Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kalliokiipeilijöitä Railayssa
Railay tunnetaan yhtenä maailman parhaista kiipeilypaikoista, ja siellä näkee monenmoisia kiipeilijöitä siellä täällä.

Krabin suosituimpia ja parhaita ajanvietteitä

Thaimaa on varsinainen harrastajan paratiisi, ja siellä voi tehdä kohtuuhinnalla tai täysin ilmaiseksi asioita, joista muualla voi vain haaveilla. Sukellus, kalliokiipeily, saaria kiertävät risteilyt ja venekierrokset, kajakilla soutelu ja kalastus kuuluvat asioihin, joita Krabilla on mahdollista harrastaa.

Järjestetyt retket ja paketit

Krabilla voi tehdä monenmoisia asioita itsekseen tai omatoimisesti, mutta siellä on helppoa ja monissa tapauksissa myös suositeltavaa ottaa osaa järjestetylle retkelle, opiskella sukeltamista tai kiipeilyä ohjaajan avulla, mennä kajakeilla tehtäville opastetuille kierroksille tai ottaa osaa järjestetylle kalastusretkelle.

Erilaisia matkatoimistoja, laitevuokraamoita ja muuta vastaavaa on esimerkiksi Krabin kaupungissa ja Ao Nangissa pilvin pimein. Hinnat ovat yleensä kohtuullisia, ja ne ovat myös aivan samantyylisiä kaikissa paikoissa. Matkanjärjestäjien, hotellien ja muiden vastaavien tahojen kautta kaikki tulee yleensä kalliimmaksi, sillä hintaan voidaan lisätä palvelumaksuja ja muuta vastaavaa.

Sukellus ja snorklaus

Sukellus ja snorklaus ovat asioita, joita ei oikein Thaimaassa voi itsekseen harrastaa, ja kokenutkin sukeltaja vuokraa laitteet ja mahdollisesti järjestää paikallisen sukellusasiantuntijan avulla veneretken vesille, joissa on hyvä sukeltaa tai snorklata. Snorklaus eli pintasukellus on helppoa, ja matalissa vesissä niin voi nähdä paljonkin alueen värikästä merenalaista elämää. Näkyvyys on hyvä, ja sukelluskausi on talvisin, marraskuulta huhtikuulle, mutta monsuunikauden aikana vedet ovat sumeita ja olosuhteet vaikeita.

Ao Nang on kenties paras paikka niille, jotka mielivät sukeltamaan. Siellä on valtava määrä erilaisia vuokraamoita, joista saa myös opetusta, ja ne voivat viedä noin 15 saarelle, jotka ovat lähellä, tai sitten kauemmas haaksirikkoisille laivoille ja muuallekin. Saaret ovat paras paikka sukeltaa, ja kaksi sukelluskertaa maksaa 3000–3500 bahtia. Tarjolla on myös iltaisin tehtäviä sukellusretkiä, jotka ovat kalliimpia, ja ”snorklaus-retkiä”, joilla mennään saarille, snorklaillaan ja uidaan. Kaikki tällaiset ajanvietteet ovat kuuman ja kostean matkustuskauden aikana erittäin hyviä, sillä vedessä ja muutenkin merillä on jonkin verran viileämpää ja tuulenvirekin käy. Yksi monipuolinen sukelluspaikka Ao Nangissa on Kon Tiki.

Muita sukellukseen erikoistuneita vuokraamoita, joista saa myös opetusta, ovat Diving Krabi ja The Dive, jotka myös ovat Ao Nangissa.

Myös Railaysta voi lähteä sukeltamaan, mutta sieltä lähdetään samoille tienoille kuin vain vartin matkan päässä olevasta Ao Nangista.

Kiipeily

Ao Nang on paras paikka niille, jotka mielivät sukeltamaan, mutta vain vartin matkan päässä siitä sijaitseva Railay on paras paikka kalliokiipeilylle, joka englanniksi tunnetaan nimellä ”Rock Climbing”. Railayssa on yli 50 alueella noin 1000 kiipeilyreittiä, ja ne pystyvät tarjoamaan kaikille vasta-alkajista alan kokeneisiin harrastajiin jotakin.

Railay tunnetaankin yhtenä maailman parhaista kiipeilypaikoista, ja siellä näkee monenmoisia kiipeilijöitä siellä täällä. Vaikka ei haluaisi kiipeillä köysien kanssa vaikeita reittejä, voivat siellä rohkeat kavutaIhmiset kapuavat lähellä Railay East -rantaa olevalle näköalapaikalle ylös lähellä Railay East -rantaa olevalle näköalapaikalle [kartalla], missä tosin on omat riskinsä. Samassa paikassa on myös Sa Phra Nang eli prinsessan lampi, joka on hämmästyttävä laguuni. Jos jyrkkää seinämää kiipeävä kulkee oikeaan, tulee vastaan laguuni mutta jos lähtee vasempaan, saapuu pian näköalapaikalle.

Railay on niin monipuolinen kiipeilypaikka, että siellä voi viettää koko talven ja silti tehdä joka päivä jotakin erilaista. Helposti lähestyttävä kallioseinämä on Muay Thai Wall [kartalla], joka on Railay East Beachin vieressä. Siitä vähän eteenpäin on One, Two Three Wall, joka tarjoaa kymmeniä eri reittejä.

Railayn lisäksi kiipeily on mahdollista lähisaarilla ja muuallakin, ja jos haluaa lähinnä kiipeillä Thaimaan-matkan aikana, kannattaa myös yöpyä Railayssa. Alueen kiipeilymahdollisuuksista ja kiipeilykursseista kertoo lisää Railay.com.

Puolipäivää kestävä kiipeilykurssi maksaa noin 1000 bahtia ja vähän alle 2000 bahtia koko päivä. Jos haluaa oman opettajan, 3000 bahtia on normaali summa puolesta päivästä ja vähän alle 5000 bahtia koko päivästä. Kokeneet kiipeilijät voivat vuokrata köysiä ja apuvälineitä, ja kahden ihmisen täyden varustuksen saa koko päiväksi 1000–1500 bahtilla. Normaali kiipeilysetti on 60 metriä pitkä köysi, vartalosuojat ja kaksi paria kiipeilykenkiä. Niiden, jotka saapuvat tänne nimenomaan kiipeilemään, kannattaa ottaa omat varusteet mukaan.

Railayssa hyviä kiipeilykouluja ja -vuokraamoita ovat esimerkiksi Basecamp Tonsai, King Climbers ja Hot Rock. Paikka, joka on erikoistunut opetukseen, on Krabi Rock Climbing.

Yleistä tietoa kalliokiipeilystä Krabilla saa Your Krabista.

Veneretki sukeltamaan
Monien veneretkien yhteydessä voi sukeltaa, snorklata tai harrastaa jotakin muuta.

Risteilyt ja veneretket

Erilaiset risteilyt ja veneretket ovat äärimmäisen yleisiä Krabilla, ja lähes kaikki sinne matkustavat lähtevät ainakin kerran mutta useimmiten monta kertaa loman aikaa vesille. Olennaisin retki on Railayhin, jonne voi mennä helpoiten Ao Nangista, lähes yhtä helposti Noppharat Tharasta ja kalliimmalla ja hitaammin Krabin kaupungista. Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen veneretki, sillä veneessä olijoiden silmissä siintää vain paratiisimainen Railay, joten jos mielii kunnolla näkemään ns. Andamaanienmeren saaria ja kirkkaita vesiä, kannattaa osallistua risteilylle tai mennä puoli päivää tai päivän kestävälle risteilyille.

Matkatoimisto Ao Nangissa
Erilaisia risteilyjä tai toiminnallisia veneretkiä voi helposti katsella esimerkiksi Ao Nangin tai Krabin kaupungin matkatoimistoissa ja lukuisilla kojuilla.

Erilaisia veneretkiä voi hoitaa helpoiten paikan päällä Krabin kaupungissa ja Ao Nangissa. Erilaiset veneet vievät moneen paikkaan Noppharat Tharan satamasta, ja myös Railaysta on mahdollista tehdä risteilyjä ja veneretkiä. Ao Nang ja Noppharat Thara ovat parhaat alueet majapaikalle niille, jotka mielivät esimerkiksi saaria kiertelemään, sillä Krabin kaupungista joutuu ensin siirtymään autokyydillä muualle ja siihen menee aikaa.

Eri mahdollisuuksia on niin paljon, että niiden joukosta voi olla vaikea valita, mutta yleisiä ovat auringonlaskun aikaan tehtävät risteilyt ja kierrokset, joilla kierrellään saaria tai vieraillaan yhdellä tai muutamalla saarella. Pikaveneet, joissa on useita matkustajia, ovat parhaita ja nopeimpia saarille tehtäville retkille, jotta aikaa ei kulu turhaan saarelta toiselle siirtymiseen. Monien veneretkien yhteydessä voi myös sukeltaa, snorklata tai harrastaa jotakin muuta.

Erilaisia risteilyjä tai toiminnallisia veneretkiä voi helposti katsella esimerkiksi Ao Nangin tai Krabin kaupungin matkatoimistoissa ja lukuisilla kojuilla, joita on siellä täällä. Hinnat eivät samantyylisten retkien yhteydessä juurikaan paikasta toiseen vaihtele, ja erilaisia mahdollisuuksia voi etukäteen katsoa TripAdvisorista.

Tietoa Krabin lähistön parhaista saarista saa Krabi Hotelsista.

Kajakilla soutelu

Kuten monissa muissakin ajanvietteisiin liittyvissä asioissa Ao Nang kunnostautuu myös paikkana, josta on paras lähteä kajakilla soutelemaan (kayaking). Monet yhtiöt järjestävät kierroksia, joilla voidaan vierailla Krabin alueen joissa ja muissa vesissä tai sitten suunnataan saarille. Kajakkisoutelulle voi lähteä pikaveneellä, mikä on kallein ratkaisu mutta myös paras niille, jotka eivät halua tuhlata aikaa paikasta toiseen siirtymiseen.

Kajakilla soutelua Ko Hongin laguunissa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ko Hongin laguunit on suosittu paikka soutelulle.

Suosittuja soutelulle ovat Ko Hongin laguunit, joilla näkee erikoisia lintuja, ja toinen paikka, jonne mennään soutelemaan, on Ao Tha Len, ja kolmas varsin sävähdyttävä paikka on Ban Bho Tho, jossa voi soutelun ohella tutustua pari kolme tuhatta vuotta vanhoihin seinämaalauksiin. Souteluretkien hintaan, joka tyypillisesti koko päivältä on 1000–2500 bahtia, kuuluvat myös lounas, juomavesi, kajakki ja oppaat.

Souteluretki on helppo järjestää paikan päällä matkatoimistoissa ja kojuilla, ja etenkin Krabin kaupungissa ja Ao Nangissa valinnanvaraa riittää. Lisää tietoa soutelusta saa Your Krabista.

Kalastus

Kalastus on asia, jota monet lähtevät Thaimaahan ja lähimaihin harrastamaan vaikka koko talveksi, ja se on mahdollista myös Krabilla. Erilaisia kalastusretkiä on paljon, mutta osa etenkin isoja pyydyksiä mainostavista kalastusretkistä on ollut monelle pettymys. Jos mielii kalastamaan, on paras järjestää retki matkatoimistosta tai muulta paikalliselta toimijalta. Tietoa kalastusretkistä ja muusta kalastukseen liittyvästä saa Krabitrekistä ja Thai Fishingistä.

Lisää aiheesta:

http://www.krabi-hotels.com/seedo/top10-krabi-attractions.htm

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Steve Cornish /Flickr
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti