Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelijöitä rantapromenadilla
Pattayalla pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen. Kaikkein paras paikka kävellä on rantakatu, ja sitä pitkin on mukava kulkea aina Walking Streetille tai jopa satamalle asti.

Liikkuminen

Paikasta toiseen siirtyminen on Pattayalla samanaikaisesti sekä helppoa että vaikeaa, sillä siellä on vähän erilainen systeemi kuin monessa muussa Thaimaan kaupungissa eikä liikkumista siellä voi verrata Euroopan kaupungeissa liikkumiseen.

Kaikkein paras on kävellä paikasta toiseen, mutta välimatkat ovat pitkiä ja kostea kuumuus tekee kävellen liikkumisesta hikistä piinaa. Mopotaksit ovat varsin yleisiä, mutta ne ovat hyviä vain yhdelle hengelle. Normaaleja takseja Pattayalla on vähän, ja niillä siirrytään yleensä johonkin toiseen kaupunkiin eikä muualle Pattayalle.

Ainoa julkinen liikenneväline on bussi, joihin kuuluu baht-bussiksi kutsuttu avolavabussi ja tavalliset bussit, jotka molemmat kulkevat pääkatuja pitkin ja joilla voi siirtyä kilometrin pari 10–20 bahtilla. Pattayalla voi pyöräillä, ajaa skootterilla tai autoilla, mutta se on erittäin vilkas paikka, jossa juuri saapunut ensikertalainen ei mielellään lähde ajamaan minkäänlaista menopeliä.

Kävely

Pattayalla pääasiallisesti kävellään paikasta toiseen. Paras alue kävellä nopeasti paikasta toiseen on ydinkeskusta, joka on pääkadun (Central Pattaya Road) ympäristössä, Soi Buakhaon ja merenrannan välimaastossa. Pääkatu on mielenkiintoinen katu, ja myös Soi Buakhao, joka vie yhdelle keskustan pääkaduista (South Pattaya Road), on varsin mielenkiintoinen katu.

Kaikkein paras paikka kävellä on rantakatu, jolla aamuisin ja iltaisin on paljon ihmisiä. Sitä pitkin on mukava kävellä aina Walking Streetille tai jopa satamalle asti, mutta Pattayalla on aamuyhdentoista jälkeen todella kuumaa ja kosteaa ja kaikkein paras on kävellä aamulla tai iltapäivällä neljän viiden jälkeen. Pitkiä matkoja on kostean kuumuuden takia vaikea kävellä, ja Pattayalla onkin hyvä aloittaa varovasti ja viettää ainakin aluksi keskipäivä ilmastoiduissa sisätiloissa.

Julkiset liikennevälineet

Pattayalla on ulkoilmabusseja, jotka ovat avolava-autoja ja joilla on kätevä siirtyä monenmoisia matkoja. Pattayalla on myös 3 normaalia bussilinjaa, joilla voi siirtyä Big C -ostoskeskukselle ja joillekin muille paikoille.

Avolavabussi
Baht bus -avolavabusseihin voi nousta kyytiin missä haluaa. Ikkunasta ilmoitetaan ensin kuskille minne on menossa.

Baht Bus - Avolavabussi

Bussiksi kutsutaan isoa avolava-autoa (songthaew), jonkalainen kulkee linja-autoasemalta muualle kaupunkiin ja jonkalaisia kulkee Pattayan pääkaduilla, kuten rantakadulla. Ne tunnetaan yleisesti nimellä “baht bus”, ja kaikkein paras niillä on liikkua linja-autoasemalta muualle kaupunkiin ja rantakatua pitkin kohti Walking Streetia ja satamaa. Niihin voi nousta kyytiin missä haluaa, ikkunasta ilmoitetaan ensin kuskille minne on menossa, ja sitten istahtaa kyytiin. Kun on lähellä määränpäätä, soitetaan kelloa, joka yleensä on katossa. Linja-autoasemalta tulevissa kyydeissä nappia ei tarvitse painaa, mutta jos haluaa siirtyä esimerkiksi ostoskeskuksen edustalta Walking Streetin edustalle, pitää nappia painaa. Tällainen kyyti maksaa 10–20 bahtia, ja yleensä se maksetaan matkan päätteeksi kuskille.

Avolavalla voi myös siirtyä Jomtiemiin ja joihinkin muihin paikkoihin, jotka ovat usean kilometrin päässä Pattayasta. Sillä voi siirtyä Nakluaan ja muuallekin, ja eräänlaiset keskukset sille ovat Central Festival -ostoskeskuksen edustalla ja Delfiini-liikenneympyrällä, joka onkin jo lähellä Nakluaa. Avolava-autolla pääsee myös sataman lähellä olevalle kukkulalle, jolta on näkymät sekä Pattayan ytimeen että Jomtieniin.

Huomionarvoinen seikka on se, että avolavabussista voi tehdä avolavataksin, ja baht-bussit voi vuokrata omaan käyttöön. Se tulee kalliimmaksi, mutta jos esimerkiksi perhe tai muu yli 3 hengen porukka haluaa siirtyä nopeasti jonnekin, kannattaa neuvotella kuskien kanssa. Niillä voi mennä minne tahansa, ja niillä voi myös kierrellä Pattayan ympäristön nähtävyyksiä vaikka koko päivän.

Baht-bussien helposti omaksuttavissa oleva reittikartta.

Tarkkaa tietoa baht-busseista ja niiden reiteistä saa Your Pattayasta.

Bussi

Kolme eriväristä linjaa kulkee Pattayan keskustassa ja sen liepeillä, mutta tällaisiin busseihin nouseminen ja niillä liikkuminen vaatii jonkin verran paikallistuntemusta. Kaikkein paras niillä on mennä Big C –ostoskeskukselle [kartalla] tai siirtyä sieltä muualle kaupunkiin, sillä se on kaikkien linjojen päätepysäkki. Linjat kiertelevät pääkatuja pitkin, ja ne yksinkertaisesti tekevät kierroksen ja palaavat valintamyymälälle. Kyydit maksavat 20 bahtia.

Yksityiset kyydit

Taksit

Pattayalla ei ole varsinaista taksia, joka kuljettelisi ihmisiä paikasta toiseen. Taksia käytettään lähinnä pitkien matkojen tekemiseen, vähintään viiden kilometrin, mutta niillä voi siirtyä ytimestä satamaan ja tehdä joitain muitakin vähän lyhyempiä matkoja. Yksi paikka, jossa on paljon takseja, on Central Festival -ostoskeskuksen edusta rantakadulla, ja taululta näkee kiinteät hinnat eri paikkoihin. Jos majapaikka on muualla, voi siihen mennä sopimaan, että kuski hakee tietystä paikasta tiettyyn aikaan ja vie sinne minne asiakas haluaa.

Taksiyhtiöitä, jotka vievät ihmisiä esimerkiksi Bangkokin lentoasemalle ja Koh Sametille, on kaupungissa paljon. Hinnat ovat kiinteitä ja kohtuullisia, ja jos haluaa siirtyä jollekin vierailupaikalle, joka on muutaman kilometrin päässä ytimestä, voi hinnasta neuvotella. Myös monilla majapaikoilla on taksipalveluita, ja jos haluaa säästää, voi kysellä hintoja eri paikoista.

Jos Pattayan kadulla näkee taksin, voi sellaisen yrittää pysäyttää mutta ne eivät mielellään tee lyhyitä matkoja. Taksilla ajaminen on edullista, niin että eurolla pääsee ensimmäisen kilometrin ja 2 eurolla pääsee yli 10 minuutin matkan, ja Pattayalla kuten muissakin Thaimaan pienissä kaupungeissa valtaosa kyydeistä maksaisi hyvin vähän.

Baht-bussin voi aina ja kaikkialla vuokrata itselleen. Charter-kyydit ovat hyviä monessa eri tilanteessa, ja etenkin perheille ja muille alle 10 hengen porukoille ne ovat käteviä. Sellaisen voi saada majapaikan kautta, tai sitten voi kadullakin pysäyttää baht-bussin, jossa ei ole ihmisiä, ja neuvotella hinnasta ja määränpäästä. Turistilta pyydetään aina enemmän kuin paikallisilta, ja yksin matkustava voi joutua maksamaan 100 bahtia lyhyestäkin matkasta.

Mopotaksi
Liivit päällä olevat mopokuskit, vievät 20–40 bahtilla yhden ihmisen ja joskus kenties kaksi johonkin melko lähellä olevaan paikkaan.

Mopotaksit

Ympäri Pattayan keskustaa oleskelee liivit päällään olevia miehiä, jotka voivat kysellä ohikulkijoilta minne nämä ovat menossa. Kyseessä ovat mopokuskit, jotka 20–40 bahtilla vievät yhden ihmisen ja joskus kenties kaksi johonkin melko lähellä olevaan paikkaan. Mopon takana ei ole mukava olla kovin pitkään ja kädetkin väsyvät, ja näin niillä on paras tehdä matkoja, jotka ovat alle vartin mittaisia. Mopolla ajelu voi olla vaarallisempaa kuin muilla liikennevälineillä, ja noin 80 % ulkomaalaisista, jotka joutuvat Thaimaassa onnettomuuteen, ovat liikkeellä mopolla tai skootterilla.

Polkupyöräily ja pyöränvuokraus

Pattayalla on melko hyvä pyöräillä, etenkin jos välttelee vilkkaimpia katuja ja aikoja, jolloin on eniten liikennettä. Ylivoimaisesti eniten liikennettä on alkuillasta, alkaen klo 15–16, ja tämä on ajankohta, jolloin esimerkiksi päätiellä ei kannata pyöräillä. Mukava on pyöräillä rantapromenadia pitkin, ja pyörällä voi sen molemmissa päissä nähdä kaikenlaista sellaista mikä ei kävellen olisi mahdollista.

Monet hotellit ja muut majapaikat vuokraavat pyöriä ja myös skoottereita. Sellaisen haluavan ei luultavasti tarvitse kuin kysäistä asiasta majapaikasta. Jos pyörää ei niin hoidu, on Pattayalla muutama pyöränvuokrauspiste, joista yleensä saa myös skootterin tai muunkinlaisen menopelin alleen.

Vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Pattaya Rent a Bike ja Take it Easy, joka vuokraa myös skoottereita, moottoripyöriä ja autoja.

skoottereita
Eniten skoottereita käyttävät ne, jotka asuvat tai ovat normaalia enemmän Pattayalla.

Skootterin tai auton vuokraaminen

Jos haluaa vuokrata skootterin tai auton, on nykyään hyvä olla kansainvälinen ajolupa (IDP) mukana, mutta joissain paikoissa riittää passi. Ilman ajolupaa ajelu on nykyään laitonta, mutta lakia ei noudateta kirjaimellisesti eikä sitä valvota juuri lainkaan.

Skootteri ja moottoripyörä

Skootterilla ajelu on erittäin yleistä, ja paikallisten lisäksi skootterilla ajelevat monet ulkomaalaiset. Eniten niitä käyttävät ne, jotka asuvat tai ovat normaalia enemmän Pattayalla, mutta myös moni turisti haluaa vuokrata skootterin. Sellaisen saa melko edullisesti, alkaen alle viidellä eurolla päivä, mutta sellaisella ajelu etenkään juuri kaupunkiin saavuttuaan ei välttämättä ole paras ratkaisu. Paikallistuntemus on tärkeää, ja on hyvä tietää millä kaduilla on paras ajella ja mitä paikkoja ja ajankohtia kannattaa vältellä.

Alkuillasta ja pimeyden laskeuduttua on huonoin ajaa, ja Pattayalla humalassa ajelu ja yleinen toikkarointi ovat normaalia touhua iltaisin ja öisin. Onnettomuuksia sattuu, ja niitä välttääkseen kannattaa ajella päivisin ja muualla kuin ytimessä ja vilkkaimmilla kaduilla. On hyvä pitää mielessä, että lähes kaikissa onnettomuuksissa, joissa turistit ovat Thaimaassa mukana, on toisena osapuolena mopo tai skootteri. Vaikka valtaosa ajelee ilman kypärää, on lain mukaan oltava kypärä päässä ja sellaista on järkevä käyttää.

Skootterin saa vuokralle monesta paikasta, ja sellaista voi kysellä majapaikastakin. Pattayan vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Swiss Bike, josta saa moottoripyöriäkin, ja Hallmark.

Autoilu

Liikenne on ongelma Pattayalla, sillä siellä on aivan liikaa liikennettä, joka huonontaa ilmanlaatua ja joka tekee joidenkin katujen ylittämisestä vaikeaa. Siellä ei missään nimessä kannatta vuokrata autoa ja ajella keskustassa, mutta autonvuokrausta voi harkita, jos aikoo lähteä jonnekin kauemmas itsekseen.

Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne, eikä liikennesääntöjä noudateta yhtä orjallisesti kuin Suomessa. Sujuvuuden nimessä voi tehdä kaikenlaista, kuten ajella väärällä puolella tietä, ja etuajo-oikeus on yleensä isommalla kulkuneuvolla. Pahimmissa risteyksissä on liikennevalot, mutta risteyksissä toimiminen voi olla hankalaa ja tuntua aluksi vaaralliseltakin, sillä liikennevälineitä tulee eri suunnista.

Jos Pattayalla haluaa vuokrata auton, vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Take it Easy ja Pattaya Car Rent.

Lisää asiaa liikkumisesta:

Pattaya.net kertoo liikkumisesta

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti