (Fried Noodles with Seafood). Mahdollista on myös ottaa vain yhtä merenelävää, ja riisi on yleensä valkoista riisiä mutta nuudeleita on useanlaisia, myös sellaisia, joita ei Euroopassa usein tule vastaan.

Thaimaa on paikka, jossa on ruokia kaikille, ja Krabi on monipuolinen paikka ruokiensa suhteen. Hygieniasta ei kannata olla turhan huolissaan mutta iltatorien kojuilla, joilla on grillilihoja ja joitain muita tuotteita, jotka voivat olla mahalle liikaa, voi tulla vastaan. Terveellä talonpoikaisjärjellä voi kuitenkin nopeasti havaita, mikä on puhdasta ja mikä ei. Kana, liha ja jotkin muut tuotteet voivat olla huonosti säilytettyjä, mutta merenelävät pidetään jäissä ja ovat aina turvallisia. Hedelmät ovat erinomaisia ja terveellisiä aamiaisia ja välipaloja, ja niitä kannattaa paloiteltuna ostella toreilta ja muualta. Etenkin papaija, ananas, vesimeloni ja mango ovat erinomaisia. Vihanneksia ei kannata paljon syödä raakana, normaalit salaatit kannattaa jättää väliin, mutta esimerkiksi riisiaterioiden höysteenä tulevat kuoritut kurkunpalat ja tomaatinviipaleet ovat harmittomia.

Wikipediasta voi katsella thaimaalaisia ruokia, jotka eivät loppujen lopuksi ole monellekaan suomalaiselle etukäteen tuttuja.

Kasvisruoat

Suuri yllätys ja pettymys kasvissyöjille Thaimaassa on se, että kasvisruoat ovat harvinaisia ja että lähes kaikissa aterioissa on lihaa, kalaa tai ainakin kalakastiketta. Pad Thai, joka on Euroopassa usein tarjolla kasvisversiona, sisältää aina jonkin verran katkarapuja ja kenties jotakin muuta sellaista mikä ei ole puhdasta kasvista. Normaalit kojut ja ravintolat eivät ole soveliaita kasvissyöjille, mutta on helppoa olla syömättä lihaa (eli sikaa, nautaa tai kanaa) mutta täydellistä merenelävien tai kalojen välttelyä ei niissä oikein voi harrastaa.

Krabilla on kasvissyöjille suunnattuja ravintoloita ja intialaisia ravintoloita, joissa on aina paljon erilaisia kasvisruokia. Monet kasvisruokia tarjoavat ravintolat tarjoavat myös liha- ja kalaruokia, ja kuten intialaiset ravintolatkin, jotka tarjoavat vaikkapa tandoori-lihaa, ne soveltuvat porukoille, joissa on sekä kasvis- että lihansyöjiä. Eniten kasvisruokia tarjoavia ravintoloita tulee vastaan Krabin kaupungissa, mutta niitä on melkoisesti myös Ao Nangissa.

Paikantaakseen Krabilta kasvisruokia kannattaa tutkia niitä tarjoavia ravintoloita Happy Cowsta.

Hintataso

Thaimaan ruoat kuuluvat hinta-laatusuhteeltaan maailman parhaisiin, ja siellä on monessa paikassa mahdollista syödä kaikki ateriat eurolla tai korkeintaan puolellatoista. 40 bahtia on monessa paikassa normaali hinta aterialle, ja tällaisia hintoja tulee jonkin verran vastaan Krabin kaupungin päätien varrella olevissa kojuissa ja sen sivukatujen kuten Soi 10:n varrella. Myös kauppahallissa ja iltatoreilla voi syödä melko kohtuullisilla hinnoilla, ja Krabin kaupungissa on mahdollista syödä hyvin 40–80 bahtilla.

Ravintolan hintoja
Yleisesti ottaen kojuissa ja halvoissa ravintoloissa ruokaileva selviää Krabilla koko päivän aterioista niin halutessaan 150–250 bahtilla.

Varsinaisissa ravintoloissa hinnat ovat korkeampia, mutta Krabin kaupungissa voi syödä hyvän aterian ruokajuomineen 100–150 bahtilla. Tällaiset ateriat ovat thaimaalaisia ruokia, ja muualta peräisin olevat ruoat ovat aina kalliimpia. Jos haluaa syödä länsimaisia ruokia, kuten pitsan, pihvin tai hampurilaisen, voi se maksaa 200–400 bahtia. Hintavia ovat myös japanilaiset ja korealaiset ravintolat, jotka tosin yleensä ovat korkeaa tasoa.

Yleisesti ottaen kojuissa ja halvoissa ravintoloissa ruokaileva selviää Krabilla koko päivän aterioista niin halutessaan 150–250 bahtilla, vaikka söisi niissä kaikki ateriat. Jos haluaa syödä länsimaisia ruokia ja ottaa niiden kanssa ruokajuomaksi alkoholia ja etenkin viiniä, maksavat ateriat lähes sen mitä Suomessa. Suhteessa muuhun hintatasoon myös länsimaiset kahvit ovat kalliita, mutta erinomaiset paikalliset jääteet ja -kahvit ovat monessa paikassa edullisia, alle puolet siitä mitä kuppi ”normaalia” kuumaa kahvia maksaa.

Juomaraha

Thaimaassa ei ole tapana jättää juomarahaa, mutta englanninkielisistä maista peräisin olevat antavat siitä huolimatta tippiä ja näin joissain turisteille suunnatuissa paikoissa tippiä odotetaan ja sitä voidaan jopa aktiivisesti yrittää saada. Krabilla kuten muuallakin Thaimaassa on kuitenkin tapana olla jättämättä erityistä juomarahaa, mutta normaalia on se, että jos saa takaisin muutaman bahtin, jätetään ne ravintolaan.

Ruokailuajat

Krabilla voi syödä lähes koska tahansa, mutta on hyvä huomioida muutama asia.

Erilaiset kojut ja paikallisten suosiota nauttivat katuruokalat, joita on paljon pelkästään Krabin kaupungin läpi kulkevalla tiellä, ovat parhaiten toiminnassa aamupäivästä aina illan hämärtymiseen. Ne eivät ole enää myöhään illalla toiminnassa, ja jos haluaa syödä tällaisissa kojuissa edullisen mutta erinomaisen aterian, kannattaa niissä syödä ennen klo 19. Jos mielii iltaisin syödä muualla kuin ravintoloissa, iltatorit joista paras on Krabin kaupungin sataman vieressä, ovat toiminnassa klo 22–23 asti, ja niillä on sekä pikaruokia että varsinaisia aterioita. Myös Krabin kaupungin kauppahallissa on kojuja avoinna melko myöhään, mutta sielläkin osa kojuista sulkeutuu jo klo 20 ja monilla alkavat ruoat loppua jo ennen sitä.

Krabilla aamiaiselle voi siirtyä varhain, klo 7–8, mutta eniten paikkoja on avoinna vasta klo 9 jälkeen. Lounasta voi syödä myös jo silloin, sillä monet paikalliset syövät samoja ruokia kuin lounaalla ja illallisellakin myös aamupalana. Lounasta voi syödä aina aamupäivästä myöhäiseen iltapäivään, mutta kuuma keskipäivä ei ole katukojujen parasta aikaa vaan ne ovat yleisimmillään vasta alkuillasta lähtien.

Ravintolat ovat yleensä avoinna aamusta iltaan. Niissä voi syödä ilman huolta klo 23 asti ja Ao Nangissa voi syödä sitäkin myöhempään. Krabilla ei ole ongelmaa saada koska tahansa jonkinlaista ateriaa, mutta se ei välttämättä ole käden ulottuvilla ja sellaisen saadakseen esimerkiksi illalla voi joutua vähän kävelemään tai käyttämään taksia.

Kuten muuallakin Thaimaassa keskiviikko on päivä, jolloin monet kojut pitävät lomaa ja keskiviikko on päivä, jolloin on hankalampi syödä halvalla paikallisten kanssa kuin muulloin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti