Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Basaari Izmirissä
Izmir on mielenkiintoinen kaupunki, ja ihmiset viettävät valtaosan ajastaan kaduilla, teehuoneissa ja yleensäkin julkisilla paikoilla, niin että vilinää riittää aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa.

Izmir, Turkki

Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee maan länsirannikolla. Se on metropoli, jossa on noin kolme miljoonaa asukasta, mutta keskusta on pieni ja kaikkeen olennaiseen voi tutustua siellä parissa päivässä.

Kaupunki on hyvä paikka viettää muutaman päivä, sillä se on edullinen paikka, jossa vierailijat otetaan avosylin vastaan. Palvelu pelaa monella eri kielellä, eikä Izmiriin matkustavalle ole tiedossa ongelmia. Izmir on mielenkiintoinen kaupunki, ja ihmiset viettävät valtaosan ajastaan kaduilla, teehuoneissa ja yleensäkin julkisilla paikoilla, niin että vilinää riittää aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa.

Izmirin hyviin puoliin kuuluvat erinomaiset ostospaikat, joiden takia siellä käydään ahkerasti rannikon lomapaikoilta, ja etenkin basaari vetää puoleensa mutta myös tavaratalot ja ostoskeskukset ovat hyviä paikkoja katsella mitä erilaisimpia ostoksia. Izmir on myös muiden suurten turkkilaisten kaupunkien tavoin paikka, jossa on paljon baareja ja jossa on hyvää yöelämää.

Nähtävyydet ja ajanviete

Konak-metroaseman tienoo

Jos haluaa käydä museossa, mennä oopperaan tai konserttiin ja nauttia kauniista kellotornista ja sen ympärillä käyvästä jatkuvasta eksoottisen etelänmaan kuhinasta, kannattaa joko kävellä tai sitten mennä metrolla pari pysäkkiä Basmanen asemalta Konak-asemalle [kartalla]. Metroaseman ohitse kulkee kävelykatu, jonka varrella on kaupungin kuuluisa kellotorni eli Saat KulesiSaat Kulesi, joka on peräisin vuodelta 1901 ja jonka ympäristössä on mukava viettää jonkin aikaa.

Jos jatkaa ohi metroaseman ja kulkee ylämäkeen museoille johtavia tienviittoja seuraten, saapuu arkeologiselle ja etnografiselle museolle [kartalla]. Näillä tienoin arkeologinen museo on erittäin suositeltava ja monipuolinen vierailupaikka, ja siellä voi 25 liiran pääsymaksulla vierailla klo 8.30–17.30.

Arkeologisen museon anti on melko vaikuttavaa, ja se on niin monipuolinen vierailupaikka, että alan harrastaja voi tutustua pitkänkin aikaa Izmirin seudulta löydettyihin patsaisiin, taideteoksiin ja muuhun antiikin aikaiseen.

Etnografinen museo sijaitsee entisessä sairaalassa, joka on arkeologisen museon vieressä, eikä se ole ihan yhtä tasokas kuin naapurinsa. Siellä voi tutustua perinteiseen turkkilaiseen kauppiaan taloon, ja nähtävänä on myös aseita, vaatteita ja muita esineitä.

Museoiden lähellä sijaitsee suuri Atatürk-kulttuuritalo [kartalla], jossa soittaa kaupungin sinfoniaorkesteri. Se esiintyy yleensä perjantaisin ja lauantaisin, ja verkkosivuilta näkee kaikki konsertit, joita voi myös olla torstaisin.

Hyvin lähellä Konak-asemaa, yksi katu sen edessä olevalta kävelykadulta ylöspäin, sijaitsee Izmirin oopperatalo [kartalla], jossa on oopperaa ja balettia säännöllisin väliajoin. Sivuilta näkee ohjelmiston, johon kuuluu myös konsertteja ja musikaaleja, niiltä voi ostaa lippuja mutta kannattaa varmistaa, että katselee Izmirin eikä jonkin toisen kaupungin ohjelmistoa.

Kadifekale -linnake

Jonkin matkan päässä keskustasta sijaitsee öisin kauniisti valaistu linnake, Kadifekale [kartalla], jonne on sen verran matkaa, että sinne kannattaa mennä taksilla. Paikallisten mukaan linnakkeen ympäristö on jonkin verran vaarallinen vierailupaikka, jossa ei yksikseen kannata kuljeskella päiväsaikaankaan eikä missään nimessä pimeän laskeuduttua. Linnakkeen pääanteihin kuuluvat hyvät näkymät alas kaupunkiin.

Külturpark
Kulttuuripuisto on suositeltava vierailupaikka etenkin tukahduttavan kuumina kesäpäivinä.

Külturpark -puisto

Basmanen aseman vieressä sijaitseva kulttuuripuisto [kartalla] on suositeltava vierailupaikka etenkin tukahduttavan kuumina kesäpäivinä. Puiston antiin kuuluvat järvi, jolla voi ajella polkuveneellä, terasseja, joista osa tarjoaa alkoholiakin, ja kaikenlaista nähtävää, kuten kivimuseo, ja etenkin perheille tekemistä, kuten eläintarha ja huvipuisto. Puistossa on myös tapahtumia, kuten vuotuiset Izmirin messut.

Kylpylät

Izmirissä voi mennä sekä turisteille suunnattuihin että paikallisten suosimiin kylpylöihin, jotka turkiksi tunnetaan nimellä hammam. Niissä on erittäin rentouttavaa, hoitoja on tarjolla ja miehet ja naiset kylpevät aina eri osastoissa.

Basmanen rautatieasemaa vastapäätä sijaitsee Grand Corner Boutique Hotel, jossa yöpymisen lisäksi pääsee kylpemään ja hoitoihin kohtuuhinnalla. Tyypillisimmät hoidot ovat hieronta, pesu ja öljyvoitelu, ja tämä on etenkin ensikertalaisten suosima paketti. Kylpylä-hotelli on turistien suosima paikka, jossa ollaan kielitaitoisia mutta jossa ei ihan täysin aitoon tunnelmaan pääse.

Jos haluaa olla ainoa ulkomaalainen aidossa turkkilaisessa kylpylässä, on Basmanen aseman vieressä, keltaisten taksien takana olevassa moskeijassa Basmane Hamamı. Turkinkielisillä verkkosivuilla on aukioloajat ja kartalla tarkka sijainti, ja tännekin voi tulla vain itsekseen kylpemään tai sitten ottaa jonkin verran hintavampia palveluita kuten pesun ja hieronnan.

Veneretket

Izmirissä voi nousta veneen kyytiin ja siirtyä Konak-laiturilta toiseen kaupunginosaan eli Alsancakiin. Hienoin risteily suuntautuu Karsiyakaan, ja se lähtee Pasaport-laiturista [kartalla]. Se sijaitsee Konakin ja Alsancakin välissä, ja maisemiltaan kaunis matka johtaa ensin Alsancakiin ja sitten Karsiyakaan, joissa kummassakin on mukavaa tunnelmaa. Alsancakin yöelämä on vilkasta, ja siellä on jonkin verran kauppoja. Karsiyakassa on hyvä käydä syömässä kalaruokia etenkin sen moskeijan tienoilla, ja alueen pääkatu eli Kemalpasa on hyvä katu ostosten tekemiselle.

Rantapromenadi
Izmirissä on tyypillinen Välimeren ilmasto, ja siellä on pitkät kuumat kesät ja lyhyet sateiset talvet.

Ilmasto ja parhaat matkustusajankohdat

Izmirissä on tyypillinen Välimeren ilmasto, ja siellä on pitkät kuumat kesät ja lyhyet sateiset talvet. Se ei ole mikään lomakohde, eikä siellä ole varsinaista sesonkiaikaa, mutta kevät, alkukesä ja alkusyksy ovat parhaita aikoja vierailla siellä. Keskikesä on uskomattoman kuuma aika öitä myöten, ja siellä kesä-syyskuussa yöpyvän on tärkeää varmistaa, että hotellissa on ilmastointi.

Marraskuusta maaliskuuhun Izmirissä sataa melkoisesti, mutta muina aikoina sateet ovat vähäisiä. Talvikaudella on päivisin 10–15 astetta, öisin 5–10 astetta. Izmirissä sataa lunta pari kertaa vuosikymmenessä, ja kaupungin kaikkien aikojen kylmin yö oli kuutisen astetta pakkasen puolella.

Kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat ovat parinkymmenen asteen paikkeilla. Toukokuusta syyskuun loppuun aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta periaatteessa jatkuvalla syötöllä, ja toukokuulta syyskuun loppuun yöt ovat sen verran lämpimiä, että niistä voi nauttia terasseilla sortseissa ja T-paidassa. Kesäkuusta syyskuun loppupuolelle päivälämpötilat ovat korkeita ja saattavat kivuta yli 40 asteen. Tähän vuodenaikaan Izmiriin ja muuallekin Turkkiin matkustava mielellään yöpyy ilmastoidussa majapaikassa. Aurinko paistaa Izmirissä lähes 3 000 tuntia vuodessa, ja myös talvisin sateiden välissä on melkoisesti aurinkoa luvassa.

Izmiriin voi hyvin matkustaa koska tahansa, mutta parhaimmillaan se on huhtikuusta juhannukseen ja syyskuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle. Marraskuukin on usein kuukausi, joka muistuttaa kotimaan keskikesää, mutta sesonkiaika Turkin länsirannikolla lomailulle on huhtikuulta lokakuun loppuun ja muina aikoina tämä ei ole kannattava alue lähteä käymään.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ravintolat, ostokset ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti