Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Snorklaaja (License: CC0 Public Domain)
Snorklaamaan tai sukeltamaan haluavan on kannattavinta ottaa verkon kautta tai paikan päällä yhteyttä matkatoimistoon tai muuhun toimijaan, joka järjestää snorklaus- tai sukellusristeilyjä.

Pattayan ajanvietemahdollisuuksia

Pattaya on kuuma lomapaikka, jossa on kosteaa ja jossa ulkotiloissa on aina vähintään 20 astetta. Normaalina päivänä lämpötila on reilusti yli 30 asteen, ja näin Pattayalla on vaikea harrastaa sellaisia suosittuja ja perinteisiä ulkolajeja kuin golfia, tennistä, pyöräilyä tai lenkkeilyä. Siellä voi kuitenkin ulkosalla tehdä muutakin kuin harrastaa perinteisiä lajeja tai harrastaa Pattayan päälajeja, joihin kuuluvat ulkoilmabaareissa oluen ryystäminen ja rannalla varjossa makoilu.

Pattayan ympäristössä on vesipuistoja, joissa on parempi uida kuin Pattayan arveluttavalla päärannalla. Pattayalla voi tietenkin sukeltaa ja harrastaa muita vesilajeja, mikä on mahdollista lähinnä marraskuulta huhtikuulle. Myös jotkin muut lajit kuten kiipeily ovat mahdollisia Pattayalla.

Vesipuistot

Pattayalla on vesipuistoja, jotka tietenkin ovat lapsiperheiden suosiossa, mutta myös aikuisille ne tarjoavat hupia, viihdettä ja mahdollisuuden olla vähän viileämmissä olosuhteissa. Vesipuistossa voi leikittelyn lisäksi uida kunnolla, ja vesipuiston vedet ovat puhtaampia ja turvallisempia kuin Pattayn keskustan rannan vedet. Osassa vesipuistoja on diskoja ja muita tapahtumia iltaisin, mutta yleensä ne ovat avoinna vain valoisaan aikaan.

Pattaya Park on hyvä vierailupaikka etenkin niille, jotka oleskelevat enimmäkseen Jomtienissä, ja siellä rannalla olevien huomion ainakin aluksi vie 240 metriä korkea torni, josta voi hypätä alas. Se sijaitsee Pattaya Parkin alueella [kartalla], ja siellä on myös huvipuisto ja vesipuisto. Vesipuisto on avoinna klo 10–19, aivan kuten huvipuistokin, ja sinne on erillinen pääsymaksu.

Pattayalla on muitakin vesipuistoja, ja Bangkok.com kertoo niistä lisää.

Snorklaus ja sukellus

Kuumalla ja kostella Pattayalla on ilmastoon tottumattoman melko ikävä harrastaa sellaisia perinteisiä lajeja kuin golfia tai tennistä, ja erilaiset vesilajit ovat siellä suosittuja. Yksi suosituimpia ajanvietteitä on lähteä jonkinlaiselle veneretkelle tai risteilylle, ja monilla veneretkillä, jotka kulkevat läheisten saarten kautta, ohjelmaan kuuluu sukellusta ja snorklausta. Pattaya on ympärivuotinen sukelluspaikka, sillä olosuhteet pysyvät melko lailla samanlaisina kaikkina kuukausina ja veden lämpötila on lähes aina 28 astetta.

Snorklaus eli pintasukellus on helpompaa kuin varsinainen happipullojen kanssa sukeltaminen. Snorklauksessa voi mennä jopa minuutiksi tutkimaan muutaman metrin syvyydessä olevaa elämää, ja Thaimaan kirkkaissa vesissä näkyvyys on snorklatessakin hyvä.

Snorklaamaan tai sukeltamaan haluavan on kannattavinta ottaa verkon kautta tai paikan päällä yhteyttä matkatoimistoon tai muuhun toimijaan, joka järjestää snorklaus- tai sukellusristeilyjä. Pattayan rannoilla voi jonkin verran harrastaa näitä lajeja, mutta kaikkein paras on lähteä saarille, joiden ympäristössä vedet ovat kirkkaita ja värikästä vedenalaista elämää riittää. On olemassa koko päivän (7–10 tuntia) ja puolipäivää (3–5 tuntia) kestäviä risteilyjä ja veneretkiä, ja joidenkin yhteydessä nähdään montakin saarta. Paikan päällä ei ole vaikeuksia paikantaa matkatoimistoa tai kojua, joka järjestää tällaisia retkiä, ja kojuja ja matkatoimistoja on erityisen hyvin pääkadun, rantakadun ja 2 Roadin varrella.

Yksi varsin hyvä yhtiö on Pattaya Boat Cruises, ja se järjestää puolipäivää kestäviä snorklausretkiä. Niillä noudetaan hotellilta, kaikki laitteet kuuluvat hintaan ja jos saarelle on kuten Koh Sametille on pääsymaksu, se maksetaan. Jotakin hiukopalaa ja niin paljon juomaa kuin haluaa kuuluu myös hintaan, ja tämä ehkä on jonkin verran hintava retki mutta hyvin vaivaton tapa nähdä saaria ja merenalaista elämää.

TripAdvisor esittelee snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksia ja jonkin verran muita vesilajeja.

vesiskoottereita
Pattayalla ja lähistöllä voi harrastaa monenmoisia asioita vedessä.
Kuva: Peter Forsberg

Muut vesilajit: Vesiskootteri, nousuvarjo ja purjehdus

Pattayalla ja lähistöllä voi harrastaa monenmoisia asioita vedessä. Se on hyvä paikka kokeilla kaikenlaista, sillä hinnat ovat edullisempia kuin Euroopassa. Myös tarjonnan määrä on suuri, ja erilaisia mahdollisuuksia on enemmän kuin eteläeurooppalaisissa tai Kanarian lomakohteissa.

Vesiskootteri

Yksi varsin näkyvä ja huomiota herättävä vesilaji on vesiskootterilla (jet-ski) ajelu. Se vaikuttaa Pattayalla hyvältä idealta, ja etenkin saarilla kuten Koh Lanilla vesiskoottereita on paljon ja niiden vuokraaminen on vaivatonta. Vesiskootterin vuokrauksessa on Pattayalla ja muuallakin ollut ongelmia, sillä monilta on vesiskootteria palauttaessa vaadittu vahinkojen takia satojen eurojen korvauksia. Kaikki alkaa siitä kun allekirjoittaa lomakkeen, jossa lukee ”no insurance”, ja kun palauttaa vesiskootterin, alkaa vuokraaja väittää, että siinä on vaurioita. Tämän jälkeen uhataan poliisilla, muita ihmisiä voi ilmaantua paikalle ja univormupukuisia miehiä, jotka ovat neuvottelijoita, ilmaantuu paikalle. Huomionarvoinen seikka on se, että lähes kaikki liikenteenvalvojat, turvamiehet ja aivan muut kuin viralliset poliisit ja sotilaat ovat univormuissa, eikä univormu merkitse yhtään mitään. Kaikkein paras on olla vuokraamatta vesiskootteria, mutta jos sellaisen vuokraa, ei kannata allekirjoittaa paperia, jossa lukee ”no insurance” ja joka tapauksessa vesiskootterista kannattaa ottaa runsaasti kuvia ennen kuin sillä lähtee merille.

Nousuvarjo (License: CC0 Public Domain)
Nousuvarjolla veneen perässä liitely (parasailing) on suosittua ja huomiota herättävää.

Nousuvarjo - Parasailing

Nousuvarjolla veneen perässä liitely (parasailing) on suosittua ja huomiota herättävää. Monessa paikassa se on tyyris harrastus, mutta Pattayalla ja muualla Thaimaassa 600 bahtilla eli alle 20 eurolla saa jännittävän ja korkeatasoisen kokemuksen. Nousuvarjo on yksi harvoja lajeja ja ajanvietteitä, joita voi harrastaa Pattayan päärannalla, mutta ne eivät lähde rannalta vaan muutaman sadan metrin päässä olevilta ankkuroiduilta lautoilta. 600 bahtilla saa yleensä viettää 10 minuuttia ilmassa, mutta hinnat vaihtelevat.

Rannalla ja päälaiturilla on kojuja, joissa voi järjestää nousuvarjo-liidon, ja sellaisen voi järjestää myös matkoja myyvillä kojuilla. Jomtienin rannalla, muilla Pattayan rannoilla ja saarten rannoilla parasailing on normaali ja suosittu harrastus. Tärkeää on olla ottamatta mukaan mitään sellaista, joka ei kestä vettä, ja tärkeää on myös saada joku vartioimaan arvoesineitään. Lisää aiheesta voi lukea Bangkok.comista.

Purjehdus

Suosittua on myös purjehdus, jolle yleisiin aloituspaikka on Jomtienin ranta. Sieltä yleensä purjehditaan Koh Laniin tai muille saarille. Opetusta voi saada jos purjehtiminen ei ole tuttu juttu, ja normaalia on lähteä aamulla ja palata iltapäivällä. Veneen voi vuokrata rannalta tuntivuokralla, eikä sinänsä ole tarvetta mennä matkatoimistoon tai järjestää purjehdusretkeä ulkopuolisen toimijan kautta. Jos ei ole ennen purjehtinut, voi oppia saada esimerkiksi Sailing Schoolista.

Muut vesilajit

Jomtienissä ja muilla rannoilla voi myös ajella purjelaudalla eli surfata, vuokrata kajakin ja tehdä muutakin. Mahdollisuuksia riittää, ja jos ei muuta keksi, voi mennä kojulle katsomaan esitteitä ja kysymään neuvoa. Jomtien on yksi parhaista osoitteista vesilajeja ajatellen, ja jos haluaa harrastaa jotakin muuta kuin nousuvarjolla liitelyä tai vesiskootterilla ajelua, on se hyvä osoite.

Lisää aiheesta:

Blue Lagoon järjestää leijalautailua ja muuta Jomtienin rannalla.

Amara Watersports opettaa surfaamaan ja vuokraa laitteita Jomtienissä.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät Jomtienin rantaa.

Lisää tekemistä vedessä ja muualla ulkosalla:

Bangkok.com esittelee tekemismahdollisuuksia

TripAdvisor esittelee tekemistä

Teksti: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti