Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rantaelämää ilta-auringossa
Pattayalla kuten muuallakin tropiikissa aurinko nousee ja laskee nopeasti, ja ajankohdat heti auringonnousun ja -laskun jälkeen ovat monina päivinä kaikkein miellyttävimpiä.

Pattayan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Pattayalla nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty sääennuste Pattayalle

Ilmasto

Pattayalla on trooppinen ilmasto, jolla on kolme eri vuodenaikaa. Paras aika oleskella Pattayalla kuten muuallakin Thaimaassa on marraskuun puolivälistä maaliskuun loppupuolelle, jolloin on kuivinta ja leudointa.

Pattayan lomakausi pyörähtää kunnolla liikkeelle loka-marraskuussa, jolloin sateet alkavat loppua. Marraskuu on vielä hivenen epämääräinen kuukausi, sillä etenkin alkukuusta sateita voi tulla paljonkin, mutta aurinko alkaa taas kesäkauden jälkeen näyttäytyä, eikä kuun loppupuolella enää sada kovinkaan usein.

Kaikkein paras aika olla Pattayalla on joulukuun alusta maaliskuun puolivälin tienoille, sillä tällöin aurinko paistaa jatkuvasti ja sateita ei ole juuri koskaan. ”Viileä ja kuiva kausi” kestää oikeastaan vain joulukuun jälkimmäiseltä puoliskolta tammikuun jälkimmäiselle puoliskolle. Tällöin ilman kosteusprosentti on ”vain” 70–73, keskimääräinen päivälämpötila on 30 ja öisin elohopea voi tipahtaa jopa 21–22 asteeseen. Kaikkien aikojen kylmin yö on Pattayalla koettu joulukuussa, jolloin elohopea laski 14,6 asteeseen.

Valtaosa pääasiallisesta matkustuskaudesta on kuitenkin kuumaa ja kosteaa aikaa olla Pattayalla, ja helmikuulta huhtikuulle on aina päivisin 32–35 astetta ja öisin 24–26. Tällaisia lämpötiloja tosin esiintyy myös kaikkein viileimpänä pidetyn joulu- ja tammikuun aikana, ja jos Pattayalle matkustaa marraskuun alun ja huhtikuun alun välisenä aikana, on kosteusprosentti yleensä 70–80, päivisin on 32–35 astetta ja öisin on harvoin alle 26 astetta.

Aurinko paistaa parhaiten joulukuun alusta huhtikuun alkuun, ja myös marraskuun loppupuoli on melko aurinkoista aikaa. Koska aurinkoisin aika ajoittuu vuoden pimeimpään ajankohtaan ja kesät ovat pilvisiä, ei Pattaya kaiken kaikkiaan ole kovin aurinkoinen paikkakunta, vaan siellä paistaa vain 2050 tuntia vuodessa.

Huhtikuun aikana, yleensä kuun loppupuolella alkavat sateet, jotka eivät kuitenkaan laske lämpötiloja. Ne kuitenkin tekevät Pattayasta normaaliakin kosteamman, ja pahimmillaan kosteusprosentti on syys- ja lokakuussa, jolloin se on usein 80. Huhtikuun puolivälin ja marraskuun alkupuolen välisenä aikana sataa 12–18 päivänä kuukaudessa, ja vähiten aurinkoa ja eniten sateita on luvassa toukokuun alusta lokakuun loppuun. Syys- ja lokakuussa sateet ovat rankkoja, ja tällöin on tapana sataa yli 200 milliä kuukaudessa.

Matkusti Pattayalle koska tahansa kannattaa siellä varautua kosteaan trooppiseen ilmastoon, joka hikoiluttaa ja on erilainen kuin Etelä-Euroopan kuivat kuumat kesäilmat. Trooppiseen ilmastoon tottumiseen kuluu helposti kaksi viikkoa, mutta jotkut ovat siellä kuin kotonaan jo muutaman päivän kuluttua ja toisilla trooppiseen ilmanalaan tottumiseen kuluu kuukausi tai enemmänkin.

Pattayalla kuten muuallakin tropiikissa aurinko nousee ja laskee nopeasti, ja ajankohdat heti auringonnousun ja -laskun jälkeen ovat monina päivinä kaikkein miellyttävimpiä. Yleensä yhdentoista jälkeen aurinko porottaa lakipisteestä armottomasti niin, että hyvin harva makailee auringossa tai viettää aikaa muualla kuin varjossa tai sisätiloissa. Kolmen neljän jälkeen tilanne vähän paranee, sillä varjoja on enemmän, mutta auringon laskeuduttua kosteusprosentti yleensä nousee ja iltaisin ja öisin voi tuntua aivan yhtä kuumalta kuin päivisinkin.

Erikoinen seikka tropiikin ilmastossa on se, että lämpötilat ovat siellä ympäri vuoden melko samanlaisia, niin päivisin kuin öisinkin. Kaikkien aikojen kuumin päivä Pattayalla oli maaliskuussa, jolloin oli 37,3 astetta. Myös huhtikuussa on ollut 37 asteen lämpötiloja, mutta on melko harvinaista, että muina kuukausina lämpötila kohoaisi yli 35 asteen.

Aurinkoa rannalla
Pattayalla on kostea trooppinen ilmasto, joka hikoiluttaa ja on erilainen kuin Etelä-Euroopan kuivat kuumat kesäilmat.

Parhaat matkustusajat

Pattayalle kannattaa matkustaa joulukuun alusta maaliskuun loppuun, ja jos eivät kaikkein kuumimmat ja kosteimmat ajat haittaa, voi sinne matkustaa myös marras- ja huhtikuussa.

Kaikkein parhaat ajat olla Pattayalla ovat joulukuun alusta helmikuun puoliväliin. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että siellä on huomattava määrä turisteja joulunalusajasta aina loppiaiseen asti. Tähän aikaan matkustavan on hyvä tehdä hotellivaraus ajoissa, ja muutenkin lentoja on kannattava katsella kuukausia etukäteen. Sama pätee helmikuun lomaviikkoihin, jotka tekevät Pattayasta vilkkaan koko helmikuun jälkimmäisen puoliskon ajaksi.

Pattayaan ei oikeastaan kannata matkustaa huhtikuun puolivälin ja marraskuun puolivälin välisenä aikana. Vaikka moni sinne silloin meneekin, ovat sateet yleisiä ja kosteusprosentti on niin korkea, että se saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi sähkölaitteiden kanssa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti