Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pikaveneitä Koh Lan
Pattayan lahteen voi tutustua erilaisten vene- ja laivaretkien kuten myös risteilyjen ja charter-veneiden kanssa. Lahdessa on saaria, joista tunnetuin ja vierailluin on Koh Lan.

Puistot, rannat, vesistöt ja muut luonnolliset vierailupaikat

Pattaya sai alkunsa amerikkalaissotilaiden ansiosta, sillä 500 sotilasta saapui 29.6.1959 viikon lomalle Pattayalle. He viettivät aikaansa nykyisen Walking Streetin tuntumassa, sillä sinne oli muutama vuosi sitten ilmestynyt baareja. Sana heidän lomastaan levisi ja sotilaita saapui Bangkokiin ja Pattayalle lomille koko Vietnamin sodan ajan.

Sodan jälkeen Pattaya alkoi pikkuhiljaa vetää puoleensa tavallisia turisteja, ja alue on kasvanut ja kehittynyt pienestä kalastajakylästä laajaksi alueeksi, joka on Pattayan lahden rannoilla. Pattayan lahtea voi ihailla hiekkarannalla, joka ei kuulu alueen parhaisiin, ja sen tuntumasta voi lähteä vaikka pikaveneellä tutustumaan Pattayan lahden hiekkarantoihin ja saariin. Lahden tarjonnan lisäksi Pattayalla on kasvistieteellinen puutarha mutta muuta täysin luonnonmukaista sen ympäristössä on aika vähän.

Pattayan lahti: veneretket ja saaret

Veneretket

Pattayan lahti (Ao Pattaya) ei sinänsä ole kovin mielenkiintoisen oloinen mutta monelle se antaa tuntumaa trooppisiin olosuhteisiin ja tienooseen, joka on yksi Thaimaan vilkkaimpia turistikohteita. Lahteen voi tutustua erilaisten vene- ja laivaretkien kuten myös risteilyjen ja charter-veneiden kanssa, ja kostean kuumalla Pattayalla merellä ja lahden tuntumassa oleskelu tuo jonkinlaista helpotusta. Pattayan ympäristö on yksi maan kuumimpia paikkoja, jossa käy hyvin vähän edes tuulenvire, mutta merellä tuulenvirettä riittää ja vedessä oleskelu viilentää entisestään.

Lahdessa on saaria, joista tunnetuin ja vierailluin on Koh Lan (Koh Larn), ja sinne retken tekevä saa hyvää tuntumaa lahteen ja sen näkymiin. Jos haluaa erikseen tutustua lahteen ja sen vesiin, on Pattayan lukuisissa matkatoimistossa ja matkoja ja ajanvietteitä mainostavilla kojuilla esitteitä ja tietoa mitä erilaisimmista laiva- ja veneretkistä. Järjestetyn retken voi tehdä Koh Lanille, mikä ei sinänsä ole tarpeellista sillä sinne on helppo mennä itsekseen, mutta myös muualle.

On olemassa risteilyjä, joiden yhteydessä uidaan tai snorklataan, on olemassa kierroksia, joilla käydään eri saarilla, ja on myös Pattaya Boat Cruises, jolla on mitä erilaisimpia mahdollisuuksia ja jolta voi tilata meriretken verkkosivujen kautta. Taloudellisesti ja usein ajallisestikin kaikkein epäedullisinta on ottaa osaa matkatoimiston järjestämälle retkelle, ja myös majapaikkojen järjestämät matkat voivat olla ylihintaisia. Kaikkein helpointa on toimia suoraan ja itse, ja joko verkon kautta tilata retken tai sitten paikan päällä kojulla tai matkatoimistossa katselee esitteitä ja varaa retken.

Pikavene matkalla saarille
Pattayan ympäristön pienille, asumattomille saarille pääsee vuokraamalla charter-veneen.

Saaret

Pattayan ympäristössä on tunnettuja saaria, mutta siellä on myös pieniä, asumattomia saaria, joille ei ole mitään reittiveneitä ja joilla vierailu vie kauas turistien kansoittamasta Pattayasta. Näihin saariin kuuluvat Koh Khrok [kartalla] ja Koh Sak [kartalla], jotka ovat lähellä Koh Lania. 20 kilometrin päässä Pattayalta sijaitsevat Koh Phai ja Koh Luam, ja on myös saaria, jotka sijaitsevat vielä kauempana. Niillä ei asu kukaan, niillä ei saa yöpyä mutta niillä voi päiväsaikaan vierailla. Niillä on myös monenmoisia sääntöjä, ja näin ne edustavat luontoa puhtaimmillaan Pattayan ympäristössä.

Näille saarille pääsee tehokkaimmin niin, että menee Pattayan päälaiturille (Bali Hai) [kartalla] ja vuokraa charter-veneen, jonkalainen maksaa Koh Lanille 2500–3500 bahtia ja sen lähellä oleville saarille jonkin verran enemmän.

Toinen mahdollisuus on ottaa osaa lukuisille autioitakin saaria kiertäville risteilyille ja laivaretkille, jotka tulevat edullisimmiksi. Tietenkin jos charter-veneen kyydissä on iso porukka, ei pitkäkään veneretki maksa mahdottomia, mutta perheiden, pariskuntien ja muiden pienten ryhmien on taloudellisesti kannattavinta ottaa osaa monta saarta kiertäville risteilyille.

Pattaya Boat Cruises tekee charter-matkoja joillekin saarille. Yksi hyvä risteily, jonka yhteydessä voi snorklata tai kalastaa, on kolmen saaren kierros, jonkalaisia järjestää monia muitakin retkiä järjestävä Travstore, joka toimii muuallakin Thaimaassa ja josta voi TripAdvisorista lukea ihmisten kokemuksista.

Lisää aiheesta:

Pattaya Unlimited kertoo Pattayan ympäristön saarista

Pattayan alueen rannat

Pattaya on tunnettu rantalomakohde, joskin käytännössä siellä on vuoden viileimpäänkin aikaan joulu-tammikuussa niin kuuma, että harva makaa auringossa ja varjossa oleskelu on yleisempää. Rannat ovat kuitenkin tärkeitä, ja erityisen suosittuja ne ovat iltapäivisin, jolloin kuumuus ei ole keskipäivän kaltaista ja jolloin yleensä tulee vähän pilvistä.

Pattayan päärannalla ja monilla muilla rannoilla keskiviikko on lepopäivä, jolloin rantatuoleja ja -petejä ei laiteta paikoilleen, eikä rannoilla ole juuri mitään palveluita. Rannoilla on edelleen samaa tunnelmaa kuin Espanjassa ja muualla Etelä-Euroopassa oli vielä 1980-luvulla eli mitä erilaisimmat kaupustelijat kiertelevät ja myyvät kaikenlaista syötävää, juotavaa tai silmiin pistävää. Rantatuoliin pääsee maksettuaan 40–100 bahtia siitä, että voi oleskella sillä vaikka iltaan asti. Eri rantojen osilla on erilaisia tarjoiluja niin että ruoka- ja juomalista kannattaa katsoa ennen kuin maksaa pääsymaksua. Ruoat ja juomat ovat jonkin verran kalliimpia kuin muualla, mutta ne ovat silti kohtuuhintaisia ja tarjolla on myös muita palveluita, kuten hierontaa, kynsien leikkuuta tai muuta jalkahoitoa.

Pattayan ranta
Pattayan ytimen ranta on varsin hyvä paikka maata varjossa tai auringossa, rentoutua, syödä tai juoda mutta ei uida.

Pattayan ytimen ranta

Pattayan keskustan ranta on pääkadun päässä, Walking Streetin ja ns. delfiini-liikenneympyrän [kartalla] välimaastossa. Eteläpuoli, jolla Walking Street sijaitsee ja joka on yöt päivät Pattayan rajuin paikka, ei ole rantaihmisten mieleen, ja rauhallisempaa on pääkadun (Central Pattaya Road) ja delfiini-liikenneympyrän välimaastossa. Liikenneympyrä on monin tavoin kätevä paikka, sillä baht-bussit kulkevat siltä kohti Nakluaa ja muitakin paikkoja.

Tämä koko pitkä ranta on melko vilkas aamusta iltaan, mutta sitä pilaavat sadat charter-veneet, jotka ovat ankkurissa tai kiertelevät rannan ympäristössä. Näin ollen vesi on likaista, eikä tämä ole hyvä paikka uida tai harrastaa vesilajeja. Pattayan ytimen ranta on kuitenkin varsin hyvä paikka maata varjossa tai auringossa, rentoutua, syödä tai juoda jotakin ja tarkkailla Pattayalla pysyvästi asuvien länsimaalaisten toimia, sillä he muodostavat eräänlaisen kaupungin ytimen, johon tulee loman aikana kiinnitettyä huomiota.

Walking Streetin ja satamalaiturin toisessa päässä, majakan luona, on pieni Leam Bali Hai [kartalla]. Siltä on hyvät panoraama-näkymät ja siltä on hyvä ottaa kuva auringonlaskun aikoihin. Se on suosittu paikka tulla alkuillasta kuntoilemaan, mutta siellä on pitkin päivää myös auringonpalvojia ja muita rentoutujia.

Tawaen Beach, Koh Lan
Pattayan ympäristön parhaat rannat ovat saarilla. Koh Lanilla on hienohiekkainen, puhdas ranta.

Muut rannat

Jomtien on tunnettu rantalomapaikka, jossa on rauhallisempaa kuin Pattayan ytimessä ja jonne kannattaa lähteä viettämään perinteistä rantalomaa. Sen rannalla [kartalla] on mahdollista harrastaa kaikenlaista, palveluita riittää ja lieveilmiöitä on vähän. Sen eteläpuolella oleva Hat Dongtan [kartalla] puolestaan on homo- ja lesboystävällinen ranta, jolle ei muiden kannata mennä. Alueelle pääsee Pattayan ytimestä baht-bussilla, johon voi nousta vaikka Central Festivalin edustalla tai Walking Streetin kulmauksessa.

Naklua on saksalaisten suosiota nauttiva rantalomapaikka Pattayan ytimestä pohjoiseen, ja sen ranta [kartalla] on samantyylinen kuin Jomtienin eli sillä on paljon palveluita ja ajanvietemahdollisuuksia ja lieveilmiöitä on melko vähän. Nakluan rantaan on saumattomassa yhteydessä Wong Amatin ranta, joka on yksi alueen eristetyimpiä, ja tämä ranta on hyvin lähellä Pattayan ydintä. Nakluaan pääsee nopeasti Pattayan ytimestä baht-bussilla, jonkalaiseen voi nousta vaikka delfiini-liikenneympyrällä.

Pattayan ympäristön parhaat rannat ovat saarilla. Etenkin Koh Lan on paratiisimainen paikka lähteä hienohiekkaiselle, puhtaalle rannalle vaikka koko päiväksi, ja siellä voi myös harrastaa kaikenlaista. Tietoa Koh Lanista on Pattayan ympäristön vierailupaikoista kertovalla sivulla.

Bangkok.com kertoo rannoista.

Nong Noochin trooppinen puutarha

Jos haluaa nähdä trooppisen kasvitieteellisen puutarhan, voi lähteä Pattayan eteläosissa, melkoisen matkan päässä ytimestä ja myös Jomtienistä sijaitsevaan Nong Noochin puutarhaan [kartalla]. Se on 2,4 neliökilometrin laajuinen alue, jolle siirtymiseen ja johon tutustumiseen kuluu lähes kokonainen päivä. Kasvitieteellistä puutarhaa enemmän alue kuitenkin muistuttaa teemapuistoa, sillä siellä on melkoinen määrä ravintoloita, majapaikkoja ja erilaisia esityksiä.

Puisto on kuitenkin siinä mielessä kasvitieteellinen puutarha, että siellä on erilaisia puutarhoja, joiden alkuperä on ympäri maailman, ja siellä voi oleskella 1600-luvun ranskalaisessa, ”aurinkokuninkaan” rakennuttamassa puutarhassa, Stonehengen tyylisissä maisemissa, englantilaisessa puutarhassa ja monen muunkinlaisessa puutarhassa. Siellä on myös kasveja, jotka ovat ainutlaatuisia, etenkin eurooppalaisille, ja sieltä löytyy myös kasveja ja kukkia, joita ei juuri muualla ole, kuten ainutlaatuisia kaktuksia, orkidea-tarhoja ja palmupuutarhoja.

Alue on niin laaja, ettei siihen pysty kunnolla yhdessä päivässä tutustumaan, ja näin hommaa voi nopeuttaa vuokraamalla pyörän. Siellä on myös hyvä kävellä kilometrin mittainen ”skywalk”, joka kulkee yli erilaisten puutarhojen. Kävelyn ja pyöräilyn lisäksi alueella voi vuokrata soutuveneen.

Puutarhojen lisäksi yksi alueen vetonaula on Thai Cultural Hall, jossa on esityksiä. Siellä on thai-tanssia, thai-nyrkkeilyä ja musiikkiesityksiä, joista muuallakin Thaimaassa suositut rumpukonsertit ovat yleisiä.

Alue on yleisölle avoinna klo 9–17, eikä sinne ole pääsymaksua. Se on kuitenkin niin monipuolinen, viihdyttävä ja miellyttävä paikka, että moni viettää siellä yönsäkin. Yksi mahdollisuus on yöpyä alueella ainakin muutama yö, jolloin pääsee todella kiinni tämän puutarha-alueen luonteesta ja tarjonnasta.

Lisää aiheesta:

Klook järjestää monenmoisia retkiä ympäri Pattayan ja lähiympäristön.

TripAdvisor esittelee risteilyjä ja vesiurheilumahdollisuuksia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti