Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ravintola Izmirissä
Izmirissä on erinomaiset, edulliset ruoat, eikä siellä tarvitse montaa askelta ottaa, ennen kuin tasokas ravintola tulee vastaan.

Ravintolat, ostokset ja yöelämä Izmirissä

Ruoat ja ravintolat

Izmirissä on erinomaiset, edulliset ruoat, eikä siellä tarvitse montaa askelta ottaa, ennen kuin tasokas ravintola tulee vastaan. Tarjolla on lähes yksinomaan turkkilaisia ruokia, mutta ne ovat monipuolisia ja niiden joukossa on jotain mieleistä jokaiselle.

Kebabit ovat tietenkin yleisiä, ja yleisimpiä niistä ovat adana ja urfa, jotka ovat pitkulaisia, hivenen tulisia lihoja, jotka tarjoillaan vihannesten ja riisin kanssa. Myös köfte eli lihapulla-ateria, joka tarjoillaan vihannesten ja riisin kanssa, on suosittu ateria. Se, kuten adana ja urfakin, grillataan, ja sen saamiseen menee paikan mukaan 10–30 minuuttia.

Iskender ja muut Suomessakin hyvin tarjolla olevat kebabit ovat samantyylisiä kuin kotimaassakin, ja ne saa eteensä parissa minuutissa. Keitot ovat erinomaisia, ja yhdessä salaatin kanssa ne muodostavat monipuolisen aterian. Suosituimpia ja maukkaimpia keittoja ovat mercimek çorbasi ja ezogelinezogelin, joista edellinen tehdään vihreistä ja jälkimmäinen punaisista linsseistä. Niitä syödään maksuttoman leivän kanssa sitruunalla ja chilihiutaleilla maustaen ja niitä on tapana syödä etenkin aamiaiseksi ja iltapalaksi.

Ruokajuomaksi on harvoin tarjolla alkoholia mutta aina ayraniaayrania arabialaista jogurttijuomaa, joka on maistamisen arvoista. Vesi ja muut ruokajuomat ovat edullisia, mutta länsimaiset ruokajuomat kuten kansainväliset limsamerkit ovat kalliita ja turkkilaiset vastaavat juomat edullisempia. Sama pätee länsimaisiin kahveihin, jotka ovat usein huonoja ja ylihintaisia. Turkissa on hyvä juoda runsaasti teetä (cay, lausutaan tshay), joka juodaan pienestä tulppaaninmuotoisesta lasistalasista ja jota tarjoillaan kaikkialla. Turkkilainen kahvikahvi on vahvaa ja toisenlaista kuin muut kahvit mutta se on kaikkein halvin ja perinteisin kahvi Turkissa.

Alkoholia saa joistain ravintoloista, ja tämän tyylisiä ravintoloita on esimerkiksi Basmanen rautatieaseman ympäristössä. Tämä on muutenkin hyvää tienoota majapaikalle ja yleiselle tutustumiselle, sillä sen viereen saapuvat servis-minibussit linja-autoasemalta, joten päiväretkellekin Izmiriin saapuvat tuodaan tälle alueelle.

Basaari (Kemeralti Bazaar) [kartalla] on sekin hyvä ruokailupaikka, ja siellä on tarjolla erityisen hyvin kebabeja, mutta harvalla paikalla on siellä anniskeluoikeudet. Basaari sijaitsee hyvällä paikalla Basmane- ja Konak-metroasemien välimaastossa.

Muualla kaupungissa on ravintoloita siellä täällä, sillä turkkilaiset syövät mieluusti useimmat ateriansa ulkona. Hinnat ovat edullisia, niin että täyttävän aterian saa helposti 4–5 eurolla ja keitto maksaa 1–2 euroa. Oluen hinta on 2–3 euroa, ja sekä kaupassa että baareissa alkoholin hinta on huomattavasti muuta hintatasoa korkeampi, mikä johtuu konservatiivisen hallituksen viime vuosien veronkorotuksista. Muun lisäksi Turkin liiran arvo on heittelehtinyt viime vuosina melkoisesti, joten myös se voi vaikuttaa hintoihin.

Ravintoloita Izmirissä:

Turkey Things esittelee kaupungin ravintoloita, joiden joukossa on myös meneviä illanviettopaikkoja.

TripAdvisor käy läpi Izmirin ravintoloita.

Ostoksilla basaarissa
Suuri basaari, joka sijaitsee lähellä Basmane-rautatieasemaa, on paras paikka tehdä ostoksia.

Ostokset

Izmirissä on erittäin hyvä tehdä ostoksia, eivätkä kaupustelijat häiritse siellä lainkaan samalla tavalla kuin rannikon lomapaikoissa.

Suuri basaari eli Kemralti BazaarKemralti Bazaar [kartalla], joka sijaitsee melko lähellä Basmane-rautatieasemaa, on paras paikka tehdä ostoksia. Matkalla Basmanen asemalta kohti merta on etenkin oikealla puolella paljon elektroniikkaa myynnissä, ja elektroniikkatuotteet ovat täällä yleensä turvallisia ja edullisia ostoksia. Itse basaari sijaitsee vasemmalla Basmanen asemalta tullessa, ja tämä valtava kauppapaikka on mitä tunnelmallisin ja parhain paikka tehdä ostoksia, syödä, käydä teellä ja muutenkin oleskella.

Kaikilla basaarin ympärillä olevilla kaduilla on hyviä liikkeitä myös. Kaupungin modernit ostospaikat ovat Konak-metroaseman vieressä [kartalla], missä on tavarataloja, ostoskeskuksia ja muita nykyaikaisia liikkeitä. Izmirissä kaupat ovat hyvin auki aamusta iltaan, mitään siestoja ei pidetä, mutta sunnuntaisin vain osa kaupoista avaa ovensa.

Jos haluaa katsella Izmirin ostopaikkoja Izmir Guide esittelee lähinnä basaareja ja ostoskeskuksia.

Yöelämä

Baareja on jonkin verran Basmanen rautatieaseman vieressä, ja lisää niitä on Konak-metroaseman lähistöllä. Yöelämän vilkkaimpia paikkoja on Alsancak [kartalla], joka tosin sijaitsee vähän syrjässä ja jonne kannattaa lähteä vain niiden, jotka viettävät Izmirissä useita iltoja.

Izmir on yksi Turkin harvoista kaupungeista, joissa on hyvää alkoholitarjoilua kaikkialla kaupungissa. Olutta ja muita viinaksia myydään monessa paikassa, ja yleisimpiä juomia ovat turkkilainen Efes-olut ja raki, anispohjainen viina, joka yleensä sekoitetaan veteen.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti