Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Hotelli Tiranassa
Pääaukion laidalla, keskeisimmällä mahdollisella paikalla, sijaitsee Tirana International Hotel & Conference Center, joka on yksi perinteisimpiä hienoja Tiranan hotelleja.

Parhaat alueet yöpyä Tiranassa ja niiden pidetyimmät hotellit

Tiranassa on kaksi varsinaista tienoota, joille kannattaa majoittua: laajan pääaukion välitön lähistö ja Blloku, joka on varsin kookas korttelisto mutta pääosin lyhyen kävelymatkan päässä pääaukiolta.

Koska liikkuminen on Tiranassa muuten kuin kävellen hidasta ja hankalaa, kannattaa majoittua matkan tarkoitusta silmällä pitäen. Jos haluaa tehdä jotakin erityistä, kuten mennä tiettyyn jalkapallo-otteluun, kannattaa majoittua lähelle stadionia [kartalla], mutta monissa muissa tapauksissa kaikkein keskeisin alue on paras.

Alueiden kulkuyhteydet ja palvelut

Lentokenttäbussi saapuu pääaukion viereen, kulttuuripalatsin taakse, ja näin kaikkein kannattavinta useimmilla matkoilla on majoittua kävelymatkan päähän siitä. Tämä alue on palveluiltaan paras, nähtävyyksiä riittää ja muutenkin lähes kaikki tulee matkan aikana tehtyä pääaukion lähistöllä.

Blloku on jonkin matkan päässä lentokenttäbussin pysäkistä, mutta se voi joillekin olla ihanteellinen alue majapaikalle, sillä siellä on paljon trendikkäistä baareja, kahviloita ja ravintoloita, joita muualla kaupungissa on vain hajanaisesti. Etenkin illanviettoa silmällä pitäen Blloku on kaikkein paras alue, ja myös erilaisia kauppoja siellä on niin paljon, että niiden takia ei juuri muualle kaupunkiin tarvitse lähteä.

Hotelli vai huoneisto

Tiranassa on jonkin verran perinteisiä hotelleja, mutta siellä on vain vähän kohtuuhintaisia hotelleja tai ylipäätään perushotelleja, sillä Tirana on matkakohteena uusi juttu. Monet hotellit ovat hienoja ja hintavia, joskin luksus on Tiranassa lähes kaikkien suomalaisten ulottuvilla. Enemmän keskustassakin on erilaisia huoneistoja ja vain yksittäisiä huoneita, ja niiden joukossa voi olla paljon miellyttäviä yllätyksiä, kuten aivan pääaukion tuntumassa olevia huoneistoja, jotka ovat rauhallisella sisäpihalla ja joissa aikaa voi viettää puutarhassa.

Tiranassa on kesällä sen verran kuuma, että ilmastointi on välttämätön, mutta kaikissa Tiranan majapaikoissa on vähintäänkin kesäisin viilentävä ja talvisin lämmittävä puhallin. Talvisin tulee sen verran koleaa, että lämmitystä tarvitaan marraskuulta maalis- tai huhtikuulle, mutta kukaan ei sinnittele Tiranassa talvisin ilman lämmitystä, joten sisätilat ovat poikkeuksetta lämmitettyjä.

Rruga e Barrikadave, Pääaukion tuntuma
Skanderbeg-aukion välittömässä läheisyydessä on melkoisesti kauppoja, ravintoloita ja myös perinteisiä hotelleja.

Pääaukion tuntuma

Tiranan laaja, moniosainen pääaukio on Sheshi Skënderbej [kartalla] eli Skanderbeg-aukio, jonka nimestä heti oppii albanian kielestä pari asiaa: ”Sheshi” tarkoittaa aukiota ja kirjain ”ë” lausutaan tavallisena a-kirjaimena. Tästä syystä Tiranan nimi paikallisella kielellä on Tiranë mutta se kuitenkin lausutaan Tirana.

Nuorisopuisto
Hyvä puisto alueella on esimerkiksi "Nuorisopuisto", jonka yhteydessä on erikoinen Taiwan-kompleksi.

Pääaukio on perinteisesti ollut hämmästystä herättävä paikka, jossa on sosialistiajoilta peräisin olevia rakennelmia kuten kulttuuripalatsi ja Albania-mosaiikkiAlbania-mosaiikki, joka on kansallismuseon julkisivussa. Aukio ja monet sen rakennukset, kuten kansallismuseo, ovat tosin jo vuosia olleet melkoisen myllerryksen kohteena, sillä Tiranassa on jo pitkään ollut rakennusbuumi, jonka takia paikan päälle päässyt länsimaalainen joutuu hieraisemaan silmiään. Aukio on edelleen vaikutuksen tekevä, ja mitä luultavammin se on sitä myös kaikkien remonttien ja rakennustöiden valmistuttua, mutta vielä muutaman vuoden ajan sen alueella on keskeneräinen tunnelma.

Tiranaan saapuvan kannattaa ensimmäiseksi tutustua aukion eri osiin, joihin kuuluu uusia nähtävyyksiä kuten bunkkeri-museoBunkkeri-museo ja vanhoja hienoja maamerkkejä, kuten Albanian suuren sankarin, aukiolle nimensä antaneen Skanderbegin ratsastajapatsasRatsastajapatsas. Paljon muutakin vavahduttavaa aukion alueella ja tuntumassa on, kuten kuuluisa kellotorniKuuluisa kellotorni ja sen lähellä oleva tuntemattoman sotilaan patsaspatsas.

Skanderbeg-aukion välittömässä läheisyydessä on melkoisesti kauppoja, ravintoloita ja myös perinteisiä hotelleja, jonkalaiseen yöpymään mieliville aukion tuntuma on ehdottomasti kaupungin paras alue. Aukiota reunustavat kadut ovat vilkkaita mutta myös leveitä ja palveluiltaan hyviä. Liikenneruuhkat lähes koska tahansa ovat tavallisia, mutta vilkkaita katuja on helppo paeta moneen eri ilmansuuntaan, kuten aukiolle, jonka alueella ei enää ole autoja.

Uusi basaari
Uuden basaarin ja Rruga e Barrikadaven välimaastossa on melkoinen määrä majapaikkoja, jotka sijainniltaan ovat parhaita mahdollisia.

Skanderbeg-aukion tuntumassa on myös useita puistoja, joissa on mukava viettää aikaa ja tutustua paikalliseen subtrooppiseen kasvillisuuteen. Hyvä puisto on esimerkiksi ”Nuorisopuisto”, jonka yhteydessä on erikoinen Taiwan-kompleksi, ja sen lähellä ovat myös ostos- ja ruokailupaikka Tiranan linnake ja Toptani-ostoskeskusToptani-ostoskeskus, josta löytyy kaikki mahdollinen valintamyymälää myöten. Sen ohi kulkeva valtakatu, jolla on erilaisia nimiä mutta jonka paras osa on nimeltään Rruga e Barrikadave [kartalla], on katu, jonka varrella on useita kahviloita, joilla on suuret terassit, lähes aina avoinna oleva kaksikerroksinen valintamyymälä ja tuliaisia ja matkamuistoja myyviä kioskeja.

Valtakadun takana on uusi basaari, joka on erinomainen alue viihtyä, ja kokonaisuutena tämä aukion vieressä oleva alue on erinomainen paikka sekä tehdä ostoksia että mennä syömään korkeatasoinen mutta edullinen ateria. Kadun ja uuden basaarin välimaastossa on myös melkoinen määrä hotelleja ja muita majapaikkoja, jotka sijainniltaan ovat parhaita mahdollisia. Vilkkaudesta huolimatta Tirana alkaa hiljetä jo varsin varhain, niin että iltakahdeksan jälkeen on aivan erilaista kuin vilkkaina iltapäivinä.

Tiranan muut osat mukaan lukien stadion ja Blloku ovat kävelymatkan päässä pääaukiosta. Sen läheisyyteen majoittuva voi mielin määrin vierailla Bllokussa mihin aikaan tahansa, ja myös stadionille ja sen lähellä oleville vierailupaikoille kuten Italia-aukion [kartalla] arkeologiseen museoon on kävelymatka, joka ei missään nimessä ole tylsä. Erilaiset erikoiset rakennukset, joista monet ovat peräisin pitkiltä ja ankeilta sosialistisen diktatuurin vuosilta, antavat alueelle ainutlaatuisen säväyksen, ja yhdistettynä subtrooppisen leutoon ilmastoon on Tiranan ydinkeskusta lähitienoineen yksi Euroopan ainutlaatuisimmista alueista,

Pääaukion tuntumassa olevia majapaikkoja

Centrum Hotel

(Bardhok Biba 23/15)
Tutustu hotelliin ja varaa huone 200 metrin päässä pääaukiosta sijaitseva kahden tähden edullinen perushotelli, jossa on huoneita 1–4 hengelle. Huoneen voi saada alle 30 eurolla, ne ovat sieviä ja kohtalaisen hyvin varusteltuja ja 80 neliön neljän hengen huone on porukoille varma mutta kohtuuhintainen valinta. Kaikki mahdollinen aamiaispaikoista valintamyymälään on lähellä, mutta hotellista saa lisähintaan aamiaisen, mutta sen hinta on parempi, jos sen sisällyttää huoneen hintaan. Hotellissa on sen perusluonteesta huolimatta kuntokeskus ja erilaisia hoitoja, joten hotelli on kaiken kaikkiaan melko hyvin varusteltu. Lentokenttäpysäkille on noin 300 metrin matka, ja jos mielii bussiasemalle, voi sinne kävellä alle puolessa tunnissa.

Hotel Vila e Arte City Center

(Rruga Qemal Stafa)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Kolmen tähden hotelli, jossa on huoneita 1–4 hengelle. Huoneiden joukossa on 120 neliön huoneisto ja 40 neliön perhehuone, mutta muuten huoneet ovat 16 neliön kokoisia ja varsin hyvin varusteltuja. Hotelli sijaitsee parin sadan metrin päässä pääaukion laitamilta ja lähellä uutta basaaria, joten tämä soveltuu niille, jotka haluavat illalla jaloittelemaan keskustan tähän osaan, jossa on hyvä syödä ja viettää iltaa. Hotelliin on oltu hyvin tyytyväisiä, se on yksi keskustan pidetyimpiä varsinaisia hotelleja, ja sen aamiaisbuffetia, joka sisältyy huoneiden hintaan, on järjestään kehuttu.

Hotel Boka

(Rruga Shemsi Haka Vila 6)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Neljän tähden äärimmäisen pidetty hotelli, joka sijaitsee lähellä monia muita hotelleja, aukiolla joka on uuden basaarin edustalla ja jolta on puolen kilometrin matka pääaukiolle ja lentokenttäbussin pysäkille. Huoneita, joiden hintaan sisältyy erinomaisena pidetty aamiainen, on parhaiten 2–3 hengelle, ja niiden joukossa on 35 neliön perhehuone. Sijainti, jota on pidetty erinomaisena, on loistava niille, jotka haluavat illalla syömään ja iltaa istumaan, ja tämä on myös ostosten kannalta erinomaista tienoota.

Hotel Elior

(Rruga Reshit Collaku)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Hinta-laatusuhteltaan erinomainen perushotelli, joka on käytännöllisesti mutta viehättävästi ja mukavasti sisustettu. Tämä on ennen kaikkea siisti ja luonnonläheinen hotelli, joka sijaitsee 300 metrin päässä pääaukiosta ja lentokenttäpysäkistä ja josta on lyhyt pyrähdys Bllokuun. Huoneet, joita on 1–3 hengelle, ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, mutta aamiaista ei hotellissa ole. Tämä on sisäänkirjautumisen kannalta joustava hotelli, johon voi tulla vähän aikaisemmin tai sitten vasta myöhään yöllä.

Lot Boutique Hotel

(Rruga Myrtezim Kellici 20)
Tutustu hotelliin ja varaa huone 300 metrin päässä pääaukiosta ja lentokenttäbussin pysäkistä mutta muutaman askelen päässä uudesta basaarista ja suuresta ostoskeskuksesta sijaitseva neljän tähden tyylikäs hotelli. Hotelli on pieni, sen huoneet sopivat parhaiten 1–2 hengelle, ja huoneet ovat melko tilavia, erinomaisesti varusteltuja ja hienosti sisustettuja. Aamiainen, jota on pidetty erinomaisena, sisältyy huoneiden hintaan, ja sisäänkirjautuminen onnistuu useimmiten jo ennen puoltapäivää.

Tirana International Hotel & Conference Center

(Sheshi Skanderbeg)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Keskeisimmällä mahdollisella paikalla, pääaukion laidalla sijaitseva neljän tähden hotelli, joka on yksi perinteisimpiä hienoja Tiranan hotelleja. Se on liike-elämän edustajien ja muiden vastaavien matkailijoiden suosiossa, ja sinne majoittuva tietää tarkalleen mitä yöpymiseltä on luvassa. Huoneita, jotka on modernisti mutta myös puulattioin sisustettu, on monenmoisia, mutta vain 1–2 hengelle. Hotellin varustuksiin kuuluu kylpylä, jossa on kuntasali, saunoja, uima-allas ja hoitoja.

Villa Center

(Rruga e Dibres 49)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Edullinen, rauhallinen ja aivan pääaukion vieressä oleva majapaikka, jossa on monenmoista huonetta ja huoneistoa. Varustelutaso keittiöineen ja terasseineen on varsin riittävä, puutarhan rauhasta on mukava illan tullen nauttia ja kaikki tärkeä on vain muutaman askeleen päässä. Lentokenttäbussilta tänne on 10 minuutin ja bussiasemalta puolen tunnin kävelymatka. Omistaja, joka on yhteydessä asiakkaisiin Booking.comin kautta, antaa vinkkejä siitä mitä kaupungissa voi tehdä ja nähdä. Ainoa ongelma majapaikassa on se, että henkilökunta ei puhu englantia (mutta saksaa kyllä) ja huoneen saamista voi iltapäivällä voi joutua odottamaan, joskin yleensä mahdollista on kirjautua sisään klo 13.
Rruga Ibrahim Rugova, Blloku
Bllokun kaduista parhaita on sitä halkova Rruga Ibrahim Rugova.

Blloku

Pääaukiosta muutaman sadan metrin päässä, Lanajoen eteläpuolella oleva Blloku (eli ”kortteli”) oli aikoinaan maan diktaattorin ja hänen kätyriensä hallitsema alue. Se on erikoinen yhdistelmä sosialistiajoilta peräisin olevia matalia rakennuksia ja myöhempinä aikoina rakennettuja tornitaloja, ja kokonaisuutena se on tyylikäs ja korkeatasoinen alue, joka kuitenkin on varsin monipuolinen ja tarjoaa myös perusasioita. Blloku on kaupungin paras paikka illanvietolle, siellä on hyviä ravintoloita, sen kahvilat ovat monipuolisia ja houkuttelevia, ja siellä voi tehdä monenmoisia ostoksia, joista trendikkäät ja korkeatasoiset ostokset ovat hyvin esillä.

Aluetta halkovat vilkkaat kadut, jotka lähes aina ovat ruuhkautuneet, mutta siellä on myös rauhallisia katuja, joilla liikennettä on vähän. Korttelisto on laaja, mutta sen kaduista parhaita ovat sitä halkovat samansuuntaiset bulevardit Rruga Sami Frashëri, Rruga Vaso Pasha ja Rruga Ibrahim Rugova [kartalla], jonka vieressä on maan pitkäaikaisen diktaattorin, Envar Hoxhan entinen kotitalokotitalo. Tätä katua lähellä ovat myös Italia-aukion rakennukset ja stadion, ja sitä pitkin voi myös kävellä Bllokun eteläpuolella olevalle suurelle, järven rannalle olevalle puistoalueelle, jossa on kaikenlaista tekemistä ja terasseja.

Blloku on teoriassa varsin miellyttävä kaupunginosa, mutta nykyään vilkas liikenneVilkasta liikennettä tekee siitä ainakin osan ajasta alueen, jolla ei aina ole niin miellyttävä viettää aikaa. Se on kuitenkin aluetta, jolla on monenmoisia majapaikkoja ja myös normaaleja hotelleja. Se on kätevällä paikalla, mutta lentokenttäbussin pysäkille on matkaa. Ruuhkista huolimatta matkan voi matkatavaroiden kanssa hoitaa taksilla, ja kävellen ainakin Bllokun eteläosiin on matkaa lähes puolisen tuntia. Näin ollen majapaikan tarkkaan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota, eikä tämä välttämättä ole hyvä osoite niille, joiden matka on lyhyt, korkeintaan pari kolme yötä, sillä tällöin muuhun keskustaan tutustuminen on hankalampaa ja lentokenttäbussille on turhan pitkä matka.

Bllokun majapaikkoja

Grand Hotel & Spa

(Rruga Ismail Qemali)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Hinta-laatusuhteeltaan lyömätön kylpylähotelli, joka on kaikin tavoin tasokas neljän tähden täyden palvelun hotelli. Erilaisia huoneita on melkoinen valikoima 1–3 hengelle, ja huoneiden hintaan saa helposti ilman lisämaksua sisällytettyä aamiaisen, jos älyää valita oikean huoneen. Pääaukio lentokenttäbussin pysäkkeineen on vähän alle kilometrin päässä, ja sijainti on samanlainen kuin muillakin lähellä Lanajokea sijaitsevilla majapaikoilla, eli kaikki on lähellä ja myös ytimen puolelle on lyhyt matka.

Hotel Hermes Tirana

(Rruga Vaso Pasha)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Neljän tähden edullinen hotelli, joka sijaitsee erinomaisella paikalla Bllokun kortteleissa lähellä Lanajokea ja noin 700 metrin päässä pääaukiolla olevasta lentokenttäbussin pysäkistä. Lähistöllä on kaikki tarpeellinen nähtävyyksistä ostospaikkoihin, ravintoloihin ja illanviettopaikkoihin, ja parhaimmillaan nämä korttelit ovat rauhallisia, joskin ne voivat myös olla liikenteeltään vilkkaita. Huoneita on 1–4 hengelle, kaikki huoneet ovat melko tilavia, varustelutaso on äänieristyksineen erinomainen ja hintaan kuuluu aamiainen.

Hotel Piemonte

(Rruga Gjin Bue Shpata)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Noin kilometrin päässä pääaukiosta ja lentokenttäbussin pysäkistä sijaitseva edullinen kolmen tähden hotelli, jossa ei ole kylpylöitä tai kuntokeskuksia. Tämä on yksinkertainen, siisti ja mukava pikkuhotelli, jossa on muutama erilainen huone 1–3 hengelle. Hyvänä pidetty aamiainen kuuluu hintaan, jotkut ovat panneet merkille että hotelli tarjoaa ”oikeaa kahvia” ja illalliselle voi mennä yhteen lähellä olevista lukuisista ravintoloista. Henkilökunnan huomaavaisuus on tehnyt moneen vaikutuksen, ja tämä on kohtuuhintainen valinta konstailemattomalle ja ongelmattomalle yöpymiselle.

Sky Hotel

(Rruga Ibrahim Rugova 5)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Bllokun näkyvimpiä rakennuksia ja Tiranan tunnetuimpia hotelleja on tämä neljän tähden hotelli, joka on kaupunginosan parhailla paikoilta ja jolle on vain noin 600 metrin matka pääaukiolla sijaitsevalta lentokenttäbussin pysäkiltä. Huoneet ovat tilavia, äärimmäisen hyvin varusteltuja ja tyylikkäitä, ja oikeastaan vain 1–2 hengelle sopivien huoneiden hintaan kuuluu täyttävä ja maukas aamiainen. Hotellissa on myös kuntokeskus, sauna ja hoitoja, ja tämä on kaikin tavoin varma valinta hotellille, johon voi kirjautua sisään lähes koska tahansa.

Vila Ferninand

(Rruga Donika Kastrioti)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Kahden suuren huoneiston huoneistohotelli, joka on tyylikäs, siisti ja hyvällä paikalla sijaitseva majapaikka. Pääaukion lentokenttäbussin pysäkille on noin 700 metriä, stadion ja Italia-aukion nähtävyydet ovat lyhyen kävelymatkan päässä ja Bllokun ostospaikat, ravintolat ja baarit ovat nekin lyhyen kävelymatkan päässä. Toinen huoneistoista on vähän isompi ja siinä on parveke, ja tämä on parhaimmillaan vähintään kahdelle hengelle, mutta neljäkin henkeä voi yhdessä huoneistossa yöpyä. Aamiaisen saa lisämaksusta, ja sisäänkirjautuminen on vasta klo 15, mikä onkin Tiranan huoneistoille aika tyypillistä.

Vila Tako – Hotel

(Rruga Gjin Bue Shpata)
Tutustu hotelliin ja varaa huone Kilometrin päässä pääaukiolta ja lentokenttäbussin pysäkiltä sijaitseva muutaman huoneen huoneistohotelli, jonka huoneet ovat melko pieniä mutta sieviä ja siistejä. Sänkyjen erinomaisuus ja tienoon hiljaisuus on ollut monelle mannaa, ja kylpyhuoneen koko ja varustelutaso ovat nekin miellyttäneet monia. Lähistön lukuisat kaupat, ravintolat ja baarit ovat miellyttäneet asiakkaita, ja sisäänkirjautuminenkin onnistuu klo 13 alkaen. Huoneita on muutama erilainen ja korkeintaan kahdelle hengelle, ja edullisen aamiaisen voi maksaa erikseen.

Kaikki Booking.comin majapaikat Tiranassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti