Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Food court The Block -hotellin alakerrassa
Lähes jokaiselta lomapaikalta ja etenkin Phuketin kaupungista löytyy kojuja ja ravintoloita, jotka loihtivat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia aterioita.

Perheen kanssa Phuketissa

Phuket on monipuolinen ja suuri saari, jossa on monenmoista rantalomakohdetta ja vierailupaikkaa. Se on yhdessä Krabin kanssa monipuolisin ja monin tavoin paras lomapaikka perheille Thaimaassa, mutta siellä on sellaisia täysin K-18 -vierailupaikkoja kuten Patong.

Phuketissa on mukava vierailla talvikauden aikana, siellä on erinomaiset ruoat, ostosten tekeminen on siellä yksi suosikkipuuhia, paikkakunnalta toiselle on helppo hurauttaa taksilla ja saarella on muutama normaalia mielenkiintoisempi vierailupaikka, jossa kannattaa loman aikana käydä.

Parhaat matkustusajat

Phuket kuten muukin Thaimaa on talvikauden kaukokohde, jonne matkustetaan marraskuulta maalis-huhtikuun vaihteeseen ja jossa kannattaa viettää ainakin kaksi viikkoa.

Paras matkustusaika alkaa marraskuun aikana, jolloin vielä sataa jonkin verran ja jolloin on vehreää ja puhtaan oloista. Joulukuu on yhdessä tammikuun kanssa kaikkein paras kuukausi olla Phuketissa, mutta joululoma on vilkas ja hintava ajankohta lähteä perheen kanssa lomailemaan Phuketiin. Jos Phuketiin mielii joululoman aikaan, kannattaa kaikki varaukset tehdä kuukausia ja jopa puoli vuotta etukäteen.

Toinen vastaavanlainen kalliimpi ajankohta on helmikuun loppupuoli, mutta se ei ole aivan yhtä vilkas kuin joululoma. Maaliskuu on vielä varteenotettava kuukausi vierailla Phuketissa alle kouluikäisten lasten kanssa, mutta maaliskuun aikana päivisin alkaa tulla entistä kuumempaa ja huhtikuussa kuumuus lisääntyy ja sateet alkavat. Monsuunisateita on etenkin toukokuulta syyskuulle, mutta myös lokakuu ja marraskuun alkupuoli voivat olla hyvinkin sateisia.

Ruokailu

Thaimaan ruoat kuuluvat maailman parhaisiin, eikä Phuket ole tässä mielessä poikkeus. Lomapaikoissa paikalliset ruoat ovat jonkin verran harvinaisia ja aina ylihintaisia, mutta lähes jokaiselta lomapaikalta ja etenkin Phuketin kaupungista löytyy kojuja ja ravintoloita, jotka loihtivat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia aterioita.

Kaikkein parhaat ateriat ovat yksinkertaisia riisi- tai nuudeliannoksia, jotka höystetään merenelävillä ja vihanneksilla ja jotka nopeasti paistetaan wokissa. Ruoanlaitolla on Thaimaassa pitkät perinteet, ja erilaiset mausteet ja kastikkeet antavat annoksille omia säväyksiään, joita ei Euroopan thaimaalaisissa ravintoloissa tule vastaan. Myös ainekset ovat ensiluokkaisia, ja esimerkiksi erilaisia riisejä ja nuudeleita on pilvin pimein. Merenelävät, joita Thaimaassa kannattaa suosia, ovat aivan erilaisia kuin Euroopassa, ja esimerkiksi suuret katkaravut ovat hämmästelemisen arvoisia. Riisi- ja nuudeliannosten lisäksi aamiaiseksi tai jälkiruoaksi nautittavat banaanipannukakutRoti-annos eli banaanipannukakkuja (roti, banana pancakes) ovat hyviä, ja myös ”mango sticky rice”, joka on aika pieni ja makea annos, sopii lasten ja nuorten suuhun. Myös munakkaat ja kananmunat laitettuina riisin kanssa tai pannukakkujen päälle ovat aamiaiseksi hyviä, ja muutakin houkuttelevaa kuvamenuista aivan varmasti löytyy.

Kana, possu ja naudanliha eivät ole kovin hyviä, ja ne voivat myös olla huonosti säilytettyjä, niin että niistä voi kaikkein todennäköisemmin saada vatsapuruja. Naudanliha on usein sitkeää, eikä sitä oikein osata laittaa niin kuin pitäisi. Kana on erittäin yleistä, ja sitä voi harkita syövänsä, mutta sianliha ei Thaimaan eteläosissa, joissa on paljon muslimeita, ole yhtä yleistä kuin maan keski- ja pohjoisosissa.

Länsimaisia ruokia tulee paljon vastaan, mutta ne ovat poikkeuksetta hinta-laatusuhteeltaan huonoja ja voivat maksaa lähes kotimaan hintoja. Etenkin pitsat ovat näkyvästi esillä, mutta ne eivät ole kovin hyviä ja ne maksavat yleensä 8–10 euroa. Italialaiset ruoat ovat parhaimmillaan aidoissa italialaisissa ravintoloista, jotka tunnistaa siitä, että niillä on italialainen nimi ja italialaistyylinen sisustus eikä niiden kylteissä näy englantia. Pihvit ovat kohtalaisen huonoja ja aina kalliita, ja jos mielii liharuokia, ovat japanilaiset ja korealaiset ravintolat niille kaikkein parhaita.

Lue lisää Phuketin ruoista ja ravintoloista.

Limelight-ostoskeskus
Limelight on nykyaikainen ostoskeskus, jossa voi syödä food courtilla ja katsella tuotteita ilmastoiduissa tiloissa.

Ostokset

Thaimaa on ostosparatiisi, josta löytyy kaikkea mahdollista, mutta Phuketin saarella vain tietyt alueet ovat normaalia parempia ostospaikkoja. Pienet rantalomapaikat eivät ole kaupoiltaan kummoisia, mutta niin niistä kuin kaikkialta muualtakin löytyy hyvin varustettuja valintamyymälöitä, kuten 7-Eleven ja Family Mart, joista saa kaikenlaista muutakin kuin ruokia ja juomia.

Kaikkein paras paikka tehdä minkälaisia ostoksia tahansa on Phuketin kaupunki, jonne on mistä tahansa saarelta kannattavaa lähteä ainakin pari kertaa viikossa käymään. Bussit muualta saarelta saapuvat yleensä liikenneympyrälle, joka on Ranong- ja Rasada-katujen välissä, ja Ranong-kadun varrella ovat Phuketin kaupungin autenttisimmat ostospaikat. Katua reunustavat monenmoiset kaupat, joita ei ole pääasiallisesti suunnattu turisteille, kadun varrella on sekava kauppahalli ja sitä vastapäätä on torikojuja ja kauppoja, joista saa kaikenlaista eksoottista. Nämä ovat hyviä kulmia katsella paikallisia tuotteita ruoista rattan-palloihin ja riippukeinuihin, jotka ovat täälläpäin kannattavia ostoksia.

Phuketin kaupungin suurin vetonaula on katu nimeltään Thalang Road, ja sen varrella ovat liikkeet, jotka turisteja eniten kiinnostavat. Liikkeiden joukossa on monenmoisia puoteja, joista saa kaikenlaista sellaista, mikä turisteja normaalisti kiinnostaa. Katu on vilkkaimmillaan sunnuntai-iltaisin, jolloin sillä on suosittu iltatori, mutta se on silloin myös melko tukossa eikä kenties kaikkein paras paikka katsella ostoksia. Kaikki kadun sivu- ja lähikadut kannattaa myös tutkia, ja jos haluaa nähdä nykyaikaisen ostoskeskuksen, on joen toisella puolella oleva Limelight [kartalla] paikka, jossa voi syödä food courtilla ja katsella tuotteita ilmastoiduissa tiloissa.

Toinen paikka, jossa on hyviä ostospaikkoja, on Patong. Siellä on suuria ostoskeskuksia, joissa on ilmastointi, ja suuren Jungceylon-ostarin vieressä on hyvä tori.

Lue lisää ostosten tekemisestä Phuketissa.

Bussi
Pääkaupungin (Phuket Town) ja rantapaikkojen välillä kulkee avolavabusseja.

Liikkuminen paikasta toiseen

Phuketissa liikkuminen paikasta toiseen ei ole kaikkein helpointa, mutta pääkaupungin (Phuket Town) ja rantapaikkojen välillä kulkee avolavabusseja, joilla liikkuminen on edullista mutta ei kovin joutuisaa. Varsin lyhyeenkin matkaan kaupungin ja esimerkiksi Patongin tai Kamalan välillä menee lähes tunti, vaikka matkaa suuntaansa on alle 30 kilometriä. Bussit liikkuvat valoisaan aikaan yleensä kerran tunnissa mutta eivät kaikki joka tunti ja pääosin ne lopettavat kulkunsa klo 17–18. Kaikkein paras niillä on liikkua jonkin rantapaikan ja Phuketin kaupungin välillä, mutta aina kannattaa etukäteen selvittää tarkka lähtöpaikka ja saada ainakin jonkinlaista tietoa lähtöajoista, jotka tosin saattavat joillain linjoilla riippua siitä kuinka monta ihmistä kyydissä on.

Phuketin kaupungissa ja Phuketin suurimmissa keskittymissä liikutaan pääasiallisesti kävellen, mutta jos haluaa jouduttaa matkoja, on monissa paikoissa tarjolla tuk-tuk -kyytejä ja takseja. Tuk-tukit ovat yleensä ylihintaisia ja turisteille suunnattuja, eikä lyhyestä matkasta kannata missään nimessä maksaa enempää kuin 100 bahtia. Tuk-tukilla ei kannata lähteä kaupungin ulkopuolelle, eikä sellaisella ole järkevää öisin kulkea rantapaikalta toiselle.

Taksipalvelut ovat Phuketissa yleisiä, ja niitä on kaikkialla. Monilla majapaikoilla on oma taksipalvelu, ja taksin voi hyvällä tuurilla saada myös lennosta. Normaali taksi kaupungin tai keskittymän sisällä on 300 bahtia, ja matka keskittymästä toiseen maksaa yleensä 500 bahtia, mutta lyhyillä matkoilla sen voi saada laskemaan 400 bahtiin.

Lisää liikkumisesta paikasta toiseen

Hat Kamalan ranta
Etenkin Hat Kamala eli Kamalan hiekkaranta on erityisen hyvä perheille.

Parhaat alueet perheille

Phuket on suuri, monipuolinen saari, jossa on monenmoista rantapaikkaa.

Phuketin kaupunki on ehdoton vierailupaikka, mutta harvat haluavat viettää siellä yönsä. Se on kuitenkin paras paikka ostoksille, autenttisille aasialaisille ruoille, museoille ja nähtävyyksille, joihin kuuluvat vanhankaupungin ostoskatujen kolonialistista tyyliä edustavat talot. Phuketissa voi nähdä jonkin verran aitoa thaimaalaista elämänmenoa, ja erityisen paljon sitä on nähtävissä Ranong Roadin bussipysäkkien vieressä, etenkin torilla ja kauppahallissa.

Rantalomapaikoista parhaiten perheille soveltuvat Karon, Kata ja Kamala. Niillä kaikilla on omat erinomaiset rannat, ja etenkin Hat Kamala eli Kamalan hiekkaranta on erityisen hyvä perheille. Nämä ovat kaikki siistejä, monipuolisia rantalomapaikkoja, joilla voi harrastaa kaikenlaista ja joista myös on nopeat bussiyhteydet Phuketin kaupunkiin.

Neljäs varteenotettava alue majapaikalle on Rawai, mutta vaikka sitä hehkutetaan matkaoppaissa, on se varsin laaja ja tylsä paikka. Esimerkiksi Hat Laem Ka -ranta on nykyään lomakeskusten yksityiskäytössä, eikä sinne ole vapaata pääsyä. Pääranta on heikko paikka viettää aikaa, ja ainoa syy mennä sinne on ottaa charter-vene läheisille saarille.

Rawai on alue, jolla saa vaellella loputtomasti, ja siellä lomailevan on hyvä ottaa käyttöönsä skootteri tai muu menopeli. Rawain ja Phuketin välillä kulkee tunneittain linja-autoja, mutta niiden liikkeet ovat arvaamattomia eikä niihin voi täysin luottaa.

Alueita, joita perheiden kannattaa vältellä, on jonkin verran, ja niiden ehdoton kuningas on Patong. Aamupäivisin ranta on varsin mukava, ja jos siellä haluaa vierailla, kannattaa sinne mennä heti aamulla. Iltapäivällä Patong alkaa päästä oikeuksiinsa, ja jo alkuillasta baaritytöt, uskomattoman äänekkäät baarit, tatuointipaikat ja pelkkien huvitusten perässä oleva länsimaiset mieslomailijat alkavat vallata Patongin laajaa lomakorttelistoa.

Perheille soveltuvat majapaikat

Phuketissa (Phuket Province) on valtava määrä mitä erilaisimpia majapaikkoja. Phuketissa voi yöpyä normaalissa hotellissa, isossa lomakeskuksessa, asunnossa, hostelissa tai majatalossa (guesthouse).

Kaikkein hintavimpia ovat lomakeskukset (resort), jotka ovat äärimmäisen hyvin varusteltuja ja jotka ovat monen perheen mieleen. Niissä voi hyvin viihtyä koko loman, mutta jos haluaa myös tutustua Phuketin kaupunkiin ja muihin paikkoihin, kannattaa varmistaa, että lomakeskuksesta on helppo siirtyä muualle.

Hostelit ovat nuorten mieleen, ja ne sopivat niille, jotka haluavat tavata muitakin ulkomaisia matkustajia. Hosteleissa on yhteismajoitushuoneita ja perhehuoneita, joissa jotkut perheet voivat mielellään yöpyä. Koko porukka voi myös ottaa käyttöönsä kokonaisen yhteismajoitushuoneen.

Normaalit hotellit ovat mukavia, ja niitä on kaikkialla Phuketissa. Normaalissa hotellissa on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva vastaanotto ja erilaisia palveluita, kuten taksipalvelu, jotka voivat helpottaa lomanviettoa. Hotelleissa on lähes aina ilmastointi ja hyvin tilaa. Normaalin kahden hengen huoneen saa Phuketista alkaen 400–700 bahtilla, riippuen missäpäin on.

Kuten muuallakin Thaimaassa majatalot eli guesthouset ovat aina käypiä niin pitkälle kuin lyhyellekin yöpymiselle. Ne ovat yleensä pieniä ja perheomistuksessa, ja niissä voi olla muitakin palveluita kuten pesula tai ravintola. Majataloista saa halvimmat huoneet, mutta niissä ei aina tai kaikissa huoneissa ole ilmastointia. Majatalot eivät kenties ole niin käteviä perheille kuin hotellit ja lomakeskukset, mutta varausta tehdessä on aina hyvä vilkaista myös majataloja, joiden nimessä yleensä lukee ”guesthouse”.

Kaikki Booking.comin majapaikat Phuketin saarella

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muutettu: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti