Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Place Masséna
Place Masséna on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennukset. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka.

Nizzan osat

Nizzan sydän on kaupungin keskusta ja siellä sijaitseva vanhakaupunki. Keskusta-alueella voi hyvin liikkua kävellen - vanhankaupungin kapeilta kujilta on lyhyt matka pääaukiolle tai merenrantaan, jopa kaupungin päästä päähän voi kävellä alle tunnissa. Tutustu myös hieman kauempana sijaitseviin hulppeisiin Cimiezin ja mont Boronin kaupunginosiin.

Vanhakaupunki

Nizzan vanhakaupunki eli Vieux Nice on keskustan sydän ja merkittävä osa kaupunkia. Alue on värikäs ja viehättävä sekamelska kapeita kujia, barokkiajan pastellinvärisiä taloja ja vilkkaita toreja. Kujien yllä roikkuvat pyykkinarut, tunnelmalliset aukiot, lukuisat kirkot ja vanhat talot ylläpitävät vanhassakaupungissa yhä samanlaista idyllistä tunnelmaa, jollaista siellä voisi kuvitella olleen pari sataa vuotta aikaisemminkin.

Vanhakaupungin kujilta löytyy lukuisia kahviloita, baareja, ravintoloita sekä pieniä ja omaperäisiä putiikkeja. Lähellä rantaa sijaitseva vanhakaupunki on erityisesti matkailijoiden suosiossa. Iltaisin tunnelma muuttuu kun alue muuntautuu nuorison suosimaksi kokoontumispaikaksi ja matkailijat ja shoppailijat antavat tilaa baarikansalle. Varsinkin kesäiltaisin joka puolella vanhaakaupunkia soi musiikki.

Vanhankaupungin tunnetuin ja vierailluin paikka on Cours Saleyan aukio, joka on ehkä kaupungin yksi perinteisimmistä aukioista. Cours Saleyalla on päivittäin kuuluisa kukkatori, kukkien lisäksi sieltä löytää myös mm. ihania mausteita ja hedelmiä. Cours Saleyan alue on lisäksi täynnä kahviloita ja matkamuistomyymälöitä. Nykyisin tori on hyvin rento paikka, mutta aikoinaan siellä kävivät vain alueen varakkaimmat asukkaat. Torille kannattaa mennä hyvissä ajoin aikaisin aamulla, ennen kuin suurin osa turisteista saapuu paikalle. Ota mukaan pientä rahaa, myyjillä ei aina ole tarpeeksi vaihtorahaa. Kukkatori on kiinni maanantaisin, silloin paikalla kirpputori/antiikkitavaran myyjiä.

Place Masséna

Place Masséna on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat. 1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennukset ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä.

Place Masséna ulottuu aina läheiseen puistoon ja se on suosittu virkistysalue, jonne mennään tapaamaan ystäviä tai muuten vain rentoutumaan. Aukiolla järjestetään myös suurin osa Nizzan tärkeistä ulkoilmatapahtumista, oli kyse sitten kesäfestivaalien konsertista, karnevaalista, sotilaskulkueesta tai muusta perinteisestä juhlasta.

Place Massénalta saa alkunsa myös muutaman korttelin mittainen Nizzan kävelykatu eli "zone piétonne". Kadulta löytyy monia nizzalaiseenkin keittiöön erikoistuneita ravintoloita, pikkuputiikkeja ja matkamuistomyymälöitä. Kävelykadun moniin kahviloihin voi pysähtyä hetkeksi espressolle ja jäätelölle katselemaan kadun vilkasta elämää.

Cimiez

Hieman kauempana Nizzan keskustasta sijaitsee Cimiezin yläluokkainen kaupunginosa, joka on tunnettu tyylikkyydestään, palatseistaan ja kauniista 1800-luvun taloistaan. Alue oli kuningatar Viktorian suosima alue ja sieltä löytyy hotelli, jossa hän vietti osan pitkistä Ranskan Rivieran vierailuistaan.

Cimiez tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää, yksi mielenkiintoisimmista kohteista on Rooman valtakunnan aikaisen alueen pääkaupungin rauniot, joka sisältää mm. amfiteatterin, muinaisia kylpylöitä ja basilikan. Raunioilla järjestetään vuosittain Nizzan Jazzfestivaalit. Lisäksi alueella on mielenkiintoisia museoita kuten Musée Matisse ja Musée Chagall. Alueella on myös hieno Cimiezin fransiskaaniluostari puutarhoineen ja sen kirkko, jossa on kuuluisia maalauksia ja jonka hautausmaalle on haudattu mm. taiteilija Henri Matisse.

Mont Boron ja Cap de Nice

Nizzan itäisimmässä laidassa sijaitsee mont Boronin kukkula, joka on yksi Nizzan halutuimmista kaupunginosista sieltä ja sen juurella sijaitsevalta Cap de Nicen niemekkeeltä avautuvien upeiden maisemien vuoksi. Mont Boron on Nizzan "Hollywood", monilla kuuluisuuksilla ja rikkailla liikemiehillä on siellä toinen toistaan hienompia huviloita. Mont Boronin juurella on myös kuuluisa esihistoriallinen luola grotte du Lazaret.

Cap de Niceltä lähtee suosittu rannikkopolku eli sentier littoral, joka menee pitkän matkaa aivan rannikkoa pitkin aina Villefranche-sur-Meriin saakka. Polkua käyttävät lähinnä paikalliset, jotka menevät polun varrella oleville kiville ottamaan aurinkoa tai nauttivat upeista näkymistä merelle. Polulla kannattaa varautua jyrkkiin ja pitkähköihin nousuihin.

Muita tunnettuja alueita Nizzassa ovat mm. Promenade des Anglais'n rantabulevardi, sataman alue ja linnakukkula. Niistä voit lukea lisää Nizzan nähtävyyksistä kertovassa osiossa.

Teksti: Anniina Simula
2010/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti