Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ao Nang, merenrantapromenadi
Ao Nang on Krabin suurin ja vilkkain lomakeskus ja joka monessa paikassa tunnetaan myös nimellä Aonang.

Krabin lomapaikat ja taajamat

Krabilla on helppo lomailla, ja se on loppujen lopuksi aika pieni alue, jolla voi hyvin keskittyä muutamaan keskukseen ja lomapaikkaan. Krabin kaupunki on paikka, jossa käydään kaikkialta Krabilta ainakin kerran ja usein montakin kertaa. Siellä ovat suurimmat nähtävyydet, ja sieltä pääsee paremmin etenemään joihinkin paikkoihin kuten Pak Nam -joen varrella oleviin kohteisiin kuin muualta.

Suurin ja suosituin lomakeskus on Ao Nang, joka on vilkas mutta melko siisti ja harmiton paikka viettää lomansa. Sen vieressä oleva Noppharat Thara on vähemmän suosittu lomapaikka, mutta sillä on omat hyvät puolensa ja monissa matkaoppaissa ja varausjärjestelmissä se liitetäänkin osaksi Ao Nangia, joka kuitenkin on hyvin erilainen paikka. Niiden lähellä sijaitseva Railay on neljäs Krabin keskus, jossa lomaillaan paljon, ja se on paratiisimainen niemennokka, jossa kannattaa kaikkialta Krabilta loman aikana käydä vierailemassa.

Krabin kaupunki

Krabin kaupunki (Krabi Town) on melko pieni paikkakunta, joka on Krabin alueen ydinkeskusta. Olennaisimmat alueet ovat pääkadun ja rantakadun varrella ja lähes kaikki olennainen on niiden välimaastossa.

Maharat Road, joka joissain yhteyksissä tunnetaan myös muodossa ”Maharaj Road” on Krabin kaupungin pääkatu. Se on leveä katu, jonka parhaat paikat ovat risteyksessä, joka tunnetaan englanniksi nimellä ”Cro-Magnon Man Intersection” [kartalla]. Se on sivukadun eli Soi 10:n vieressä, ja pääkadun sivukaduista tämä on kaikkein olennaisin. Korttelit tämän sivukadun molemmilla puolilla ovat kaupoiltaan hyviä, ja näiltä tienoilta myös lähtee avolavoja (songthaew) Ao Nangiin, Ao Luekiin ja muualle. Soi 10:nen ja Soi 8:n välissä on Vogue-tavaratalo, joka on suuri ilmastoitu ostosparatiisi, ja sen edustalla on kaikenlaista vaatekojuista banaanipannukakkujen paistajiin.

Cro-Magnon Man Intersection
Maharat Road -kaun parhaat paikat ovat risteyksessä, joka tunnetaan englanniksi nimellä ”Cro-Magnon Man Intersection”.

Jos Soi 10:n kohdalta lähtee vasempaan, tulee pian pääkadun varrella vastaan Soi 6:n kohdalla pieni aukio, jonka päässä ovat kauniit portaat. Ne vievät temppelialueelle nimeltään Wat Kaew, johon on hyvä käydä aamu- tai iltapäivällä tutustumassa. Siellä on muutama merkittävä rakennus, ja temppelin eli pagodan sisällä kannattaa myös käydä. Ennen kuin lähtee kukkulalta pois, kannattaa katsastaa ns. taidekatu (Painting Street) [kartalla], joka kulkee temppelialueen vierestä ja jolla on erilaisia maalauksia.

Walking Street -iltatori
Soi 10 johtaa ohi kauppahallin joenrannalle, ja sen varrella olevan City Hotellin takana on pe–su klo 17 alkaen pidettävä Walking Street -iltatori.

Pääkatu ei ole mikään kaikkein miellyttävin katu, mutta se on yksi käytännöllisimpiä katuja ja sen jokea kohti kulkevat sivukadut ovat tutustumisen arvoisia. Soi 10 on katu, joka johtaa ohi kauppahallin joenrannalle, ja sen varrella on City Hotel. Hotellin takana on pe–su klo 17 alkaen pidettävä Walking Street -iltatori. Kadun varrella on erilaisia ruokapaikkoja, joista edullisimmat ovat kauppahallissa. Maharat Roadin kulmauksen vieressä, kuten myös itse pääkadun varrella mutta tien toisella puolella, on kojuja, joissa myydään aamusta varhaiseen iltaan hyviä mutta edullisia ruokia. Kojuja ei kuitenkaan ole joka päivä, ja etenkin keskiviikko on päivä, jolloin monet kojut ja jotkut muutkin pitävät lomaa.

Soi 2, 4, 6 ja 8 ovat kaupoiltaan melko hyviä, ja ne kannattaa koluta, samoin kuin Soi 10:n sivukatu, korttelin päässä joenrannasta oleva Phruksa Uthit Road, jolla on baareja, ravintoloita ja kauppoja.

Krabin kaupungin paras katu on rantakatu, jonka virallinen nimi on Uttarakit Road mutta jonka nimestä on monia erilaisia versioita. Se on kaupungin paras katu nähtävyyksiltään, ja sen varrella on lukuisia laitureita, joilta pääsee niin pienillä kuin isoillakin aluksilla lähelle ja kauas. Suurimman tutustumisen arvoisia ovat erilaiset veistokset ja muut taideteokset, jotka elävöittävät joenrantaa. Joenranta on parhaimmillaan sadekauden jälkeen, mutta jo tammikuun loppupuolella se on kuiva ja alue, jonka puistoalueet vaikuttavat epäsiisteiltä. Soi 10:stä katsoen kaikkein tärkein etäisin piste on Kong Ka -laituri (Khong Kha) [kartalla]. Siltä lähtee isoja aluksia Koh Phi-Phille ja Koh Lantalle, ja siltä lähtee myös aluksia kohti Railayta, jonne pääsee myös muilta joenrannan laitureilta. Sen vieressä on Chao Fah -laituri, jolta myös lähtee aluksia saarille ja muuallekin, ja siltä alkaa puistoalue, jonka nimi esiintyy muodoissa Chao Fah ja Chaofah.

Chao Fah -puistoalueen edustalla, aivan laiturien vieressä, on päivittäinen iltatori, jolle voi lähteä syömään klo 17 jälkeen. Puistoalueen ja joenrannan merkittävimmät ja huomattavimmat asiat ovat kuitenkin erilaiset veistokset, joihin kuuluvat vanhoja veneitä esittävä veistosvanhoja veneitä esittävä veistos, kotka-veistoskotka-veistos, Nok Awk eli haukkaa esittävä veistos ja mustaa rapua esittävä veistosrapua esittävä veistos. PromenadiPromenadi on parhaimmillaan iltapäivisin, ja se kulkee ohi laiturien, jolta pitkähäntäiset veneetpitkähäntäveneitä kulkevat eri paikkoihin, kuten Krabin symboleiksi muodostuneille kahdelle kalliokukkulalle (Khao Khanab Nam), joiden juurella on luolat ja joille on järkeä mennä vain Krabin kaupungista. Kukkuloita voi katsella, niiden edustalla voi poseerata tai niistä voi ottaa kuvan paikassa, joka englanniksi tunnetaan nimeltä ”State Park”State Park [kartalla]. Sen jälkeen joenrantaa ei enää ole niin mukava kävellä, ja jos haluaa tutustua enemmän Krabin joen (Pak Nam tai Mae Nam Krabi) rantoihin, on jonkinlainen veneretki siihen tarkoitukseen paras ratkaisu.

Ao Nang

Krabin kaupungin pääkadulta, Soi 8:n vierestä voi aamusta iltaan siirtyä Noppharat Tharan kautta Ao Nangiin, joka on Krabin suurin ja vilkkain lomakeskus ja joka monessa paikassa tunnetaan myös nimellä Aonang. Se on kasvanut yhteen Noppharat Tharan kanssa, ja koko alue on aivan uutta, turistien iloksi rakennettua aluetta, joka on lähes läpeensä kaupallinen ja länsimaisille perusturisteille suunnattu.

Ao Nang on oikeastaan Haeng-joen ja Ao Nangin rannan loppupään välisellä alueella [kartalla]. Haeng-joen ohi Noppharat Tharan suunnalta tuleva tie tekee joen kohdalla mutkan, joka kartalla näyttää pitkältä mutta jonka läpi kävelee muutamassa minuutissa. Tällä pätkällä on paljon hyviä palveluita, jotka ovat myös Noppharat Tharan puolella majailevien ulottuvilla. Tyypilliset kaupat apteekeista valintamyymälöihin ja räätäliliikkeisiin ovat tämän mutkan varrella, ja ravintolat antavat hyvän läpileikkauksen ruoista, joita Ao Nangin tapaisessa lomapaikassa mieluiten syödään.

Mutkan jälkeen tie palaa rannalle, joka on kilometrien pituinen ja jolta on kaikkein lyhyin venematka Railayhyn. Ranta on monin tavoin mukava mutta vilkas, ja etenkin klo 11–15 sillä on valtaosan ajasta niin kuuma, että melko harvat ottavat aurinkoa. Rannalla kuitenkin oleskellaan, juodaan jotakin, syödään, istutaan varjossa tai kävellään rantaa pitkin kilometrien pituisia lenkkejä. Yksi tärkeimpiä ajankohtia on auringonlaskun aika, joka ympäri vuoden tulee noin klo 18–19, ja silloin on hyvä hakeutua rannan loppupäähän ja kenties yhdellä sen terasseista nauttia satumaisista auringonlaskun hetkistä.

Kiivain rantakadun kohta, jolla on myös parhaat illanviettopaikat, on Krabin kaupunkiin johtavan tien risteyksessä [kartalla]. Tällä kadulla kuten rantakadullakin on ravintoloita, kauppoja ja kaikkia mahdollisia palveluita, ja jos haluaa kulkea nopeimmin Krabin kaupungin ja Ao Nangin välillä, kannattaa avolavaan nousta tällä kadulla eikä kulkea Noppharat Tharan kautta.

Noppharat Thara
Noppharat Thara on Ao Nangia vähemmän suosittu lomapaikka, mutta sillä on omat hyvät puolensa.

Noppharat Thara

Noppharat Thara tunnetaan niin monella erilaisella mutta täysin samantyylisellä nimellä, että niillä ei kannata päätään vaivata eikä tämä nimi välttämättä tule vastaankaan kuin vasta paikan päällä. Monet matkatoimistot, hotellien varausjärjestelmät ja muut tahot kutsuvat Noppharat Tharaa Ao Nangiksi, mutta Noppharat Thara on aivan toisenlainen lomapaikka kuin Ao Nang. Eniten turistivoittoista maastoa on Haeng-joen lähellä, ja rantakadulla on tällä pätkällä paljon ravintoloita, jotka on suunnattu turisteille. Mukava promenadi, jonkalainen on myös Ao Nangin puolella, kulkee rantakadun ja meren välissä, ja promenadilla on kojuja, joista saa mehua, teetä tai kahvia. Pitkähäntäiset veneet lähtevät läheltä Haeng-jokea kohti Railayta ja muita paikkoja, ja lipun voi ostaa koska tahansa kojusta, joka on lähellä jokea.

Noppharat Tharan rantakatu
Rantakadulla on turisteille suunnattuja ravintoloita. Jos katua kävelee aina Soi 13:n kohdalle, vastaan tulee autenttisia thaimaalaisia ravintoloita.

Jos haluaa nähdä vähän erilaista Krabia, kannattaa kävellä rantakatua pitkin aina Soi 13:n kohdalle, sillä niillä tienoin on paljon autenttisia thaimaalaisia ravintoloita. Niissä on huokeat hinnat mutta erinomaiset antimet, ja nämä ovat ravintoloita, joilla alueen paikalliset työntekijät ja asukkaat itse syövät. Ranta on näillä kohdin kapea eikä kovin suosittu paikka, ja pitää kävellä aina Soi 16:n tienoille, ennen kuin alkaa tapahtua. Täälläpäin on ravintoloita ja kauppoja, ja niemennokassa olevat rannat [kartalla] ovat eräitä Krabin parhaita. Siellä on tilaa vaikka muille jakaa, ja näkymät ovat ihanteellisia.

Niemimaan kärjessä voi viettää trooppista rantalomaa parhaimmillaan, mutta sen ja sataman välisessä metsikössä kannattaa olla koirien ja apinoiden kanssa tarkkana, eikä niitä kannata missään nimessä lähestyä saati koskea. Huomiota kannattaa myös kiinnittää varoitustauluihin, joissa varoitetaan etenkin meduusoista ja uimarien arvoesineitä vaanivista varkaista.

Rannan lähellä kuten myös Soi 16:n lähellä on satama [kartalla], jolta pääsee parhaiten Koh Phi-Phille ja Koh Taoon. SatamastaNoppharat Tharan satama lähtee myös muita aluksia, joille voi järjestää lipun mistä tahansa Krabin matkatoimistosta tai retkiä myyvästä kojusta. Soi 16:n vierestä lähtee kohti Krabin kaupunkia kulkeva tie, ja jos näiltä tienoin haluaa avolavalla Krabin kaupunkiin, kannattaa mennä tielle ja odotella, että songthaew pian saapuu paikalle.

Ranta Railayssa
Railayn länsiranta (Railay West Beach) on samanlainen paratiisimainen ranta kuin Phra Nang.

Railay

Railay on niemimaa, jolle ei pääse kuin veneellä, ja se on paikka, jossa jokaisen Krabilla lomailevan tulisi vierailla. Retken tai venekyydin sinne voi järjestää koska tahansa ja missä tahansa, ja sinne on nopeinta siirtyä Ao Nangista, toiseksi nopeinta Noppharat Tharasta ja hitainta Krabin kaupungista, josta lähtevät tosin voivat nousta alukseen ja poistua siitä jalkojaan kastelematta.

Railay
Railay on niemimaa, jolle ei pääse kuin veneellä, ja se on paikka, jossa jokaisen Krabilla lomailevan tulisi vierailla.

Jos Railayhyn saapuu Krabin kaupungista, saapuu vene itäisen rannan (East Railay) kelluvalle laiturillekelluva laituri (floating pier) [kartalla], joka on suurin piirtein itäisen rannikon puolivälissä. Jos laiturilta lähtee etelään eli vasemmalle, kulkee kohti East Railay -rantaa, joka tosin ei ole kummoinen ranta mutta se on yksi niemimaan rauhallisimmista. Sen vieressä on parikin kalliokiipeilypaikkaa, ja rannan kohdalta lähtee polku kohti niemimaan toisella puolella olevaa Phra Nangin rantaa [kartalla]. Se on paratiisimaisen kaunis ranta, jonne tulee jonkin verran aluksia Ao Nangin suunnalta ja jonka vieressä on kiipeilypaikka ja jonka lähellä on Tham Phra Nang eli prinsessan luola, joka on paikallisille pyhä paikka.

Phran Nangin rannalta ei voi siirtyä muualle niemimaalle samaa polkuaPolku East Railayn rannalta pitkin kun sinne saapui East Railayn rannalta. Rantapromenadia voi kävellä aina ohi kelluvan laiturin kohti Railay Highlandsia, jossa on paljon mahdollisuuksia kalliokiipeilijöille. Sen ja laiturin välimaastossa on paljon baareja, ravintoloita ja erilaisia pieniä liikkeitä, ja se on palveluiltaan niemimaan paras paikka. Promenadin varrelta voi nousta portaita pitkin yhdelle niemimaan monista näköalapaikoistaPortaat näköalapaikalle, ja siltä voi lähteä pientä tietä (Walking Street) [kartalla] pitkin kohti Railayn länsirantaa (Railay West Beach). Se on samanlainen paratiisimainen ranta kuin Phra Nang, ja myös sille voi tulla suoraan Ao Nangin suunnalta. Sen lähistöllä on useita lomakeskuksia, joilla on uima-altaat, ja jos kalliit hinnat eivät pelästytä, ovat rannan lähistöllä olevat lomakeskukset hyviä paikkoja viettää yönsä.

Läntisen rannan yläpuolella on Railayn rennoin paikka, Hat Ton Sai [kartalla]. Myös Tonsai-nimellä tunnettu ranta ja siitä sisämaahan sijaitseva keskittymä ovat edullisin paikka viettää täälläpäin yönsä, ja siellä on myös niemimaan parasta yöelämää. Jos rannan lähelle haluaa suoraan Ao Nangista tai Noppharat Tharasta, kannattaa saapua Tonsain vieressä olevalle laiturille, ja tämä on erityisen hyvä ratkaisu siinä tapauksessa, että yöpyy Tonsain ympäristössä.

Railayssa voi vain kävellä paikasta toiseen, mutta joillain lomakeskuksilla on golf-kärryjä, joilla ne noutavat laitureilta asiakkaitaan. Mahdollista on myös neuvotella pitkähäntäveneiden ja muidenkin veneiden työntekijöiden kanssa, ja siirtyä vesiä pitkin niemimaan eri rannoilta muualle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti