Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Raitiovaunu
Bussit muodostavat suurimman osan Nizzan julkisten liikennevälineiden verkostosta, mutta myös kaupungin uusi raitiovaunuverkosto on kattava ja sillä pääsee hyvin liikkumaan kaupungissa.

Liikkuminen Nizzassa

Nizzan keskusta on suhteellisen pieni ja keskusta-alueella voi hyvin kulkea kävellen. Julkisista kulkuneuvoista bussit kattavat kaupungin parhaiten, nopein tapa mennä läheisiin kyliin tai kaupunkeihin on taas juna. Seuraavassa tarkemmin Nizzassa ja sen lähistöllä liikkumisesta.

Kävely ja pyöräily

Edullisin tapa kiertää kaupunkia on kävely ja Nizzassa nähtävyyksien kiertäminen kävellen onnistuu erityisen hyvin. Nizzan keskusta on pieni ja suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee sopivan kävelymatkan päässä toisistaan. Kaupungin ilmastokaan ei ole yleensä liian kuuma kävelylle. Vanhankaupungin pikkukatuihin tutustuminen olisi oikeastaan mahdotonta muilla tavoin, myös Promenade des Anglais'n hienoja maisemia on vaikea katsella kunnolla muuten kuin kävellen. Liikuntaesteisten liikkuminen kaupungilla saattaa välillä olla vaikeaa kapeiden jalkakäytävien ja reunuskivien vuoksi.

Myös pyöräily periaatteessa onnistuu, varsinkin rantabulevardilla sekä hieman kauempana keskustasta leveämmillä teillä, mutta taajaman kapeilla kujilla välillä lujaa ajavien autojen keskellä pyöräily ei ole erityisen hauskaa. Nizzan melko uusi palvelu on pyörän vuokrausjärjestelmä Vélo Bleu. Vuokrauspisteitä on ympäri kaupunkia.

Paikallisliikenne

Bussit muodostavat suurimman osan Nizzan julkisten liikennevälineiden verkostosta, mutta myös kaupungin uusi raitiovaunuverkosto on kattava ja sillä pääsee hyvin liikkumaan kaupungissa. Julkinen liikennöintilinja on nimeltään Lignes d'Azur, verkostoon kuuluvat sekä bussit että raitiovaunut. Bussit ja raitiovaunut kattavat suuren osan kaupunkia aina keskiyöhön asti, muutama yöbussilinja (Noctambus) kulkee noin klo 01:een saakka ja yksi raitiovaunulinja noin klo 01.30 asti.

Muista aina validoida lippusi, myös vaikka olisit juuri ostanut sen kuljettajalta. Kaikentyyppiset liput pitää validoida joka kerta, kun astuu sisälle kulkuneuvoon. Lignes d'Azurin kertalippu maksaa 1 euron ja se oikeuttaa vaihtoihin 74 minuuttia ensimmäisestä validoinnista. Samalla lipulla ei saa kuitenkaan matkustaa takaisin päin tai käyttää samaa linjaa uudelleen. Muita lippuvaihtoehtoja ovat mm. 10 kerran kortti, vuorokausilippu sekä 7 päivän lippu. 1 ja 7 päivän liput ovat voimassa myös lentokenttälinjoilla. Lippuja voi ostaa monista paikoista keskustasta, raitiovaunupysäkkien automaateista sekä bussista (kertalippu ja päivälippu). Sama lippu käy sekä bussissa että raitiovaunussa.

Lisätietoa Lignes d'Azurin bussi- ja raitiovaunuverkostosta, aikatauluista, lipuista, yöbusseista ja muista asioista löydät Lignes d'Azurin kotisivuilta.

Julkisen bussiliikennöintilinjan lisäksi Nizzassa liikennöi myös paikallinen Sun Bus. Sun Busin reittiverkosto on myös hyvä ja useimmat reitit kulkevat suosittujen nähtävyyksien välillä. Kertalippujen lisäksi saatavilla on 1, 5 ja 7 päivän lippuja, jälkimmäiset sisältävät myös matkan lentokentälle. Nizzan bussiasema on Sun Busin keskuspaikka. Lippuja Sun Busin busseihin voi ostaa tabaceista ja Sun Busin kioskeista. Lisätietoa Sun Busin reiteistä, lipuista ym. löydät Sun Busin toimistoista tai matkailuneuvonnasta. Myös Sun Busin liput pitää validoida.

Julkinen liikenne keskustan ulkopuolelle

Nizzan keskusta-alueella on harvoin tarvetta julkisten liikennevälineiden käyttämiseen, mutta lähistön paikkakunnille matkustettaessa ne ovat hyvin käteviä. Nizzasta on sekä hyvät bussi- että junayhteydet lähistölle.

Lignes d'Azurin linjat kattavat Nizzan lisäksi myös useita muita lähistön kyliä ja kaupunkeja. Lisäksi alueella liikennöi kaupunkien välinen bussiverkosto TAM (Transport Alpes-Maritimes), joka yhdistää kaikki itäisen Rivieran kaupungit Cannesista Mentoniin. Monet Lignes d'Azurin ja TAM:in liikennöimät linjat Nizzan lähellä ovat samoja ja molemmat toimivat yhteisellä lippualueella, eli Lignes d'Azurin liput käyvät myös TAM:in busseissa. Kauemmas matkustettaessa saatat joutua ostamaan TAM:in lipun, mutta hinta on silti yhtä edullinen. Matkustaminen on siis hyvin halpaa, mutta huono puoli näissä linjoissa on se, että matka saattaa kestää melko kauan bussien pysähtyessä usein ja kiertäessä jokaisen pikkukylän matkallaan. Lisäksi bussit ovat usein täynnä ja saatat joutua seisomaan koko matkan ajan.

Junayhteydet Nizzasta muihin kaupunkeihin, lähelle tai kauas, ovat hyvät. Nizzan rautatieasema Gare de Nice-Ville sijaitsee kaupungin keskustassa ja sieltä lähtevät sekä TGV-luotijunat että paikallisjunat (TER). TER-junat pysähtyvät useimmilla Rivieran paikkakunnilla ja junat ovat hyvä ja nopea vaihtoehto ruuhkien vuoksi varsinkin Cannesin ja Monacon suuntaan matkustettaessa. Junat ovat busseja kalliimpia, mutta myös nopeampia ja niissä on yleensä tilaa istua. Ranskan vastine Suomen VR:lle on SNCF, jonka sivuilta löydät lisätietoa aikatauluista, lipuista, ym.

Nopeista pitkän matkan busseista Lignes Express Regional (LER) tarjoaa hyviä ja nopeita yhteyksiä mm. Marseilleen tai Aix-en-Provenceen sekä moniin muihin lähistön kaupunkeihin. Yhteyksiä eri kaupunkeihin on noin neljä tai viisi kertaa päivässä ja lipun varaaminen etukäteen on suositeltavaa. Lisätietoa Lignes Express Regionalin reiteistä, hinnoista ym.

Taksi

Taksilla pääset myös määränpäähäsi nopeasti, mutta ainakaan päivällä ne eivät ole kovin suositeltava vaihtoehto. Ensinnäkin Nizzan julkinen liikenne toimii hyvin eli bussilla pääsee moneen paikkaan. Toiseksi takseja ei ole helppo saada kadulta lennosta - takseja löytyy yleensä ainakin rautatieasemalta sekä tunnettujen hotellien edustalta. Lisäksi jo valmiiksi kalliit taksit usein veloittavat turisteilta liikaa. Varmista, että taksin mittari on päällä koko matkan ajan, hinnan voi myös yrittää sopia etukäteen. Varaa käteistä mukaan, sillä taksit eivät yleensä hyväksy luottokortteja. Illalla ja yöllä taksien hinta on korkeampi.

Auto

Autolla pääset tutustumaan pikkukyliin ja maaseutuun parhaiten ja omien aikataulujesi mukaan. Nizzassa ja Rivieralla ajaessa kannattaa tosin olla varovainen, sillä alue on Ranskan onnettomuustilastojen kärjessä ja jokaisella paikallisella on jokin kauhutarina kerrottavanaan. Myös ruuhkat vievät välillä paljon aikaa. Kaupungin keskustassa on monia parkkialueita, joiden hinnat vaihtelevat. Keskusta-aluetta kannattaa kuitenkin välttää, sillä kadut voivat olla kapeita ja paikalliset ajavat usein melko lujaa. Muista aina lukita ovet myös ajaessasi. Nizzan lentokentältä löytyvät kaikki suurimmat autonvuokrausfirmat.

Teksti: Anniina Simula
2010/09

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti