Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kyyhkyssaari
Kusadasiin lähdetään tyypillisesti ruskettumaan, uimaan, syömään, viettämään iltaa ja ylipäätään pitämään lepolomaa. (Taustalla Kyyhkyssaari.)

Kusadasi, Turkki

Kusadasi on suosittu lomakohde Turkin länsirannikolla, reilun tunnin matkan päässä Izmiristä, jossa lähin lentokenttä sijaitsee. Siellä käy paljon brittejä, irlantilaisia, saksalaisia, hollantilaisia, venäläisiä ja pohjoismaalaisia turisteja ja nykyään myös entistä enemmän turkkilaisia. Sinne lähdetään tyypillisesti ruskettumaan, uimaan, syömään, viettämään iltaa ja ylipäätään pitämään lepolomaa. Siellä voi harrastaa kaikenlaista, mutta kesällä kuumassa Kusadasissa on vaikea harrastaa muuta kuin vesilajeja, joiden joukossa on kaikenlaista risteilyistä vesihiihtoon.

Kusadasi, jonka kirjoitusasu turkiksi on Kuşadası (“kushadasi”) kuuluu länsirannikon miellyttävimpien ja ystävällisimpien lomapaikkojen joukkoon, ja se on kohtalaisen hyvä kohde perheille. Kannattaa kuitenkin huomata, että etenkin keskikesällä sinne suunnataan viettämään railakkaasti iltaa, ja näin perheiden on paras mennä sinne muulloin kuin heinä-elokuussa. Kusadasin lomalla voi täysin siemauksin nauttia auringosta, joka paistaa kesän aikana pilvettömältä taivaalta päivä toisensa jälkeen. Vesi on Kusadasissa vähintään 20-asteista, ja siellä on aina rutkasti rentoa lomatunnelmaa.

Nähtävyydet ja ajanviete

Kyyhkyssaari

Güvercinada eli Kyyhkyssaari (engl. Pigeon Island) [kartalla] on pieni saari lähellä keskustaa, jonka voi bongata matkalla kohti Ladies Beach -rantaa. Sinne pääsee kävellen pitkin pengertietä, jonka varrella on useita risteilylaivoja, ja pengertien edessä on myös taksiasema. Kyyhkyssaarella on Bysantin aikana valmistunut linnake, jonka tuntumassa on ravintola ja näköalapaikkoja, joka tosin jo muutaman vuoden on ollut remontissa. Siellä voi vain käydä nopeasti kävelyllä, ja samalla voi tutustua rantakadun risteilymahdollisuuksiin.

Risteilylaivoja Kyyhkyssaaren edustalla
Kyyhkyssaaren edustalta lähtee aamuisin ja iltaisin ennen auringonlaskua useita eri risteilyjä.

Laivaristeilyt

Kyyhkyssaaren edustalta lähtee toukokuun alun ja lokakuun loppupuolen välisenä aikana aamuisin ja iltaisin ennen auringonlaskua useita eri risteilyjä, joita on jonkin verran erilaisia. Monet laivat lähtevät aamulla klo 9–10 ja palaavat puoli viiden aikaan iltapäivällä. Ne käyvät yleensä syrjässä olevilla rannoilla, ja risteilyjen yhteydessä voi uida ja ottaa aurinkoa.

Joidenkin risteilyjen yhteydessä tarjotaan lounasta, ja erilaisia risteilyjä voi tutkia etukäteen mutta varaus on kaikkein paras tehdä vasta paikanpäällä. Paras tapa ottaa osaa risteilylle on mennä Kyyhkyssaareen johtavalle pengertielle päivää ennen risteilyä ja tutkia mahdollisuuksia, joita esitellään mainostauluissa ja joita laivojen työntekijät mielellään esittelevät.

Päivän kestävän risteilyn hintaan kuuluu lounas mutta ei juomia, mutta niissäkin on kovan kilpailun ja suuren tarjonnan takia jonkin verran eroja. On olemassa myös laivoja, joilla ei soiteta musiikkia ja joilla on rentouttavampaa nauttia merimaisemista kuin äänekkäillä risteilyillä, joilla runsas alkoholin nauttiminen kuuluu asiaan. Jos haluaa ottaa osaa auringonlaskuristeilylle, ne lähtevät kesällä puoli kahdeksan aikaan illalla.

Hammam

Turkissa kylpylässä [kartalla] vierailu on aina hyvä idea, ja vaikka Kusadasin keskustan kylpylät ovatkin turistivoittoisia, on niissä hyvä käydä peseytymässä ja hoidattamassa itseään. Koko hoito sisältää pesun, hieronnan ja öljyvoitelun, ja hinta määräytyy sen mukaan, mitä palveluita haluaa. niiden hinnat ovat 25 liirasta ylöspäin. Kale camii -moskeijan yhteydessä oleva hammam on erittäin turistivoittoinen, mutta Belediye Hammam (Yildirim Caddesi), joka sijaitsee vähän ylämäkeen niin sanotusta baarikadusta, on aidompi kylpylä. Molemmat ovat avoinna klo 9–19, ja kummatkin sukupuolet ovat niihin tervetulleita.

Rannat ja rantaelämä

Kusadasin ympäristössä on rantoja, joille on kannattaa mennä dolmus-minibussilla. Tusan [kartalla], Long BeachLong Beach [kartalla] ja Ladies BeachLadies Beach [kartalla] ovat lähialueen parhaita rantoja, mutta Pamucak-rannalle tai Dilek-kansallispuistoon (Milli Park) ei oikeastaan kannata lähteä, sillä niillä on olemattomat palvelut. Dilek [kartalla] on sinänsä hyvä vierailupaikka, mutta sinne on matkaa ja siellä on jonkinlaisia palveluja vain keskikesällä.

Ladies Beach -ranta
Ladies Beach on hyvä ranta lyhyen matkan päässä Kusadasista, ja sinne pääsee dolmuksella.

Ladies Beach on hyvä ranta lyhyen matkan päässä Kusadasista, ja sinne pääsee dolmuksella. Rannalla on paljon baareja ja ravintoloita, sieltä voi vuokrata rantavuoteen tai sitten voi olla vain terassilla tai pienellä rannan pätkällä, johon voi laittaa oman pyyhkeen. Rannan tuntumassa on paljon kauppoja, joista saa ylihintaista aurinkorasvaa ja kaikenlaista muuta hivenen normaalia kalliimmalla hinnalla. Tarjolla on jonkin verran tekemistä, ja rannalta voi vuokrata vesiskoottereita ja harrastaa vesilajeja.

Long Beach sijaitsee sekin lähellä Kusadasia, ja sinnekin kulkee dolmus. Se on pitkä ranta, jonka jälkeen on muitakin rantoja, mutta monet rannan osat ovat hotellien hallinnassa. Tämä ei ole yhtä hyvä ranta kuin Ladies Beach, paitsi niille, joiden hotelli sijaitsee täällä. Harrastusmahdollisuuksia on täällä melko vähän, mutta hotellien yhteydessä on tarjolla kaikenlaista tekemistä.

Tusan on sekin kohtalaisen hyvä ranta vain noin viiden kilometrin päässä Kusadasista, ja sinne pääsee hyvin Ephesukseen kulkevilla minibusseilla. Se on hyvä ranta perheille, sillä sen yhteydessä on kaksi vesipuistoa.

Vesipuistot

Tusan-rannan yhteydessä on kaksi vesipuistoa, Aquafantasy ja Adaland, joihin on helppo mennä dolmuksella.

Kusadasissa ja sen ympäristössä on muutama muukin vesipuisto, ja ne ovat yleensä avoinna kuumimpaan kesäaikaan, eivätkä yleensä alku- tai loppukaudesta. Kusadasin vesipuistoja voi tutkia TripAdvisorissa.

Sää ja parhaat matkustusajat

Kusadasissa on välimerellinen ilmasto, mikä tarkoittaa kuumia, aurinkoisia kesiä ja leutoja sateisia talvia. Matkustuskausi alkaa toukokuun alusta ja on vilkkaimmillaan syyskuun loppuun, mutta lokakuukin on vielä lämmin kuukausi ja marraskuussakin voi olla vielä hyvin lämpimiä päiviä. Palvelut ovat kuitenkin parhaimmillaan toukokuun alusta lokakuun puolivälin paikkeille, eikä Kusadasiin ole mieltä matkustaa oikeastaan enää lokakuun puolivälin jälkeen.

Aurinko paistaa noin 300 päivänä vuodessa, ja eniten aurinkoa on luvassa toukokuusta lokakuulle. Päivälämpötilat ovat korkeita monena vuotena jo huhtikuussa, mutta yleensä toukokuussa ollaan varmuudella päiväsaikaan hellelukemissa. Kuuminta on heinä-elokuussa, jolloin yli 40 asteen lämpötilat ovat tavallisia, ja huomattavasti mukavampaa Kusadasissa on kesä- ja syyskuussa. Yöt saattavat olla viileitä vielä kesäkuun alussakin, mutta juhannuksesta aina syyskuun loppuun yöt ovat trooppisen lämpimiä. Kesäkautena ei juuri sada eivätkä pilviset päivät ole tavallisia, joten näille tienoin voi huoletta lähteä auringosta nauttimaan. Merenkäynti ei ole toukokuusta lokakuuhun kovaa, niin että merisairauteen taipuvaisetkin voivat tehdä tällöin risteilyjä aina Kreikkaan asti.

Talvikautena Kusadasissa sataa usein, päivälämpötilat ovat 10–15 asteessa ja öisin tuskin koskaan on alle 5 astetta. Jotkin hotellit ovat talvikaudella avoinna, mutta Kusadasiin ei ole mieltä lähteä normaalille lomalle muulloin kuin silloin kun kaikki palvelut ovat toiminnassa.

Kusadasissa asuu reilut 60 000 ihmistä, mutta keskikesällä siellä on noin 500 000 ihmistä viikko toisensa jälkeen. Kuuma keskikesä on vilkkain ja kallein matkustusaika, ja parhaat matkustusajat ovat toukokuusta juhannuksen tienoille ja syyskuun alusta lokakuun puoliväliin.

Ilmatieteen laitos ennustaa Kusadasin sään lähiaikoina.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ravintolat, ostokset ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti