Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Baari
Pattaya on monin tavoin arveluttava lomapaikka perheille, joilla on minkä ikäisiä lapsia tai nuoria matkassa mukana, ja siellä jos missä kannattaa tutkia millä tienoilla kannattaa oleskella ja millä ei.

Perheen kanssa Pattayalla

Pattaya ei ole kaikkein paras lomapaikka lasten tai nuorten kanssa, ja sinne lomalle suuntaavan kannattaa ottaa selvää mahdollisuuksista ja katsella etukäteen tekemistä. Jos Pattayalle saapuu rantalomalle, on Jomtien hyvä osoite, ja siellä on perheille soveltuvaa tekemistä. Se on kuitenkin täysin turistivoittoinen paikka, jossa ollaan viikon tai pari, ja näin siellä on paljon ylihintaisia ravintoloita ja huonoa tasoa. Naklua on samantyylinen paikka, jossa moni asia on jo ennestään tuttua, ja myös se on hyvä osoite perheille.

Pattaya on lomapaikkana parhaimmillaan marraskuulta maaliskuulle, ja niin ruoiltaan kuin ostospaikoiltaankin se on kärkiluokkaa. Sen ytimessä kuitenkin on vähän paikkoja, jotka olisivat perheille soveliaita, ja näin majapaikka kannattaa katsoa jostakin muualta ja kannattaa varautua viettämään aikansa pääosin muualla kuin Pattayan ytimessä.

Parhaat matkustusajat

Vaikka Pattaya on ympärivuotinen matkakohde, on sinne järkevää matkustaa vain talvikauden aikana.

Marraskuun alkupuolella tai viimeistään kuun puoliväliin mennessä monsuunisateet ovat ohi, ja alkaa vuoden paras aika. Se on ”viileä ja kuiva jakso”, jolloin lämpötilat ovat hivenen normaalia alempia ja jolloin on vielä kuukausia kestäneiden sateiden takia vihreää ja puhtaan oloista. Lämpötilat voivat laskea päivisin 23–25 asteeseen ja öisin 20 asteen tuntumaan, mutta käytännössä kaikkein viileimpään aikaankin päivisin on yleensä vähintään 30 ja öisin harvoin alle 25. Kuumuus ei sinänsä ole pahin asia, vaan sitä pahentaa kosteus, johon tottuminen vie vähintään viikon mutta yleensä ainakin 2 viikkoa.

Kaikkein paras aika olla Pattayalla on marraskuun loppupuolelta maaliskuun alkuun, jolloin lämpötilat alkavat kohota. Maaliskuun loppupuoli on yleensä vuoden kuumin ajankohta, jolloin aurinko porottaa armottomasti aamusta iltaan, ja huhtikuun alkupuoli on yleensä saman tyylinen. Silloin kuitenkin alkavat yleensä jo pikkuhiljaa sateet, ne yltyvät toukokuussa ja kesäkuun alusta lokakuun loppuun sataa päivittäin ja valtavia määriä.

Kaikkein paras koulujen loma-aika matkustaa Pattayalle on joululoma, joka on vuoden vilkkain aika, ja toiseksi paras hiihtoloma, joka kuitenkin on aika lyhyt aika lähteä näin kauas.

Alle kouluikäisten kanssa parhaat ajat matkustaa Pattayalle ovat marraskuun loppu, joulukuu aina jouluun asti, tammikuu loppiaisen jälkeen ja helmikuun pari ensimmäistä viikkoa. Myös maaliskuun alkupuoli on melko hyvä aika, mutta tällöin lämpötila on usein 35–37 astetta. Vaikka se ei näytä paljon korkeammalta kuin vuoden parhaiden kuukausien lämpötilat, käytännössä se tuntuu huomattavasti kuumemmalta.

Ruokailu

Pattaya on hankala paikka löytää hyviä ruokia, sillä se on täydellinen turistipaikka, jossa on paljon tasoltaan heikkoja ravintoloita. Ravintoloiden joukossa on paljon länsimaisia, myös ketjuja, mutta ne ovat ylihintaisia eikä niissä ruokailussa juuri ole mieltä. Thaimaan ja lähialueiden ruoat ovat eräitä maailman parhaita, ja lomalla kannattaa maistella etenkin thaimaalaisia mutta myös muita aasialaisia ruokia.

Jos haluaa hyviä, kohtuuhintaisia aasialaisia ja etenkin thaimaalaisia ruokia, on lähellä pääkadun ja Soi Buakhaon kulmausta [kartalla] oleva ruokahalliRuokahalli lähellä pääkadun ja Soi Buakhaon kulmausta kaikkein paras paikka suunnata syömään. Se on hintavampi ja vilkkaampi lounasaikaan kuin iltapäivisin ja illalla, mutta siellä on yli 10 eri ravintolaa. Se on myös erinomainen paikka jäämehulle tai -pirtelölle, sillä lähes jokainen ravintola myy 30 bahtin hintaisia suuria mehuja. Merenelävät ovat siellä kaikkein paras höyste, ja pelkästään riisi tai nuudelit merenelävillä on erinomainen ateria, jonkalaisesta kotimaassa voi vain haaveilla.

Pääkadun varrella on jonkin verran ravintoloita, ja niistä parhaita ovat lukuisat intialaiset ravintolat. Valinnanvaraa riittää, ja ne soveltuvat myös kasvissyöjille. Niitä on erityisen paljon Soi Buakhaon ja 2 Roadin välimaastossa. 2 Roadin ja rantakadun välimaastossa on huomattava määrä aamiaispaikkoja, ja jos haluaa ”normaalin” länsimaisen aamiaisen, tämä on paras paikka lähteä syömään sellainen.

Rantakatu on ongelmallinen katu perheille, mutta sen varrella olevat ostoskeskukset ovat ehdottomia kaikenlaisille perheille. Central Festivalin [kartalla] pohjakerros on lyömätön paikka lähteä syömään. Siellä on sekä ravintoloita että kahviloita, joiden joukossa on lähinnä länsimaisia ja jotka palvelevat lähinnä koti-ikävää potevia Pattayalle jäädäkseen muuttaneita eurooppalaisia. Kaikkein paras pohjakerroksessa on marssia tiskille, joka on food courtin laidalla, ojentaa muutama sata bahtia kassalle ja ottaa vastaan kortti. Sen kanssa voi sitten kierrellä eri ruokakojuja, jotka myyvät paikallisia ruokia mutta myös esimerkiksi japanilaisia, kiinalaisia, intialaisia ja korealaisia. Tämä on hyvä paikka ruokailla aamusta iltaan ilmastoiduissa tiloissa, eikä alakerrassa tarjoilla alkoholia, joten siellä ei ole rantakadulta tuttuja lieveilmiöitä.

Sama pätee muihin kadun ostoskeskuksiin, mutta niissä on huonommat food courtit kuin Central Festivalissa. Jos rantakadulla haluaa ruokailla, kannattaa katsella ostoskeskusten tarjontaa. Niiden välissä ja alakerroissa on myös ravintoloita, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta länsimaisia.

Länsimaiset ruoat ovat Thaimaassa tasoltaan heikkoja, hinta-laatusuhteeltaan huonoja ja lähes yhtä kalliita kuin kotimaassa. Näin ollen siellä kannattaa syödä lähinnä paikallisia ruokia ja palata takaisin hampurilaisten ja pitsojen ihmeelliseen maailmaan kotimaahan palattuaan.

Lue lisää Pattayan ruoista ja ravintoloita.

Ostokset

Ostoksiin pätevät melko lailla samat asiat kuin ruokailuunkin. Pääkatu ja rantakatu ovat hyviä katuja katsella kaikenlaista, eikä oikeastaan ole tarvettakaan tehdä mitään suuria ostoksia muilla kuin näillä kaduilla.

Central Festival
Central Festival on yksi Thaimaan hienoimpia ja suurimpia ostoskeskuksia, ja tässä ilmastoidussa ostosparatiisissa perheetkin viihtyvät tuntitolkulla.

Pääkadulla on ruokahallin jälkeen, samalla puolella katua, kojuja joista saa kaikenlaista tyypillistä paikallista elintarvikkeista herkkuihin, juomiin ja vaatteisiin. Hinnat ovat alueella keskustan alhaisimpia, ja paikalliset tekevät ostoksiaan näillä kulmilla. Pääkadun vilkkain paikka ostoksille on 2 Roadin kulmauksen tienoilla, ja kannattaa tutkia myös 2 Roadin tarjontaa.

Rantakatu on toinen hyvä ostoskatu. Lähellä pääkadun kulmausta oleva Central Festival on yksi Thaimaan hienoimpia ja suurimpia ostoskeskuksia, ja tässä ilmastoidussa ostosparatiisissa perheetkin viihtyvät tuntitolkulla. Sille voi kulkea pääkadulta 2 Roadin kautta, ja jos tulee tätä kautta, näkee myös ostoskeskuksen takana, ulkosalla olevat kojut, joista saa kaikenlaista paikallista, laukuista koristeisiin.

Myös muut kadun ostoskeskukset on hyvä kiertää, ja niistä toiseksi paras on Royal Garden Plaza. Sen liikkeiden joukossa oleva Miniso on aivan ehdoton vierailupaikka, ja siellä 12–20-vuotiaat viihtyvät erinomaisesti, kuten myös sitä vanhemmat.

Lue lisää Pattayan ostoksista Pienestä matkaoppaasta.

Liikkuminen paikasta toiseen

Pattayalla ei ole varsinaista taksia, ja siellä on vähän erilaista kuin Euroopan lomakohteissa liikkua paikasta toiseen. Kävely on ytimessä ja muillakin alueilla paras tapa siirtyä sekä lyhyitä että keskipitkiä matkoja, mutta kostea kuumuus tekee kävelemisestä piinaa ja käytännössä yli kilometrin matkat voivat olla perheille liikaa.

Baht-bussi, joka on suuri avolava-auto, on hyvä tapa siirtyä linja-autoasemalta muualle, Jomtienistä Pattayan keskustaan, Central Festivalin edustalta kohti satamaa, Walking Streetia ja Jomtieniä ja 2 Roadia pitkin kohti Nakluaa. Baht-bussin voi aina ottaa koko perheelle, sillä voi tehdä lyhyitä matkoja tai koko päivän kestäviä kierroksia, ja sellaisen voi neuvotella itselleen monessa eri paikassa ja myös pysäyttää tyhjä baht-bussi kadulla. Jos kulkee baht-bussilla muiden kanssa, maksaa se 10–20 bahtia.

Takseja kaupungissa on vähän, ja jos haluaa taksikyydin, on kaupungissa taksikeskuksia. Jos mielii tehdä lyhyen matkan taksilla, kannattaa mennä Central Festivalin edustalle, jossa voi sopia kuljetuksessa ja jossa on kiinteät hinnat näyttävät taulu.

Kaikkein paras on sijoittua niin, että liikkumiselle ei ole paljon tarvetta ja että ytimeen on helppo siirtyä syömään ja ostoksia tekemään. Monet perheet vuokraavat auton, mutta Pattayan keskustassa ei ole kannattava ajella eikä liikennekulttuuri koko laajalla Pattayalla ole mitenkään ratin taakse houkuttelevaa.

Lue lisää paikasta toiseen siirtymisestä Pienestä matkaoppaasta.

Parhaat alueet perheille

Pattaya on monin tavoin arveluttava lomapaikka perheille, joilla on minkä ikäisiä lapsia tai nuoria matkassa mukana, ja siellä jos missä kannattaa laatia sotasuunnitelmia ja tutkia millä tienoilla kannattaa oleskella ja millä ei.

Ranta Koh Lanilla
Rannalle on kaikkein paras mennä Koh Lanin saarelle (kuvassa), Jomtieniin tai Nakluaan.

Rantakatu pitkine hiekkarantoineen on Pattayan elämän keskus, ja sen promenadia on mukava mittailla. Se on teoriassa loistava, lähes paratiisimainen paikka, mutta käytännössä asiat eivät ole niin ruusuisia kuin miltä ne teoriassa voivat vaikuttaa. Rantakadulla on ympäri vuorokauden kostean kuumaa ja lyhytkin matka tuntuu pitkältä, se on liikenteeltään vilkas ja sen varrella on kaikenlaista maksullisista naisista äänekkäisiin ulkoilmabaareihin, joissa jo aamukymmeneltä länsimaiset paidattomat, tatuoidut miehet ryystävät olutta ja pelaavat paikallisten baarityttöjen kanssa biljardia. Rannan varjossa olevat tuolit ja pedit ovat houkuttelevia, mutta perheet eivät niillä välttämättä viihdy. Vesi on likaisen oloista, sillä erilaisia moottorialuksia riittää ja ne pörräävät Pattayan edustalla jatkuvasti. Näin ollen rannalle on kaikkein paras mennä Koh Lanin saarelle, Jomtieniin tai Nakluaan. Jos haluaa kuitenkin olla Pattayan rannalla, kannattaa siirtyä poispäin hektisestä pääkadun kulmauksesta ja siirtyä kohti pohjoista, missä korkeat hotellit ja muut rakennukset siintävät.

Rantakadun varrella on kuitenkin sellaistakin, josta perheet pitävät, ja lähellä pääkadun kulmausta oleva Central Festival -ostoskeskus kuuluu niihin. Myös kadun muut ostoskeskukset, jotka ovat ilmastoituja ja joissa on kahviloita ja ravintoloita, ovat erinomaisia vierailupaikkoja perheille. Valtaosaan niistä pääsee myös rantakadusta korttelin päässä olevan 2 Roadin kautta, ja tämä katu tulee yksisuuntaisena ytimeen Jomtienin suunnalta.

Rantakadun päässä oleva Walking Street [kartalla] on aamulla ja päivällä varsin harmiton joskin epäsiisti katu, jolla on tuhottomasti baareja ja yökerhoja. Se on todellinen ”no go zone” perheille alkuillasta eteenpäin, sen ympäristöä kannattaa vältellä eikä mihinkään sen lähelle kannatta majoittua. Jos perhe saapuu meriretkeltä pimeyden laskeutumisen jälkeen, kannattaa satamasta siirtyä pois niin ettei kävele läpi Walking Streetin.

Jos tulee perheen kanssa Pattayalle viikon tai kahden lomalle, kannattaa viettää aikaa muualla kuin keskustassa, etsiä tekemistä koko alueelta, käydä Koh Lanin saarella, vierailla jossakin muuallakin ja oleskella Jomtienin rannalla ja sen lähellä. Pattaya ei ole Thaimaan paras lomapaikka perheille, mutta siellä on lasten tai nuortenkin kanssa mahdollista löytää hyvää tekemistä ja nauttia tropiikin anneista täysin siemauksin.

Jomtienissä on paljon kaikenlaista sellaista mikä perheitä kiinnostaa, ja rannan vieressä oleva Pattaya Park [kartalla], joka on korkean tornin juurella, kuuluu kiinnostaviin paikkoihin. Sen 240 metriä korkea torni tekee suunnistamisesta sinne helppoa, ja sen juurella ovat huvipuisto ja erillinen vesipuisto.

Perheille soveltuvat majapaikat

Pattayan ydinkeskusta ei ole hyvä paikka majapaikalle, mutta siellä on muutama suuri hotelli, jossa perhe voi ajatella yöpyvänsä. Rantakadun varrella olevan Central Festival -ostoskeskuksen yläpuolella on hieno ja kallis Hilton, jonne rantakadun lieveilmiöt eivät kantaudu. Jos päättää majoittua ytimeen, kannattaa majoittua tällaiseen suureen hotelliin, johon ei kantaudu melu.

Hotel Hilton
Rantakadun varrella olevan Central Festival -ostoskeskuksen yläpuolella on hieno ja kallis Hilton, jonne rantakadun lieveilmiöt eivät kantaudu.

Kaikkein kannattavinta on majoittua ytimen ulkopuolelle, mieluiten Jomtieniin tai Nakluaan. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan erilaisten sivustojen kanssa, jotka esittelevät ”perheille soveltuvia hotelleja”, sillä ne ovat järjestään suuria kalliita ketjuhotelleja, jotka maksavat siitä hyvästä, että heidän hotellinsa mainitaan erilaisilla matkailuun liittyvillä sivuilla.

Thaimaassa on hyvä ottaa huomioon se, että siellä on monenmoisia majapaikkoja. Tyypillisten hotellien lisäksi siellä on paljon ”guesthouse”-nimellä kulkevia majapaikkoja, joiden joukossa on monenmoista. Tyypillisesti ne ovat hotelleja halvempia ja pienempiä, niissä ei ole mitään vastaanottoja tai huonepalveluita eikä huoneita välttämättä siivota joka päivä. Ne ovat Thaimaassa ehdottomia niille, jotka haluavat paitsi säästää kuluissa myös saada enemmän tuntumaa thaimaalaiseen elämänmenoon. Monet guesthouset ovat paikallisen perheen omistuksessa, ja niiden yhteydessä on usein muutakin liiketoimintaa, kuten pesula, matkatoimisto tai baari.

Pattayalla Jomtien [kartalla] on rantapaikka, jolta on muutama kilometri Pattayan ytimeen ja jonka ranta soveltuu perheille. Sen tuntumassa on paljon kaikenlaisia ajanvietemahdollisuuksia, ja sieltä kulkee edullinen baht-bus Pattayan keskustaan. Yksi hyvä majapaikka, joka soveltuu vaikka neljälle hengelle, on 5ive Beach House Hotel.

Kaikki Jomtienin majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Muuallakin voi yöpyä, mutta yöpymistä Koh Lanin saarella kannattaa harkita tarkoin, sillä siellä on jonkin verran ylihintaista ja siellä koko loman viettäminen ei välttämättä osoittaudu hyväksi ratkaisuksi.

Jos majoittuu lähelle Pattayan keskustan ydintä, kannattaa katsoa ettei ole nimenomaan Walking Streetin lähellä eikä lähellä 2 Roadin baareja, joita on erityisen paljon lähellä pääkadun kulmausta. Paljon baareja ja kaikenlaisia lieveilmiöitä on myös 2 Streetin ja Soi Buakhaon välisissä kortteleissa, ja Soi Buakhao on melko vilkas katu, jolla on paljon baareja ja meteliä yömyöhään.

Yksi hyvä huoneistohotelli, jolla on uima-allas ja jonka huoneistot ovat suuria ja hyvin varusteltuja, on The Chezz by Patsamon. Se sijaitsee ytimen laitamilla, sieltä on matkaa rannalle mutta se on rauhallinen paikka, jonka lähellä on paljon valintamyymälöitä ja myös ostoskeskuksia.

Kaikki Pattayan Booking.comin majapaikat

Lisää asiaa Pattayaan suuntaaville perheille:

Pattaya Unlimited esittelee Pattayaa perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti