Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Festa di Piedigrotta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Syyskuussa Festa di Piedigrotta -juhlat tuovat kansanmusiikkia ja ilotulitusta Mergellinan kaupunginosaan, missä Chiesa di Piedigrotta -kirkon ympäristö on juhlinnan pääpaikka.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Napoli kuuluu maailman suuriin oopperakaupunkeihin, ja yksi kaikkein mieleenpainuvimpia kokemuksia siellä on käydä oopperassa. Myös klassista musiikkia ja balettia on tarjolla, ja yksi syy viettää aikaa Napolissa on tutustua sen korkeatasoiseen kulttuurielämään. Kaupungissa on useita jazz- ja bluesbaareja, monet niistä kaikkein vilkkaimmilla illanviettopaikoilla, mutta Napoli on kaikesta huolimatta italialaiseen tyyliin aika seesteinen ja hintava paikka viettää iltaa. Yksi kaikkein suosituimpia ajanvietteitä on mennä jalkapallo-otteluun, sillä Napolilla on kuuluisa ja menestynyt jalkapallojoukkue, jonka suurin legenda edelleen on Diego Maradona.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Teatro di San Carlo [kartalla] on oopperan, baletin, tanssin ja klassisen musiikin unohtumaton ja legendaarinen esityspaikka. Oopperatalo on herättänyt maailmanlaajuista huomiota aina vuodesta 1737, jolloin se avattiin, eikä vuoden 1816 tulipalokaan vienyt Napolin kulttuurielämän johtotähteä. Oopperatalo kilpailee Milanon La Scalan kanssa esitysten laadussa ja yleisön kriittisyydessä, mutta liput ovat kalliita ja niitä voi olla hankala saada. Niitä voi yrittää ostaa verkkosivuilta mutta lähes kaikki on vain italiaksi. Oopperataloon voi mennä kierrokselle, ja tietenkin voi mennä kyselemään olisiko lippuja johonkin esitykseen vielä jäljellä.

Centro di Musica Antica Pietà de' Turchini (Via Santa Caterina da Siena 38) [kartalla] on hyvä paikka käydä kuuntelemassa klassisen musiikin konsertteja edullisesti, ja kaikki konsertit on listattu verkkosivuilla. Musiikkikeskus sijaitsee Chiaia-kaupunginosassa, jonne voi kävellä, mennä taksilla tai funikulaarilla (linja F3 Augusteo asemalta asemalle Corso Vittorio Emanuele).

Toukokuusta syyskuuhun Napolissa on paljon ulkoilmakonsertteja ympäri kaupungin. Turisti-infon pisteistä kuten päärautatieasemalta saa tietoa konserteista, ja myös turisti-infon verkkosivuilta voi saada tietoa joistain konserteista.

Teatteri ja musikaalit

Napolissa on pääasiallisesti tarjolla vain italiankielistä teatteria, joten kielitaitoisten on mahdollista siellä käydä katsomassa näytelmä. Teatro Bellini (Via Conte di Ruvo 14) [kartalla] näyttää lähinnä italialaisten näytelmäkirjailijoiden tuotantoa mutta usein muutakin, ja siellä on myös muitakin tapahtumia. Teatteri sijaitsee Piazza Bellini -aukion vieressä, lähellä Piazza Dantea ja sen metroasemaa.

Teatteria mutta myös kielitaidottomille kenties sopivia musikaaleja esittää Teatro Trianon (Piazza Vincenzo Calenda 9) [kartalla], jonka pääasialliseen ohjelmistoon kuuluvat tyypilliset perinteiset napolilaiset komediat. Teatteri sijaitsee hyvin lähellä Da Michele -pizzeriaa ja Spaccanapoli-katua.

Elokuvat

Modernissimo (Via Cisterna dell'Olio) [kartalla] on lähellä Piazza Dantea sijaitseva elokuvateatterikompleksi, joka näyttää taide-elokuvia, vähemmän näkyviä indie-elokuvia ja myös mainstream-elokuvaa, mutta ulkomaalaiset elokuvat dubataan italiankielisiksi.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Bourbon Street (Via Vincenzo Bellini 52) [kartalla] on jazzklubi lähellä Piazza Belliniä ja Dante-metroasemaa, ja siellä voi kuulla bluesia ja jazzia ilta toisensa jälkeen.

GoodFellas (Via Morghen 34 bis) [kartalla] on monipuolinen klubi, jossa voi kuulla jatsia mutta myös muita musiikkilajeja muutaman kerran viikossa. Klubi sijaitsee ylhäällä Vomerossa, jonne pääsee nopeasti metrolla kulkemalla Vanvitelli-metroasemalle tai funikulaarilla Montesanto-asemalta Morghen-asemalle.

Otto Jazz Club (Piazzetta Cariati 23) [kartalla] on lähellä Teatro San Carloa ja maineeltaan kaupungin paras jazzklubi, jossa voi kuulla paitsi paikallisia myös kansainvälisesti tunnettuja muusikoita. Se sijaitsee aivan Corso Vittorio Emanuele -aseman vieressä.

Galleria Toledo (Via Concezione a Montecalvario 34) [kartalla] on lähellä Montesanton asemaa sijaitseva keskus, jossa voi nähdä teatteriesityksiä ja kuulla live-musiikkia. Tämä kulttuurikeskus, joka sijaitsee Quartieri Spagnolissa, näyttää joskus elokuviakin, ja konsertteihin kannattaa lippuluukulta hakea liput puoli tuntia ennen niiden alkamista.

Rajua punkkia ja muuta musiikkia on luvassa entiseen tehtaaseen sijoitetussa Officina 99 -klubissa (Via Gianturco 101) [kartalla]. Keikkoja on harvakseltaan, joten kannattaa tutustua verkkosivuihin ennen paikalle lähtemistä. Klubi sijaitsee lähellä Gianturco-asemaa, päärautatieaseman takana.

Piazza San Domenico Maggiore (CC License: Attribution 3.0 Unported)
Jalkapallojoukkue SCC Napoli pelaa kotiottelunsa, joita on pari kolme kuukaudessa, San Paolo -stadionilla.
Kuva: Mister No /Wikimedia (CC BY 3.0)

Urheilu: Jalkapallo

Jalkapallo tuntuu Italiassa olevan se ainoa oikea urheilulaji, ja sekä Italian liigaa että Euroopan liigoja siellä seurataan syyskuusta toukokuun loppuun melkoisella antaumuksella.

Napolin ainoa suuri joukkue on SSC Napoli, eikä kaupungissa ollessa kannata alkaa puhua muista Italian jalkapallojoukkueista tai ainakaan ilmoittautua niiden kannattajaksi. Joukkue on Italian ykkössarjassa (Serie A Tim), jonka sarjataulukon voi katsoa joukkueen sivuilta. Otteluita on syyskuun alkupuolelta toukokuun puoliväliin, mutta joinain vuosina jo heinä- tai elokuussa voi olla Euroopan liigojen karsintoja.

Joukkue pelaa kotiottelunsa, joita on pari kolme kuukaudessa, San Paolo -stadionilla [kartalla], ja Euroopan liigoissa ollessaan jonkin verran useammin. Liput maksavat 35 eurosta ylöspäin, Euroopan liigoihin vähän enemmän, mutta käytännössä halvimmat liput eivät ole kovin hyviä vaan 55–75 euroa maksava saa paljon paremman paikan. Lippuja ei voi hankkia joukkueen omien verkkosivujen kautta, mutta ulkopuoliset sivustot, kuten Football Ticket Net välittävät lippuja.

San Paolon stadion sijaitsee keskustan ulkopuolella, Mergellinan takana, mutta sinne pääsee esimerkiksi paikallisjunalla, jolloin stadionin lähin pysäkki on Campi Flegrei.

Napolin teatterifestivaalit (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Kesäkuiset Napolin teatterifestivaalit tuovat kolmeksi viikoksi esityksiä kaupunkiin.
Kuva: Luciano Romano /Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Tapahtumia

Napolissa on paljon tapahtumia ympäri vuoden, ja näistä kolme liittyy Januariukseen, kaupungin suojelupyhimykseen. Suurimmat juhlallisuudet ovat tuomiokirkossa (Duomo) toukokuun ensimmäistä sunnuntaita edeltävänä lauantaina, 19.8. tai 16.12., jolloin Festa di San Gennaroa juhlitaan.

Toukokuussa Maggio dei Monumenti tuo kaupunkiin kuukaudeksi konsertteja, näyttelyitä, tanssiesityksiä, opastettuja kierroksia ja paljon muuta.

Kesäkuiset Napolin teatterifestivaalit tuovat kolmeksi viikoksi esityksiä kaupunkiin.

Syyskuussa Festa di Piedigrotta -juhlat tuovat kuun puolivälissä kansanmusiikkia ja ilotulitusta Mergellinan kaupunginosaan, missä Chiesa di Piedigrotta -kirkon ympäristö on juhlinnan pääpaikka.

Italiassa on kymmenkunta virallista pyhäpäivää joka vuosi, ja monina niistä kaikki paikat eivät ole kiinni, mutta yleensä kuitenkin on aivan toisenlainen tunnelma kuin normaalina arkipäivänä. Osa niistä on yllätyksiä, kuten 25.4., 2.6., 15.8., 1.11. ja 8.12. Kaikki juhlapyhät voi katsoa Time and Datesta.

Lisää asiaa Napolin tapahtumista:

Napolike esittelee mitä erilaisimpia tapahtumia.

Yöelämä

Sanoivat matkaoppaat mitä tahansa, mutta Napolissa ei ole mikään vireä ja monipuolinen yöelämä vaan siellä on luvassa melko tyypillistä italialaista illanviettoa. Napolissa on yliopistoja, joiden monet laitokset ovat lähellä Piazza Dantea, ja tämä alue onkin kaupungin nuorekkainta ja iloluontoisinta.

Paikalliseen kulttuuriin ei kuulu runsas väkijuomien nauttiminen, vaan yhtä lasia lipitellään puoli-iltaa. Juomien hinnat ovat yleisesti ottaen korkeita, etenkin jos vertaa mitä samat juomat maksavat kaupoissa, ja yksi tapa karsia menoja on vältellä baareissa ja ravintoloissa alkoholin nauttimista. Pullon olutta voi yksinkertaisessa paikassa saada melko edullisesti, parillakin eurolla, mutta tällaiset hinnat ovat harvinaisia. Pizzerioissa on kohtuuhintaista olutta, joihin kuuluu paikallinen Birra Moretti, ja tyypillisesti olut tarjotaan suurissa, yli kuusi desiä vetävissä pulloissa. Jos haluaa juoda oikein edullisesti, yksi osoite on Piazza Monteoliveto [kartalla], joka on lähellä Piazza Dantea, sillä sen laitamilla on muutama normaalia edullisempi baari. Esimerkiksi ‘O Murzil tarjoaa perusoluita eurolla pienen pullon, ja sillä on myös terassi.

Piazza Bellini
Piazza Bellinin laitamilla on useita houkuttelevia baareja ja ravintoloita, joilla on suuret, lähes ympäri vuoden käytössä olevat terassit.

Tyypillisiä turistien harrastuksia iltaisin ovat myöhäiset ateriat Via dei Tribunalin ja Spaccanapolin varrella tai Santa Luciassa, ja ne ovatkin mieleenpainuvia lomakokemuksia, sillä paikallisetkin siirtyvät syömään vasta iltayhdeksän jälkeen. Tosin jos haluaa syömään yhdeksän jälkeen kannattaa jo aiemmin varata pöytä jostakin ravintolasta tai katsoa paikka, joka ei ole kovin tukossa. Ruokailu jatkuu myöhään, ja iltakahdeksan jälkeen ravintolat ovat lähes ainoita avoinna olevia paikkoja Napolin vanhoissa osissa (centro storico) ja sen lähistöllä.

Napolin kahdesta pääasiallisesta illanviettopaikasta vanhakaupunki on monia kiinnostava, sillä näissä keskiaikaisissa kortteleissa on mukava iltaisin oleskella. Via dei Tribunalin varrella on edullisia ruoka- ja juomapaikkoja, joita on esimerkiksi numeron 335 kohdalla olevien holvien alapuolella, ja niissä voi iltaisin ottaa muutaman kohtuuhintaisen juoman.

Piazza Dante on aukio, jolla on useita terasseja, mutta ne ovat melko hintavia ja tylsiä paikkoja. Italialaiseen tyyliin se, että menee istumaan pöytään, on hintavampaa kuin baaritiskillä vierailu, ja itsepalvelupaikat ovatkin aina kaikkein edullisimpia. Jos tarjoilija tuo oluen pöytään, maksaa se yksinkertaisessakin paikassa yleensä yli neljä euroa.

Lähellä Dante-metroasemaa oleva Piazza Bellini [kartalla] on ytimen ehdoton yöelämän keskus, ja se on nimenomaan läheisen yliopiston opiskelijoiden suosiossa. Sen laitamilla on useita houkuttelevia baareja ja ravintoloita, joilla on suuret, lähes ympäri vuoden käytössä olevat terassit. Juomien hinnat ovat kuitenkin viime vuosina nousseet, ja aukiolla on nykyään tasokkaampaa ja hintavampaa kuin vielä muutama vuosi sitten.

Toinen pääasiallinen illanviettopaikka on Chiaia, jossa opiskelijoiden sijaan viihtyvät rikkaiden jälkikasvu ja kaupungin kerma. Pääkävelykadun (Via Chiaia) [kartalla] ja sen sivukatujen varrella on hintavia cocktailbaareja ja muita drinkkipaikkoja, joissa voi sivistyneesti istua iltaa ja katsella tyylikkäästi pukeutuneita ihmisiä. Hyvä alue trendikkäälle meiningille on Via Chiaian ja sitä jatkavan Via Santa Caterinan jälkeen tuleva Piazza dei Martiri [kartalla], jonka ympäristön baarit ovat avoinna pikkutunneille. Täällä on sekä trendikkäitä baareja että viinibaareja, jotka yleensä eivät ole yhtä uutuuttaan kiilteleviä kuin drinkkibaarit. Yksi hyvä viinibaari Piazza dei Martirin lähellä on Vinarium (Vicolo Santa Maria a Cappella Vecchia 7), josta saa paitsi viinejä myös hyviä ruokia. Sekä täällä että Piazza Bellinillä meininki ei pääse kunnolla käyntiin ennen kuin vasta klo 22 alkaen, jos vielä silloinkaan.

Jos haluaa istua iltaa seesteisissä merkeissä vaikka koko perheen voimalla, on Piazza Plebisciton vieressä sijaitseva Caffe Gambrinus (Via Chiaia 12) terasseineen siihen kaupungin hienoin ja perinteisin kahvila.

Lisää asiaa yöelämästä:

Like a Local esittelee baareja.

TripAdvisor käy läpi illanviettopaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Mister No /Wikimedia, Luciano Romano /Wikimedia
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti