Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Soi Buakhao
Soi Buakhao on yksi ytimen parhaita katuja, mutta se ei nauti turistien valtavaa suosiota. Se on Pattayalla asuvien pääasiallisia baarikatuja, ja sen varrella on kauppoja ruokakaupoista apteekkeihin.

Pattaya alue alueelta

Pattaya on monen vuosikymmenen ajan vetänyt puoleensa länsimaisia turisteja, ja viime vuosikymmenen aikana siitä on tullut entistä suositumpi myös aasialaisten keskuudessa. Pattaya on yhdessä sellaisten läheisten kalastajakylien kuin Jomtienin ja Nakluan kanssa kasvanut laajaksi loma-alueeksi, jonne lähdetään lähinnä marraskuulta huhtikuulle lomailemaan tai muuten vain aikaa viettämään. Sen lisäksi, että Pattaya lähitienoineen vetää puoleensa viikon tai kahden lomalla olevia pakettimatkalaisia, sinne matkustavat vähintäänkin yhtä paljon omatoimimatkailijat.

Pattayan huomattavin piirre on alueen kansainvälisyys, ja Thaimaan ulkomaalaisväestöstä se vetää puoleensa suurta osaa. Siellä asuu pysyvästi kymmeniä tuhansia eurooppalaisia, ja siellä on myös intialaisia, kiinalaisia, japanilaisia ja muualta maailmasta peräisin olevia asukkaita. Suurin osa sinne muuttaneista on aasialaisten ja venäläisten perheiden ja pariskuntien lisäksi länsimaisia, yleensä kypsään ikään ehtineitä miehiä, jotka ovat mieltyneet paikalliseen elämänmenoon ja hintatasoon ja jotka yleensä lyövät hynttyyt yhteen paikallisen, itseään huomattavasti nuoremman naisen kanssa.

Pattaya sijaitsee Bangkokista noin 100 kilometriä etelään, ja siellä asuu pysyvästi reilut 300 000 asukasta, joista yli viidesosa on ulkomaalaisia. Vuoden aikana siellä käy reilut miljoona turistia, ja he saapuvat sinne eniten joulukuun puolivälin ja maaliskuun puolivälin välisenä aikana. Pattayan keskus on Pattaya City, joka on kaiken keskus, ja niin lomalaiset kuin monet länsimaalaiset ulkomaalaiset (”expats” eli suomeksi ”länkkärit”) viihtyvät myös Jomtienissä, joka on rauhallisempi kuin Pattayan hektinen keskusta. Monet perheet ja muutkin lomailevat mieluusti myös Nakluassa, joka on Pattayan pohjoispuolella ja jonka alueella on kaikenlaista tekemistä ja nähtävää.

Yksi tärkeä asia on se, että vaikka kartoilla kaikki näyttää Pattayalla olevan lähellä ja koko kaupunki käden ulottuvilla, ei paikan päällä näin ole. Välimatkat ovat pitkiä ja puuduttavia, kostea kuumuus tekee kävelemisestä tuskallista ja taivaankannen laelta porottava aurinko tuo sekin omia ongelmiaan. Myös vilkas ja arvaamaton liikenne, joka talvisin tuottaa paljon pölyä ja myös saasteita, tekee joidenkin katujen ylittämisestä hankalaa ja antaa muutenkin pitkälle kävelylle ikävän säväyksen. Näin ollen yhdelle päivälle ei kannata suunnitella liikaa tekemistä, vaan Pattayalla kannattaa ottaa rennosti ja vierailla yhdessä paikassa yhden päivän aikana.

Pattayan ydinkeskusta

Pattayan ydinkeskusta (Pattaya City) on melko laaja alue, joka on valtaosan vuorokaudesta vilkas ja osin hektinen paikka. Ainainen kostea kuumuus, lähes täysin ulkotiloissa vietettävä elämä, skootterien värittämä liikenne, sadat ulkoilmabaarit ja suoraan taivaankannen yläosista porottava aurinko luovat valtaosalle eurooppalaisista täysin odottamattomat ja aina yllättävät puitteet oleskelulle. Shokeeraavan alkutaipaleen jälkeen monet kuitenkin mieltyvät keskustan ärsykkeitä pursuilevaan elämänmenoon.

Keskustassa on paljon kortteleita ja se on laaja alue, mutta siellä on vain muutama suuri ja leveä katu, jolla valtaosa liikenteestä on: pääkatu (Central Road), rantakatu (Beach Road) ja pääkadun poikkikadut, jotka ovat rantakadun suuntaisia, eli 2 Road ja 3 Road. Niiden lisäksi rannan molemmissa päissä on kadut, jotka on nimetty niiden ilmansuunnan mukaan: South Pattaya Road ja North Pattaya Road. Pääkatujen lisäksi on muutama huomionarvoinen katu, kuten Soi Buakhao ja Walking Street, joista edellinen on pääkadun sivukuja ja jälkimmäinen rantakadun jatke.

Pääkatu
Pääkadun varrella voi tehdä ostoksia, ja katu tarjoaa myös oivat puitteet tyypillisen thaimaalaisen aterian syömiselle.

Pääkatu

Pääkatu [kartalla] kulkee Bangkokin ja Tratin välillä kulkevan moottoritien ja hiekkarannan välimaastossa. Se on parhaimmillaan Soi Buakhaon ja rannan välimaastossa, ja tällä pätkällä voi tehdä monenmoisia asioita.

Baareja ei kadulla oikeastaan ole, mutta intialaiset ravintolat ja länsimaiset aamiaispaikat ovat hyvin yleisiä. Myös ostoksia viinasta vihanneksiin sen varrella voi tehdä, ja katu tarjoaa myös oivat puitteet edullisen, tyypillisen thaimaalaisen aterian syömiselle. Kadun varrella on monia matkatoimistoja ja kojuja, joissa esitellään ajanvietteitä ja päiväretkiä, ja sen varrella on taksipalveluita (taxi service), joista voi hoitaa itselleen kyydin vaikka Bangkokin lentoasemalle.

Kaikkein kiivaimmillaan katu on 2 Roadin kulmauksessa, ja se onkin paikka, jossa katu on helpoin ylittää. Katujen ylittäminen on Pattayalla aluksi arveluttavaa puuhaa, mutta muutaman päivän päästä lomalainen ylittelee katuja paikallisten tavoin. Pääkatu on pitkä, ja mitä pidemmälle kulkee Soi Buakhaosta, sen vähemmän kiinnostava siitä tulee. Road 3 -kadulle käveleminen on mahdollista mutta ei enää mitenkään herkkua, sillä lukuisat sivukujat tekevät kadulla kulkemisesta hankalaa ja liikenne on etenkin iltapäivällä ja alkuillasta kaoottista. Soi Buakhaon ja 3 Roadin välimaastossa on muutama mielenkiintoinen ravintola ja iso ostoskeskus (Big C Extra), johon jotkut ehkä haluavat lähteä.

Soi Buakhao
Soi Buakhaon varrella on suuria valintamyymälöitä ja houkuttelevia baareja, ja sen tuntuma on hyvää maastoa hotellille.

Soi Buakhao

Soi Buakhao [kartalla] on yksi ytimen parhaita katuja, mutta se ei nauti turistien valtavaa suosiota. Se on Pattayalla pysyvästi tai osan vuodesta asuvien pääasiallisia baarikatuja, ja sen varrella on valtava määrä erilaisia kauppoja ruokakaupoista apteekkeihin. Sen varrella on päiväsaikaan toreja ja kojuja, joilla voi syödä, mutta se on etenkin alkuillasta vilkas ja pölyinen katu, jota ei ole mukava pitkään kulkea. Sen varrella on kuitenkin useita suuria valintamyymälöitä ja houkuttelevia baareja, ja sen tuntuma on hyvää maastoa hotellille. Katu jatkuu aina South Pattaya Roadille asti, mutta siltä voi jo aiemmin kääntyä kohti rantaa ja 2 Roadia. Soi Buakhaon ja 2 Roadin välissä on myös pari iltatoria, jotka tulevat vastaan mutkan ja Tesco Lotus -valintamyymälän jälkeen.

2 Road
2 Roadia pitkin voi kulkea baht-bussilla, johon voi nousta vaikka pääkadun risteyksessä.

2 Road

2 Road, joka usein tunnetaan myös nimellä ”Second (2nd) Road”, on yksisuuntainen katu, joka kulkee Jomtienin suunnalta kohti Nakluaa. Se on yhtä leveä kuin pääkatu, ja sen varrella on kaikenlaista. Katua voi olla ajoittain hankala ylittää, ja se on melko kaoottinen, mutta sen varrella on kaikenlaista. Sitä pitkin voi siirtyä rantakadun ostoskeskuksiin ilman, että pitää kävellä rantakadun ulkoilmabaarien ohi, ja sen varrella on paljon illanviettopaikkoja. Paljon illanviettopaikkoja on myös kortteleissa, jotka ovat sen ja Soi Buakhaon välimaastossa, ja nämä ovat oivia kortteleita alkuillan happy hour -juomille.

2 Road on jakautunut kahteen osaan, ja baarit ja ostoskeskukset ovat Jomtienin ja pääkadun välissä. Pääkadun ja Nakluan välimaastossa kadun varrella on muutama hyvä vierailupaikka, kuten ampumarata ja Tiffany’s yökerho, jossa on suosittu iltashow, kuten myös Marina-ostoskeskus. Katua pitkin voi kulkea baht-bussilla, johon voi nousta vaikka pääkadun risteyksessä, mutta sitä pitkin on ikävä pitkään kävellä.

Rantakatu
Rantapromenadi on yksi Pattayan parhaita paikkoja, ja sillä on mukava kävellä etenkin aamu- ja iltapäivisin.

Rantakatu

Rantakatu on Pattayan eräänlainen elämän keskus, ja se on lähes aina vilkkaampi kuin pääkatu. Se on jakaantunut kahteen erilaiseen osaan: Pääkadun ja Nakluan välillä se on melko rauhallinen katu, jolla on vähän liikennettä ja yöelämää. Pääkadun ja Walking Streetin välimaastossa se on rauhaton katu, jolla tosin on kaupungin parhaat ostosapajat ja jonka ravintolat ovat monipuolisia.

Rantapromenadi on koko kadun matkan melko samanlainen, mutta sekin on kuitenkin pääkadun ja Walking Streetin välimaastossa rauhattomampi kuin Nakluan puolella. Promenadi on yksi Pattayan parhaita paikkoja, ja sillä on mukava kävellä etenkin aamu- ja iltapäivisin. Suosituimmillaan ranta ja promenadi ovat alkuillasta kun kuumuus alkaa vähän hellittää, mutta rantatuoleilla ja rantapedeillä makoillaan varjossa päiväsaikaankin muulloin kuin keskiviikkoisin.

Rantakadun varrella on paljon länsimaisia ravintoloita, irkkupubeja ja muuta, mutta parhaat ruoat ovat Central Festival -ostoskeskuksen alakerrassa, jossa on tasokas ja kohtuuhintainen food court. Kaikkein rasittavin osa katua on Central Festivalin ja pääkadun välinen pätkä, jolla on useita suuria ulkoilmabaareja ja joilla Pattayan länkkäreiden elämäntyyli pääsee jo aamupäivisin valokeilaan.

Walking Street ja laituri

Rantakadun päässä on paljon huonokuntoisia osia, kuten vanha laituri, ja sen jälkeen alkaa päivisin täysin kuolleena pysyttelevä Walking Street. Se on yksi koko Thaimaan tunnetuimpia ja pahamaineisempia paikkoja, josta harva löytää onnen mutta jonne lähdetään toiveikkaina ja suurin joukoin yö toisensa jälkeen. Jos Pattayalle lähtee vain juhlimistarkoituksella, on Walking Street koko kaupungin keskus, jonne voi viikkokausiksi upota.

Walking Streetin jälkeen tulee pian vastaan laituri, jolta lähtee aluksia Hua Hiniin ja läheisille saarille. Se on pitkä laituri, ja alukset lähtevät aivan sen päästä, ja sen päästä päähän kävelemiselle kannattaa varata aikaa.

Laiturin jälkeen tulee vielä vastaan pieni ranta ja näköalapaikka, mutta käveleminen siihen suuntaa on paahtavan kuumuuden takia raskasta. Lähellä laituria on myös pari Pattayan pääasiallisista nähtävyyttä: kukkula jolta on erinomaiset näkymät ja temppelialue, jonkalaisia Pattayan ympäristössä on vain muutama.

Jomtien

Kukkula ja temppelialue ovat jo lähellä Jomtieniä, joka on monien lomalaisten ja expatien suosima alue hotellille ja asunnolle. Se on varsin tyypillinen lomapaikka, jossa on tarjolla kaikkea sellaista mitä rantalomalla yleensä tarvitaan ja halutaan.

Jomtienin ranta on sen suurin vetonaula, ja vaikka hotelli olisi Pattayan ytimessä, voi baht-bussilla siirtyä rannalle keskustasta ja päinvastoin, parhaiten silloin kun on valoisaa. Rannan rauhalliset osat ovat lähellä Buddha-kukkulaa ja temppelialuetta, mutta ranta jatkuu kuuden kilometrin matkan. Rantatuolit ja -pedit ovat edullisia, erilaisia ruokapaikkoja on valtava määrä ja tämä on alueen ykköspaikka erilaisille rantaharrastuksille ja vesilajeille.

Rannan vieressä on kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten päivittäinen iltatori [kartalla] (klo 17–23), jolla voi tehdä tyypillisiä paikallisia ostoksia ja syödä monenmoisia paikallisia ruokia.

Rannan maamerkki on torni [kartalla], jonka alapuolella on vesipuisto, kuten myös huvipuisto. Jomtien on paitsi ulkomaisten myös paikallisten ja muiden aasialaisten perheiden suosiossa, ja siellä on ympäri vuorokauden seesteistä ja turvallista.

Jomtienin puolella on paljon mielenkiintoisia vierailupaikkoja, joihin tosin voi melko helposti siirtyä myös Pattayan ytimestä ja muualtakin. Akvaariomaailma [kartalla], kelluva tori [kartalla], tiikeripuisto [kartalla] ja monipuolinen harrastuskeskus [kartalla], jossa voi ampua, kalastaa ja tehdä paljon muutakin aamusta alkuiltaan.

Perheille ja monille muille Jomtien on parempi paikka viettää yönsä kuin Pattayan ydin, mutta se on myös paikka, josta on muualla hankala jatkuvasti vierailla. Matkaa Pattayan ytimeen on viitisen kilometriä, ja esimerkiksi saarille lähteminen on täältäpäin hankalampaa kuin Pattayan ytimestä. Jos mielii vaikka Koh Lanille, kulkee baht-bussi kuitenkin melko läheltä päälaituria, mutta matkaan kannattaa lähteä heti aamuyhdeksän jälkeen.

Naklua

Naklua, joka tunnetaan myös nimillä Na Klue ja Na Kluea, on Pattayan pohjoispuolella eli Bangkokin suunnalla oleva lomapaikka, joka alkaa Pattayan kolmisen kilometriä pitkän rannan päästä. Siellä sijaitsevat korkeat talotkorkeita taloja, jotka Pattayan rannalle näkyvät, ja se on toinen alueen perheille soveltuvista lomapaikoista.

Jomtienin tavoin Nakluassa on nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia, ja siellä sijaitsee alueen kärkinähtävyys, Sanctuary of the Truth [kartalla]. Pääasiallinen vetonaula on kuitenkin ranta [kartalla], jonka yhteydessä on hyvät harrastusmahdollisuudet ja paljon erilaisia palveluita. Rantaloma on täällä parhaimmillaan marraskuun jälkimmäiseltä puoliskolta maaliskuun loppupuolelle, ja tähän aikaan kaikki palvelut ovat toiminnassa. Keskiviikko on täälläkin kuitenkin päivä, jolloin rantatuoleja ei laiteta esille vaan silloin levätään.

Nakluan pääkatu (Naklua Road) [kartalla] johtaa kohti Pattayan ydintä ja kulkee sinne ns. delfiini-liikenneympyrän [kartalla] kautta. Jos haluaa tutustua hyvin myös Pattayaan ja vierailla siellä päivittäin tai monta kertaa loman aikana, kannattaa majoittua lähelle Naklua Roadia, ja näin matka baht-bussilla valoisaan aikaan kestää vain muutaman minuutin.

Naklua ei ole mikään kovin eksoottinen paikka, vaan siellä on paljon saksalaisia ja pohjoismaalaisia. He ovat siellä paitsi lomalla myös asuvat siellä, ja moni on perustanut kahvilan, baarin tai ravintolan. Näin katukuvassa on paljon saksaa, ruotsia ja tuttuja lippuja, ja monet asiat täällä ovat tuttuja mutta eivät oikeastaan liity Thaimaahan millään tavalla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti