Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tupakointi kielletty -kyltti
Tupakointi on kielletty lähes kaikkialla, ja väärässä paikassa tupakointia voi seurata suuri sakko. Sakkouhka pätee monissa hotellihuoneissa ja sisätiloissa, monilla rannoilla ja muissakin paikoissa.

Turvallisuus ja hygienia

Valtaosa Thaimaahan ensimmäistä kertaa matkustavista on huolissaan monista eri asioista, ja monet huolet liittyvät hygieniaan ja turvallisuuteen. Etenkin ruokamyrkytykset, erilaiset kuumetaudit kuten malaria ja onnettomuudet pelottavat Pattayalle ja muualle Thaimaahan matkustavia. Moni myös muistelee matkalaisten kokemuksia parinkymmenen vuoden takaa, mutta Thaimaa on monin tavoin muuttunut, siistiytynyt ja modernisoitunut, eikä oikeastaan minkäänlaisia huolia ole luvassa niille, jotka tiedostavat vaarat ja tuntevat pelisäännöt.

Aurinko

Tropiikissa aurinko nousee nopeasti lähelle taivaankannen lakipistettä, ja se helottaa sieltä kuumasti ja polttavasti aamusta iltaan. Ainoan suojan sitä vastaan tuovat pilvet, joita yleensä ilmaantuu iltapäivän aikana, mutta pilvet eivät yleensä sinänsä laske lämpötilaa vaan se pysyy samanlaisena.

Aurinkoa vastaan kannattaa suojautua hatulla tai jonkinlaisella päähineellä, ja vahvan aurinkorasvan käyttäminen niillekin, jotka eivät varsinaisesti oleskele auringossa, on enemmän kuin kannattavaa. 50+ aurinkorasva on kaikkein parasta, ja sitä voi ostaa Pattayan liikkeistä kohtuuhinnalla. Aurinkoa vastaan voi myös suojautua samoin kuin hyttysiä, eli käyttämällä pitkiä housuja ja paitaa, ja niiden on hyvä olla väljiä ja ohuita. Erityisen tärkeää aurinkoa vastaan on suojautua silloin kun lähtee merelle ja menee vaikka päiväretkelle Koh Larnille. Jonkinlainen päähine kannattaa kaupungissa pitää vakiovarusteena aamusta alkuiltaan.

Ilmasto

Suurin huolenaihe paikan päällä on kostea kuumuus, joka ei jätä rauhaksi oikeastaan hetkeksikään ja jota voi paeta vain ilmastoituihin tiloihin. Aurinko helottaa taivaankannen lakipisteestä aina aamukymmenen tienoilta iltaneljään, ja pilvisinä päivinä kosteusprosentti voi olla aurinkoista päivää korkeampi. Loppujen lopuksi Pattayalla ei ole mikään valtavan kuuma, siellä ei juuri koskaan ole yli 37 asteen lämpötiloja mutta kuumat yöt ja kosteus tekevät tepposia, joita harva tropiikkiin ensimmäistä kertaa matkustava osaa ennakoida.

Kaikkein paras on varmistaa, että majapaikassa on ilmastointi, ja hyvä on vältellä liikkumista ulkosalla tai auringossa keskipäivän aikana. Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että ilmastointia ei kannattaisi pitää päällä öisin, ja kun on vähän tottunut kuumuuteen, kannattaakin yrittää nukkua vain tuulettimen kanssa. Kostea kuumuus myös tuo normaalia suuremmat määrät pyykkiä, ja herkkäihoiset voivat saada hikoilusta allergiaa tai muita iho-oireita. Suihkuttaa kannattaa itsensä ainakin kerran päivässä, ja paikalliset peseytyvät usein kaksikin kertaa päivässä. Juuri Pattayaan saapuneen ei ole järkevää tehdä mitään kävelyä kummempaa, ja esimerkiksi tennis, golf, pyöräily ja monet muut lajit vaativat pitkällisen totuttelun paikallisiin sääoloihin.

Yksi tärkeä asia on veden juominen, ja vettä tulisi juoda litrakaupalla joka päivä. Vettä voi ostaa kaikkialta, se on edullista ja kaikkein paras on kuljetella mukanaan erillistä, pestävää vesipulloa, jota voi täyttää isommista vesipulloista.

Thaiger kertoo kuinka kostean kuumuuden kanssa voi menetellä.

Liikennettä
Liikennettä on vain muutamilla kaduilla mutta se on vilkasta, arvaamatonta ja sekavaa.

Liikenne

Toiseksi suurin ongelma paikan päällä on liikenne, jota on vain muutamilla kaduilla mutta joka on vilkasta, arvaamatonta ja sekavaa. Skoottereita voi tulla miltä suunnalta tahansa, ja muutenkin liikennesääntöjä tärkeämpää on joustavuus. Teiden ylittäminen, etenkin rantakadun ja pääkadun, voi olla aluksi kammottavaa, mutta liikennevaloja ja suojateitä hyväkseen käyttävä pääsee alkujärkytyksestä helpolla. Jonkin aikaa Thaimaassa ja Pattayalla olleet ylittelevät katuja paikallisten tavoin missä tahansa, eikä Pattayan kaduilla loppujen lopuksi juuri ole vaaraa siitä, että jäisi auton tai skootterin alle.

Liikenne on vaarallisimmillaan iltaisin ja öisin, jolloin monet länsimaiset ajelevat muutaman oluen otettuaan skootterilla ja jolloin sattuu eniten onnettomuuksia. Iltaisin kannattaa katujen kulmauksissa olla tarkkana, ja jos Pattayalla vuokraa skootterin tai muun menopelin, on kaikkein paras olla ajelematta sillä pimeyden laskeuduttua.

Yli 80 % onnettomuuksista, joissa turistit ovat, liittyvät tavalla tai toisella skoottereihin tai moottoripyöriin. Jos haluaa varmistaa, että ei joudu liikenneonnettomuuteen, kaikkein paras on olla vuokraamatta skootteria ja olla menemättä mopotaksien tai muiden mopojen tai skootterien kyytiin.

Varkaudet ja rikollisuus yleensä

Moni pelkää rahojensa ja arvoesineidensä puolesta, mutta paikan päällä tällaisia huolia on hyvin vähän. Pattayalla ei ole mitään ammattirikollisia, katujengejä, ihmisten tavaroita nappailevia lapsiryhmiä tai muuta silmiin pistävää. Siellä hotellit ja muut majapaikat ovat hyvin vartioituja, ja paikalliset huomaavat kaiken eivätkä murrot hotellihuoneisiin ole yleisiä tai helposti tehtäviä.

Tästä huolimatta rahojaan ei kannata jättää levälleen huoneeseen, eikä mitään arvokasta kannata jättää näkyviin. Passi kannattaa joko pitää mukana tai laittaa turvalliseen paikkaan, kuten lukittuun matkalaukkuun. Kaikkia maksukortteja tai rahoja ei kannata kuljetella mukanaan jatkuvasti, ja näin on hyvä pitää ainakin yksi maksukortti ja jonkin verran rahaa huoneessa hyvässä piilossa. Huone täytyy aina huolellisesti lukita, ja iltaisin baareissa ja yökerhoissa kannattaa pitää mahdollisimman vähän arvoesineitä ja myös käteistä mukanaan.

Yöelämään ei ole kannattavaa ottaa edes passia, ja muutenkin valokopio passista tai ainakin kuva siitä puhelimessa on hyvä aina pitää mukana. Monet Pattayan ongelmat liittyvät juuri iltoihin ja öihin, ja lähes poikkeuksetta länsimaisten turistien tai maahanmuuttajien liiallinen juhliminen johtaa riitoihin tai tappeluihin, joista kannattaa pysyä kaukana.

Yksi uusimpia trendejä on se, että mopomiehet ryöstelevät etenkin käsilaukkuja, kultakoruja ja muuta näkyvissä olevaa ja helposti napattavaa. He tulevat takaapäin ja vievät mahdollisimman nopeasti jotakin ja häipyvät paikalta. Touhu on kaikin tavoin riskaabelia ja saattaa johtaa onnettomuuteen. Uhriksi joutumisen mahdollisuutta, joka on aika pieni, voi välttää käyttämällä kävelykatuja, kulkemalla kadun sillä puolella jolla liikenne tulee vastaan, kiinnittämällä erityistä huomiota liikenteeseen, jättämällä arvoesineitä hotelliin, olla käyttämättä kultakoruja ja hienoja kelloja kaupungilla ja olemalla kaikin tavoin valpas. Kameraa tai puhelinta ei kannata rennosti roikottaa niin että se on helppo napata, vaan kassit, kamerat ja muut tarvikkeet kannattaa aina pitää liikenteen ulottumattomissa.

Vatsataudit

Moni väittää, että kaikki jotka ovat Thaimaassa käyneet ovat saaneet vatsataudin, mutta tämä ei ole ollut totta enää pitkään aikaan. Thaimaassa voi saada vatsataudin kuten ruokamyrkytyksen suurin piirtein yhtä todennäköisesti kuin Suomessa, etenkin jos ei juo vesijohtovettä eikä osta mitä tahansa kadulla laitettuja ruokia.

Hedelmiä
Turvallisimpia välipaloja ovat hedelmät, ja jonkin aikaa Thaimaassa oltuaan silmä helposti erottaa mitkä ruoat vaikuttavat epäilyttäviltä ja mitkä ovat selvästi turvallisia.

Yleisesti ottaen kojujen ja ravintoloiden hygieniataso on korkea, ja ruoat valmistetaan hyvin puhtain välinein ja menetelmin. Kilpailu ruokailijoista on kovaa, ja vatsataudin aiheuttaminen asiakkaille johtaa yrityksen tuhoon. Kojuissa ruoka on vihanneksista hedelmiin ja välipaloihin puhdasta, mutta on olemassa muutama asia, jota on syytä varoa. Eritoten iltamarkkinoilla mutta muuallakin näkee, että sushia myydään kappaleittain kojuissa, ja niitä ei kannata syödä, sillä ne ovat olleet lämpimässä pitkiä aikoja. Yleisesti ottaen liharuoat voivat aiheuttaa eniten vatsavaivoja, sillä lihaa on helppo säilyttää väärin tai se saattaa jossakin vaiheessa olla liian kauan lämpimässä, ja aivan sama pätee kanaan.

Kalaruoat ja merenelävät ovat tässä mielessä turvallisimpia, sillä ne ovat päivittäin tuoreita ja ne säilytetään jatkuvasti kylmässä. Erilaisia torien lihakojujen tuotteita, kuten makkaroita, grillilihoja ja muita vastaavia tuotteita, ei välttämättä ole järkevä maistella. Turvallisimpia välipaloja ovat hedelmät, ja jonkin aikaa Thaimaassa oltuaan silmä helposti erottaa mitkä ruoat vaikuttavat epäilyttäviltä ja mitkä ovat selvästi turvallisia.

Yhtä kaikki vatsatautia vastaan kannattaa valmistautua hankkimalla ripulilääkkeitä, ja paikan päällä on apteekeissa ja valintamyymälöissä erilaisille vatsakivuille tarkoitettuja lääkkeitä ja rohtoja.

Kuumetaudit

Yksi huolenaihe Thaimaahan matkustavalle ovat erilaiset kuumetaudit, joista malaria on tunnetuin, vaarallisin ja pelätyin. Malariaa ei Pattayan ympäristössä ole, mutta saarille kuten Koh Changille menevä voi joutua sen tai muiden kuumetautien kanssa tekemisiin.

Lievempi kuumetauti on denguekuume, joka voi pilata loman. Sen kuten muutkin kuumetaudit saa hyttysen pistoksesta, ja näin ollen kannattaa hankkia valintamyymälästä hyttys- ja muita ötökkämyrkkyjä, joita kannattaa laittaa monta kertaa päivässä koko vartaloon, hiuksia myöten. Parhaita ovat ruiskutettavat myrkyt, jotka saa hyvin hiuksiinkin, ja myös yöksi kannattaa laittaa myrkkyä. Erityisen vaarallista aikaa erilaisille pistoksille, joista valtaosa ei aiheuta mitään terveysongelmia, on ilta, ja iltaisin on hyvä olla tiloissa, joissa on tuulettimia ja joissa hyttysten on vaikea mielensä mukaan lennellä.

hyönteismyrkkyä DEET-tehoaineella (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kaikkein parhaita myrkkyjä ovat DEET-tehoainetta sisältävät hyttys- ja muut hyönteismyrkyt, ja niitä saa parhaiten apteekeista.

Kaikkein parhaita myrkkyjä ovat DEET-tehoainetta sisältävät hyttys- ja muut hyönteismyrkyt, ja niitä saa parhaiten apteekeista. Sellainen maksaa monta kertaa enemmän kuin normaali hyttysmyrkky, mutta se on kaikkein varmin. Denguekuume menee itsestään ohi, mutta jos tuntee olonsa kuumeiseksi ja muutenkin huonoksi, on kannattavaa vierailla lääkärissä, jotta varmistuu ettei kysymyksessä ole malaria tai jokin muu, vakavampi sairaus. Kaikkein suurin riski saada kuumetauti ja etenkin denguekuume on monsuunikauden aikana eli kesäkuun alusta loka-marraskuun vaihteen tienoille.

Jos itikat pistelevät, on Pattayan valintamyymälöissä ja apteekeissa mitä parhaimpia lääkkeitä sitä varten. Erityisen hyviä ovat menthol-öljyt, jotka eivät sinänsä maksa oikeastaan mitään ja jotka vievät syyhyn ja muut pistosten aiheuttamat oireet pois muutamassa minuutissa.

Jos Pattayalla tulee terveysongelmia, yksi hyvä paikka mennä on Bangkok Hospital Pattaya ja toinen sen lähellä sijaitseva Pattaya International Hospital [kartalla].

Huumeet ja muut aineet

Moni on jostakin kuullut, että Thaimaassa kaikki on mahdollista ja sieltä voi ostaa mitä tahansa apteekista ja baareista ja kaduilta saa kaikkea mahdollista huumeista anabolisiin steroideihin. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen, ja yksi asia, joka käy pian selväksi, on se, että huumausaineiksi luokiteltavat aineet ja reseptin vaativat lääkkeet ovat äärimmäisen laittomia ja niitä hallussaan pitävä voi saada suuren sakon, tukun muita ongelmia tai sitten vaatimuksen, että tilanteesta pois päästäkseen hänen on maksettava poliisille vaikka 10 000 euroa. Walking Streetilla ja muilla illanviettoalueilla on jonkin verran huumekauppiaita, mutta mitään riskiä ei kannata ottaa. Pattayalta ei myöskään löydy anabolisia steroideja tai mitään muutakaan vastaavaa mistä tahansa, eikä siellä ole minkäänlaista ongelmaa sen suhteen, että yritettäisiin kaupitella jotakin laitonta.

Apteekki
Reseptilääkkeet, joita osa apteekeista myy ilman reseptiä eivät ole laillisia ja monet niistä eivät ole edes aitoja tai täysin sitä mitä väitetään.

Vielä jokin vuosi sitten Thaimaan apteekeista sai kaikenlaista ilman reseptiä, ja diapam ja muut muualla reseptin vaativat lääkkeet olivat kaikkialla edullisesti kaupan. Vaikka edelleenkin löytyy apteekkeja, joista voi saada rauhoittavia tai muitakin reseptilääkkeitä noin vain, nämä lääkkeet eivät kuitenkaan ole laillisia ja apteekit ottavat niitä myydessään suuren riskin. Myös turisti, jolla on mukanaan lääkkeitä ilman reseptiä, ottaa jonkinlaisen riskin, mutta Thaimaassa ei ole kovin tavallista, että tavaroita tutkittaisiin tai tällaisia asioita syynättäisiin. Yhtä kaikki monet reseptilääkkeet, joita osa apteekeista myy ilman reseptiä, eivät ole edes aitoja tai eivät ole täysin sitä mitä väitetään.

Suurin riski joutua poliisin kanssa tekemisiin on olla yöelämässä, sillä poliisit tekevät usein ratsioita yökerhoihin ja baareihin. Ne muuttavat tunnelman täysin, musiikki laitaan pois ja epäilyttävän näköisiä tutkitaan.

Muita vaaroja

Thaimaassa on monia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Turhan huolestunut virheiden tekemisestä siellä ei kuitenkaan kannata olla, sillä ”Pattis” on puolittain ulkomaalaisten hallinnassa ja siellä on totuttu kaikkeen.

Kuningas

Kuningas ja kuningashuone ovat Thaimaassa pyhiä. Kuninkaan kuvia on kaikkialla, ja thaimaalaiset pitävät valtavasti kuninkaallisistaan. Jokaisessa setelissä on kuninkaan tai muu kuninkaallisen kuva, ja siksi seteleitä käsitellään hienotunteisesti. Kuninkaasta ei saa lain mukaan sanoa mitään negatiivista eikä muitakaan kuninkaallisia saa arvostella.

Buddha

Buddha on Thaimaassa pyhä, eikä Buddha-tatuointeja katsota hyvällä. Buddhan pääpatsaita ei tulisi ostella, ja ylipäätään Buddhan kuviin ja symboleihin tulee suhtautua kunnioituksella. Temppeleihin, joihin mennään kumartelemaan Buddhan patsaan eteen, mennään ilman kenkiä, ja niiden ulkopuolella on ohjeet minkälaiset vaatteet sallitaan. Temppelialueille ei saa mennä hihattomassa paidassa, pienissä shortseissa, revityissä farkkusorteissa tai naiset niin että olkapäät näkyisivät. Pattayalla ei ole paljonkaan tällaisia temppelialueita, mutta niitä voi tulla muualla vastaan, ja ylipäätään muita kunnioittava asustus on temppelialueilla suotava.

Tupakointi

Tupakointi on kielletty lähes kaikkialla, ja väärässä paikassa tupakointia voi seurata suuri sakko. Sakkouhka pätee monissa hotellihuoneissa ja kaikissa sisätiloissa, monilla rannoilla ja muissakin paikoissa. Baareissa saa polttaa mutta ei oikeastaan ikinä ravintoloissa.

Alkoholi ja baarit

Alkoholin nauttiminen on kielletty liikennevälineissä, etenkin julkisissa, ja jos menee baht-bussilla jonnekin, sellaiseen ei saa nousta alkoholipitoisen juoman kanssa. Sama pätee pitkänmatkan busseihin ja juniin, mutta yksityisissä takseissa voi hyvin juoda alkoholia.

Vesiskootteri
Pattayalla kuten Koh Sametilla ja Phuketissakin ongelmia on ollut vesiskootterien kanssa. Kun sitä palautetaan, alkaa vuokraaja väittää, että siihen on tullut jälkiä ja vahinkoa ja vaatii korvausta.

Alkoholi näyttelee kuitenkin suurta osaa Pattayalla, ja monet asiat liittyvät siihen. Baaritytöt eli ”bar girls” ovat monessa paikassa lähes ympäri vuorokauden, ja he saattavat koitua yksinäisille miehille kalliiksi. Sekä he että muut voivat myös sujauttaa juoman huolimattomasti jättäneen lasiin jotakin. On myös mahdollista, että baarityttö paljastuukin miespuoliseksi, eli hän on ”ladyboy” (katoey), joka saattaa erehdyttävästi muistuttaa naista. Osa miehistä äkkää tämän aivan liian myöhään, ja joka tapauksessa baarityttöjen kanssa kannattaa olla tarkkana ja humalaisten länsimaisten miesten kanssa he muodostavat yksinäisille illanviettäjille Pattayan kenties suurimman yksittäisen riskin. Yöelämään lähtevän ei kannata ottaa mukaan paljon arvoesineitä eikä kaikkia rahojaan, ja passista kannattaa ottaa mukaan vain kopio.

Huijaukset

Erilaisten menopelien vuokraaminen on Thaimaassa yleistä, ja yleisiä ovat myös niihin liittyvät huijaukset. Pattayalla kuten Koh Sametilla ja Phuketissakin ongelmia on ollut vesiskootterien kanssa. Kun sitä palautetaan, alkaa vuokraaja väittää, että siihen on tullut jälkiä ja vahinkoa ja vaatii korvausta. Tältä voi välttyä niin, että ei vuokraa vesiskootteria tai sitten ottaa siitä runsaasti kuvia, joita voi sitten näyttää jos vuokraaja alkaa vaatia vahingonkorvauksia. Tärkeää on myös se, että ei laita nimeään paperiin, jossa irtisanoudutaan vakuutuksesta.

Lisää asiaa Pattayan hygieniasta ja turvallisuudesta:

Pattaya Unlimited kertoo vaaroista sekä ryöstöistä ja varkauksista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Mike Mozart /Flickr
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti