Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kävelijöitä
Nizzassa kannattaa kävellä mahdollisimman paljon, ja siellä on vanhakaupunki ja paljon kauniita bulevardeja, joihin on kaikkein paras tutustua jalkapelillä.

Liikkuminen Nizzassa

Nizzan keskusta on suhteellisen pieni paikka, ja sen alueella voi hyvin kulkea kävellen. Jos haluaa liikkua kävelyvauhtia nopeammin tai pidempiä matkoja, on Nizzassa raitiovaunuja ja busseja. Jos mielii muualle Rivieralle tai lähialueille, kulkee Ranskan etelärannikolla paikallisjunia ja busseja. Pyöräily on Nizzassa mahdollista joskaan ei kovin tavallista, ja taksilla siellä voi liikkua mutta taksimatkat nostavat automaattisesti matkan kustannuksia.

Kävely

Nizzassa kannattaa kävellä mahdollisimman paljon, ja siellä on vanhakaupunki ja paljon kauniita bulevardeja, joihin on kaikkein paras tutustua jalkapelillä.

Promenade des Anglais [kartalla] on Nizzan merenrantapromenadi, joka hakee vertaistaan. Useat rannat, terassit, kauniit julkisivut ja auringossa kylpevä Välimeri luovat ainutlaatuiset puitteet tämän promenadin tutkimiselle. Promenadin varrella ovat monet kaupungin hienoimmat hotellit, oopperatalo ja paljon muuta sellaista, joka vetää promenadille useita kertoja päivässä koko loman ajan.

Rannan vieressä on myös Jardin Albert 1er -puistoalue, joka johtaa Avenue Jean Médecin -bulevardille [kartalla]. Merenpuoleisessa päässä kaupungin valtakadulla on aukio nimeltään Place Masséna ja bulevardin toisessa päässä on Nizzan päärautatieasema “Nice-Ville”. Place Masséna on ehdoton paikka viettää aikaa, istahtaa terassille ja nauttia tämän eläväisen alueen tunnelmasta. Itse valtakadun varrella on kaupungin parhaita ostospaikkoja, kuten tavarataloja, ja sellaisia nähtävyyksiä kuin Notre Damen katedraali.

Place Massénalta voi siirtyä myös puistobulevardille, johon kannattaa tutustua mahdollisimman tarkkaan. Promenade du Paillon [kartalla] on 12 hehtaarin laajuinen entinen tukkoinen ja ruuhkainen valtakatu, joka nykyisin on puistomainen alue viettää aikaa ja jonkalaisia tulee nykyään vastaan muuallakin eteläisessä Euroopassa. Vuonna 2011 alkaneet korjaustyöt on nyt saatu päätökseen, ja täällä voi nauttia mitä erilaisimmista asioista, aamusta yömyöhään. Pyöräilyyn mieltyneiden on hyvä pitää mielessä, että tätä katua pitkin ei saa pyöräillä vaan pyörätie kulkee viereisellä kadulla (Av. Felix Faure).

Neljäs alue, jolla kannattaa mahdollisimman paljon kävellä, on Nizzan vanhakaupunki eli “Vieille Ville” ja joissain yhteyksissä myös “Vieux Nice” [kartalla]. Siihen on vaikea muuten kuin kävellen tutustuakaan, ja sieltä löytyy kaikenlaisia perinteisiä nähtävyyksiä kauniista kirkoista museoihin, hautausmaahan ja kauppahalliin.

Lisää asiaa kävelystä:

See Nice esittelee lisää hyviä kävelypaikkoja

Julkiset liikennevälineet

Nizzan julkinen liikenneverkosto muodostuu raitiovaunuista, jotka kulkevat myös lentoasemalle, ja busseista, jotka ovat perinteinen tapa liikkua Nizzan ympäristössä. Nizzassa ei ole välttämätöntä käyttää julkisia liikennevälineitä, ja suurimmat syyt turvautua joukkoliikenneverkostoon ovat yleensä lentokenttämatkat ja matkat Nizzan lähistölle kuten Antibesiin. Rannikon vierailupaikkoihin ja muualle lähistölle pääsee paikallisjunilla, jotka kulkevat aina Marseillesiin asti, ja busseilla, joilla liikkuminen on yleensä hitaampaa kuin junalla mutta jotka kulkevat myös paikkoihin, joihin junat eivät kulje.

Nizzan joukkoliikennevälineet

Nizzan ensimmäinen raitiovaunulinja L1 aloitti liikenteen vuonna 2008, ja nykyään Nizzassa liikkuu kolme raitiovaunulinjaa. Nizzassa kulkee edelleen linja-autoja, joilla siirtyminen on kuitenkin vähemmän suosittua kuin ennen. Nizzan ulkopuolelle voi lähteä linja-autolla, mutta moneen vierailupaikkaan paikallisjuna on nopeampi ratkaisu.

Liikennevälineiden reitit ja liput

Nizzan ja sen ympäristön joukkoliikenteestä vastaa Lignes d’Azur. Sen verkkosivun etusivulla voi tutkia eri linjojen reittejä, ja jos haluaa kulkea tietyn reitin keskustan ulkopuolelle, kannattaa tutustua eri mahdollisuuksiin.

Liikennelaitoksen sivuilla on myös reittihaku, jonka avulla on helppo löytää paras reitti paikasta A paikkaan B.

Nizzassa lipun raitiovaunuun tai bussiin voi ostaa automaateista, joita on pysäkeillä, ja niihin käyvät sekä maksukortit että kolikot. Automaateista saa edullisen kertalipun, joka on voimassa yhteen suuntaan 74 minuuttia, tai sitten 10 matkan lipun, jota voi käyttää samaan aikaan useampi kuin yksi ihminen, noin 50 % alennuksella. Mahdollista on myös ostaa päivälippu, joka on taloudellisesti kannattava hankinta, jos matkustaa vähintään neljä kertaa yhden vuorokauden aikana. Kaupan on myös viikon voimassa olevia lippuja, jotka ovat kannattava hankinta, jos Nizzassa liikkuu vähintään neljä kertaa vuorokaudessa vähintään neljän vuorokauden ajan.

Mahdollista on myös ladata sovellus puhelimelle tai tabletille.

Raitiovaunu
Nizzassa nykyään oleellisin liikenneväline on raitiovaunu, jolla on kolme linjaa: L1, L2 ja L3.
Kuva: Rostislav Glinsky

Raitiovaunu

Nizzassa nykyään oleellisin liikenneväline on raitiovaunu, jolla on kolme linjaa: L1, L2 ja L3. Ne kulkevat valtaosan vuorokaudesta, klo 4.30–1.30.

L1 on vanhin linja, joka kulkee Nizzan pohjoispuolelta keskustaan rautatieaseman, rantakadun ja vanhankaupungin ohitse ja myös poispäin keskustasta linja-autoaseman ohitse. Se on kätevä linja liikkua myös keskustassa, esimerkiksi rautatieasemalta vanhankaupungin tienoille. Reitin voi katsoa liikennelaitoksen sivuilta.

L2 on kätevä linja, sillä se kulkee lentoasemalta pääbulevardin ja vanhankaupungin kautta satamaan. Reitin voi katsoa liikennelaitoksen sivuilta.

L3 on vähemmän oleellinen, mutta sillä voi siirtyä esimerkiksi jalkapallostadionille (Stade), ja se vie lentoasemalta eri suuntaan kuin L2. Reitin voi katsoa liikennelaitoksen sivuilta.

Nämä raitiovaunulinjat ovat uusia, niin että vasta vuosina 2018 ja 2019 ilmestyi yhteys lentoasemalle ja satamaan, ja ne ovat nyt kaikkein nopein tapa siirtyä keskustassa varsin lyhyitäkin matkoja. Etenkin L1, joka kulkee rautatieaseman vierestä pääbulevardia pitkin alas kohti Place Messénaa ja vanhaakaupunkia, on erinomainen kyyti esimerkiksi matkatavaroiden kanssa liikkuvalle tai niille, jotka haluavat nopeasti ja vähällä vaivalla siirtyä keskustassa paikasta toiseen.

Raitiovaunulinjojen määrä kasvaa tulevaisuudessa, ja vuoteen 2030 mennessä Nizzassa pitäisi olla neljä raitiovaunulinjaa, jotka liikkuvat ympäri kaupungin ja sen ulkopuolellekin.

Tietoa linjoista ja myös reittikartan voi nähdä French Riviera Travellerista.

Linja-autot

Linja-autot olivat vielä melko hiljattain pääasiallinen tapa siirtyä paikasta toiseen Nizzassa, mutta nykyään niihin joutuu turvautumaan vain harvoin.

Jos raitiovaunu ei kulje sinne minne haluaa mennä, kannattaa tutustua bussien liikkeisiin. Niitä kulkee rantapromenadin kautta ja muuallakin ytimessä, joten niille, joilla on käytössä päivä- tai viikkolippu, niiden käyttäminen voi olla ytimessäkin kannattavaa.

Reittihausta voi katsoa parhaan reitin jos tarvitsee bussia tai bussin ja raitiovaunun yhdistelmää.

Juna rautatieasemalla
Kaikkein paras ratkaisu Nizzan ulkopuolelle lähtevälle on tutustua ensin junayhteyksiin.
Kuva: Brasilnut /dreamstime.com

Siirtyminen Nizzan ulkopuolelle

Lentokenttämatkojen lisäksi julkisia liikennevälineitä tulee Nizzassa käytettyä silloin, jos haluaa lähteä vierailemaan muualle Rivieralle tai muualle Etelä-Ranskaan. Nizzan lähellä, alle kolmen tunnin matkan päässä on lukuisia tarunhohtoisia vierailupaikkoja, kuten vain 20 minuutin junamatkan päässä oleva Antibes, elokuvajuhlistaan tuttu Cannes, esittelyjä kaipaamaton Monaco ja Ranskan etelän vilkas metropoli, Marseilles.

Kaikkein paras ratkaisu Nizzan ulkopuolelle lähtevälle on tutustua ensin junayhteyksiin. Ranskan rautatieyhtiön SNFC:n TER-paikallijunaverkosto kulkee hyvin rannikolla, ja jos junalla pääsee haluamaansa kohteeseen, kannattaa sitä käyttää. Lähtöaseman, lähtöajat, matka-ajat ja lippujen hinnat näkee hyvin verkkosivujen etusivulta, ja lipun junaan voi ostaa asemilta.

Jos junalla ei pääse haluamaansa kohteeseen tai jostain muusta syystä haluaa käyttää bussia, kulkevat myös ne Nizzan ympäristössä ja kauemmas. Bussilla matkustaminen on hitaampaa kuin junalla, ja paikallisbussit pysähtelevät melko usein ja juuttuvat herkästi ruuhkiin. Jos aikoo siirtyä bussilla jonnekin, kannattaa käyttää reittihakua.

Paikallisbussien lisäksi sellaiset bussiyhtiöt kuin rautatieyhtiön hallitsema Quibus ja Flixbus liikkuvat myös Nizzan ympäristössä. Niillä voi tehdä päiväretkiä, ja liput on helppo hankkia verkkosivujen kautta etukäteen. Kaukolinjojen bussit tosin eivät läheskään aina aja edes linja-autoaseman kautta, joten niiden käyttäminen on lähinnä hätäratkaisu.

Taksi ja muut yksityiskyydit

Taksit ovat Nizzassa yleisiä, ja siellä on helppo nousta taksin kyytiin. Hinnat ovat kohtuullisia, sillä kaupunki on määrännyt korkeimmat mahdolliset hinnat. Nykyisin lähtöhinta on 3 euroa ja kilometri maksaa päivällä vähän yli 2 euroa ja yöllä (klo 18–07) ja sunnuntaisin vähän alle 3 euroa. Minimiveloitus on 7 euroa, joskin harva kuski innostuu alle 15 euron matkasta. Kustakin matkalaukusta joutuu maksamaan 2 euroa, ja jos kyydissä on viides asiakas, tulee lisähintaa 2,5 euroa. Takseilla on 35 euron kiinteä hinta lentoaseman ja ytimen välillä.

Nizzassa ja Rivieralla on paljon erilaisia taksiyhtiöitä ja muita ihmisten kuljettamiseen erikoistuneita yrityksiä. Jos haluaa kaupungissa ollessaan muualla kuin lentoasemalla taksin, kannattaa joko mennä tolpalle, pysäyttää taksi kadulla tai sitten pyytää hotellia, ravintolaa tai muuta vastaavaa paikkaa tilaamaan taksin paikalle. Jos haluaa itselleen kuskin jotakin matkaa tai koko lomaa varten, onnistuu sekin äveriäiden suosimassa Nizzassa helposti.

Taksin tai kyydin lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi saa esimerkiksi Taxi Nice French Rivierasta.

Polkupyöräilijöitä Nizzassa
Nizzassa voi ajella pyörällä, mutta huomattavasti yleisempää on lähteä pyöräilemään keskustan ulkopuolelle.
Kuva: Rostislav Glinsky

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Nizzassa voi ajella pyörällä, mutta huomattavasti yleisempää on lähteä pyöräilemään keskustan ulkopuolelle. Nizzan ympäristö on vuoristoista, ja jos ei ole tottunut mäkiin tai kunto ei ole vuoristopyöräilylle vielä soveltuva, voi vuokrata sähköavusteisen pyörän.

Muiden kuin pyöräilemään paljon tottuneiden ei kannata lähteä vuoristoille vaan pysytellä rannikolla, jolla on tasaista. Eri reiteistä kannattaa ottaa etukäteen selvää, ja hyvin kannattavaa on myös huomioida polttavan kuuma aurinko, joka lähes ympäri vuoden on keskipäivän tienoilla aivan liian kuuma pyöräilylle. Valtaosan vuotta pyöräilyä on paras harrastaa aamupäivisin ennen kuin päivä kuumenee. Toinen mahdollisuus on pyöräillä illan alkaessa, mutta kannattaa aina pitää mielessä se, että etelässä päivät pimenevät varhain ja nopeasti ja illat ovat hyvin pimeitä.

Jos haluaa pyöräillä enemmänkin, voi tutustua Nizzan ympäristön pyöräilyreitteihin See Nicessa.

Pyörän voi viedä mukanaan Nizzaan lentokoneessa, mutta se maksaa ja pyörää saa lentoasemalla aina odotella karusellin äärellä.

Jos haluaa vuokrata pyörän Nizzassa, on yksi pyörävuokraamo CycleClassicTours ja toinen French Riviera Scooter Rental. Kuten nimestäkin huomaa voi sieltä saada myös mopedin tai skootterin vuokralle.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Autoilua Nizzassa tai Ranskan Rivieralla ei voi suositella, mutta se on tietenkin täysin mahdollista. Rannikolla on hyvät tiet ja hienoja maisemia, joita tosin voi ihailla junasta tai bussistakin. Huomionarvoinen asia on se, että päätie (A8) on tullitie, jolle on maksu. Esimerkiksi yhdensuuntaiseen matkaan Nizzasta Cannesiin menee kolmisen euroa tietulleihin eli yhteensä kuusi euroa ja siihen päälle bensat ja parkkikulut. Tietoa autoilusta Ranskan Rivieralla saa French Riviera Travellerista.

Jos haluaa autoilla ja vuokrata auton Nizzasta, on lentoasemalla useita vuokrauspisteitä, joista kertovat lentoaseman verkkosivut.

Jos haluaa vuokrata auton muualta tai tutkia eri mahdollisuuksia, on Rental Cars yksi hyvä yleissivusto.

Teksti: Peter Forsberg
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti