Skoottereia rautatieaseman edustalla
Lentokentältä pääsee linja-autolla säännöllisin välein keskustaan Piazza Garibaldi -aukiolle, jonne myös monet muut ovat löytäneet tiensä skoottereineen.

Napolin matkat ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrottaan, miten Napolin lentokentältä pääsee etenemään keskustaan tai majapaikalle. Lisäksi luomme katsauksen siihen, minkälaisia vaihtoehtoja lomalle on, minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan ja minkälaista hintatason vaihtelua matkalle on minäkin vuodenaikana odotettavissa.

Siirtyminen lentokentältä keskustaan

Napolin Capodichino-lentokenttä sijaitsee vain seitsemän kilometrin ja 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Sieltä pääsee keskustaan bussilla, johon saa lipun kuljettajalta 3 eurolla, tai taksilla, joka maksaa 15-20 euroa, yleensä 2-4 hengeltä 20 euroa, jos hinnan neuvottelee etukäteen ja jos majapaikka on ydinkeskustassa.

Alibus-linja-auto kulkee klo 6.30-24.00 kentältä 20 minuutin välein keskustaan Piazza Garibaldi- ja Piazza Municipio -aukioille. Piazza Garibaldi on rautatieaseman yhteydessä ja Piazza Municipio Castel Nuovo -linnakkeen vieressä.

Piazza Garibaldilta pääsee nopeasti minnepäin kaupunkia tahansa bussilla tai metrolla, ja aukion lähettyvillä on melkoisesti majapaikkoja kävelyetäisyyden päässä sielläkin.

Piazza Municipio sijaitsee lähellä Molo Beverello -satamaa ja Santa Lucian -kaupunginosaa, samoin kuin Chiaiaa ja Piazza del Plebiscito -aukiota. Täältä pääsee hyvin kävelemällä tai taksilla majapaikkaan, mutta alueella kulkee myös busseja ja metrolinjakin on melko lähellä. Satamasta pääsee jatkuvalla syötöllä lähtevillä aluksilla Caprille tai muualle Napolin lahden alueelle ja pidemmällekin.

Alibus-bussilla liikkuvien on hyvä pitää mielessä, että 20 euron hintainen 3 vuorokauden Unicanapoli 3T -kortti oikeuttaa ilmaiseen matkaan lentokentälle, joten sellainen kannattaa hankkia jo lentokentällä.

Siirtyminen rautatie- ja bussiasemilta majapaikalle

Napoli Centrale -päärautatieasema on vilkas paikka, joka oli pitkään remontissa mutta joka nykyään on ainakin jonkin verran viihtyisämpi kuin viime vuosikymmeninä. Täällä sijaitsee turisti-info, josta saa päiväkortteja ja kaikenlaista tietoa, ja täältä voi lähteä taksilla tai julkisilla mihinpäin kaupunkia ja Napolin seutua sitten haluaakin mennä.

Metro kulkee kohti Mergellinaa Piazza Cavour -aukion kautta, mutta ei ole kauhean kätevä keskustassa liikkuessa. Bussit vievät täältä moneen paikkaan, mutta ruuhkaisessa Napolissa ne voivat olla hitaita. Kävellen päärautatieasemalta pääsee ydinkeskustan varsinaisiin osiin vilkkaan Piazza Garibaldi -aukion halki kohti centro storicoa. Ensi kertaa kaupungissa olevan on kuitenkin hyvä käyttää taksia tai julkisia liikennevälineitä, mikäli majapaikka ei ole aivan Piazza Garibaldin tuntumassa.

Linja-autoasema on Piazza Garibaldilla päärautatieaseman edessä, ja tänne tulee busseja muun muassa Sorrentosta, Roomasta ja Barista, samoin kuin Saksasta ja muualta Euroopasta.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Napoliin

Helsingistä ei ole hirveän hyvä lentää Napoliin, sillä suoria lentoja on tarjolla erittäin rajallisesti. Käyttämällä Skyscanner-sivustoa voi löytää lentoja, jotka ovat alle 100 euroa suuntaansa kaikkine maksuineen. Ne ovat kuitenkin pääosin välilaskullisia matkoja, jotka kestävät vähintään 5½ tuntia. Finnair lentää aika ajoin (esim. 28.5.2015-3.8.2015) Napoliin myös suoraan.

Yksi vaihtoehto Napolin matkalle on lentää ensin Roomaan ja matkata siellä reilun tunnin kestävällä nopealla Frecciarossa-junalla tai sitten pari tuntia kestävällä edullisella InterCity-junalla Napoliin. Finnairilla ja SAS:lla on reitillä Helsinki-Rooma suoria lentoja, jotka kestävät vähän alle 3½ tuntia. Rautatieyhtiö Trenitalian sivuilta voi sitten varata ja maksaa lipun, joka voi olla tulostettuna tai kännykässä. 70 minuuttia kestävä nopea Frecciarossa-yhteys maksaa reilut 40 euroa suuntaansa, 125 minuuttia kestävä InterCity-juna 23 euroa ja vähän alle 3 tuntia kestävä Regionale-paikallisjuna 11 euroa. Asemiksi kannattaa laittaa "Roma Termini" ja "Napoli Centrale".

Suomalaiset matkayhtiöt tekevät pakettimatkoja Napoliin ja muualle Napolinlahden seudulle. Aurinkomatkat tekee kesäkaudella paljon matkoja Napoliin, Sorrentoon, Capriin ja muualle, ja nämä voivat olla viikon tai kahden mittaisia. Pitkäksi viikonlopuksi Napoli on melko kaukana, mutta sinne voi mennä myös 3-4 vuorokauden matkalle, jos niin haluaa. Yleensä pakettimatkojen hinnat vuorokautta kohti ovat sitä edullisempia mitä pidempään ne kestävät, mutta niille tulee roimasti hintaa ja lennot ovat välilaskullisia. Viikon Napolissa kesäkaudellakin voi Aurinkomatkojen pakettimatkalla saada hotelleineen ja lentoineen reilulla 400 eurolla henkeä kohti. Matkustaminen Napoliin ei ole sen kalliimpaa heinäkuussa kuin toukokuussakaan, ja usein matkat ovat kalliimmillaan keväällä ja syksyllä, jolloin siellä on miellyttävimmät ilmat ja eniten tapahtumia.

Lomalle, jolla haluaa uida, käydä rannalla ja nauttia takuuvarmoista lämpimistä ilmoista, Napoliin kannattaa suunnata ajalla toukokuun alku - syyskuun loppu. Lämmintä on usein myös huhti- ja lokakuussa, mutta se ei ole varmaa eikä tällöin ole yhtä paljon palveluita tarjolla kuin keskikesällä. Toisaalta tähän aikaan on myös vähemmän turisteja paikalla, ja etenkin majoituspaikkojen hinnat ovat kaikkein kiireimpiä matkustusaikoja edullisempia.

Napoliin voi odottaa saapuvan paljon ihmisiä ystävänpäivän tienoilla, 40 vuorokautta ennen pääsiäistä, pääsiäisenä, toukokuun ensimmäisenä lauantaina, keskikesällä, syyskuun 19., lokakuun koulujen lomaviikkojen aikana ja 16.12 alkaen loppiaiseen. Hiihtolomalle kaupunkiin ei ole kovin paljon tungosta, mutta enemmän, jos viikko sattuu olemaan 40 vuorokautta ennen pääsiäistä.

Suomesta ihmiset menevät mieluusti Napolin seudulle keväällä, kesällä ja syksyllä. Mitään suuria piikkejä ei ole eikä suuria hinnanmuutoksia lentojen hintoihin. Majoituspaikat Napolissa nostavat yleensä hintojaan normaalia vilkkaampina matkustusaikoina, mutta eivät läheskään yhtä paljon kuin Rooman ja Venetsian kaltaisissa hyvin suosituissa matkakohteissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg 2012/12
Muutokset: Pieni matkaopas 2015/01

Lukijoiden kommentteja

Finnair lentää helsingistä suoraan Napoliin. /Kaarina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti