Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelijöitä Railayssa
Kävely onnistuu hyvin etenkin Krabin kaupungissa, Ao Nangissa ja viereisillä lomapaikoilla. Railayssa ei voi muuten oikein edetäkään kuin kävellen.

Liikkuminen

Krabi on melko laaja alue, mutta siellä on yllättävän helppo siirtyä paikasta toiseen ja siellä on mahdollista matkustella myös pimeyden laskeuduttua paremmin kuin joissain muissa Thaimaan lomakohteissa. Kävely onnistuu hyvin etenkin Krabin kaupungissa, Ao Nangissa ja sen vieressä olevilla lomapaikoilla. Railayssa ei voi muuten oikein edetäkään kuin kävellen, ja Krabilla on muitakin alueita, joilla lähinnä kävellään.

Paikkakunnalta toiselle kuten Ao Nangista Krabin kaupunkiin voi kulkea avolavabussilla, joka on erittäin kätevä kulkuväline Krabin koko alueella. Veneellä voi siirtyä Railayhin ja saarille, ja jonkinlainen veneretki kuuluukin olennaisena osana Krabin-lomaan. Krabissa on myös takseja, tuk-tukeja, mopokyytejä ja muitakin kyytejä, ja siellä voi vuokrata jonkinlaisen menopelin, joista pyörä ja skootteri ovat yleisimpiä.

Kävely

Suosituimpiin kävelypaikkoihin kuuluu Krabin kaupungin merenrantapromenadi, joka on aika pitkä ja jonka varrella on monenmoisia veistoksia ja hienoja näkymiä. Kävelyä haittaavat laiturien kohdalla erilaisten veneretkien myyjät, mutta Thaimaassa tungettelu ei ikinä jatku pitkään eivätkä venemiehet ole mitään ärsyttäviä riesoja.

Muualla Krabin kaupungissa on mukava kävellä ja tutkia kortteleita. Kaupunki ei ole suuren suuri, mutta merkittävät osat ovat melko pienellä alueella. Aluksi välimatkat tuntuvat pitkiltä ja korttelisto sekavalta, mutta jo parin päivän kuluttua siellä on äärimmäisen helppo liikkua. Hankalin kävelypaikka on päätie (Maharat Road tai Maharaj Road), jonka ylittäminen voi olla alkuillasta hankalaa. Se kuitenkin vie kohti Krabin kaupungin hienointa temppelialuetta, ja sen varrella on useita ostoskeskuksia, ruokapaikkoja ja kaikenlaista muuta. Sen toisella puolella ei ole temppelialueen lisäksi paljon mitään mielenkiintoista, ja kävelyretkillä on kannattavaa keskittyä joen ja päätien välimaastoon.

Ao Nangin pitkä rantakatu ja sen vieressä kulkeva promenadi ovat myös paikka, jossa paljon kävellään. Rantaa pitkin voi hyvin kävellä pitkiä matkoja, ja jos lähtee Ao Nangin perukoilta, voi kävellä yli viisi kilometriä niemimaan kärkeen pitkin Hat Noppharat Thara -rantaa. Tie kulkee ohi kansallispuiston, ja sen varrella on lukuisia ruokapaikkoja ja kahviloita. Noppharat Tharan niemennokka on yksi alueen kohokohtia, ja sinne kannattaa kävellä. Sielläpäin kuitenkin on tärkeää kiinnittää huomiota varoitustauluihin, jotka varoittavat eläimistä, meduusoista ja varkaista.

Avolavabussi
Krabin kaupungista pääsee pääkadun (Maharat Road) varrelta avolavabussilla Noppharat Tharan kautta Ao Nangiin.

Julkiset liikennevälineet

Jos haluaa siirtyä pidempiä matkoja, on Krabilla kuten muuallakin Thaimaassa avolavabusseja (songthaew), jotka lähtevät tietyistä paikoista. Avolavabussilla kulkeminen on edullista, mutta sen lähtöä voi joutua joskus pitkäänkin odottelemaan ja se kulkee hitaasti, sillä se tyyttäilee ja varmistaa, että jokainen ymmärtää, että tarjolla on kyyti. Niinpä avolavabussista voi tehdä avolavataksin, jolloin se charter-tyylisesti otetaan omaan käyttöön ja kerrotaan kuskille minne halutaan. Sellaisella voi mennä lyhyen matkan, vaikka vain Ao Nangista johonkin lähirannalle, tai sitten sillä voi vaikka kierrellä koko päivän ja vierailla eri paikoissa.

Sekä jaetun avolavan että charter-käyttöön haluavan avolavan voi pysäyttää missä tahansa. Jaetut avolavabussit voivat ajoittain täyttyä totaalisesti mutta yleensä niihin mahtuu mukaan.

Varsinaiset avolavabussi-reitit vievät Krabin kaupungista linja-autoasemalle, Noppharat Tharaan, Ao Nangiin, Ao Lukiin ja joihinkin muihin paikkoihin. Aina on hyvä ottaa hotellista, matkatoimistosta tai muualta Krabin ja Krabin kaupungin paperinen kartta, josta voi esimerkiksi bussikuskille näyttää minne on menossa. Joskus matka maksetaan ennen sen alkua, joskus vasta sen päätteeksi ja kaikki käy nopeasti selväksi. Avolavabussi-kyytejä varten on hyvä olla pientä rahaa, eli 10 bahtin kolikkoja ja 20, 50 ja 100 bahtin seteleitä. Ne ovat muutenkin käteviä, ja suuria seteleitä kannattaa rikkoa isoissa liikkeissä, hotellissa tai sitten liikkeissä kuten 7-Eleven. Krabilla avolavoilla voi liikkua hivenen myöhempään kuin muualla Thaimaassa, ja Ao Nangiin voi päästä aina klo 22 asti. Charter-tyylisesti avolavalla voi liikkua koska tahansa, mutta iltaisin ja öisin hinnat nousevat.

Linja-autoaseman bussi lähtee rantakadulta, sen kadun kulmauksesta [kartalla], jonka varrella kauppahalli sijaitsee. Sillä pääsee mihin tahansa linja-autoaseman suunnalla olevaan paikkaan tai lähelle, ja kuskit ja muut pysäkeillä olevat ihmiset ovat mukavia ja avuliaita. Kyyti linja-autoasemalle maksaa 50 bahtia.

Krabin kaupungista pääsee Noppharat Tharan kautta Ao Nangiin pääkadun (Maharat Road) varrelta, Vogue-ostoskeskuksen vieressä olevan 7-Eleven -kaupan edestä [kartalla]. Hintaa tulee yleensä 50 bahtia, mutta se voi vaihdella sen mukaan mihin menee. Kuskille pitää sanoa tarkkaan tai kartalta näyttää, jos haluaa tarkkaan paikkaan, ja jos ei ole varma mihin kohtaan Ao Nangia haluaa, pitää kyydistä pois halutakseen painaa katossa olevaa stop-nappulaa ja maksaa matkan.

Ao Lukiin pääsee saman pääkadun varrelta, muutaman korttelin päästä [kartalla], Soi 12:n kohdalta. Matkaa on 45 kilometriä, se kestää 50 minuuttia ja maksaa 60 bahtia suuntaansa. Ao Lukiin suuntaava avolava lopettaa kulkunsa klo 15 jälkeen.

Mopotaksi
Mopotaksikuskit vievät mielellään minne tahansa Krabin kaupungin alueella ja muuallakin. Heidät on helppo tunnistaa oranssien liivien ansiosta.

Mopotaksit

Mopotaksikuskit, joita on aina esimerkiksi Krabin kauppahallia vastapäätä, on helppo tunnistaa oranssien liivien ansiosta. He vievät mielellään minne tahansa Krabin kaupungin alueella ja muuallakin. Mopolla on edullista liikkua, mutta se on hyvä vain yhdelle hengelle ja mopon takana on raskas matkustaa pidempään kuin 10–15 minuuttia.

Mopotaksien lisäksi on sivuvaunullisia mopoja (sam-lor) ja isompia, 3–4 ihmistä vetäviä tuk-tukeja. Ne vievät mopotaksin tavoin jonnekin aika lähelle, eikä sellaisella kannata kuin hätätapauksessa siirtyä esimerkiksi Krabin kaupungin ja Ao Nangin välinen matka. Sivuvaunulliseen mopoon ei kannata nousta kuin korkeintaan kahden ihmisen. Krabin kaupungin lisäksi tällaisia kyytejä on paljon tarjolla Ao Nangissa ja Klong Muangissa.

Taksit

Krabilla on myös normaaleja takseja, ja niitä on erityisen paljon Krabin kaupungissa ja Ao Nangissa. ”Taxi Service” on paikka, jossa näkee kiinteät hinnat ja josta voi taksin ottaa tai tilata etukäteen. Sellaisen voi myös tilauttaa hotellille, mutta siitä on yllätysten välttämiseksi hyvä kysyä etukäteen.

Kiinteät hinnat ovat ainakin 2–4 matkustajalle kohtuullisia. Ao Nangista pääsee taksilla Krabin kaupunkiin ja päinvastoin 500 bahtilla ja lentoasemalle 600 bahtilla. Taksit tekevät myös pidempiä matkoja, ja esimerkiksi Phuketin lentoasemalle pääsee 2500 bahtilla ja muuallekin Phuketiin samantyylisellä hinnalla.

On myös mahdollista ottaa taksi omaan käyttöön pidemmäksi ajaksi. Ne ovat ilmastoituja ja mukavia, ja niillä voi muutaman tunnin tai koko päivän aikana nähdä eri paikkoja. Taksikuski voi toimia myös oppaana ja kertoa erilaisista kohteista. Taksin saa yksityiskäyttöön moneksi tunniksi noin 2500 bahtilla.

Taksilla voi siirtyä hyvin pitkiäkin matkoja, jopa kuuden tunnin mittaisia. Normaalin, korkeintaan 4 matkustajaa kyytiin ottavan taksin lisäksi Krabilla kuten muuallakin Thaimaassa on suurempia takseja ja minibusseja, joihin voi mahtua kahdeksankin hengen porukka.

Taksin voi vuokrata verkkosivuilta etukäteen tai ainakin voi katsella minkälaisia mahdollisuuksia siellä on. Krabi Taxi ja Krabi Taxi Services ovat luotettavia ja pitkään toimineita yhtiöitä.

Polkupyöräily ja pyöränvuokraus

Krabilla voi ajella pyörällä, mutta mitään pyöräteitä tai edes hyviä pyöräilypaikkoja siellä ei juuri ole. Thaimaan teillä vallitsee pitkälti viidakon laki, ja käytännössä isommalla ajoneuvolla on etuajo-oikeus. Pyöräily etenkin klo 11–16 on kuumaa puuhaa, ja kuivan talvikauden aikana on myös melko pölyistä. Krabin kaupungissa ei ole mukava pyöräillä, sillä siellä on erikoisia katuja, joista osa on vilkkaita tai ainakin yllättäviä, ja siellä on mäkiä. Kenties paras on pyöräillä Ao Nangissa ja vaikka sen ja Noppharat Tharan välillä. Kävelymatkaksi se on melko pitkä, mutta pyörällä matka taittuu nopeasti eikä tiellä ole valtavasti liikennettä.

Käytännössä kostea kuumuus tekee pyöräilystä päiväsaikaan melkoista kujanjuoksua eikä hämärän laskeuduttua missään nimessä kannata ajella eikä silloin paljon viileämpää olekaan.

Jos pyörän haluaa vuokraksi, saa sellaisen Krabin kaupungista, Ao Nangista ja muualtakin monesta paikasta, usein samoista paikoista, joissa vuokrataan skoottereita ja muita menopelejä.

Yksi mahdollisuus on ottaa osaa opastetulle pyöräilyretkelle, jolla ei ainakaan aja harhaan ja takuuvarmasti näkee jotakin mielenkiintoista. Krabin alueella voi ajella maastopyörällä viidakossa ja tehdä erilaisia retkiä paikoissa, joissa ei ole yhtä kuumaa ja pölyistä kuin teillä. Tällaisia retkiä järjestää esimerkiksi Krabi Eco Cycle.

Skootterin tai auton vuokraaminen

Mopon tai skootterin vuokraaminen on yleistä, ja sellaisella pääsee hyvin sinne minne haluaa. Liikennettä ei Krabin teillä ole koskaan valtavasti, eikä siellä ole paljon jyrkkiä mäkiä tai mutkia. Aiempi kokemus mopoilusta tai skootterilla ajamisesta on kuitenkin välttämättömyys, eikä Krabille kannata lähteä opettelemaan sellaisella ajamista. Ei myöskään kannata heti sinne saavuttuaan hypätä skootterin selkään, vaikka kokemusta olisikin, ja ensi päivät on hyvä kerätä paikallistuntemusta apostolinkyydillä ja avolavojen kyydistä.

Skootteri maksaa noin 250 bahtia per päivä, ja bensa ostetaan itse. Sitä myydään paikalliseen tyyliin 0,7 litran viskipulloissa, ja se maksaa pari euroa litra. Skootterin vuokraajalla pitää olla mukana passi tai passin kopio, eikä passia saa ikinä jättää vuokraajalle, sillä se on laitonta. Skootterin vuokraamiseen ei liity minkäänlaista vakuutusta, joten matkavakuutuksen on hyvä olla sellainen, että se kattaa vahingot, onnettomuudet ja varkauden. Onnettomuuden sattuessa ulkomainen mopoilija on Thaimaassa aina väärässä ja vastuussa.

Skootterivuokraamo on helppo paikantaa kaikista Krabin keskittymistä. Jos haluaa katsella etukäteen mahdollisuuksia ja mahdollisesti tilata skootterin hotellille, vuokraamoita ovat esimerkiksi Scooter Krabi ja Krabi Moto Rentals.

Autonvuokraus ja autoilu

Auto on yleensä skootteria turvallisempi kulkuneuvo, ja sellainen voi olla kohtalaisen edullinen esimerkiksi neljän hengen porukalle. Päiväksi auton saa alleen bensoineen ja vakuutuksineen 1000 bahtilla. Jos maksaa vähän lisää, saa GPS:n ja paremman ajoneuvon, ja sellaisen saa parhaiten kansainväliseltä vuokraamolta. Nelivetomaasturiin ei Krabilla kannata rahojaan tuhlata, sillä siellä ei ole paikkoja, jossa sellaista tarvitsisi. Krabin tiet ovat hyvässä kunnossa, eikä off-road -ajelu ole siellä tarpeellista. Auton voi vuokrata lentoasemalta, ja muitakin pisteitä on, kuten Krabi Car Rentals ja Kayak.

Jos vuokraajalla ei ole englanninkielisessä maassa myönnettyä ajokorttia, hänellä on oltava kansainvälinen ajolupa, jonkalaisen voi hankkia etukäteen verkosta.

TripSavvy antaa ohjeita auton vuokraaville.

Lisää aiheesta:

Your Krabi kertoo kaikenlaista liikkumisesta Krabin ympäristössä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti