Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Pazari i Ri, uusi basaari
Paras paikka tehdä paikallisia ostoksia on melko lähellä pääaukiota oleva uusi basaari. Tarjolla on sekä elintarvikkeita että herkkuja, ja siellä on myös kirpputori- ja keräilytavarakojuja.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Tiranassa

Ostokset

Tiranassa on varsin hyvät apajat ostoksille, ja sieltä voi tuoda kotiin kaikenlaista sellaista mikä on Albaniassa edullista ja hyvin tarjolla. Ostoksia voi tehdä aivan ytimessä olevilla toreilla, kaupoissa ja ostoskeskuksissa, eikä Tiranan keskustasta ole syytä lähteä ostosten takia muualle kaupunkiin.

Albaniassa on käytössä lek (ALL), ja yksi euro on yleensä ollut 120–130 lekëä. Kurssin voi katsoa vaikka XE:stä.

Mitä Tiranasta kannattaa ostaa

Albaniassa hyviä ostoksia ovat alkoholit, joista etenkin paikalliset viinit ja viinat ovat kannattavia tuliaisia. Raki on paikallinen viina, joka muistuttaa monia muita alueen viinoja ja jonka juuret ovat vuoden 1000 paikkeilla, jolloin ristiretkeläiset toivat idästä tislaus-tekniikan. Rakia juodaan Albaniassa kahviloissa ja muissa paikoissa aamusta iltaan, mutta sitä otetaan kohtuullisesti ja lähinnä terveys- ja virkistysmielessä. Sitä siemaillaan konjakin tavoin, ja sen kanssa voi ottaa kahvin tai vain veden. Raki on kahviloissa hyvin halpaa, mutta kaupoissa rakia on monenmoista ja myös hyvin tasokkaita laatuja tulee vastaan.

Tiranasta voi myös tuoda kotiin paikallista viiniä, joskin muitakin lähialueiden viinejä esimerkiksi entisestä Jugoslaviasta on kaupoissa tarjolla.

Tupakka on kallistunut mutta edelleen varsin kohtuullisen hintaista, niin että askin kuin askin saa 2–3 eurolla.

Mausteet, paikalliset herkut kuten hunaja, oliivit, pähkinät, kuivatut hedelmät ja muut paikalliset tuotteet ovat hyviä ostoksia ja niitä voi tuoda Suomeen. Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia kannattaa paikan päällä ostella ja maistella, sillä ne ovat erittäin hyviä, mutta niitä ei voi tuoda takaisin Suomeen.

Muitakin tuotteita voi Tiranassa katsella, ja esimerkiksi paikalliset käsityöt, Albania- tai Tirana-teemaiset käsityöt, puusta tehdyt tuotteet kuten ruoanlaittovälineet, matot, koristeet ja jotkin muut tuotteet pistävät monen silmään. Tuotteita, joita saa kaikkialta muualta ja vaikka Suomen ostoskeskusten ketjuliikkeistä, ei kannata Tiranasta rahdata Suomeen, sillä vaikka jotakin tarjouksia tai mielenkiintoista voi pistää silmään, kannattaa siellä keskittyä tuotteisiin, joita ei muualta saa oikeastaan lainkaan.

Parhaat ostospaikat

Skanderbeg-aukio ei ole ostospaikoiltaan hyvä, mutta sen laidalla oleva kulttuuripalatsi on paikka, jossa kannattaa vierailla. Sen erinomaisessa kirjakaupassa on englanniksi ja muillakin kielillä Albanian historiaan pureutuvia teoksia, paikallista kirjallisuutta kuten maan suurta kirjailijaa Ismail Kadaréa, muita kirjoja ja jonkin verran muitakin tuotteita. Kadarén kirjoja on hyvin suomennettu, ja niitä on kotimaan kirjastoissakin, joten matkaan voi valmistautua lukemalla tätä kirjailijaa, jonka kirjat tosin eivät ole mitään viihdekirjoja.

Ydinkeskusta

Melko lähellä pääaukiota oleva Pazari i Ri (uusi basaari, engl. New Bazaar) [kartalla] on paras paikka tehdä paikallisia ostoksia. Sen kaupoissa ja kojuissa on paljon elintarvikkeita mutta myös herkkuja kuten oliiveja ja pähkinöitä. Sen keskellä olevassa katetussa tilassa on kaikenlaista tyypillistä paikallista, ja siellä on myös kirpputori- ja keräilytavarakojuja. Alueella on paljon ravintoloita ja myös muutama valintamyymälä.

Toptani-ostoskeskus
Kaupungin suurimpia ostoskeskuksia on lähellä uutta basaaria ja pääaukiota sijaitseva Toptani.

Myös matkalla pääaukiolta kohti uutta basaaria on useita mielenkiintoisia liikkeitä ja myös matkamuistoja myyviä kojujakojuja, kuten myös pari valintamyymälää, ja niitä on erityisen hyvin vilkkaan bulevardin (Rruga e Barrikadave) varrella. Jos tältä kadulta kääntyy oikeaan kadulle Rruga e Dibrës on sillä ja lähikaduilla lisää liikkeitä, mutta niitä kuten valintamyymälöitä tulee vastaan myös jos jatkaa Rruga e Barrikadavea pohjoiseen.

Lähellä uutta basaaria mutta myös pääaukiota oleva Toptani [kartalla] on yksi kaupungin suurimpia ostoskeskuksia. Tässä isossa keskuksessa on valtava määrä mitä erilaisimpia kauppoja ja palveluita, ja se on hyvä vierailupaikka sateilla tai hirmuhelteillä. Sen ulkopuolella on yleensä kojuja, joissa myydään paikallisia tuotteita, joten ne kannattaa myös katsastaa.

Ostoskeskuksen vieressä on ”Tiranan Linna” (Kalaja e Tiranës, engl. Tirana Castle) [kartalla], jolla on normaalia korkeampaa tasoa olevia ruokapaikkoja, kahviloita ja viinibaareja. Tässä Bysantin aikaisessa entisessä linnoituksessa, jonka alkuperäiset muurit ovat vielä jäljellä, on myös korkeatasoisia putiikkeja, joista voi ostella äärimmäisen tasokasta rakia, viiniä ja muitakin tuotteita.

Blloku

Jos linnakkeen alueelta siirtyy etelään yli Lanajoen ja siirtyy esimerkiksi vilkkaasti liikennöidylle kadulle nimeltään Rruga Vaso Pasha [kartalla] on alueella, joka on kaupungin trendikkäin ja joka tunnetaan nimellä Blloku. Vaikka tämä korttelisto on usein liikenteeltään aivan liian vilkas ja saasteet leijuvat siellä etenkin alkuillan ruuhkissa häiritsevällä tavalla, on kaupunginosassa paljon mitä erilaisimpia liikkeitä. Monet liikkeet myyvät tyylikkäistä tuotteita, mutta kauppojen joukossa on myös arkisempia tuotteita myyviä liikkeitä.

Toinen erinomainen kauppakatu on samansuuntaisesti kulkeva Rruga Sami Frashëri, ja sen varrella olevan aukion ja liikenneympyränSheshi Uillson (Sheshi Uillson) [kartalla] tuntumassa on kaupunginosan parasta tunnelmaa ja monipuolisimmin erilaisia liikkeitä. Kaikenlaista kauppoja on lisää poikki- ja lähikaduilla, mutta koska tämä on vilkasta aluetta, kannattaa siellä tosissaan kierrellä vain muulloin kuin vilkkaimpiin aikoihin, eli mieluiten viikolla aamupäivällä tai pian puolenpäivän jälkeen.

Lisää aiheesta:

Expats in Albania esittelee Tiranan ostosmahdollisuuksia.

Ravintolan terassi Tiranassa
Tiranan linnake on paikka, jossa on useita normaalia hintavampia ravintoloita.

Ruoat ja ravintolat

Albaniassa on eteläisenä Välimeren maana erinomaiset ruoat, ja etenkin vihannekset, hedelmät, läheiseltä rannikolta tulevat kalaruoat ja grillilihat ovat siellä hyviä. Kasvissyöjille albanialainen keittiö pystyy tarjoamaan melko vähän, mutta suuret salaatit, papumuhennokset, juustopiiraat ja ylipäätään fetajuuston tyylisellä juustolla höystetyt salaatit ja pastat sopivat kasvissyöjillekin.

Monissa tapauksissa ne alueet, joilla on parhaat ostospaikat, ovat myös niitä, joilla tai joiden tuntumassa on eniten tarjolla ruokia. Hyviä ruokapaikkoja on uuden basaarin alueella ja tuntumassa. Tiranan linna on paikka, jossa voi ruokailla, ja sen eteläpuolella oleva Blloku on trendikäs paikka, jossa on erilaisia ruokapaikkoja.

Tiranassa tarjottavia ruokia

Tiranassa on erittäin helppo löytää italialaisia ruokia, jotka usein ovat varsin korkeaa tasoa. Etenkin pitsat ja pasta-annokset osataan tehdä hyvin, ja eräitä parhaita ruokia Tiranassa ovat merenelävillä höystetyt pasta-annokset ja pitsat.

Ravintola vanhan basaarin alueella
Byrekiä kuten myös muita vastaavia piiraita ja pitsapaloja myydään kojuissa siellä täällä.

Tiranassa on tarjolla jonkin verran muualta tulevia ruokia, mutta siellä on italialaisten ruokien ohella eniten tarjolla albanialaisia ruokia, joita on moneen lähtöön ja jotka ovat enemmän kuin maistamisen arvoisia.

Aamiaiseksi kannattaa syödä byreksellainen tai muutama sellainen. Nämä muualla Balkanilla burekiksi kutsutut piiraat ovat vähän erilaisia kuin esimerkiksi Bosniassa tai Kroatiassa, mutta ne maistuvat samanlaisilta, myös niitä syödään aamiaiseksi ja myös niiden kanssa on tapana ottaa jogurttijuoma, joka Albaniassa tunnetaan nimellä dhallë. Byrekin sisällä on kuten burekinkin usein juustoa ja/tai pinaattia, mutta niissä voi olla paljon muutakin, kuten lihaa. Byrekiä kuten myös muita vastaavia piiraita ja pitsapaloja myydään kojuissa siellä täällä, ja hyviä kahvilan tyylisiä paikkoja, joissa voi istua, on Galeria-keskuksen takana olevalla kujalla [kartalla] perinteisesti ollut useita.

Albaniassa on muitakin piiraita, joita voidaan nauttia vaikka illalliseksi, ja yksi sellainen on byrek na tavë. Yksi hyvä ravintola, joka on aivan pääaukion tuntumassa on Shije Fshati [kartalla], sillä tässä kellariravintolassa, joka on ehkä joidenkin makuun vähän turhan kliinisen oloinen, on erinomainen valikoima paikallisia perinneruokia. Sen ruokalistaa, joka löytyy googlen karttapalvelun kuvista, katselemalla pääsee selville monista maan erikoisuuksista.

Toinen maistamisen arvoinen erikoisuus on qofte eli grilliliha, jota kutsutaan ruokalistoissa ”lihapullaksi” (engl. meatball). Niitä myydään usein kappalehintaan, ja ne ovat edullisia, niin että viisi sellaista maksaa kenties 150 lekeä ja iso salaatti, joka soveltuu lisukkeeksi, maksaa suurin piirtein saman verran. Tällainen yhdistelmä on yksi tyypillisimpiä albanialaisia aterioita, joita ravintoloissa syödään. Nämä tietenkin ovat turkkilaista perua, ja ne ovat vähän erilaisin muunnoksia yleisiä kaikkialla Balkanin alueella.

Grillilihaa, qofte
Maistamisen arvoinen erikoisuus on qofte eli grilliliha, jota kutsutaan ruokalistoissa "lihapullaksi".

Erilaiset salaatit ovat erinomaisia ja usein kiinteä osa ateriaa. Salaatista saa ruokaisamman jos siihen lisää juustoa, ja niistä eniten maistamisen arvoista on valkea, fetajuuston tyylinen djathë i bardhë, joka on tunnettu myös kaikkialla muualla Balkanilla ja myös joissain lähi-idän maissa. Juustoa voidaan lisätä myös spagettiin tai pastaan, jota Albaniassa kutsutaan makaroniksi, ja sitä voi olla myös muissa ruoissa.

Tiranassa on varsin hyvin tarjolla myös mereneläviä ja kaloja, sillä merenranta on vain noin 50 kilometrin päässä. Tiranassa on mahdollista syödä hienoja mereneläviä ja kalaruokia edullisemmin kuin missään muualla Euroopassa, ja monissa ravintoloissa niiden taso on korkea. Yksi kaikkein parhaita tapoja juhlistaa Tiranan-matkaa on syödä normaalia paremmassa paikassa kunnollinen kala-ateria, joka voi myös olla pastaa merenelävin höystettynä. Yksi erinomainen ja kaikin tavoin tasokas ravintola, josta saa kaikenlaisia kalaruokia ja myös merenelävin höystettyä pitsaa ja pastaa, on Rozafa [kartalla]. Se sijaitsee Tophanen ostoskeskuksen ja uuden basaarin puolimatkassa.

Tiranassa on tarjolla muitakin ruokia, ja niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan maistella. Aasialaisia ruokia, hampurilaisia tai muita trendikkäitä ruokia siellä ei ole yhtä paljon kuin monissa muissa Euroopan kolkissa, vaan siellä on Italiasta ja muualta Balkanin niemimaalta tuttua tunnelmaa, joka suosii paikallisia ja italialaistyylisiä ruokia.

Parhaat alueet ravintolalle

Yksi parhaita paikkoja mennä sekä ostoksille että syömään on uusi basaari (Pazari i Ri, engl. New Bazaar) [kartalla], joka sijaitsee lähellä pääaukiota. Tämä alue, joka on viime vuosina täysin uudistettu, on sekä alueeltaan että lähitienoiltaan kenties paras paikka lähteä syömään. Ruokia löytyy sekä lounaalle että illalliselle, ja ruokapaikkojen joukossa on paljon italialaista ruokaa, albanialaisia perinneruokia ja mereneläviä. Tämä on erinomainen alue myös kahville tai drinkille, ja sillä on lähes ympäri vuoden paljon terasseja.

Ravintola-kahvila uuden basaarin alueella
Ruokia sekä lounaalle että illalliselle löytyy uuden basaarin alueelta, ja sillä on lähes ympäri vuoden paljon terasseja.

Terrasseja on lisää uuden basaarin vieressä olevassa liikenneympyrässä (Sheshi Avni Rustemi), jossa tosin on eniten kahvilaterasseja. Tämä on turistien suosimaa aluetta, mutta sen vieressä, varsinaisella kadullakadulla [kartalla] on useita grilliravintoloiden (zgara) terasseja, joilla kaikilla on aika samantyyliset hinnat ja ruoat. Qofte on suurin herkku, mutta muutakin on tarjolla, hinnat ovat alhaisia ja ruokalista on varsin lyhytlyhyt. Se on hyvä paikka sekä lounaalle että illalliselle, ja terasseilla myös oluen saa kohtuulliseen hintaan, eli noin eurolla.

Tophanen ostoskeskus on hyvä maamerkki, ja sen vieressä oleva Tiranan linnake [kartalla] on paikka, jossa on useita normaalia hintavampia ravintoloita. Siellä on trendikkäitäkin ruokia ja myös sushia tarjolla, mutta myös turkkilainen ravintola, tasokas italialainen Tarfut ja kalaruokaravintoloita. Tiranan linnakkeen ruokapaikat ovat eräitä kaupungin pidetyimpiä, ja niillä on hienot terassit.

Melko lähellä linnaketta on Parku Rinia eli nuorisopuisto, ja sen kummajainen on erikoisesti nimetty Taiwan-keskus, jossa useiden kahviloiden ja myös biljardisalin lisäksi on pidetty ravintola.

Puiston eteläpuolella on Blloku [kartalla], jota monet matkaoppaat pitävät kaupungin parhaana korttelistona lähteä syömään. Todellisuudessa se kuitenkin on äärimäisen vilkas ja saasteinen alue, jolla ei esimerkiksi ulkona terassilla ole mukava syödä. Alueella on myös enemmän baareja kahviloita kuin varsinaisia ravintoloita, joten se ei välttämättä heti vaikuta hyvältä paikalta löytää ravintola. Siellä kuitenkin on paljon pidettyjä ravintoloita, joiden joukossa on hyviä pitsoja, ja sinne voi hyvin mennä kerran pari matkan aikana ruokailemaan.

Lisää ravintoloita:

Visit Tirana esittelee ravintoloita.

TripAdvisor listaa Tiranan lähes kaikki ravintolat

Yöelämä

Tirana ei missään nimessä ole mikään yöelämän keskus, mutta siellä on paljon baareja, kahviloita ja ravintoloita, joilla usein on terassit ja jotka yleensä tarjoavat myös alkoholia. Maallisena muslimimaana Albania ei ole yhtä viinaan menevä kuin monet muut balkanilaiset maat, mutta siellä on yhtä edulliset hinnat ja alkoholia tarjoillaan yhtä vapaamielisesti kuin vaikkapa Kroatiassa. Tiranassa tosin kesät ovat niin kuumia, että monet yökerhot panevat ovensa säppiin ja siirtyvät toimimaan rannikolle, etenkin ns. Albanian rivieralle.

Tiranassa on useita alueita, joilla on normaalia enemmän anniskelupaikkoja. Uusi basaari on yksi mahdollinen illanviettopaikka, jossa voi myös syödä. Sen vieressä olevalla aukiolla [kartalla] on useita terasseja, jotka ovat turistien mieleen, ja sen vieressä on grilliravintoloiden terasseja, joilla voi hyvin ottaa vain oluttakin.

Paljon baareja ja kahviloita on Bllokussa, joka on trendikäs korttelisto ja jossa on varsinaisen yön alettua eniten baareja. Siellä on myös musiikkia ja erilaista ohjelmaa, ja jos Tiranassa haluaa yökerhoon, on tämä alue sille kaikkein paras. Yksi Tiranan tunnetuimpia yökerhoja on Lollipop [kartalla], joka on valtaosan vuodesta avoinna vain perjantai- ja lauantaiöisin.

Lisää terasseja, joilla voi kesäkauden iltoina napata jotakin, on järven rannalla olevassa suuressa puistossa [kartalla].

Lisää aiheesta:

Into Albania kertoo Tiranan yöelämästä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen ja matkat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti