Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Slivnitsa
Ihmisiä kaupunkirannalla
Jos Varnaan mielii rantalomalle, matka kannattaa ajoittaa toukokuun loppupuolen ja syyskuun puolivälin väliselle ajalle.

Varna, Bulgaria

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Reilun 300 000 asukkaan Varna on Bulgarian Mustanmeren rannikon suurin kaupunki, ja vuosikymmenten saatossa se on tullut tutuksi Bulgarian ehdottomasti suosituimpana loma- ja juhlimispaikkana. Varnassa on tapana viettää aikaa keskustan hiekkarannalla, katsella nähtävyyksiä, syödä hyvin, tehdä ostoksia ja viettää terasseilla iltaa. Varna on tunnettu kesäkauden monipuolisista tapahtumista, hyvästä yöelämästä, valtavasta määrästä terasseja ja ylipäätään sen vilkkaasta kesäkaudesta, joka alkaa toukokuun aikana ja jatkuu syyskuun loppuun. Parantuneesta tasosta ja hyvistä ruoista ja juomista huolimatta Varna on edullinen kaupunkilomakohde, jonka hinta-laatusuhde kuuluu Euroopan parhaisiin.

Nykyään Varna on sopiva lomakohde kenelle tahansa, eikä se enää ole yksistään juhlimaan mielivien suosikkikohde. Perheet, erilaiset porukat, eri-ikäiset pariskunnat ja yksinäiset seikkailijat viihtyvät kaikki Varnassa. Jos ei mieli viettää lomaansa kaupungin humussa, on Varnan ympäristössä rantalomapaikkoja, joilta kannattaa vierailla tässä Bulgarian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Varnaan kannattaa lähteä lomalle jos yhdistetty kaupunki- ja rantaloma kiinnostaa, ja Varnassa voi myös yhdistää rantaloman kulttuuririentoihin ja mitä erilaisimpiin kesäkauden tapahtumiin. Varnassa kannattaa myös käydä museossa ja muissa nähtävyyksissä, joita siellä on paljon myös lapsiperheille, ja siellä on nykyisin paljon erilaista tekemistä kaikenlaisille ihmisille.

Sääennuste, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Tarkkana pidetty Norjan ilmatieteen laitoksen sääennuste Varnaan

Pilvikartta Varnan alueelle seuraaville päiville

Ilmasto

Bulgarian Mustameren rannikolla on subtrooppinen ilmasto, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että vuodessa on kahdeksan kuukautta, jolloin jokaisen vuorokauden keskilämpötila on yli 10 astetta. Varnassa on kuitenkin myös talvi, jolloin on ajoittaisia lumimyrskyjäkin, eivätkä esimerkiksi palmupuut menesty siellä luonnollisella tavalla. Varnan valttikortti on kuitenkin laadultaan trooppinen kesä, joka pitää lämpötilat yli 17 asteen yötä päivää kesäkuun alkupuolelta pitkälle syyskuuhun.

Varnan varsinainen kesäkausi alkaa osin jo huhtikuussa, jolloin terasseja alkaa olla muualla kuin rannalla, mutta vasta toukokuussa siirrytään varsinaiseen kesäkauteen. Silloin lämpötilat kohoavat päivisin yli 20 asteen mutta yöt ovat vielä viileitä ja yleensä toukokuussa on öisin vain 10–12 astetta.

Varsinainen trooppinen kesäkausi ja pääasiallinen matkustuskausi alkaa kesäkuussa, jolloin viimeistään kuun puolivälissä kaupunki on täysissä loma- ja rantatunnelmissa. Lämpötilat kohoavat herkästi yli 30 asteen, eikä öisin ole yleensä alle parinkymmenen asteen. Kesä ja matkustuskausi jatkuvat syyskuulle, jolloin on vielä melko lämmintä. Kuun puolivälin jälkeen kesäjuhlat kuitenkin alkavat tulla päätökseensä, illat viilenevät ja päivisin on entistä harvemmin hellettä. Vaikka lokakuu on vielä melko lämmin kuukausi, jolloin päivisin on 16–20 astetta ja öisin lähes 10 astetta, ei Varnan rannalla juuri enää näy ihmisiä, joskin terasseja ja erilaisia pitkän kesän merkkejä näkyy vielä marraskuussakin.

Kesäkausi on kuumuudestaan huolimatta miellyttävämpi Mustanmeren kuin Välimeren rannalla, sillä siellä sataa kesäisin muutaman kerran kuukaudessa ja etenkin hedelmällinen Varnan tienoo pysyy vehreänä ja kosteana koko kesäkauden ajan. Vaikka trooppinen helle hiostuttaa, se ei ole pistävää tai läheskään yhtä epämiellyttävää kuin joidenkin Välimeren osien kuivat loppukesän helteet.

Talvikausi alkaa Varnassa marras-joulukuussa, ja talven aikana päivälämpötilat ovat 6–10 astetta, öisin ollaan yleensä plussan puolella mutta tammi- ja helmikuussa öisin on usein pakkasta. Tammi- ja helmikuu ovat erityisen huonoja kuukausia, sillä tällöin on kylmää ja lumimyrskyt voivat lamauttaa koko kaupungin. Lumi tosin pysyy maassa vain muutaman päivän mutta jos Varnaan matkustaa joulukuun puolivälin ja maaliskuun alun välisenä aikana, kannattaa mukaan ottaa talvivaatteita ja varmistaa, että majapaikassa on lämmitys. Talvikausi päättyy maaliskuussa, jolloin palataan yli 10 asteen päivälämpötiloihin, mutta vasta huhtikuussa alkaa olla kunnollisia lämpimiä päiviä. Jos Varnaan matkustaa maalis-huhtikuussa, kannattaa varautua siihen, että takkia tarvitsee päivisinkin eikä kaupungissa ole silloin vielä lainkaan kesäistä.

Varnassa aurinko paistaa mukavasti, yli 2200 tuntia vuodessa, ja siellä on korkea kosteusprosentti lähes ympäri vuoden.

Parhaat matkustusajat

Varna on suuri kaupunki, jossa on tapahtumia ympäri vuoden, ja sinne voi periaatteessa lähteä käymään koska tahansa. Jos haluaa nauttia kulttuurista tai urheilusta, voi sinne matkustaa koska tahansa, sillä siellä on konsertteja, oopperaa ja urheilutapahtumia myös keskikesällä. Jos Varnaan mielii rantalomalle, matka kannattaa ajoittaa toukokuun loppupuolen ja syyskuun puolivälin väliselle ajalle, joskin elokuu on hyvin vilkas ajankohta vierailla Varnassa.

Auringonottajia rannalla
Keskustan rannat ovat kesäiseen aikaan Varnan suosituimpia vierailupaikkoja..

Nähtävyydet

Varna on Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki, siellä on ollut asutusta jo tuhansien vuosien ajan ja siellä on nähtävyyksiä laidasta laitaan. Siellä on useita mielenkiintoisia museoita, joihin on edulliset pääsymaksut, ja niitä on meripuistossa ja muualla keskustassa. Meripuistossa on monenmoista muutakin vierailupaikkaa, ja se on yhdessä lähes 8 kilometrin pituisen kaupunkirannan ohella yksi kaupungin päänähtävyyksiä.

Varnan turisti-info [kartalla] sijaitsee keskustassa, kauniin tuomiokirkonTuomiokirkko vieressä, ja se on avoinna kesäkauden aikana päivittäin klo 9–19. Sieltä saa kartan ja englanniksi tietoa kaikesta mahdollisesta. Sen lähellä sijaitsee arkeologinen museo, joka on kaupungin museoista paras.

Planetaario
Planetaario on hyvä vierailupaikka kesäiltaisin lapsiperheille ja niille, joita tähtitaivas kiinnostaa.

Meripuisto ja rannat

Primorski park eli meripuisto (engl. Sea Garden) [kartalla] ja sen edustalla sijaitsevat keskustan rannat ovat kesäiseen aikaan Varnan suosituimpia vierailupaikkoja. Puisto on erittäin laaja, useiden kilometrin pituinen, ja se on myös mäkinen ja kesäkuulta syyskuulle päivisin hyvin kuuma paikka kävellä pitkiä matkoja. Sen pääporteille ja sen lähellä oleville nähtävyyksille, kuten planetaariolle, useille museoille ja kesäteatterille, jolla on oopperaa ja muita esityksiä, on helppo kävellä keskustan pääkävelykatuja pitkin. Jos mielii delfinaarioon tai eläintarhalle, pääsee kummankin eteen tuomiokirkon vierestä kulkevilla busseilla, jotka menevät tuomiokirkon ohi, Maria Luisa- ja Knyaz Boris I -katuja pitkin kohti Sveti Konstantinia ja Kultahietikkoa (engl. Golden Sands).

Merenkulkumuseo, joka on myös laivastomuseo [kartalla] (Navy Museum) on hyvä vierailupaikka perheille, joilla on lapsia tai nuoria mukana tai niille, jotka ovat kiinnostuneet merenkulusta ja etenkin sen sotilaallisesta puolesta. Museon pihamaalla on kaikenlaisia sodankäyntiin liittyviä kulkuneuvoja, kuten helikoptereita, ja siellä on sukellusveneitä, joista Drazkin sisätiloihin voi tutustua ylimääräisellä euron pääsymaksulla. Museon pihamaalla on mukava tutustua kaikenlaiseen, ja sisätiloissa on noin 70 000 esinettä, jotka liittyvät Bulgarian sotalaivastoon ja kaupalliseen merenkäyntiin. Museoon on euron pääsymaksu aikuisilta, ja se on kesäkauden aikana avoinna ti–su klo 10–18.

Lähellä merenkulkumuseota sijaitsee akvaariomaailma, joka on hyvä paikka lapsiperheille ja muillekin merenalaisesta elämästä kiinnostuneille. Siellä on etenkin kouluikäisiä lapsia kiinnostavia eksoottisia mereneläviä, ja siellä on niin Mustanmeren kuin makeiden vesienkin kaloja. Museo on avoinna päivittäin kesäkuun alusta syyskuun loppuun klo 9–19, muulloin vain ti–su klo 17 asti.

Jos akvaariosta jatkaa muutaman sata metriä kohti pohjoista, vastaan tulee pian planetaario, joka on hyvä vierailupaikka kesäiltaisin lapsiperheille ja niille, joita tähtitaivas kiinnostaa.

Varnan eläintarha (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Eläintarha on yksi meripuiston vierailluimpia paikkoja, mutta se on kaukana puiston monista muista vierailupaikoista ja sinne on paras kulkea bussilla tai taksilla.

Eläintarha

Zoo eli Varnan eläintarha on yksi meripuiston vierailluimpia paikkoja, mutta se on kaukana puiston monista muista vierailupaikoista ja sinne on paras kulkea bussilla tai taksilla. Eläintarhan 72 eläinlajin joukossa on paljon riikinkukkoja, pelikaaneja ja kiinalaisia fasaaneja, kuten myös tiikereitä, apinoita, kameleita ja kenguruita.

Eläintarhaan on erittäin edullinen sisäänpääsymaksu, joka on 75 senttiä aikuisilta ja 50 senttiä 3–7-vuotiailta. Se on avoinna parhaiten kesäkuun alusta elokuun loppuun (klo 9–19), ja se on hyvin avoinna myös huhti-, touko- ja syyskuussa (klo 9–18). Muina kuukausina se on avoinna klo 9–16.30. Eläintarhan edustalla on bussipysäkki, jolle pääsee keskustasta Knyaz Boris I -kadun varrelta kohti Kultahietikkoa kulkevilla bussilinjoilla 108 ja 409.

Delfinaario

Meripuistossa, melko kaukana merenkulkumuseosta sijaitseva delfinaario [kartalla] on ainutlaatuinen oma nähtävyytensä, ja sille kannattaa varata kunnolla aikaa. Balkanin niemimaan ainoa delfiiniallas on kenties Varnan menevin nähtävyys, ja tässä vuonna 1984 valmistuneessa delfinaariossa on tuhatkunta istumapaikkaa. Esitykset kestävät 45 minuuttia, ja niiden aikana delfiinien älykkyys ja kyvyt tulevat hyvin ilmi. Esityksiä on ympäri vuoden ti–su klo 12, ja eniten esityksiä on keskikesällä, jolloin on neljä esitystä päivässä.

Nähtävyys sinänsä on myös delfinaarion kahvila, jonka pöydistä voi tarkkailla akvaarion delfiinien merenalaista elämää. Kesällä kahvilan kahdelta terassilta on panoraamanäkymät Varnan lahdelle. Delfinaarion lähellä on bussipysäkki, jolle pääsee keskustasta Knyaz Boris I -kadun varrelta kohti Kultahietikkoa kulkevilla bussilinjoilla 108 ja 409.

Muualla kaupungissa olevat nähtävyydet

Varna on suuri ja myös normaalia laajempi kaupunki, jossa on mäkistä ja jossa etäisyydet ovat melko pitkiä. Jos siellä mielii tutustua kaikkeen kunnolla, on kaupungissa hyvä viettää kunnolla aikaa ja erilaisiin nähtävyyksiin kannattaa tutustua pikkuhiljaa useiden päivien aikana.

Arkeologinen museo
Varnan korkeatasoisimpiin nähtävyyksiin kuuluu Arkeologinen museo, jonka suojista löytyy yli 100 000 esinettä.

Arkeologinen museo (Muzey na archeologiata)

Varnan seutu on ollut asutettuna pitkään ja nykyään kaupungin korkeatasoisimpiin nähtävyyksiin kuuluu Arkeologinen museo (Maria Luisa 41) [kartalla]. Sen suojista löytyy yli 100 000 esinettä, jotka käyvät läpi alueen 6000 vuotta pitkää historiaa. Selvittävät tekstit ovat sekä bulgariaksi että englanniksi, ja museo käy kronologisessa järjestyksessä läpi eri aikakaudet kivikaudesta Rooman valtakunnan, Bysantin ja ottomaanien aikaan. Historian ja sen käänteiden lisäksi se miten taide on kehittynyt tänä aikana tulee hyvin ilmi. Museon kohokohta on kultakimpale, jonka sanotaan olevan maailman vanhin kulta-aarre noin 7000 vuoden takaa. Museon tiloissa on myös kirjasto, matkamuistomyymälä, oma osio lapsille ja kahvila, ja sen sisäpihalla pidetään Varnan jazzfestivaalit.

Museoon on nimellinen pääsymaksu, ja se on keskikesän aikana avoinna päivittäin klo 10–17 (marraskuun alusta huhtikuun loppuun suljettu su ja ma).

Kaupunginmuseo

Toisella puolella keskustaa, lähellä satamaa ja rautatieasemaa on 8-mi noemvri -kadulla [kartalla] ja sen vieressä useita hyviä nähtävyyksiä. Tänne on varsin lyhyt mutta vähän sokkeloinen matka pääkävelykadulta tai rannalta, mutta se on hyvin lähellä kumpaakin ja etenkin yhdistettyä merenkulku- ja laivastomuseota.

Jos haluaa päästä kärryille Varnan kaupungin historiasta muutenkin kuin arkeologisten löytöjen perusteella, on kaupungin historiasta kertova kaupunginmuseo (engl. Varna History Museum) hyvä vierailupaikka. Siellä oppii esimerkiksi siitä, kuinka Varnasta 1950-luvun loppupuolelta lähtien tuli lomakaupunki ja Bulgarian huvittelukeskus. Siellä myös näkee vanhoja toimistoja ja muita tiloja, joiden joukossa on vanhanajan ravintola ja liikkeitä. Se on erityisesti koululaisryhmien suosiossa, mutta keskikesällä koulut ovat kiinni ja siellä on varsin rauhallista.

Museoon on pieni pääsymaksu, ja se on toukokuun alusta lokakuun loppuun avoinna ti–su klo 10–17.

Antiikinaikaiset rauniot
Kaupunkimuseon kummallakin puolella on antiikin ajan raunioita, jotka olivat aikoinaan kylpylöitä.

Antiikinaikaiset rauniot

Kaupunkimuseon kummallakin puolella on antiikin ajan raunioita, jotka ovat peräisin 100–400-luvuilta. Ne olivat aikoinaan kylpylöitä, sillä Varna on tunnettu tervehdyttävistä vesistään, joita siellä edelleenkin käytetään uima-altaissa ja kylpylähotelleissa. Nykyään nämä Rooman valtakunnan aikaiset kylpylät ovat raunioina, joihin pientä pääsymaksua voi käydä lähemmin tutustumassa. Niitä voi myös katsella aitojen ulkopuolelta, mistä niistä saa varsin hyvän kuvan.

Rauniot tunnetaan nimellä ”Roman Thermae”, ja kaupunkimuseon alapuolella olevat ovat ne vanhemmat ja pienemmätVanhemmat Roman Thermae -rauniot. Siitä pari sataa metriä ylämäkeen, kauniin kirkon vieressä olevat uudemmat rauniotUudemmat Roman Thermae -rauniot ovat suuremmat, ja niitä on hyvä katsella juuri kirkon pihamaalta. Jos raunioita mielii katsomaan lähemmin, ovat ne avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun ti–su klo 10–17 (talvisin vain ti–la).

Etnografinen museo

Etnografisen museon (ul Panagiurishte 22) [kartalla] näyttelyt tutkailevat erityisen tarkasti Varnan alueen ammatteja vuosisatojen saatossa. Etenkin viininviljely, maanviljelys, käsityöläisammatit ja kalastus ovat vuosituhansien ajan olleet alueen pääelinkeinoja. Myös seudun perinteiset ja tyypilliset työ- ja arkiasut kuten myös kansallispuvut saavat hyvän esittelyn. Museossa oppii eri kansanryhmien ja eri aikakausien puvuista ja vaatetuksesta, ja siellä on myös asuja, jotka on tarkoitettu tiettyihin tilaisuuksiin, kuten jouluun ja häihin. Museon kirjastossa kannattaa myös poiketa, sillä siellä on 1600 kirjaa ja muuta mielenkiintoista materiaalia kuten aikakauslehtiä. Museo on avoinna tyypilliseen Varnan kaupunginmuseoiden tyyliin eli ti–su klo 10–17.

Aladzhan luostari (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Aladzhan keskiaikaisessa kiviluostarissa voi nähdä minkälaisissa tiloissa munkit elivät 1200-luvulta 1500-luvulle ja minkälainen on kivien sisälle rakennettu, 20 metrin korkeudessa sijaitseva kappeli.

Aladzhan luostari

14 kilometrin päässä Varnan keskustasta, lähellä Kultahietikkoa sijaitseva Aladzhan keskiaikainen kiviluostari [kartalla] tunnetaan myös nimellä Aladja Manastir. Se on merkittävin Mustanmeren rannalla sijaitsevista luostareista, ja tämä erakkomunkkien aikoinaan asuttama luostari on myös Mustanmeren rannikon vierailluin luostari.

Tässä suojelussa kohteessa on mahdollista vierailla sisällä ja nähdä minkälaisissa tiloissa munkit elivät 1200-luvulta 1500-luvulle ja minkälainen on kivien sisälle rakennettu, 20 metrin korkeudessa sijaitseva kappeli. Kappelissa ollessa kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomio 1300-luvulta peräisin oleviin seinämaalauksiin. Luostarin pienessä museossa on valokuvia ja muuta aineistoa kuten seinämaalauksia, jotka kertovat tämän 500-luvulta lähtien luolissa asuneiden erakkomunkkien asuttaman alueen vaiheista. Nykyisin keskikesällä siellä on joka sunnuntai klo 21 esitys, joka havainnollistaa luostarin asukkaista ja elämästä kertovia taruja.

Luostarille on paras kulkea taksilla, tai sitten sinne voi mennä järjestetyn retken yhteydessä. Sinne on viiden levin eli 2,5 euron pääsymaksu aikuisilta, ja se on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun ma–su klo 9–17, muulloin vähän rajallisemmin.

Lisää nähtävyyksiä Varnassa ja sen lähistöllä

Varnan tienoolla on muitakin luostareita ja museoita. Siellä on myös paljon upeaa ja merkittävää arkkitehtuuria, kirkkoja ja puistoja.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Nikolay Volnov /Flickr, Ramón /Flickr
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti