Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Opatija
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Robna Kuca -ostoskeskus Rijekassa
Rijekassa turisti-infon ja kellotornin naapurissa oleva Robna Kuća on monipuolinen ostoskeskus, jossa on kaikenlaisia kauppoja.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Rijekassa ja Opatijassa

Ostokset

Rijeka on Kroatian kolmanneksi suurin kaupunki, ja siellä on mahdollista tehdä kaikenlaisia ostoksia. Opatijasta hankitaan lähinnä elintarvikkeita ja juomia, ja jos haluaa shoppailla, kannattaa käydä Rijekassa. Sunnuntait ja arkipyhät ovat päiviä, jolloin kaupat ovat huonosti auki, ja valuuttana on kuna, jonka arvo yhtä euroa kohden on yleensä ollut 7–7,5. Hintataso on kotimaata alhaisempi mutta ei mikään pilkkahintainen, ja hinta-laatusuhteeltaan parhaita ostoksia ovat paikalliset ja muualta entisen Jugoslavian alueelta peräisin olevat tuotteet.

Ostoksista elintarvikkeet ja etenkin istrialainen neitsytoliiviöljy ovat erinomaisia, ja paikallisiin tuotteisiin kuuluvat myös erinomaiset juustot, etenkin Pag-saarelta tuleva vuohenjuusto. Kaikki viinit, joista istrialaiset ovat tasokkaimpia, ovat luomua, ja samoin myös elintarvikkeet, joiden aateliin Istriassa ja Kvarnerinlahdella kuuluvat hunaja, parsa, pähkinät, kuivatut hedelmät, tryffelit ja yrtit, joita täälläpäin on käytetty mitä erilaisimpiin tarkoituksiin jo tuhansien vuosien ajan. Luomua ovat myös kosmetiikkatuotteet, joihin kuuluvat monet yrttejä, hunajaa ja oliiviöljyä sisältävät voiteet ja yrttiseokset. Yrttejä käytetään myös viinoissa, ja niistä rakija on Kroatiassa suosituinta. Muista tuotteista kravatti, joka on kroatialainen keksintö, on joidenkin muiden vaatteiden ja asusteiden ohella hyvä paikallinen ostos.

Rijekan ostosalueet

Pääkävelykatu Korzo on leveä pääostoskatu, ja sen varrella ja lähistöllä on tarjolla kaikki mahdollinen. Turisti-infon ja kellotornin naapurissa oleva Robna Kuća [kartalla] on monipuolinen ostoskeskus, jossa on kaikenlaisia kauppoja (avoinna ma–la klo 8–20). Sitä vastapäätä olevan kellotornin takana olevalla aukiolla on toinen kauppakeskus, jonka yhteydessä on Tommy-valintamyymälä ja muutama muu liike. Korzon varrella on tarjolla kaikkea mahdollista, elintarvikkeista vaatteisiin, kenkiin ja muihin ostoksiin, joten sen vaiheilta ei ostosten takia juuri tarvitse poistua.

Ainoa poikkeus on kauppahallin [kartalla] tienoo, missä on hallin lisäksi torikojuja ja mereneläviin keskittynyt halli. Kroatialaiseen tyyliin ne ovat lähes joka päivä avoinna, lukuun ottamatta varsinaisia pyhäpäiviä (kuten vappu), ja kaikkein paras aika suunnata kauppahallille on aamupäivä, sillä monet kojut menevät kiinni jo alkuiltapäivästä. Kauppahallin ympäristössä on myös muita liikkeitä, kuten erikoiselintarvikeliikkeitä ja Konzum-ketjun kauppa joka on kauppahallin vastapäätä ja avoinna ma–la klo 7–20, su klo 7–14. Kauppahallin vieressä on myös Tisak-ketjun kioski, ja sekä tämä että muut ketjun myyvät lippuja julkisiin liikennevälineisiin.

Visit Rijeka esittelee kaupungin ostospaikkoja

Opatijan ostospaikat

Opatijan läpi kulkevan päätien varrella on erilaisia liikkeitä, joista voi hankkia jotakin mikä pistää silmään, ja kadulla on lähellä linja-autoasemaa myös Slatina-ostoskeskus (Ul. Maršala Tita 166), joka on avoinna joka päivä klo 7–21 ja jossa on normaalia suurempi Tommy-ketjun valintamyymälä. Toisella puolella linja-autoasemaa, matkalla kohti Rijekaa, oleva kauppahalli [kartalla] lähitienoineen on kuitenkin alue, johon ensimmäiseksi kannattaa ostosmielessä tutustua. Kauppahalli on avoinna oikeastaan vain aamupäivisin, ja se on prhaiten avoinna päivittäin klo 6–13.

Visit Opatija listaa alueen kauppoja

Ruoat ja ravintolat

Rijekassa ja Opatijassa on erittäin hyvät ja monipuoliset ruoat, ja niissä on kaikkein paras syödä kroatialaisia ruokia, kalaa, grillattuja mereneläviä, pitsaa, muita italialaisia tai italialaistyylisiä ruokia ja balkanilaisia grillilihoja. Ravintoloita on paljon, mutta etenkin Opatijassa on paljon ylihintaisia ravintoloita. Rijeka on ruokien ja juomien hinnoiltaan melko maltillinen, edullisempi kuin Kroatian suositut lomapaikat, ja siellä on varsin hyvä maistella erilaisia alueelta peräisin olevia ruokia.

Rijekan ja Opatijan Rivieran ruoat

Merenelävistä yleisin ja edullisin on mustekala, jota on lähinnä kahdenlaista: seepiaa (engl. cuttlefish) ja kalmaria (engl. squid)kalmari ruoaksi. Ne ovat Kvarnerinlahdella niin suosittuja, että elo-syyskuussa pidetään niitä juhlistavat Ri Gastro -festivaalit. Myös sardiinit ovat sen verran yleisiä, että kesäkuun alussa pidetään toiset Ri Gastro -festivaalit. Myös parsa ja viikunat ovat saaneet omat festivaalinsa näiden eri vuodenaikojen tarjontaa esittelevien tapahtumien aikana.

Pitsa on erittäin maukasta valtaosassa paikoista, ja yhdessä pasta- ja spagettiannosten kanssa se on myös edullista. Merenelävät ovat hyvä lisuke niin pastaan kuin pitsaankin, mutta tietysti myös vuodenajan antimet ovat aina hyvä valinta. Balkanilaiset grillilihat ovat nekin edullisia, ja ne ovat lihanystäville mannaa. Keitot, jotka täälläpäin ovat yleensä alkuruoka, ovat kalakeiton johdolla hyviä, ja salaatit ovat erinomaisia pääruoan jälkeen.

Boonkers-ravintolan terassi
Riva-rantakadulla on lukuisia terasseja, ja vastapäätä on houkutteleva terassi Boonkers, jossa voi paitsi paistatella päivää myös syödä.

Rijekan ravintoloita

Rijeka on hyvä paikka siirtyä syömään lähes koska tahansa, mutta sunnuntaisin ja arkipyhisin kaikkein edullisimmat ravintolat ovat kiinni. Ne ovat paikallisille työntekijöille suunnattuja, ja valtaosa ihmisistä asuu keskustan ulkopuolella. Näin myös koko keskusta on viikonloppuisin melko autio, ja muitakin paikkoja kuin ravintoloita on sunnuntaisin ja arkipyhinä kiinni. Rijekassa on monipuolinen määrä ravintoloita siellä täällä, ja siellä voi myös hetkeksi unohtaa paikalliset pöperöt ja mennä pääaukiolla olevaan kiinalaiseen ravintolaan (Jadranski trg 4).

Yksi edullisimpia ja monipuolisimpia peruspaikkoja syödä paikallisia ruokia on Kantina (Titov trg 3) [kartalla], joka tosin on avoinna vain viikolla klo 7–15.30. Sen vieressä oleva Konoba Nebuloza (Titov trg 2b) on sunnuntaisin suljettu mutta muulloin avoinna klo 11–24, ja se on ehdoton paikka maistella paikallisia ruokia laidasta laitaan. Pääkävelykatu Korzon sivukujalla oleva Zlatna Školjka [kartalla] on mukava niin terassiltaanZlatna Skoljka -ravintolan terassi, kuin meriaiheisilta sisätiloiltaankin, ja siellä on mahdollista syödä kaikenlaisia alueella tarjottavia ruokia.

Zlatna Školjkasta vähän matkan päässä, Riva-rantakadulla oleva uutta Rijekaa edustava Porto Grilo (Riva 12A) on suuri, hyvällä viinilistalla varustettu monipuolinen ravintola, joka on suunnattu lähinnä kaupungissa vieraileville turisteille. Sinne voi mennä isokin porukka, siellä voi juhlistaa kaikenlaista ja hinta-laatusuhde on monen ruoan kohdalla erittäin hyvä. Samalla Riva-rantakadulla on lukuisia terasseja, joiden joukossa on myös kahvilaa ja yökerhoa, ja vastapäätä on houkutteleva terassi Boonkers, jossa voi paitsi paistatella päivää myös syödä. Rivan lähellä olevan kauppahallin hallitsemissa kortteleissa on yksi kaupungin pidetyimpiä ravintoloita, Na Kantunu [kartalla], joka on päivittäin klo 8–22 avoinna mutta nykyisin se on enemmänkin turistien kuin paikallisten suosiossa.

Visit Rijeka esittelee kaupungin ruokapaikkoja

TripAdvisor esittelee Rijekan ravintoloita

Plavi Podrum -ravintola
Volosko-kylän viehättävällä satama-alueella sijaitsevan Plavi Podrumin merenelävät ovat eräitä koko Opatijan Rivieran parhaita.

Opatijan ravintolat

Opatijassa on enemmän ravintoloita kuin Rijekassa, ja siellä ne ovat yleensä hinta-laatusuhteeltaan huonompia. Valtaosa ravintoloista on turistipaikkoja, ja monet turistit ovat Opatijassa täysi- tai puolihoidolla tai vain muuten syövät useimmat ateriat hotellissa. Siellä kuitenkin pyörii kroatialaisia melkoisesti, ja näin sieltä löytyy kohtuuhintaisia ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita. Ne ovat järjestään muualla kuin linja-autoaseman ja Slatina-rannan ympäristössä, sillä sen lähellä ovat kaikki kuuluisat hotellit ja muutkin Opatijan pääpaikat.

Vähän syrjemmällä olevista ravintoloista Istranka [kartalla], joka lupaavasti onkin kauppahallin lähistöllä, on takuuvarma valinta. Sieltä saa tyypillisiä istrialaisia ruokia, ja sen terassi on ehdoton paikka nauttia ruoasta ja ajoittaisista musiikkiesityksistä. Aivan sen lähellä olevan purjehduskerhonpurjehduskerho ravintola Bistro Yacht Club [kartalla] on terasseineen hyvä porukoillekin, ja siellä tarjotaan kotityyliin valmistettuja, vuodenaikojen mukaan vaihtuvia paikallisia ruokia. Tästä jonkin matkan päässä on Volosko-kylän viehättävä satama-alue [kartalla], jossa on useita houkuttelevia ravintoloita ja myös kahvilaterasseja. Sen ravintoloista arvostetuin ja hienoin on Plavi Podrum, ja vaikka sen terassi ei ole mikään kaikkein hienoin, sisätilat ovat tyylikkäät ja merenelävät eräitä koko Opatijan Rivieran parhaita.

Visit Opatija esittelee koko Opatijan Rivieran ravintoloita

TripAdvisor listaa Opatijan ja sen lähistön ravintoloita

Yöelämä

Rijeka on Kroatian kolmanneksi suurin kaupunki, joka myös on suuri opiskelijakaupunki ja jossa naisopiskelijat ovat enemmistönä. Usein muulloin kuin viikonloppuisin ja loma-aikoihin on vilkkaampaa, mutta Rijekan keskusta on lähes aina varteenotettava paikka mennä baariin.

Opatija on seesteinen lomapaikka, jossa pääasiallisina asiakkaina ovat keski-ikäiset ja sitä vanhemmat, ja meininki on iltaisin siellä sen mukainen. Terasseja ja baareja siellä kuitenkin riittää, ja siellä on iltaisin mukava ottaa juoma tai kaksi.

Kroatialaiset oluet kuten Karlovačko ovat hyviä ja vahvuudeltaan noin 5 %, ja myös tumma, vahvempi olut on maistamisen arvoista. Oluen hinta vaihtelee jonkin verran, mutta esimerkiksi suuri ja houkutteleva Gentlemen Bar (Korzo 20) myy puoli litraa olutta 18 kunalla. Keskustan ulkopuolelta oluen voi saada edullisemmin, mutta ruokapaikoissa hinta liikkuu nykyään noin 18–22 kunassa. Ulkomaiset oluet ovat kalliimpia, ja viini maksaa suhteessa saman kuin olut.

Karolina
Rijekassa parhaat tienoot illanvietolle illan pimettyä ovat Riva-rantakadulla, jolle on tullut useita erilaisia terassi-ravintoloita. Kuvan Karolina on viikonloppuisin avoinna aamuun, muulloin puoliinöihin.

Opatijassa on sielläkin erilaisia hintoja, mutta sieltäkin pitäisi saada oluen helposti 20 kunalla eli alle kolmella eurolla. Normaali hinta Kroatiassa muissa kuin turistien suosiossa olevissa kaupungeissa on 15 kunaa eli pari euroa, eivätkä paikalliset sitä enempää mielellään maksakaan. Paikassa kuin paikassa on pöytiintarjoilu, eikä mitään kanneta itse mutta lasku on tapana käydä kuitin kanssa omin nokin maksamassa kassalla.

Rijekassa parhaat tienoot illanvietolle illan pimettyä ovat Riva-rantakadulla, jolle on viime vuosina tullut useita erilaisia terassi-ravintoloita. Niiden joukossa on läpi yön avoinna oleva disko, kahviloita ja ravintoloita, ja niillä on kaikilla suuret terassit ja kosmopoliittinen ilmapiiri. Rantakadun varrella on myös satamalaitureita, joilla sijaitseva terassibaari Karolina on viikonloppuisin avoinna aamuun, muulloin puoliinöihin.

Melko lähellä, joenrannalla oleva Hotel Kontinental [kartalla] eli Kont on jo pitkään ollut Rijekan rokin ja vaihtoehtoisen musiikin pääkallopaikkoja. Siitä muutaman sata metriä pohjoiseen on lisää illanviettopaikkoja, kuten Nemo Pub (Titov trg) ja Tunel [kartalla].

Where Party lista Rijekan baareja ja yökerhoja

Visit Opatija kertoo illanviettomahdollisuuksista

Tapahtumat

Rijekassa on muutama suuri tapahtuma, joiden vuoksi sinne saapuukin säännöllisesti normaalia enemmän ihmisiä.

Ri Gastro on monta kertaa vuodessa, paitsi Rijekassa myös Kvarnerinlahden saarilla ja muualla alueella kuten Opatijan Rivieralla. Ne esittelevät alueen tyypillisiä herkkuja ja elintarvikkeita, kuten suklaata, viikunoita, mustekalaa ja parsaa, yleensä tietyissä ravintoloissa.

Yksi suurimpia tapahtumia on Rijeka Summer Nights, joka tuo klassista musiikkia, tanssia ja muita esityksiä niin sisä- kuin ulkolavoillekin, kesä- ja heinäkuussa.

Jatsin ystäville Jazz Time on oiva tilaisuus nauttia Rijekasta autenttisimmillaan, marraskuussa.

Toinen tapahtuma, joka on muulloin kuin matkustuskauden aikana, on laskiaiskarnevaali. 40 vuorokautta ennen pääsiäistä ilo otetaan irti kulkuein ja yleisin ilonpidoin, ja vuodesta toiseen tapahtuma on vähän eri aikaan, mutta yleensä tammikuun lopun ja maaliskuun alun välisenä aikana.

Visit Rijeka esittelee suurimpia tapahtumia ja Visit Rijeka tarjoaa myös tapahtumakalenterin, jolta on hyvä ennen matkaa katsastaa, mitä kaikkea kaupungissa ja sen lähellä matkan aikana tapahtuu.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti