Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Opatija
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe vanhassakaupungissa
Rijeka ja Opatija eivät ole mitään perhelomakohteita, mutta niissä voi perheen kanssa käydä osana laajempaa Kroatian-kierrosta.

Perheen kanssa Rijekaan ja Opatijaan, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Rijekaan ja Opatijaan

Rijeka ja Opatija eivät ole mitään perhelomakohteita, mutta niissä voi perheen kanssa käydä osana laajempaa Kroatian-kierrosta. Rijeka on maan 3. suurin kaupunki, ja siellä on jonkin verran kaikenlaista nähtävää ja tekemistä. Etenkin satama-alueilla on erilaisia aluksia, ja lasten kanssa on mukava istahtaa jäätelölle vaikka Korzo-pääkävelykadun varrella.

Opatijassa on mukava käydä, istahtaa sielläkin terassille, syödä mereneläviä tai muita paikallisia herkkuja ja kävellä merenrantapromenadia pitkin erilaisille rannoille ja muihin paikkoihin. Opatijassa voi myös tehdä venekierroksen vaikka lasipohjaisella veneellä, niin että tutkii Adrianmeren pohjaa, ja siellä voi taksiveneellä koko perhe mennä minne ja milloin haluaakin. Opatijassa ei kuitenkaan perhe kovin pitkään viihdy, ja esimerkiksi viikon pakettimatka sinne ei välttämättä ole paras ratkaisu. Opatijan rannat ovat nimittäin aika onnettomia, eikä siellä ole niin mukavaa viettää perinteistä rantalomaa kuin muualla Kroatian rannikolla.

Jos Rijekaan ja Opatijaan saapuu muutamaksi päiväksi, kannattaa siellä olla vähintään kaksi yötä ja mieluiten kolme. Siellä voi mennä muulloin kuin keskikesällä jalkapallo-otteluun, ja siellä on myös muutama museo, jotka voivat teini-ikäisiä kiinnostaa. Siellä on hyvät ruoat, kohtuulliset hinnat ja hyvin turvallista ja rauhallista, eikä Rijekassa tai Opatijassa ole minkäänlaisia ongelmia odotettavissa. Jos yöpyy täälläpäin, on Rijeka parempi paikka majapaikoiltaan, sillä aivan keskustassakin on kohtuuhintaisia hotelleja ja asuntoja. Opatijassa hinnat ovat korkeammat, ja majapaikka voi ainakin paikkakuntaa tuntemattomalle ollakin hankalassa paikassa.

Booking.com tarjoaa mahdollisuuden etsiä perheille soveltuvia majapaikkoja Rijekassa

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Rijekassa ja Opatijassa liikutaan pääasiassa kävellen, ja tarvetta bussille tulee lähinnä lentokenttämatkoilla, Opatijan ja Rijekan välillä kuljettaessa ja mahdollisesti jossakin Opatijan Rivieran osissa kuten Lovranissa käydessä. Siellä voi tietenkin myös hypätä taksiin, ja pyöriä saa vuokralle.

Linja-auto, ja asemat ja Opatijan linja-autoasema

Rijekassa on paljon bussilinjoja, joista numero 32 kulkee Opatijaan ja jatkaa siitä vielä Lovraniin. Paikallisbussit lähtevät Rijekasta Jelačićev trg -aukioltaJelacicev Trg -aukion linja-autoasema [kartalla], ja ne kulkevat ympäri Rijekaa ja myös sen ulkopuolelle. Linjojen aikataulut voi katsoa verkkosivuilta, ja siellä alimpana punaisella ovat Opatijaan ja muualle Rijekan ulkopuolelle suuntaavat bussit.

Liput ostetaan etukäteen esimerkiksi Tisek-kioskilta, joka on läheisen kauppahallin vieressä. Liput tulevat kahden lipun pakettina, ja kaupungin sisällä matkustava maksaa 15,50 kunaa eli pari euroa edestakaisesta matkasta, Opatijaan suuntaava 26 kunaa edestakaisesta matkasta. On myös mahdollista ostaa pidempikestoisia lippuja, ja Rijekan ja Opatijan välillä päivälippu maksaa 32 kunaa ja viikkolippu 160 kunaa. Hätätapauksessa lipun voi ostaa tasarahalla kuskilta, ja tällöin yksi lippu maksaa vähän vähemmän kuin kaksi lippua kioskilta. Bussit kulkevat suurin piirtein klo 5–23.30.

Opatijan linja-autoasema ja saapuminen sinne

20–30 minuutin bussimatkan päässä oleva Opatija on paikka, jossa on pysäkkejä useita mutta jossa ainakin sinne vierailemaan lähteneen on hyvä jäädä pois vasta bussiasemalla [kartalla], joka on aivan pääpaikkojen ja Slatina-rannan vieressä, Trg Vladimira Gortana -aukiolla. Siellä pysähtyvät paitsi Rijekasta tulevat paikallisbussit myös ne pitkän matkan bussit, jotka tulevat Opatijan kautta Rijekaan. Istriasta Opatijaan pääsee suoraan busseilla, jotka kulkevat Labinin kautta, ja muitakin pitkän matkan busseja siellä pysähtyy.

Taksi Rijekassa ja Opatijassa

Rijekassa voi hypätä taksiin, mutta sellaisella matkustaminen ei ainakaan Opatijaan ja muualle vähän pidemmälle ole edullista. Sellaisella voi kuitenkin matkustaa kauaskin, vaikka Zagrebiin tai Sloveniaan, ja hintaa voi tiedustella etukäteen. Paikallisia taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Adria Day ja Klaudio. Radio Taxi on yksi yleisimpiä yhtiöitä, ja sen voi soittaa paikalle numerosta 585 585.

Pyöräily Rijekassa ja Opatijassa

Rijekasta ja Opatijasta saa pyöriä vuokralle, mutta etenkään Opatija ei ole mikään kaikkein paras paikka pyöräillä. Siellä on mäkiä, kapeat kadut ja kesäaikaan paljon ihmisiä. Rijeka on jonkin verran parempi paikka pyöräillä, mutta siellä liikenne on päivisin viikolla vilkasta, ja kaupunki on hivenen sekava paikka teiltään. Rijekan ympäristössä on paljon mäkiä, mäiltä on erinomaiset näkymät Rijekaan ja Opatijan Rivieralle ja näin hyvä peruskunto ja mäkisten maastojen tuntemus ovat aika välttämättömiä. Rijekassa on kaupunkipyöriä, mutta maastopyörä, jonka saa yksityisistä vuokraamoista, on kätevämpi.

Zabica, linja-autoasema
Rijekan pitkän matkan bussien asema eli Žabica sijaitsee ydinkeskustassa, hyvin lähellä Jadranski trg -pääaukiota. Sieltä lähtee busseja kaikkialle Kroatiaan ja myös muihin maihin, ja se on melko vilkas paikka.

Opatijasta voi vuokrata vaikka sähköpyörän E-bikesta tai Alpirentistä, joka on aivan linja-autoaseman vieressä.

Rijekan ympäristössä on melkoinen määrä erilaisia pyöräilyreittejä, joilta voi saada upeat maisemat Rijekaan ja Opatijan Rivieralle. Kaikkein paras sivusto pyöräilemään haluaville tutustua on Bike Rijeka, josta saa tietoa, kartan ja myös sovelluksen.

Saapuminen Rijekaan ja siirtyminen Rijekasta tai Opatijasta muualle

Rijekan lentoasema [kartalla] on 25 kilometrin päässä keskustasta, Krk-saarella. Sieltä voi tulla bussilla ja tietenkin taksilla tai muunlaisella yksityiskyydillä. Linja-auto jatkaa Opatijaan asti, joten se on varsin käypä ja reilut viisi euroa maksava kyyti, joka kestää noin 40 minuuttia Rijekaan ja reilun tunnin Opatijaan.

Jos Rijekaan ja Opatijaan tulee osana laajempaa Kroatian-kierrosta tai jos sieltä on tarkoitus siirtyä Zagrebiin, Sloveniaan tai etelään kohti Dalmatiaa, ovat sekä linja-autot että lautat mahdollisia. Jadrolinijan lautoilla voi mennä Rijekasta eri suuntiin, mutta on hyvä olla tietoinen siitä, että Rijekasta pääsee myös linja-autolla saarille, kuten Krkiin ja Cresiin.

Rijekan pitkän matkan bussien asema eli Žabica [kartalla] sijaitsee ydinkeskustassa, hyvin lähellä Jadranski trg -pääaukiota. Sieltä lähtee busseja kaikkialle Kroatiaan ja myös muihin maihin, ja se on melko vilkas paikka. Siellä on tavarasäilytys, ja sieltä saa niin pieniä välipaloja kuin suurempia annoksiakin. Bussilla jonnekin mielivän on hyvä katsoa aikataulut ja hinnat sekä tehdä varaukset Get By Busin tai Bus Croatian sivuilla. Jos lipun ostaa etukäteen, on hyvä olla tietoinen, että yleensä se pitää olla tulostettuna. Jos kuski pyytää noin euroa tai kymmentä kunaa matkan aluksi ylimääräistä, on se maksu ruumaan menevistä tavaroista, mikä on hyvin yleinen niin Kroatiassa kuin muuallakin entisen Jugoslavian maissa.

Huomionarvoinen seikka on se, että kesästä 2015 lähtien lautat, jotka kulkivat pitkin Kroatian rannikkoa, lopetettiin toistaiseksi, eikä jatkosta ole tietoa. Näin ollen Rijekasta ei enää pääse upeita maisemia ihaillen tai yön yli kohti Dalmatiaa ja etelän saaria. Ainoat lautat, jotka tällä hetkellä lähtevät Rijekasta, ovat lautat kohti Rab- ja Pag-saaria. Lautoista vastaa Jadrolinija.

Hotelli Ambasador
Opatijaan voi mennä pakettimatkalle, mutta useimmilla matkanjärjestäjillä ei ole paikalla opasta tai palveluita. Hotelli on usein kuuluisa kylpylähotelli, kuten suoraviivaisen moderni Ambasador.

Matkat Rijekaan ja Opatijaan

Rijeka on itsestäänselvä omatoimikohde, jonne mennään muutamaksi päiväksi ja jossa kaupunkiin tutustutaan omaan tahtiin. Opatija on enemmänkin pakettimatkakohde, jonne järjestetään vähän normaalia hienompia ja hintavampia kylpylälomamatkoja.

Rijekaan voi lentää suoraan muista maista, mutta usein kätevämpää on lentää Pulaan ja tulla sieltä parissa kolmessa tunnissa Rijekaan tai sitten lentää Zagrebiin ja tulla sieltä 2–3 tunnissa Rijekaan.

Rijekaan voi tulla Norwegianin koneilla niin, että lentää keskikesällä ensin Tukholman Arlandaan ja sieltä sitten Rijekan kentälle. Yhtä nopeaa ja kätevää kuitenkin on lentää ensin Pulaan, jonne voi Helsingistä tulla ympäri vuoden. Muiden yhtiöiden lentoja voi katsella Skyscannerin sivuilta.

Opatijaan voi mennä pakettimatkalle, jossa hotellin ja lennot varaa matkatoimisto. Ne ovat kuitenkin suurelta osin omatoimimatkoja, sillä useimmilla matkanjärjestäjillä ei ole paikalla opasta tai palveluita. Hotellit ovat hyviä, ja ne ovat kuuluisimpia kylpylähotelleja, kuten tyylikäs Bristol ja suoraviivaisen moderni Ambasador. Matkoja tekee esimerkiksi Tjäreborg, jonka lennot kulkevat Pulan kautta silloin kun Finnair sinne keskikesällä Helsingistä suoraan lentää. Matka kannattaa varata ajoissa, jo alkuvuodesta.

Kroatiaan tehdään myös matkoja, joilla kierrellään Istriassa ja muuallakin alueella, ja Matka-agentit järjestävät jonkin verran tällaisia matkoja, mutta niillekin mielivän on hyvä olla kuukausia tai jopa puoli vuotta etukäteen tekemässä varauksia. Järjestetylle matkalle voi myös lähteä pienten paikallisten matkatoimistojen kautta, ja aina on hyvä pitää mielessä, että Pulaan pääsee lentämään suoraan Helsingistä ympäri vuoden.

Hotellit ja muut majapaikat

Omatoimimatkailijan on kenties paras majoittua Rijekaan ja vierailla sieltä muualla alueella, sillä Rijekassa on enemmän majapaikkoja, hinnat ovat kohtuullisia ja hotelleja on kätevillä paikoilla. Opatijassa ja Opatijan Rivieralla on paljon pakettimatkalaisten valtaamia hotelleja, joiden joukossa on useita hienoja kylpylähotelleja. Sieltä voi myös omatoimimatkailija kuitenkin saada huoneen, mutta varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Milenij-hotellin puutarha
Hotelli Milenij on yksi Opatijan kuuluisista, merenrannalla tai sen lähellä olevista kylpylähotelleista.

Rijekan majapaikat

Rijekassa majapaikka kannattaa katsoa keskustasta tai aivan sen läheltä, sillä se on varsin iso kaupunki, jossa on paljon erilaisia lähiömäisiä kerrostaloalueita. Korzo-pääkävelykatu, samansuuntaisesti sataman edustalla kulkeva Riva ja korttelit niiden läheisyydessä ovat kaikkein parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Yksi mielenkiintoinen majapaikka on botelli eli hotelli-laiva Botel Marina, joka on satamassa, Rivan varrella.

Muista majapaikoista asunnot ja huoneet ovat erittäin suosittuja, ja niistä aivan ytimessä, linja-autoaseman ja Korzon vieressä oleva Apartment Trend on ensiluokkainen mutta pieni majapaikka, joka tarjoaa myös tilaisuuden nähdä, miten kroatialaisessa kerrostalossa asutaan.

Muita vaihtoehtoja Rijekassa voi katsella Booking.comista, joka on Kroatian asunnontarjoajien suosituin sivusto.

Opatija

Opatijan hienot hotellit ovat Slatina-rannan läheisyydessä, ja muutama niistä on myös siitä kohti Rijekaa ja Voloskoa päin mentäessä. Kuuluisimpiin, merenrannalla tai sen lähellä oleviin kylpylähotelleihin kuuluvat maamerkkinä toimiva Ambasador, Bristol ja houkuttelevan terassin vuoksi kaikille tutuksi tuleva Milenij. Opatijassa ja sen ympäristössä on myös asuntoja ja huoneita, ja myös niitä voi katsella booking.comista, mutta sijaintiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Majapaikan on hyvä olla lähellä linja-autoasemaa tai Slatina-rantaa, ja myös Volosko, jonka tienoilta pääsee suoraan bussilla Rijekaan, on varteenotettava, aina rauhallinen alue majapaikalle.

Kaikki booking.comin majapaikat Opatijassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti