Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Bussiyhtiöiden toimistoja
Lähistön nähtävyyksille bussilipun voi käydä ostamassa bussiyhtiöiden toimistoilta jo vaikka edellisenä päivänä, jos haluaa varmistaa, että tilaa on.

Lasten kanssa Izmirissä sekä lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat Izmiriin

Perheen kanssa Izmirissä

Izmir on kiintoisa kaupunki, jossa ei tarvitse erikseen etsiä tekemistä lasten kanssa. Katunäkymät, sosiaaliset, joviaalit ihmiset ja yleinen ilmapiiri kutsuvat mittailemaan katuja, ja lapset otetaan aina Turkissa huomioon ja heidän olonsa yritetään aina tehdä mukavaksi.

Lasten ja nuortenkin kanssa voi tehdä venematkan metroaseman vieressä olevalta Konak-laiturilta [kartalla] Alsancakiin, ja myös Pasaport-laiturista [kartalla] voi nousta veneiden kyytiin.

Suuressa Külturparkissa [kartalla] voi etenkin kesällä vierailla, ja siellä on monen muun asian lisäksi huvipuisto. Puistossa voi kulkea polkuveneellä pienellä järvellä, ja siellä on nimenomaan lapsiperheille tarjolla kaikenlaista muutakin tekemistä.

Basaari (Kemeralti Bazaar) [kartalla] on ostospaikoista värikkäin ja suurimman tutustumisen arvoinen, ja sen läheltä löytyy useita ostoskeskuksia ja tavarataloja [kartalla]. Basaarin yhteydessä ja sen lähistöllä olevissa ravintoloissa voi myös syödä erilaisia turkkilaisia ruokia.

Paljon ravintoloita on myös Basmane-metroaseman vieressä olevissa kortteleissa, joille saapuvat minibussit linja-autoasemalta. Siltä on lyhyt kävelymatka basaarille ja myös kohti merenrantaa, jolla on paljon kaikenlaista mukavaa nähtävää. Eräänlainen kohokohta on kellotornin ympäristö [kartalla], joka on kaupungin pääaukiolla, nimeltään KonakKonak. Tästä on lyhyt matka laivalaiturille, ja myös aukion ja laiturin välissä oleva puistoalue on miellyttävä paikka etenkin kuumilla säillä.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Izmiriin tullaan yleensä päiväretkelle Kusadasista, ja sinne voikin lähteä nimenomaan ostoksille, syömään Kusadasia paremmin ja myös kenties näkemään nähtävyyksiä, joita Turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on roppakaupalla.

Jos yöpyy Izmirissä ja haluaa sieltä retkelle, on Çesme [kartalla] rantapaikka, joka on suosittu vierailukohde izmiriläisten keskuudessa. Tietysti myös vierailu Kusadasissa on yksi mahdollisuus, ja siellä onkin rantoja ja lomatunnelmaa. Sinne on reilun tunnin matka, ja sinne pääsee usein kulkevilla busseilla, joita lähtee linja-autoasemalta.

Çesmeen ja Kusadasiin samoin kuin muihinkin paikkoihin pääsee parhaiten menemällä Basmanen rautatieaseman vieressä oleville bussiyhtiöiden toimistoille [kartalla]. Niistä viedään sitten servis-minibussilla linja-autoasemalle (otogar), mistä varsinaiset bussit lähtevät. Lipun voi käydä ostamassa jo edellisenä päivänä, jos haluaa päästä tietyllä bussilla ja varmistaa, että tilaa on.

Izmirin julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Izmirissä on metro, joka on paras liikkumismuoto kaupungissa. Yksi hyvä ja nopea reitti on Basmanen asemalta Konak-asemalle, tutustua sen vieressä oleviin nähtävyyksiin ja ostospaikkoihin ja kävellä sieltä sitten basaarin kautta takaisin asemalle. Basaarin vieressä on Konak-metroasema, joten matkan voi myös tehdä edestakaisin julkisilla.

Taksi
Julkista liikennettä on vähiten sunnuntaisin, ja se onkin päivä, jolloin on hyvä hypätä taksiin.

Izmirin lautat vievät kahteen eri kaupunginosaan, ja yhdessä metron kanssa ne ovat suositelluimpia matkustustapoja ruuhkaisessa Izmirissä. Laivoihin on helppo nousta, niillä on edullista kulkea ja niillä voi kulkea vain lyhyen esimerkinomaisen matkan tai sitten vähän pidemmän.

Liikennettä on vähiten sunnuntaisin, ja se onkin päivä, jolloin on hyvä hypätä taksiin tai kulkea minibussilla. Muulloin kävely, metro ja lautat ovat parhaita liikkumistapoja.

Kävelymatkat eivät Izmirin keskustassa ole pitkiä. Basmanen asemalta on reilun puolen kilometrin matka basaarille, ja basaari on laaja paikka, jonka jälkeen tuleekin hyvin pian vastaan Konak-aseman tienoo. Alcansakiin on Konak-laiturilta muutaman kilometrin matka, jonka paljon kävelemään tottuneet voivat rantapromenadia pitkin tehdä reilussa puolessa tunnissa. Matka Alcansakiiin on kaikkein miellyttävintä tehdä lautalla, ja etenkin kesähelteillä se on hyvä ratkaisu.

Matkat Izmiriin

Izmirillä on lentokenttä, jonne tulee paljon lentoja Istanbulista ja jonkin verran ulkomailta.

Istanbulista voi lentää monta kertaa päivässä Izmiriin, ja yksi lentoyhtiö, joka lentää paljon kaupunkien välillä on Pegasus, jolla on myös suoria lentoja esimerkiksi Tukholmasta Turkkiin.

Toinen lentoyhtiö, joka lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalta suoraan Turkkiin, on Turkish Airlines, jolla voi välilaskulla lentää Izmirin lentoasemalle.

Jos haluaa tutkia lisää lentoja, jotka suoraan tai välilaskulla lentävät Izmiriin, on Skyscanner kätevä sivusto.

Lentoasemalta keskustaan

Izmirin lentoasema (ABD) [kartalla] sijaitsee sellaisella paikalla, että sieltä voi helposti siirtyä Izmirin lisäksi rannikon lomapaikoille. Lentoaseman sivuilla on asiaa siitä miten sieltä voi parhaiten bussilla tai taksilla siirtyä Izmiriin tai muualle alueelle.

Hotellit ja muut majapaikat Izmirissä

Izmirissä on valtavasti hotelleja, ja aivan Basmanen vieressä on monipuolinen valikoima niitä. Yhden hengen huoneen hinnat ovat liiroissa viime vuonna nousseet, sillä Turkin valuutta on viime vuosina ollut heikompi kuin aikoihin, ja siellä on kohtuuhintaista yöpyä hienossakin hotellissa.

Jos haluaa olla keskeisellä paikalla, kannattaa pysytellä lähellä Basmanen asemaa [kartalla], mutta mahdollista on myös yöpyä muualla, kuten lähellä Konak-metroasemaa [kartalla], joka on lähellä merenrantaa. Jotkut voivat myös innostua Alcansakista, mutta se on kauempana ytimestä eikä siellä yöpyvä välttämättä pääse tutustumaan yhtä hyvin ytimen tarjontaan.

Kaiken kaikkiaan Izmirissä on valtava määrä hotelleja ja jonkin verran muitakin majapaikkoja, ja valtaosa niistä sijaitsee Basmanen aseman lähellä olevissa kortteleissa. Edullisimmat majapaikat ovat nekin rautatieaseman vieressä, ja halvimmillaan kahden hengen huone maksaa alle 30 euroa, ja niille, jotka ovat valmiita sijoittamaan 30–40 euroa, on valittavana melkoinen määrä hotelleja.

Kaikkia Izmirin majapaikkoja voi katsella Booking.comissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti