- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Venäjän pääkaupunki Moskova perustettiin alun perin suomalaisten asuttamalle alueelle Moskvajoen rannalle 1100-luvun puolivälin tienoilla, ja sen ensimmäiset kaupunginosat olivat aluksi puulinnoitukseksi rakennettu Kreml ja sen vieressä sijaitseva Kitay-Gorod. Nykyään Moskova on 17,1 miljoonalla asukkaallaan Euroopan suurin kaupunki, ja se on pinta-alaltaan noin 2500 neliökilometrin suuruinen.
Moskova ei ole kaikkialla jakautunut tarkasti eri kaupunginosiin, ja esimerkiksi paras tapa kertoa missä asuu tai minne on menossa Moskovassa on ilmoittaa lähimmän metroaseman nimi.
Moskovassa tietyt alueet kuten Punainen tori tai tietyt kadut kuten Tverskaja ovat kaupunginosien nimiä tärkeämpiä. Vain Kreml ja Kitay-Gorod keskustan alueella on rajattu melko tarkasti, ja kumpaakin aluetta kutsutaan näillä nimillä. Keskustan alueella on kaupunginosia, kuten Arbat, mutta Arbatista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä kaupunginosan pääkatua.
Keskustan ulkopuolella on enemmän perinteisiä kaupunginosia kuten Ostankinsky, mutta moniin laitakaupungin osiin ei turistilla juurikaan ole asiaa.
Kreml, Tverskaja, Novy Arbat, Arbat ja näiden välissä olevat kadut muodostavat Moskovan ytimen [kartalla], jossa voi hyvin liikkua kävellen. Välimatkat eivät ole kuitenkaan lyhyitä, ja mikäli käveleminen kyllästyttää, voi helposti siirtyä yhdelle alueen monista metroasemista, joita on melko tiheään ydinkeskustan alueella. Ydinkeskusta on monipuolinen, ja sen alueella on huomattava määrä teattereita, museoita, ravintoloita, baareja, yökerhoja, kauppakeskuksia, ostoskatuja, kaikenlaisia majapaikkoja ja vilinää miltei ympäri vuorokauden.
Ydinkeskustan monet osat kuten Kremlin muurien vieressä oleva Aleksandrovskin puisto ja Manežnajan aukio [kartalla] ovat kaupunkilaisten suosituimpia rentoutumispaikkoja Punaisen torin ympäristössä. Kaupungin hienoin ostoskeskus on edelleenkin Punaisen torin laidalla sijaitseva GUM [kartalla]. Sen ohi kulkevat kadut ovat Nikolskajan johdolla mukavia, ja kortteleissa, jotka ovat Lubyanka-metroaseman ja Punaisen torin välimaastossa, on kannattavaa kierrellä.
Arbat [kartalla] on niin paikallisten kuin turistienkin suosima kävelykatu. Tämän miellyttävän kävelykadun varrella ja liepeillä on hyviä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, joista jotkin ovat myös paikallisten suosiossa. Sivukadut ovat aivan Kremlin viereisiä kortteleita lukuun ottamatta tavallisia asuinalueita, joilla on vähän kauppoja tai ravintoloita - nämä kun Moskovassa usein keskittyvät tietyille kaduille tai aukioille.
Arbatin vieressä on uusi Arbat eli Novy Arbat, joka on melko huikaiseva ja normaalista poikkeava valtakatu. Sen tunnusmerkkejä ovat tornitalot, joiden alakerroissa on nykyään ravintoloita, ja se on yksi Moskovan suosituimpia ravintola- ja ostoskatuja. Katu oli suosittu jo neuvostoaikoina, mutta nykyään se on varsinainen markkinatalouden näyteikkuna, jonka varrella viihtyvät kaupungin trendikkäimmät asukkaat.
Kitay-Gorod on ydinkeskustan vieressä sijaitseva kaupunginosa [kartalla], joka on kaupungin vanhinta asutettua seutua ja jonka katsotaan alkavan heti GUM-tavaralon takaa. Sen merkittävimpiä paikkoja ovat ehdottomasti Lubjankan aukio [kartalla], Staraja-puistikko ja Varvarka [kartalla]. Lubjankan aukion laidalla sijaitsee entinen KGB:n ja nykyinen Venäjän turvallisuuspalvelun päämaja, ja Staraja-puistikko on siitä vähän matkan päässä. Se tarjoaa rentoutumismahdollisuuden keskellä kivikaupunkia sekä upean Plevna-muistomerkin. Varvarkan varrella on kolme upeaa kirkkoa ja luostaria. Kitay-Gorodin alueella on jonkin verran ostosmahdollisuuksia mutta erityisen paljon kahviloita, teehuoneita ja ravintoloita, ja hyvä katu tässä mielessä on Maroseika [kartalla].
Puškinin aukio (Puškinskaja ploštšad) [kartalla] on Moskovan keskeisimpiä ja tunnetuimpia paikkoja, ja tämä suosittu kohtaamispaikka sijaitsee Moskovan pääkadun eli Tverskajan, varrella.
Tällä aukiolla ihmisillä on tapana tavata toisiaan Puškinin, Venäjän kansallisrunoilijan valtavalla patsaalla, jonka lähettyvillä on kaikenlaista kaupoista kahviloihin, elokuvateattereihin ja ravintoloihin. Täällä avattiin myös Neuvostoliiton ensimmäinen kansainvälinen pikaruokaravintola vuonna 1990. Se on edelleenkin samalla paikalla ja nykyään se on suuri 700 asiakaspaikan ruokapaikka. Lähistöllä toki on parempia ja mielenkiintoisempiakin ruokapaikkoja, joista saa kaikkea pitsoista hampurilaisiin ja paikallisiin pikaruokiin. Toisin kuin ennen, täällä ei kuitenkaan enää ostella kioskeista olutta ja lipitellä sitä kymmenillä penkeillä, sillä vuoden 2013 alkoholilaki lopetti alkoholin myynnin valtaosasta kioskeja - eikä muutenkaan enää ole yhtä suotavaa saati yleistä kuin ennen juoda alkoholia julkisilla paikoilla.
Tverskaja ja monet sen sivukadut kuten Kuznetski most ovat kaupungin suosituimpia paikkoja lähteä ostoksille, syömään ja iltaa viettämään. Myös Petrova ja sen poikkikatu Stolešnikov [kartalla] ovat tällä alueella hyviä ostoskatuja. Tverskaja on pitkä katu, jonka varrella on monta metroasemaa, ja sen Punaisen torin lähellä oleviin kortteleihin voi hyvin tutustua kävellen. Jos mielii muualle kadun varrelle, kannattaa sinne siirtyä muulta kaupungista metrolla. Kuznetsky Most -metroasema on myös kätevä niille, jotka haluavat siirtyä Tverskajan tuntumaan muualta metrolla.
Punaiselta torilta on suora yhteys Puškinin aukiolle Tverskajaa pitkin, ja kävelymatka näiden kahden aukion välillä on täynnä mielenkiintoista ja merkittävää nähtävää. Kadun varrella heti Kremlin puoleisessa päässä on Hotel National [kartalla], yksi kaupungin perinteisistä viiden tähden hotelleista Moskovan pormestarin virkatalo [kartalla], arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen telegrafiakeskus [kartalla] ja Jelisejevskin sisustukseltaan huikaiseva ruoka-, juoma- ja tuliaiskauppa osoitteessa Tverskaja 14 [kartalla].
Tverskaja jatkuu Puškinin aukiolta aina Valko-Venäjän rautatieasemalle [kartalla] saakka. Myös tällä pätkällä on mielenkiintoista nähtävää ja erityisen paljon vanhaa tyyliä edustavia kahviloita ja ravintoloita, joskin kadun varrella on myös runsaasti länsimaisia ja ylihintaisia paikkoja, joissa voi syödä ja juoda vaikka ympäri vuorokauden. Tällä pätkällä sijaitsee Majakovskaya-metroasema [kartalla], joka on sisustuksiltaan mielenkiintoinen. Täällä sijaitsee myös Venäjän nykyhistorian museo [kartalla].
Puškinin aukiolta voi kävellä pois myös Tverskoi-bulevardia [kartalla] ja sitä jatkavaa Nikitskin bulevardia pitkin. Tämä miellyttävä puistobulevardi, jonka varrella on paljon kahviloita ja ravintoloita, vie Arbatskaja-metroasemalle, jolta alkavat sekä uusi Arbat että vanha Arbat.
Tagankan kaupunginosa [kartalla] sijaitsee Jauzajoen takana Kitay-Gorodista nähden, ja sinne on paras mennä Taganskaya- [kartalla] tai Proletarskaya- metroasemalle maanalaisella siirtyen. Ennen täysin puusta rakennettu kaupunginosa tuhoutui Napoleonin vastaisissa taisteluissa täysin, ja nykyään siellä on harvoja puutaloja.
Näyttävin rakennus Tagankan alueella on Kotelnitšeskaja Naberežnaja [ kuva ] [kartalla], joka on yksi niin sanotuista Stalinin hammastaloista. Sen lähellä on myös hieno Novospasski-luostari [kartalla], joka sijaitsee lähellä Proletarskaya-metroasemaa. Lähellä Taganskajan metroasemaa sijaitsee mielenkiintoinen Bunkkeri 42 eli kylmän sodan museo [kartalla]. Puutaloja alueella on enää muutama, lähinnä Nikolojamskaja-kadulla, mutta vanhoja kirkkoja on edelleen pystyssä. Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkko [kartalla] vuodelta 1654 sijaitsee bunkkeri 42:ta vastapäätä osoitteessa Gontšarnaja 29.
Tämä on rauhallinen alue, joka on oivaa seutua vaeltelulle, sillä siellä on pieniä elintarvikeputiikkeja ja markkinoita sekä myös tavallisia moskovalaiskortteleita. Taganskajan metroaseman liepeillä on melkoinen liikenne, mutta rauhallista kävelyaluetta on mielin määrin juuri Stalinin hammastalon ja kirkon välisellä alueella. Taganka on hyvä paikka kesällä vierailla päiväsaikaan, mutta sieltä kannattaa siirtyä syömään Kitay-Gorodiin tai ydinkeskustan alueelle.
Ostankinskyn kaupunginosa [kartalla], jonne pääsee hyvin kulkemalla metrolla VDNKh-metroasemalle, on kaikin tavoin hyvä malliesimerkki moskovalaisesta keskustan ulkopuolisesta asuinalueesta. Sen mittasuhteet ovat alueen tärkeyden takia valtavat, ja monet rakennelmat siellä ovat järjestään joko Moskovan, Venäjän, Euroopan tai maailman suurimpia tai korkeimpia. Ostankinon tv-torni [kartalla] on Euroopan korkein rakennelma, ja Kosmos-hotellia [kartalla] suurempaa majapaikkaa saa etsiä. VDNKh-keskus on sekin suurikokoinen, ja sen paviljongit saavat nekin tuntemaan itsensä pieneksi. Etäisyydet Ostankinskyssä ovat myös melkoisia, ja siellä kannattaa turvautua raitiovaunuun vaikkapa messualueelta Ostankinon tv-tornin liepeille siirtyessä.
Vaikka alue onkin suurelta osin täynnä monumentaalisia, nykyaikaisia rakennelmia, on siellä myös edelleen vanhaa esillä, kuten lähellä televisiotornia sijaitseva Nikolai Šeremetjevin rakennuttama kylä, jonka palatsi ja muut rakennukset ovat peräisin 1700-luvulta ja jonka päärakennuksessa on nykyisin upea museo. Järven rannalla on myös Pyhän kolminaisuuden kirkko [kartalla], ja tämän järven ympäröimä puisto on kesäisin hyvä paikka ottaa aurinkoa, olla piknikillä tai muuten viettää aikaa.
Ostankinskyssä ei ole paljon ravintoloita tai ostosmahdollisuuksia VDNKh-keskusta lukuun ottamatta, eikä siellä kannata turhaan aterian perässä vaellella. VDNKh-metroaseman ulkopuolella on hyvä valikoima pikaruokakioskeja, ja muutenkin pieniä elintarvikeliikkeitä on etenkin metroaseman lähettyvillä runsaasti. Jos mielii täällä syömään, on Hotel Cosmoksessa kymmenkunta ravintolaa ja sen takana olevalla kadulla on muutama ravintola, kuten grillilihoja tarjoava Pettinan baari [kartalla]. Välimatkat ovat täälläpäin melkoisia, eikä siellä ole kovinkaan kannattavaa lähteä sattumanvaraisesti harhailemaan.
Izmailovon kaupunginosa [kartalla] on tunnettu kirpputoristaan, Izmailovon Kremlistä eli Moskovan Kremlin eräänlaisesta pienoiskopiosta ja virkistysalueistaan. Myös alueen Partizanskaya-metroasemaan on hyvä tutustua sen sisustuksen takia.
Metroasemalta on lyhyt kävelymatka Izmailovon Kremlille, joka sijaitsee korkeiden rakennusten takana, ja tämä alue on avoinna päivittäin klo 10–20. Täällä on vodkan historiaan konkreettisesti perehdyttävä museo [kartalla] (avoinna ma–su klo 10–18), kauniita puurakennelmia ja vähän ränsistynyttä tunnelmaa, joka vetää puoleensa kesäkauden aikana etenkin hääpareja.
Izmailovon Kremlin yhteydessä pidetään viikonloppuisin kirpputori [kartalla], jonne tulee monesta Venäjän kolkasta käsityöläisiä ja myyjiä. Samoissa tiloissa on muulloin avoinna kauppoja ja kojuja, jotka myyvät Venäjä- ja neuvostoaiheista tavaraa, matkamuistoja ja muuta vastaavaa. Vodkamuseon lisäksi alueella on venäläisten asujen ja kulttuurin museo ja pieni lelumuseo.
Izmailovon puistoalue on sekin kesäisin vierailun arvoinen. Se on avoinna klo 11–21, eikä sinne ole pääsymaksua. Tämä 15 neliökilometrin kokoinen alue on Moskovan suurin rakentamaton alue. Viheralueella ei ole paljon taloja jäljellä, mutta sitä, miltä Izmailovo näytti 1600-luvun kukoistuskaudellaan, näkee pienellä saarella [kartalla], jolla on vielä pystyssä esimerkiksi kirkko ja portti.
Izmailovossa sijaitsee myös Stalinin sodanaikainen bunkkeri [kartalla], joka on urheilukentän alapuolella, mutta sitä pääsee näkemään vain etukäteen järjestetyn opastetun kierroksen yhteydessä. Kierrokset ovat pääosin venäjäksi, mutta niitä järjestetään myös englanniksi ja muillakin kielillä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.