Booking.com
Festa di Piedigrotta (CC license: Attribution 2.0 Generic)
Festa di Piedigrotta -juhlat tuovat syyskuun puolivälissä väriä ja kansanmusiikkia Mergellinan kaupunginosaan.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia Napolissa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Teatro San Carlo on baletin, klassisen musiikin ja oopperan pääasiallinen esityspaikka Napolissa. Oopperatalo on herättänyt maailmanlaajuista huomiota aina vuodesta 1737, jolloin se avattiin, eikä vuoden 1816 tulipalokaan vienyt Napolin kulttuurielämän johtotähteä. Oopperatalo kilpailee Milanon La Scalan kanssa esitysten laadussa ja yleisön kriittisyydessä, mutta liput ovat tänne kalliita ja niitä voi olla hankala saada. Alle 30-vuotiaat voivat saada lippuja edullisemmin tuntia ennen konserttien alkamista oopperan lippukassalta.

Centro di Musica Antica Pietà de' Turchini (Via Santa Caterina da Siena 38) on hyvä paikka käydä kuuntelemassa klassisen musiikin konsertteja edullisesti, ja kaikki konsertit on listattu verkkosivuilla. Musiikkikeskus sijaitsee Chiaia-kaupunginosassa, melko lähellä Castel Nuovo -linnaketta.

Toukokuusta syyskuuhun Napolissa on paljon ulkoilmakonsertteja ympäri kaupungin. Turisti-infon pisteistä kuten Centrale-päärautatieasemalta saa tietoa konserteista, ja myös turisti-infon verkkosivuilta voi saada tietoa joistain konserteista.

Teatteri ja musikaalit

Napolissa on pääasiallisesti tarjolla vain italiankielistä teatteria, joten kielitaitoisten on hyvä siellä käydä katsomassa näytelmä. Teatro Bellini (Via Conte di Ruvo 14) näyttää lähinnä italialaisten näytelmäkirjailijoiden tuotantoa mutta usein muutakin, ja siellä on myös muitakin tapahtumia. Teatteri sijaitsee Piazza Bellini -aukion vieressä, lähellä Piazza Dantea ja sen metroasemaa.

Teatteria mutta myös kielitaidottomille kenties sopivia musikaaleja esittää Teatro Trianon (Piazza Vincenzo Calenda 9), jonka pääasialliseen ohjelmistoon kuuluvat tyypilliset perinteiset napolilaiset komediat. Teatteri sijaitsee hyvin lähellä Da Michele -pizzeriaa ja Spaccanapoli-katua.

Elokuvat

Modernissimo (Via Cisterna dell'Olio) on hyvällä baarikadulla sijaitseva elokuvateatterikompleksi, joka näyttää taide-elokuvia, vähemmän näkyviä indie-elokuvia ja myös mainstream-elokuvaa, mutta ulkomaalaiset elokuvat dubataan italiankielisiksi. Elokuvateatteri sijaitsee aivan Piazza Danten vieressä.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Bourbon Street (Via Vincenzo Bellini 52) on jazz-klubi lähellä Piazza Belliniä ja Dante-metroasemaa, ja siellä voi kuulla bluesia ja jazzia ilta toisensa jälkeen.

GoodFellas (Via Morghen 34 bis) on monipuolinen klubi, jossa voi kuulla jazzia mutta myös muita musiikkilajeja muutaman kerran viikossa. Klubi sijaitsee ylhäällä Vomerossa, jonne pääsee nopeasti metrolla kulkemalla Vanvitelli-metroasemalle tai funikulaarilla Montesanto-asemalta Morghen-asemalle.

Otto Jazz Club (Piazzetta Cariati 23) lähellä Teatro San Carloa on maineeltaan kaupungin paras jazz-klubi, jossa voi kuulla paitsi paikallisia myös kansainvälisesti tunnettuja muusikoita.

Galleria Toledo (Via Concezione a Montecalvario 34) on lähellä Montesanton asemaa sijaitseva keskus, jossa voi nähdä teatteriesityksiä ja kuulla live-musiikkia. Keskus, joka sijaitsee Quartieri Spagnolissa, näyttää joskus elokuviakin, ja konsertteihin on hyvä käydä hakemassa liput puoli tuntia ennen niiden alkamista lippuluukulta.

Rajua punkkia ja muuta musiikkia on luvassa entiseen tehtaaseen sijoitetussa Officina 99 -klubissa (Via Gianturco 101). Keikkoja on harvakseltaan, joten kannattaa tutustua verkkosivuihin ennen paikalle lähtemistä. Klubi sijaitsee lähellä Gianturco-metroasemaa.

Urheilu

Jalkapallo tuntuu Italiassa olevan se ainoa oikea urheilulaji, ja sekä Italian liigaa että Euroopan liigoja siellä seurataan syyskuusta toukokuun loppuun melkoisella antaumuksella. SSC Napoli on kaupungin ainoa varteenotettava joukkue, eikä kaupungissa ollessa kannata alkaa puhua muista Italian jalkapallojoukkueista tai ainakaan ilmoittautua niiden kannattajiksi. Joukkue pelaa San Paolo -stadionilla pari kolme kertaa kuussa, Euroopan liigassa ollessaan vähän useammin. Liput maksavat noin 30 eurosta ylöspäin, ja niitä voi katsella joukkueen verkkosivuilta. Italian Serie A -jalkapalloliiga pyörii syyskuun alkupuolelta toukokuun puoliväliin. San Paolon stadion sijaitsee keskustan ulkopuolella, Mergellinan takana, mutta sinne pääsee hyvin metrolla tai junalla Campi Flegrei -pysäkille, ja myös metrolinjan numero 6 Mostra-asema on lähellä.

Tapahtumia

Napolissa on paljon tapahtumia ympäri vuoden, ja näistä kolme liittyy Januariukseen, kaupungin suojelupyhimykseen. Mikäli vain voi, kannattaa juhlallisuuksia seurata Duomo-tuomiokirkossa toukokuun ensimmäisenä lauantaina, 19.8. tai 16.12., jolloin Festa di San Gennaroa juhlitaan. Toukokuussa Maggio dei Monumenti tuo kaupunkiin kuukaudeksi konsertteja, näyttelyitä, tanssiesityksiä, opastettuja kierroksia ja paljon muuta. Kesäkuiset Napolin teatterifestivaalit tuovat kolmeksi viikoksi esityksiä kaupunkiin. Syyskuussa Festa di Piedigrotta -juhlat tuovat kuun puolivälissä kansanmusiikkia ja ilotulitusta Mergellinan kaupunginosaan, missä Chiesa di Piedigrotta -kirkon ympäristö on juhlinnan pääpaikka.

Kaikki Napolin tapahtumat:

NaplesItaly.net -sivuston tapahtumakartta

Ilta- ja yöelämä

Sanoivat matkaoppaat mitä tahansa, niin Napolissa ei ole läheskään yhtä hyvä yöelämä kuin Espanjan tai Kreikan suurissa kaupungeissa, mutta siellä on mukava tästä huolimatta viettää iltaa. Myöhäiset ateriat Via dei Tribunalin ja Spaccanapolin varrella tai Santa Luciassa ovat aina hyviä, sillä paikallisetkin siirtyvät syömään vasta iltayhdeksän jälkeen. Tosin jos haluaa syömään yhdeksän jälkeen, kannattaa jo aiemmin varata pöytä jostakin ravintolasta tai katsoa paikka, joka ei ole kovin tukossa. Ruokailu jatkuu myöhään, ja iltakahdeksan jälkeen ravintolat ovat lähes ainoita avoinna olevia paikkoja centro storico -vanhassakaupungissa.

Napolin kahdesta pääasiallisesta illanviettopaikasta centro storico on monia kiinnostava, sillä näissä keskiaikaisissa kortteleissa on mukava oleskella illalla. Via dei Tribunali tarjoaa täällä jonkin verran myöhään avoinna olevia baareja, etenkin sen Piazza Danten puoleisessa päässä, ja aivan sen lopussa Piazza Bellini on ehdoton centro storicon yöelämän keskus. Aukion ja lähikatujen baarit ja ravintolat ovat myöhään auki, niissä istuskelee paljon opiskelijoita ja musiikkia ja kiivasta keskustelua on luvassa aina pikkutunneille. Terassit ovat suosittuja, ja maaliskuun loppupuolelta lokakuun loppuun ne ovatkin pääasiallisia illanviettopaikkoja vanhassakaupungissa. Jos Piazza Bellinillä haluaa kuulla jazzia, on Bourbon Street (Via Bellini 52) siihen hyvä paikka näillä tienoin.

Toinen pääasiallinen illanviettopaikka on Chiaia-hienostokaupunginosa, jossa opiskelijoiden sijaan viihtyvät rikkaiden jälkikasvu ja kaupungin kerma. Via Chiaia-kävelykadun ja sen sivukatujen samoin kuin Via Toledon varrella on hintavia cocktailbaareja ja muita drinkkipaikkoja, joissa voi sivistyneesti istua iltaa ja katsella tyylikkäästi pukeutuneita ihmisiä. Hyvä alue trendikkäälle meiningille on Via Chiaian ja sitä jatkavan Via Santa Caterinan jälkeen tuleva Piazza dei Martiri, jonka ympäristön baarit ovat avoinna pikkutunneille. Täällä on sekä trendikkäitä baareja että viinibaareja, jotka yleensä eivät ole yhtä uutuuttaan kiilteleviä kuin drinkkibaarit. Yksi hyvä viinibaari Piazza dei Martirin lähellä on Vinarium (Vicolo Santa Maria a Cappella Vecchia 7), josta saa paitsi viinejä myös hyviä ruokia. Sekä täällä että Piazza Bellinillä meininki ei pääse kunnolla käyntiin ennen kuin vasta klo 22.00 alkaen, jos vielä silloinkaan.

Jos haluaa istua iltaa seesteisissä merkeissä vaikka koko perheen voimalla, on lähellä Piazza Plebisciton vieressä sijaitseva Caffe Gambrinus (Via Chiaia 12) terasseineen siihen kaupungin hienoin ja perinteisin kahvila.

Napolin yökerhoja on listattu esimerkiksi Google+ -palvelussa.

Teksti: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti