Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintola Kusadasissa
Kusadasin keskustassa on valtava määrä ravintoloita, joista saa sekä kansainvälisiä ruokia että turkkilaisia ruokia.

Ravintolat, ostokset ja yöelämä Kusadasissa

Parhaat ravintolaseudut ja ruoat

Kusadasin keskustassa on valtava määrä ravintoloita, joista saa sekä kansainvälisiä ruokia että turkkilaisia ruokia. Pihvit, pastat, pitsat ja monet muut lomalaisille maistuvat ruoat ovat kaikkialla tarjolla aamusta yömyöhään ja muutamassa paikassa ympäri vuorokauden. Keskustassa on myös kaikkien tunnetuimpien kansainvälisten pikaruokaketjujen pisteet.

Turkkilaisia ruokia on entistä enemmän tarjolla kävelykeskustassa, mutta parhaiten niitä on tarjolla dolmus-aseman [kartalla] ympäristössä samoin kuin melko lähellä tätä, kuivuneen joen varrella olevan puistikon ympäristössä. Ylipäätään ravintolat, joiden nimessä on “lokanta” tai “lokantasi” tarjoavat yleensä pelkästään turkkilaisia ruokia, mutta kuten muissakin Turkin lomapaikoissa, niitä on melko vähän ja ne ovat pääosin syrjässä. Kebabia saa parhaiten muualtakin, mutta sitä tarjotaan usein hyvin länsimaisessa muodossa. Turkkilaisissa ravintoloissa hinnat ovat kaikkein alhaisempia, ja muualta tulevista ruoista, jotka ovat järjestään paikallisia huonompia, laskutetaan paljon enemmän.

Turkkilaisista ruoista kebabit ovat hyviä, mutta kannattaa syödä muitakin kuin kotimaasta tuttuja kebabeja. Tulinen adana on maukas ateria lisukkeiden eli esimerkiksi riisin tai bulgurin ja salaatin kanssa. Urfa on samantyylinen mutta ei tulinen, ja köfte on turkkilainen lihapulla, joka myös yleensä tarjotaan kuten adana ja urfakin tiettyjen lisukkeiden kanssa, ja niihin kuuluvat myös leipä ja salaatti, jota voi syödä ilman pelkoa “sulttaanin kostosta” eli Turkissa ennen yleisestä ruokamyrkytyksestä. Nehän oli vuosikymmeniä sitten yleisiä, koska Turkissa oli paljon sähkökatkoja, mutta niitä ei enää 2000-luvulla ole juurikaan ollut. Ruokajuomista turkkilaisin on ayran, jogurttipohjainen juoma, mutta Kusadasin ravintoloilla on yleensä anniskeluoikeudet ja niistä saa kaikenlaisia juomia. Poikkeuksena ovat monet turkkilaiset ravintolat, joista ei saa alkoholia.

Kusadasin ravintoloita:

Jos haluaa tutkia yksittäisiä ravintoloita on TripAdvisorissa listattu niitä asiakaspalautteineen.

Ostokset

Kusadasin kävelykeskustassa on valtava määrä erilaisia kauppoja, joskin siellä kuten vanhankaupungin vieressä olevassa basaarissa on vaikea tutkia tuotteita tai edes juuri katsella niitä ilman, että myyjät rientävät paikalle. Myyjät ovat lähes aina miehiä, ja heillä on tapana olla varsin tungettelevia mutta hyvässä hengessä. He ovat kielitaitoisia, niin että englanti taittuu heiltä äidinkielen tavoin, ja he osaavat muitakin kieliä, suomeakin ainakin muutaman sanan.

Kaleiçi eli vanhakaupunkivanhakaupunki, joka on basaarin ympärillä, on tunnelmallisin ostospaikka, siellä on valtava määrä kauppoja ja sen satamaan johtavalla pääkadulla [kartalla] on paljon etenkin matto- ja jalokiviliikkeitä. Sen lähellä, aivan sataman vieressä, sijaitsee basaari eli Grand Bazaar [kartalla], joka on rasittava ja kliseenomainen ostospaikka.

Myyntikojuja Saglic street -kadulla vanhassa kaupungissa
Vanhankaupungin vieressä olevassa basaarissa ei juuri ehdi edes katsella tuotteita ilman, että myyjät rientävät paikalle.

Kaikkea on kaupan Kusadasissa, mutta siellä kannattaa olla tarkkana tietynlaisten ostosten suhteen, sillä elektroniikka ei välttämättä toimi ja monet merkkituotteet ovat kopioita tai suoranaisia väärennöksiä. Sieltä saa kenkiä, vaatteita, elintarvikkeita, koruja, kelloja, elektroniikkaa ja paljon muutakin. Tunnin matkan päässä sijaitseva Izmir on Kusadasia parempi paikka tehdä ostoksia, sillä siellä on aitoja tuotteita mutta usein alempia hintoja ja enemmän tarjontaa.

Kusadasin keskustassa on liikkeitä, joista saa elintarvikkeita, mutta siellä on valintamyymälöitäkin. Hyvin varusteltu Migros-valintamyymälä [kartalla] on niin sanotun taidekadun (art street) ja Planet Yucca -ravintolan takana, ja se on avoinna joka päivä klo 22 asti. Taidekatu on hyvä paikka tehdä käsityö- ja koruostoksia kojuista.

Kusadasissa on markkinoita tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, ja Selçukin lauantaimarkkinat suosittu vierailupaikka.

Sökessä [kartalla], joka on noin 40 minuutin matkan päässä, on useita outlet-myymälöitä, joihin porukat voivat helpoiten siirtyä taksilla mutta joille pääsee dolmuksellakin. Ne tunnetaan nimellä Söke Shopping Outlets, ja niiden joukossa on muun muassa Adidaksen, Niken, Benettonin ja muutaman turkkilaisen brändin myymälöitä.

Visit Local Turkey antaa erinomaisia vinkkejä ostosten tekemiselle Kusadasissa.

Yöelämä

Kusadasissa on hyvin eläväinen yöelämä, ja siellä voi ottaa ilon irti koska tahansa. Koko kävelykeskusta on täynnä baareja, joissa olut maksaa kuten muissakin Turkin rantapaikoissa reilut 2 euroa riippumatta Turkin liiran kurssista. Oluen hintoja mainostellaan näyttävästi, ja on hyvin suosittua mennä etenkin alkuillasta terassille.

Pahamaineinen illanviettopaikka on baarikatu eli Barlar SokakBar street (engl. Bar street) [kartalla], joka on täynnä tatuointipaikkoja ja toinen toistaan äänekkäämpiä baareja, jotka heräilevät henkiin alkuillasta.

Visit Local Turkey kertoo yöelämästä ja esittelee yksittäisiä baareja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti