Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ravintola vanhan basaarin alueella
Parhaita paikkoja aterialle on vanhan basaarin alue, Makedonia-aukion tuntuma, sen vieressä oleva joenrantapromenadi ja noin kilometrin päässä kaupungin keskusaukiosta oleva Debar Maalo.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Skopjessa

Ostokset

Makedonian valuutta on denaari (MAD), jonka arvo on sidottu euroon suhteessa noin 60 denaaria per euro. Denaarin arvon voi halutessaan katsoa XE:stä. Eurot eivät maksuvälineinä juurikaan käy, eikä niitä kannata käyttää, vaan euroja kannattaa vaihtaa denaareiksi.

Skopjessa on hyvä ostella perinteisiä tuotteita, joita saa vanhan basaarinVanhan basaarin aluetta alueelta. Muualla kannattaa tehdä oikeastaan vain perus- ja elintarvikeostoksia, ja tuliaiset, matkamuistot ja varsinaiset ostokset voi tehdä vanhoissa osissa. Siellä on kokonaisia katuja, joilla on kelloja, kultaa ja koruja myyviä liikkeitä, siellä on antiikkia ja keräilytavaraa, joka voi liittyä vaikka Jugoslaviaan tai 1990-luvun sotiin, ja paljon muutakin taiteesta käsitöihin.

Vanhan basaarialueen laitamilla on Bit PazarBit Pazar [kartalla], jossa on eri osastoissa arkisia tuotteita elintarvikkeista herkkuihin, juomiin ja vaatteisiin. Se kuten muukin vanhan basaarin alue on muslimien hallinnassa, joten kauppaa voi tehdä hyvin sunnuntaisin ja aikoina, jolloin kristityillä on lomia.

Muualla kaupungissa on jonkin verran kauppa- ja ostoskeskuksia, joissa voi olla mukava käydä tai ainakin viettää aikaa.

Yksi erinomainen, keskeinen paikka mennä isoon valintamyymälään ja hankkia erilaisia arkisia tuotteita on aivan pääaukion vieressä oleva Jugoslavian aikainen GTC-kompleksikuvaGTC-kompleksi ] [kartalla], jossa on viikon jokaisena päivänä avoinna joitain liikkeitä.

Jonkin matkan GTC-keskuksesta, matkalla kohti linja-autoasemaa on keskustan suuri ostoskeskus, Vero Center Mall [kartalla]. GTC-keskuksen tavoin siellä on Vero-valintamyymälä, ja valintamyymälä ja osa liikkeistä on päivittäin avoinna klo 22 asti.

Skopjen kaupungin sivuilta saa tietoa ostoskeskuksista.

Grilli
Paikallisia herkkuja ovat tyypillisellä balkanilaisella grillillä valmistetut lihat, makkarat ja myös pavut.

Ruoat ja ravintolat

Skopjessa on samantyylisiä ruokia kuin muuallakin entisen Jugoslavian ja Balkanin niemimaan alueella. Sisämaan kaupunkina kalaruoat ja merenelävät eivät ole siellä yleisiä, eikä siellä voi odottaa saavansa tuoretta kalaa. Ruokia on paras syödä ytimessä, vanhassa basaarissa ja Debar Maalossa.

Skopjen ravintoloiden ruokia

Paikallisia herkkuja ovat tyypillisellä balkanilaisella grillillä (skara) valmistetut lihat, makkarat ja myös pavuttavce gravce (tavce gravce), jotka ovat salaattien ohella ainoita paikallisia kasvissyöjille sopivia perinneruokia.

Salaatit ovat täälläpäin erinomaisia, keitot ovat nekin etenkin talvikaudella makoisia ja kasvissyöjille soveltuvat ainakin jotkin piiraat (burek), jotka ovat yleisiä Balkanilla ja joista hyviä ovat vain juustoa sisältävät. Muitakin hyviä Pohjois-Makedonian herkkuja kaupungissa on tarjolla, mutta Skopje on kaukana mistään kulinaristisesta keskuksesta.

Skopjessa parhaita ruokia ovat yleensä paikalliset ruoat, jotka tosin ovat lihasta pitävillekin joskus päivästä toiseen nautittuina liian lihavoittoisia. Muista ruoista italialaiset ruoat, jotka ovat yleisiä muuallakin näillä tienoin ja yleensä hyvin valmistettuja, ovat helposti lähes mistä tahansa saatavilla. Etenkin erilaiset pastat ja pitsat ovat hampurilaisten ohella eräitä kaikkein yleisimpiä muualta peräisin olevia ruokia. Aasialaisia ruokia on tarjolla huomattavasti vähemmän kuin monessa muussa paikassa, mutta turkkilaisia ruokia on etenkin vanhan basaarin (Stara Čaršija) alueella hyvin tarjolla, usein rinta rinnan paikallisten ruokien kanssa.

Vanha basaari
Vanhan basaarin alue soveltuu kaikille aterioille, sillä siellä on paljon paikkoja avoinna jo aamulla ja myös myöhään illalla.

Parhaat alueet ruokailulle

Parhaita paikkoja syödä mikä ateria tahansa on vanhan basaarin alue, Makedonia-aukion tuntuma, sen vieressä oleva joenrantapromenadi ja noin kilometrin päässä kaupungin keskusaukiosta oleva Debar Maalo. Ruokien hinnat ovat niin halutessa edullisia, ja esimerkiksi salaatin voi saada 150–250 denaarilla, pääruoan 300–500 denaarilla ja ruokajuomaksi oluen tai viinilasin 80–100 denaarilla (1 euro = 60 denaaria). Vanhassa basaarissa näkyvällä paikalla oleva ravintola myy aina tarjouksena grilliliha-aterian ja ison oluen alle 400 denaarilla, joten jos ei halua laittaa rahojaan ruokiin ja juomiin, on se Skopjessa mahdollista.

Vanha basaari

Vanhan basaarin ravintolat eivät sinänsä kaipaa esittelyä, niitä on siellä paljon, tarjolla on eniten paikallisia mutta jonkin verran myös muita ruokia ja alueella on myös mahdollista syödä kansainvälisiä lomaruokia. Osa ravintoloista on suunnattu turisteille, joskin koronakausi on karsinut tämän tyylisiä ruokapaikkoja pois, mutta yleisesti ottaen alue on paikallisten suuressa suosiossa ja siellä voi monasti syödä edullisemmin kuin kaupungin uudemmissa osissa.

Osa ravintoloista mainostaa tarjontaansa näkyvästi, ja tämän tyyliset paikat ovatkin turistille varsin hyviä, sillä niissä usein puhutaan englantia eikä ruokalistoja tarvitse ravintolassa enää tutkia. Vanhan basaarin alue soveltuu kaikille aterioille, sillä siellä on paljon paikkoja avoinna jo aamulla ja myös myöhään illalla, ja se on erinomainen paikka myös istuskella teellä tai kahvilla.

Ravintola joenrannassa
Makedonia-aukiolta kohti linja-autoasemaa kulkevalla promenadilla monella ravintolalla on isot katetut terassit.

Makedonia-aukion ympäristö, joenranta ja linja-autoaseman ympäristö

Makedonia-aukio [kartalla] on hankalampi alue ruokailun kannalta, sillä monet sen tuntumassa olevat ruokapaikat ovat perinteisesti olleet turisteille suunnattuja. Korona-aika on kuitenkin rankalla kädellä karsinut ylihintaisia, pelkästään ulkomaalaisille tarkoitettuja ravintoloita, joten uusia yrittäjiä on lähivuosina luvassa. Yhtä kaikki aukion laitamilta ja lähistöltä voi koska tahansa löytää jonkinlaisen ravintolan. Harva ravintola tosin esittelee tarjontaansa ravintolan ulkopuolella, ja näin esimerkiksi internetin karttapalveluista voi löytää eri ravintoloiden ruokalistoja ja muita tietoja. Yksi tunnettu ravintola, jolla on pisteitä muuallakin kaupungissa, on Destan, ja se on erikoistunut paikallisiin ruokiin ja etenkin grillilihoihin.

Makedonia-aukiolta kohti linja-autoasemaa kulkeva promenadi on erinomainen paikka tasokkaalle ravintolalle, jossa voi syödä minkälaisen aterian tahansa. Tämä on trendikäs, nuorten ja hyvin toimeentulevien paikallisten suosiota nauttiva alue, jolla on aina vipinää, ja monet ravintolat ovat tasokkaita ja niillä on isot katetut terassit. Ruokien joukossa on paljon kansainvälisiä ruokia eikä juuri lainkaan paikallisia, ja myös osa laivoista toimii edelleen ravintoloina.

Jos promenadia jatkaa eteenpäin kohti linja-autoasemaa, tulee vastaan vielä lisää ravintoloita, jotka tarjoavat vain paikallisia ruokia eivätkä ole millään lailla trendikkäitä, ja sama pätee itse linja-autoaseman ja sen vieressä olevan rautatieaseman omiin ruokapaikkoihin. Näissä paikoissa on paljon pikkupurtavia kuten burekia mutta myös grilliravintoloita, joten ennen bussi- tai junamatkaa niissä voi hyvin syödä.

Debar Maalo

Debar Maalo on ehdottomasti kaupungin paras alue erilaisille ruoille, sillä sen tarjontaa kuulu sekä paikallisia että muualta peräisin olevia ruokia. Parhaita ravintolakatuja ovat Zhivko Chingo ja sitä jatkava Orce Nikolov [kartalla]. Alueella viihtyvät diplomaatit, liike-elämän edustajat ja poliitikot, joten siellä on paljon tasokkaita ravintoloita mutta myös peruspaikkoja.

Paikallisia ruokia tarjoavista ravintoloista eräs pidetyimpiä on Skopski Merak, jonka koko ruokalistan voi nähdä verkkosivuilta.

Alueella on paljon paikallisia ruokia tarjoavia ravintoloita, joiden nimessä on usein ”gostilnica” tai ”kafana”, ja muita hyviä paikallisia ravintoloita ovat Gostilnica Cardak, jossa on usein bändi soittamassa paikallista musiikkia, ja Kafana Shpajz, joka tosin on normaalia hintavampi ravintola.

Alueella on myös italialaisia ravintoloita, sushi-ravintoloita ja muita ravintoloita, mutta tämä on myös sekava, hankalasti omaksuttavissa oleva korttelisto, jossa ei pimeän aikaan ole helppo löytää yhtään mitään. Kaikkein paras siihen on tutustua valoisaan aikaan ja niiden, joiden majapaikka on lähellä, mutta muualta kaupungista sinne voi hyvin suunnata taksilla kulkemalla suoraan haluamansa ravintolan ovelle. Alue on hyvä myös illanvietolle, joten siellä voi hyvin viihtyä monta tuntia.

Lisää asiaa Skopjen ravintoloista:

Kaikki Skopjen ravintolat voi katsoa TripAdvisorista.

Yöelämä

Skopje on yöelämältään pääosin laimea kaupunki, eikä siellä ole paljon baareja tai muita illanviettopaikkoja. Siellä on pitkän kesän aikana paljon terasseja, joita on myös vanhankaupungin alueella, mutta valtaosa niistä on kahvittelua, teenjuomista ja ruokailua varten. Hyvä määrä terasseja on Makedonia-aukion [kartalla] tuntumassa, jossa on myös katettu mutta täysin ylihintainen ja turisteille suunnattu Bistro London, jossa voi tupakoida ja litkiä väkijuomia talvisinkin.

Jonkin verran vanhaa basaaria ja Makedonia-aukion laitamia parempi paikka viettää iltaa on GTC-keskuksen edestä kulkeva joenrantapromenadi [kartalla]. Sillä on lukuisia ravintoloita, joissa voi napata jotakin, ja lähes kaikki ravintolat ovat sellaisia, että niillä on katettu, ulkotilaksi käsitettävä terassi, jossa voi polttaa.

Lisää baareja ja muita anniskelupaikkoja on joenrantapromenadin ja linja-autoaseman välimaastossa olevissa kortteleissa, joissa on myös Vero Center -ostoskeskus. Kesäisin joenrannalla on edullisia terasseja, joilla voi juoda rennosti ja edullisesti. Muualla alueella on jonkin verran baareja, kuten Rock Bar Old School.

Yksi keskustan ulkopuolinen alue, jolla on paljon baareja ja myös ravintoloita, on Debar Maalo. Se on lähellä suomalaisten suosimaa Hotel Ambasodoria ja kaupungin keskuspuistoa, ja yksi erinomainen paikka vaihtaa vapaalle mutta myös syödä hyvin on Nadzhak [kartalla]. Sen lähellä on melkoinen määrä mitä erilaisimpia ruoka- ja juomapaikkoja, mutta näillä kulmin aluetta tuntemattoman on helppo eksyä tai kävellä väärään suuntaan. Lisäksi sinne ei kannata lähteä etsimään ennestään tuntematonta paikkaa pimeän jälkeen, sillä alue on iltaisin normaaliakin sekavampi. Yhtä kaikki jos majapaikka on lähellä on Debar Maalon alue erinomainen paikka mennä syömään ja viettämään iltaa.

Alkoholi on varsin edullista, niin että oluen saa alkaen reilulla eurolla, mutta Skopjessa on paljon ylihintaisia turisteille suunnattuja paikkoja, joissa hinnat ovat todella yläkanttiin. Kaupoissa alkoholi on äärimmäisen edullista, mutta baareissa ja ravintoloissa ei kannata ainakaan perusoluesta maksaa yli kahta euroa.

Skopjessa on paljon klubeja ja yökerhoja, kuten myös kasinoita, joissa tosin turistin kannattaa olla tarkkana. Juomat on paras maksaa käteisellä, juomaa ei kannata jättää silmistä hetkeksikään ja on parempi, että tällaisiin paikkoihin ei mene yksinään. Tietoa klubeista saa Skopjen virallisilta sivuilta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen ja matkat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti