Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rullaportaat alas metroasemalle
Julkisten liikennevälineiden kuningas on valtava metroverkosto, jolla voi liikkua melko lyhyitäkin matkoja keskustan alueella.

Liikkuminen Pariisissa

Pariisi on ihanteellinen paikka kävellä ja pikkuhiljaa tutustua kaupunkiin, mutta siellä on myös erittäin toimiva ja kattava joukkoliikenneverkosto, jonka tukiranka on kuusitoistalinjainen metro. Muita suosittuja kulkuvälineitä ovat taksit, jotka ovat kohtuuhintaisia mutta joihin hyppäävän on hyvä olla tietoinen ruuhkista, jotka ovat pesiytyneet Pariisiinkin. Kaupungissa on myös lukuisia nähtävyyskierroksia, joita niitäkin ainakin arkisin ruuhkat hidastuttavat, mutta jokiristeilyt ovat kaikin tavoin suositeltavia. Pariisissa ei välttämättä ainakaan ensi visiitillä olevan kannata vuokrata autoa tai pyörää, mutta sekä niitä että muita liikennevälineitä saa helposti vuokralle.

Kävely

Pariisi on legendaarinen, sadunomainen kaupunki kävellä paikasta toiseen, ja harvassa kaupungissa vierailijat intoutuvat kävelemään niin kuin paljon kuin siellä. Pariisiin suuntaavan on hyvä ottaa yhdet tai mieluummin kahdet tutuiksi käyneet, hyviksi todetut ja kävelyä kestävät kengät matkaan mukaan, ja etukäteen olisi järkevä “harjoitella” kotikonnuilla tunnin parin kävelylenkkejä, sillä ei ole epätavallista, että Pariisissa lomaileva kävelee jalkansa rikki ensimmäisen tai toisen päivän aikana.

Pariisissa voi kävellä kaikkialla, ja erilaisia tienoita, joilla on mukava kulkea apostolinkyydillä, on lähes loputtomasti. Siellä missä liikenne on vähäisintä, on kävelykin mukavinta, ja jos haluaa päästä eroon kivikaupungin tunkkaisista kaduista, ovat puistot erinomaisia paikkoja sekä tutustua että levähtää hetkisen. Joenrannat ovat nekin rauhallisia kävelypaikkoja, ja mielenkiintoisia joenrantoja on pilvin pimein. Joen yli kaikkein paras on siirtyä siltaa nimeltään Pont Neuf pitkin, sillä tämä elokuvastakin tuttu silta on Pariisin silloista merkittävin ja ensimmäinen, jolle ei rakennettu taloja. Ylipäätään koko sillan ympäristö, sen vieressä olevat saaret ja joenrannat molemmilla puolilla ovat merkittäviä ja mielenkiintoisia, ja tätä aluetta on hyvä koluta ajan kanssa ja kävellen läpi.

Pariisissa on tienoita, joilla turistit ovat jatkuvasti suurena enemmistönä, ja tällaisia alueita on joen molemmilla puolilla ja ympäri kaupungin. Niitä ovat esimerkiksi Louvre-museon tienoo, Eiffel-tornin ympäristö, tornista nähden joen toisella puolella oleva Trocadéro, Les Invalidesin armeijamuseon yhteydessä oleva Napoleonin haudan ympäristö, Notra-Damen ympäristö, latinalaiskorttelisto, sen vieressä olevan Panthéonin ympäristö, Sacré Coeur -kirkon ympäristö, Moulin Rouge -yökerhon edusta lähellä Sacré Coeuria ja niitä melko lähellä olevan Riemukaaren ympäristö. Nämä kaikki ovat vierailupaikkoina parhaimmillaan muulloin kuin vilkkaisiin aikoihin ja etenkin viikonloppuiltapäivisin. Jos mielii tutustua kunnolla turistien suosimiin kohteisiin, niille on hyvä suunnata aamupäivisin ja arkisin, mutta aamupäivät ovat aina iltapäiviä rauhallisempia.

Pariisi on kävelykaupunki vailla vertaa, mutta siellä on paljon suuria bulevardeja ja pitkiä etäisyyksiä, ja jos siellä ei halua heti väsyttää itseään totaalisesti, kannattaa tutustua julkisiin liikennevälineisiin ja etenkin kaupungin legendaariseen metroverkostoon.

Julkiset liikennevälineet

Julkisten liikennevälineiden kuningas on valtava metroverkosto, jolla voi liikkua melko lyhyitäkin matkoja keskustan alueella. Metron lisäksi voi samoilta asemilta nousta paikallisjunien kyytiin, ja ne ovat hyödyllisiä jos haluaa siirtyä nopeasti keskusta-alueen toiselta puolelta toiselle. Bussilinjoja on satoja, ja niillä voi liikkua erityisen hyvin vähän syrjemmällä mutta myös ytimessä. Bussia käytettäessä tosin ruuhkat voivat hidastaa matkaa, eikä aivan ytimessä ole viikolla kannattavaa ajella bussilla. Pariisissa on muutama raitiovaunulinja, mutta ne ovat aivan laitaosissa ja ne ovat paikoissa, joissa metro ei hyvin ainakaan vielä kulje.

Liput ja niiden hankkiminen

Pariisin integroituun liikenneverkostoon on myynnissä monenmoisia lippuja, jotka eivät enää ole edullisia ja joihin on lisänä tullut kaikkein vaivattomimmin käytettävä älykortti. Alle neljävuotiaat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi ja 4–9-vuotiaat saavat 50 % alennuksen. 10-vuotiaasta lähtien matkustaja katsotaan Pariisin liikenneverkostossa aikuiseksi. Samat liput käyvät siis metroon, paikallisjuniin, busseihin, raitiovaunuihin ja Montmartren funikulaariin. Pariisi ja sen ympäristö on jaettu viiteen vyöhykkeeseen, joista 5 on kaikkein kauimmaisin, ja aina kehätien (Boulevard Périphérique) ulkopuolelle mennessä kannattaa varmistaa, mille vyöhykkeelle on menossa. Kaksi ensimmäistä vyöhykettä kattavat lähes kaiken, ja esimerkiksi päivälippu maksaa 1 ja 2 vyöhykkeille 7,30 € mutta kaikille viidelle 17,30 €.

Huomionarvoinen seikka on se, että bussista tai raitiovaunusta ostettu lippu, joka on hivenen kalliimpi kuin metroasemilta ostettava lippu, ei käy muihin liikennelaitteisiin.

Navigo (CC License: Attribution-ShareAlike)
Kaikkein paras hankinta niille, jotka aikovat vähintään neljä vuorokautta matkustaa paljon Pariisissa on kortti nimeltään Navigo.

Yksi lippu maksaa 1,90 €, ja sillä voi matkustaa kahden aseman välillä, ilman että samalla lipulla voi tehdä paluumatkaa, ja lippu käy kaikille vyöhykkeille. Lippua voi käyttää 90 minuuttia, eikä ole väliä kuinka monta kertaa metroa tai muuta liikennelaitetta käyttää. Lippu laitetaan metroasemien portilla leimasimesta läpi, mutta nykyisin näitä vanhoja lippuja vastaanottavia portteja on entistä vähemmän. Jos haluaa säästää matkakuluissa, voi ostaa hintaan 14,50 € 10 matkan lippuvihon (carnet).

Kaikkein paras hankinta niille, jotka aikovat vähintään neljä vuorokautta matkustaa paljon Pariisissa on kortti nimeltään Navigo. Sen voi hankkia miltä tahansa metroasemalta, mutta mukana pitää olla yksi passikuva. Kortin tekemiseen menee minuutti pari, ja se maksaa viisi euroa. Sille ladataan viikko matka-aikaa, mikä maksaa 22,80 €, ja sillä voi rajattomasti matkustella kaikilla liikennevälineillä. Huono asia kortissa on se, että se on voimassa maanantaiaamusta sunnuntai-iltaan, mutta se on kannattava hankinta jos Pariisiin saapuu esimerkiksi keskiviikkona ja lähtee sunnuntaina. Korttia on äärimmäisen helppo käyttää, ja sillä pääsee porttien läpi helpommin kuin paperilipuilla. Kortti käy kaikilla vyöhykkeillä, ja sen voi ostaa paitsi viikoksi myös kuukaudeksi tai koko vuodeksi.

Jos haluaa matkakortin vain siksi päiväksi, on Mobilis hyvä hankinta. Se on voimassa vuorokauden loppuun, ja maksaa 7,30 € jos matkustelee kehätien sisällä, 17,30 € jos lähtee esimerkiksi Versaillesiin tai Eurodisneyhin.

Kolmas kortti on Paris Visite, joka on kaupunkikortti. On olemassa kortti, johon kuuluvat myös lentoasemat ja lähiöt, eli sillä pääsee Eurodisneyhin ja Versaillesiin. Se on kuitenkin hintava lippu, jolla toki pääsee ilmaiseksi nähtävyyksiin ja jolla on muita etuja, ja yksi päivä maksaa 24,50 €. On olemassa myös edullisempi Paris Centre -kortti, joka on voimassa vyöhykkeillä 1–3 ja joka maksaa 11,65 € vuorokaudelta. 4–11-vuotiaat lapset maksavat Paris Visite ja Paris Centre -korteista vain puoli hintaa. Huomionarvoinen seikka on se, että kortit maksavat enemmän etukäteen tilattuina, ja ne saa ilman lisämaksuja paikan päältä.

Metroaseman sisäänkäynti
Linjan vaihtaminen on yleensä järkevämpää pienellä asemalla, koska suurilla asemilla voi olla todella pitkä matka linjalta toiselle.

Paris Métro

Pariisin metro eli “Paris Métropolitain” ja lyhennettynä Paris Métro on yksi maailman suurimpia ja tunnetuimpia julkisia liikenneverkostoja, ja sillä on 14 varsinaista linjaa ja kaksi apulinjaa (3bis ja 7bis). Verkosto on 214 kilometriä pitkä, asemia on tällä hetkellä 303 ja sitä käyttää päivittäin yli neljä miljoonaa matkustajaa. Ensimmäinen asema valmistui vuonna 1900, vuonna 1930 metro alkoi kulkea esikaupunkialueille ja 1930-luvulta lähtien se on ollut kutakuinkin nykyisessä mallissa. Metroa kuten muutakin Pariisia kuitenkin laajennetaan, ja uusia asemia ilmestyy kymmenittäin seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä ei näy juurikaan keskustassa, sillä suurin projekti on yhdistää laitaosissa olevia asemia toisiinsa ilman, että niiden välillä tarvitsee kulkea keskustan kautta. Monet asemat ovat olleet ja ovat edelleen remontissa, ja koko metroverkostossa on häiriöitä tulevaisuudessakin.

Metroaseman tunneleita
Metrotunnelit ovat pitkiä ja metrossa voi huonolla tuurilla joutua kävelemään melkoisesti.

Pienen opettelun jälkeen metroa on helppo käyttää, ja se on aivan ehdoton kulku- ja apuväline Pariisissa. Sen avulla kaupunkiin voi parissa kolmessa päivässä tutustua hyvin läheisesti, ja metro on hyvä kulkumuoto kaikilla säillä ja koko sen aukioloajan ajan. Metron huonoin puoli on sen vilkkaus, ja monissa junissa istumapaikan löytäminen on lähes mahdotonta. Vanhuksille tai raajarikkoisille ei läheskään aina tarjota istumapaikkaa, ja kilpailu istumapaikoista on armotonta. Toinen huono seikka on se, että metrotunnelit ovat pitkiä ja metrossa voi huonolla tuurilla joutua kävelemään melkoisesti. Jos linjaa pitää välillä vaihtaa, on yleensä järkevämpää valita pieni kuin suuri asema, sillä suuri asema, kuten Les Halles, on todella suuri, ja siellä voi joutua vaeltelemaan kilometritolkulla linjalta toiselle. Myös rautatieasemien metroasemat ovat usein suuria, ja mitä enemmän linjoja asemalla kohtaa, sen pidempiä välimatkat linjalta toiselle ovat.

Aina on kannattavaa vältellä suurten nähtävyyksien kuten Louvren, Eiffel-tornin, Montmartren ja latinalaiskorttelien lähimpiä metroasemia etenkin viikonloppuiltapäivisin ja yleisten lomapäivien iltapäivisin. Niillä on valtava määrä ihmisiä, ja töihin kulkevien paikallisten sijaan matkustajat ovat turisteja, jotka eivät välttämättä tiedä mihin suuntaan pitäisi mennä, ja näin kaaos on etenkin lauantai-iltapäivisin monilla asemilla arkipäivää.

Metron käyttäminen on helppoa, ja matkoja helpottaa se kun pyytää lippukassalta metrokartan, ja sitä on myös hyvä tutkia tabletilla, puhelimella tai muulla laitteella. Sellaisen voi tietenkin myös laittaa jonkinlaiselle laitteelle pdf-muodossa, mutta kaikkein paras tapa katsella reittejä on vanha kunnon paperikartta, jonka saa taiteltua pieneksi ja jonka tutkiminen on kannattavaa. Myös metrojunissa olevat reittikartat ovat mielenkiintoisia, sillä niistä näkee missä on paras vaihtaa linjaa.

Paikallisjunat

Pariissa on paikallisjunia (RER), joilla pääsee kauaskin keskustasta, kuten Eurodisneyhin, Versaillesiin ja lentoasemalle. RER-verkostolla on 5 linjaa, joista A, B ja C ovat hyödyllisimmät. Lippujen hinnat määräytyvät vyöhykkeiden mukaan, niitä on viisi ja vyöhyke 5 on viimeinen. Esimerkiksi Charles de Gaullen lentoasema on viidennellä vyöhykkeellä, ja tämä on hyvä ottaa huomioon. Jos ostaa viikkolipun, kattaa se kaikki vyöhykkeet, samoin kuukauden voimassa oleva lippu, mutta päivälipuista on ostettava sellainen, joka kattaa koko matkan.

Paikallisjunat ovat hyviä paitsi silloin kun matkaa päiväretkelle tai lentoasemalle myös silloin kun siirtyy halki keskustan kaupungin toiselta laidalta toiselle, sillä ne ovat nopeampia ja pysähtyvät harvemmin kuin metrolinjat. Paikallisjunia on yhtä helppo käyttää kuin metrojunia, mutta ne voivat olla erityisen ruuhkaisia aamuisin ja alkuillasta, mutta niin ovat myös metrojunat. RER-junat liikkuvat aamuvarhaisesta yömyöhään, yli 20 tuntia vuorokaudessa. Paikallisjunien verkoston kartta on asemilla jaettavien metrokarttojen yhteydessä.

Paris by Train kertoo lisää paikallisjunista.

Bussi
Busseja liikkuu Pariisissa yllättävän paljon, mutta niiden käyttäminen vaatii usein ainakin jonkinlaista paikallistuntemusta.

Bussit ja raitiovaunut

Busseja liikkuu Pariisissa yllättävän paljon, ja niitä on aivan keskustassakin. Niillä on hyvä kulkea joitain matkoja, mutta niiden käyttäminen vaatii monissa tapauksissa ainakin jonkinlaista paikallistuntemusta. Parhaimmillaan busseilla voi lyhentää matkaa metroasemalta majapaikalle, etenkin jos majapaikka on ytimen ulkopuolella. Busseihin käyvät samat liput kuin muihinkin laitteisiin mutta bussista ostettu lippu ei kelpaa metrossa tai paikallisjunissa. Bussien reittikarttaa kannattaa tutkia siinä tapauksessa, että busseille tulee tarvetta.

Raitiovaunut tekivät paluun yli 70 vuoden tauon jälkeen vuonna 2006, ja nykyisin raitiovaunulinjoista T3 voi olla joillekin käyttökelpoinen. Ratikat liikkuvat parhaiten kehätien ympäristössä, ja niitä on paras käyttää jos muuta vaihtoehtoa ei ole. Tietoa linjoista ja reittikartan voi nähdä Parismap360-sivulta. Raitiovaunuihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin.

Taksi

Pariisissa on lähes 20 000 taksia, ja taksiin voi nousta tolpalta tai lennosta tai sellaisen voi tilauttaa paikalle. Taksi on vapaa, jos valo sen katolla on valkea, mutta oranssi valo tarkoittaa sitä, että taksi on varattu. Taksimatkoihin liittyy parin euron palvelupalkkio, ja edullisimmillaan ma–la klo 10–17 kilometri maksaa 1,06 €, mutta muulloin on kalliimpaa ja kalleinta on öisin, jolloin kilometri maksaa 1,58 €. Keskustassa pääsee joka paikkaan 10–15 eurolla, mutta lentokenttämatkat ja muut matkat keskustan ulkopuolelle tulevat kalliiksi.

Normaalia on, että kuski ottaa kyytiin maksimissaan kolme ihmistä, mutta he usein ottavat nelihenkisen perheen. Jos neljäs henkilö saa tulla taksiin, joutuu hänestä maksamaan neljä euroa ylimääräistä, mutta liikuntarajoitteisilta ei tätä maksua saa ottaa. On olemassa minimiveloitus, joka kuitenkin vaihtelee alueelta toiselle, ja jokaisesta yli viisi kiloa painavasta laukusta joutuu maksamaan euron ylimääräistä. Taksi ei periaatteessa saa kieltäytyä lyhyestä kyydistä, mutta sitä tapahtuu. Mitään tippejä ei tietenkään näillä hinnoilla kannata jättää, ja jos taksin tilaa paikalle, joutuu kyydin maksamaan myös matkalta, jonka taksi tulee asiakasta hakemaan. Maksaa ei aina voi kortilla, ja tämä kannattaa varmistaa, jos mukana ei ole käteistä.

Taksiyhtiöitä, joita voi ympäri vuorokauden soittaa paikalle, ovat esimerkiksi Alpha, G7 ja Le Taximetre.

Europe for Visitors kertoo yhtä sun toista Pariisin takseista.

Batobus
Kenties kaikkein paras tapa kunnolla tutustua Seineen ja sen lähistöllä oleviin nähtävyyksiin on Batobus.

Muut kulkuneuvot: jokiristeilyt ja kiertoajelut

Pariisi on varsinainen turismin mekka, ja erilaiset kierrokset ja muut vastaavat ovat siellä kaikkialla tarjolla. Kierrosten kanssa kannattaa kuitenkin etenkin viikolla olla tarkkana, sillä ruuhkat ovat armottomia eikä niissä ole mukava viettää lomaa. Jos aikoo kiertää nähtävyyksiä jonkinlaisen auton tai bussin kyydissä, on se paras tehdä viikonloppuna. Jokiristeilyille sen sijaan voi lähteä koska tahansa, mutta ne ovat mukavimmillaan kesäiltaisin.

Jokiristeilyt

Seinen jokiristeilyille osallistuminen on suositeltavaa, sillä se on ruuhkaton, mukava ja rentouttava tapa tutustua pintapuolisesti Pariisin joenrantoihin ja sen nähtävyyksiin. Kaupunki tulee kiertoristeilyllä heti jossakin määrin tutuksi, ja risteilyllä myös siirrytään paikasta toiseen, niin että sekä sitä ennen että sen jälkeen voi vaivattomasti tutustua kahteen eri alueeseen. Hyvä reitti on lähteä läheltä Notre Damea olevilta laitureilta, ja matkata laivalla Eiffel-tornin edustalla oleville laitureille. Kaikkein paras ajankohta risteilylle on kesäilta, ja toukokuulta syyskuun loppuun Seinellä on iltaisin taianomaista tunnelmaa.

Batobus Seinellä
Seinen jokiristeilyille osallistuminen on ruuhkaton, mukava ja rentouttava tapa tutustua pintapuolisesti Pariisin joenrantoihin.

Kaikkein legendaarisin jokiristeily-yhtiö on Bateaux Parisiens, ja erilaisia vaihtoehtoja on paljon normaaleista nähtävyyskierroksista risteilyihin, joilla ruokaillaan ja oikein nautitaan joella olemisesta. Huomionarvoinen seikka on se, että yhtiön nähtävyysristeilyt lähtevät ympäri vuoden Eiffelin vieressä olevista laitureista Notre Dameen, mutta Notre Damesta vain maaliskuun viimeisestä viikonlopusta marraskuun alkuun. Risteilyillä, joiden yhteydessä ruokaillaan, on erilaisia aikatauluja, mutta ne lähtevät ympäri vuoden. Lippuja voi ostaa paikan päällä, ja normaali risteily (Cruise with commentary) maksaa 15 euroa aikuisilta, 7 euroa 4–11-vuotiailta lapsilta ja alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi risteilylle. Tämä yksinkertainen risteily on suositeltavin matka, mutta monia muitakin on ja esimerkiksi ruokailuristeilylle pääsee alkaen noin kuudellakymmenellä eurolla.

Pariisissa on muitakin yhtiöitä, jotka tosin eivät ole yhtä luotettavia ja joilla ei ole samaa pitkää kokemusta risteilyjen tekemisestä. Kaksi muuta yhtiöitä, joista pidetään, ovat Vedettes du Pont Neuf ja Bateaux Mouches, joilla myös on normaaleja nähtävyysristeilyjä ja muita risteilyjä, etenkin ruokailuristeilyjä.

Kenties kaikkein paras tapa kunnolla tutustua Seineen ja sen lähistöllä oleviin nähtävyyksiin on Batobus, jolla on kahdeksan laituria Pariisin keskustassa. Siihen haluava ostaa 24 tuntia voimassa olevan lipun, joka maksaa 17 euroa, ja käyttää sitä mielin määrin ja halujensa mukaisesti seuraavan vuorokauden ajan. On myös mahdollista ostaa 2 vuorokautta voimassa oleva lippu, joka maksaa vain 2 euroa enemmän, ja lipun voi ostaa etukäteen verkosta ja hakea yhdeltä laitureista. 3–15-vuotiaat lapset saavat vuorokauden voimassa olevan lipun kahdeksalla eurolla, ja tämä on erityisen hyvä kulkuneuvo perheille. Laiturien joukossa ovat kaikki oleelliset nähtävyydet Eiffelin tornista Jardin des Plantesiin, joka on yksi perheiden suosikkipaikkoja Pariisissa.

Kiertoajelut ja nähtävyyskierrokset

Pariisissa on valtava määrä erilaisia kiertoajeluita, ja niitä tehdään mitä erilaisimmin kulkuneuvoin. Suosittuja ovat normaalit, bussein tehtävät kierrokset, joista monet ovat hop on – hop off -tyylisiä, eli välillä voi jäädä kyydistä pois ja tutustua johonkin tienooseen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ruuhkat ovat melkoisia, ja niitä voi olla myös viikonloppuisin. Hyvin kiireisiä ajankohtia kaduilla ovat perjantai-iltapäivät, jolloin ruuhkia on normaalia enemmän.

Bussikierroksia tekeviin yhtiöihin kuuluvat Big Bus Tours ja Open Tour. Uudehkoja ovat tuktuk-tyyliset ajoneuvot, joilla tehdään korkeintaan muutaman hengen porukalle kierros, ja näihin kuuluvat Paris by Tuktuk ja Tuktuk Ride. Pariisi ei tietenkään olisi Pariisi jos siellä ei myös olisi tarjolla klassisella “Rättisitikalla” (Citroen 2CV) tehtyjä kierroksia.

Polkupyöräilijöitä
Jos kaupunkia tuntee etukäteen ja pyöräily on hallussa, sitä voi harkita.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pariisissa ei ole kaikkein paras pyöräillä, mutta kesällä hiljaisina aikoina kuten sunnuntaisin voi pyöräillä parhaiten suurissa puistoissa, joenrannoilla ja ytimen ulkopuolella. Liikennettä on kuitenkin paljon, ja vaikka moni turisti hyppää noin vain pyörän selkään, ei Pariisi ole suositeltava paikka lähteä pyöräretkelle.

Kaupunkipyörien asema
Pariisin kaupunkipyöräverkosto on Velib ja pyörän vuokraaminen suhteellisen helppoa.

Jos kaupunkia tuntee etukäteen ja pyöräily on hallussa, sitä voi harkita, mutta kävellen on paitsi turvallisempaa myös helpompi kiinnittää huomio katunäkymiin ja muuhun vastaan tulevaan, sillä pyöräillessä liikenne ja mihin pitää mennä vievät kaiken huomion. Pyöräilemään lähteviä suositellaan myös laittamaan päähänsä kypärän, jonkalainen on helpointa ja edullisinta tuoda kotimaasta mukanaan.

Pariisin kaupunkipyöräverkosto on Velib ja pyörän vuokraaminen suhteellisen helppoa. Pyörän voi vuokrata ja maksaa jo etukäteen. Yksi mahdollisuus on ottaa pyörä vuorokaudeksi, ja tällöin yhdellä maksulla saa käyttöönsä korkeinaan viisi pyörää eli koko porukalle.

Pariisissa on paljon pyörävuokraamoita, joista saa parempia pyöriä ja joissa on kaupunkipyöriä enemmän vaihtoehtoja. Niitä listaa Yelp.

Autoilu ja autonvuokraus

Pariisissa ei missään nimessä kannata hypätä auton rattiin, sillä siellä on valtavasti liikennettä, suunnistaakseen paikasta toiseen olisi hyvä tuntea katuja ja erilaiset liittymät aiheuttavat ongelmia. Jos Pariisiin tulee autolla, kannattaa katsoa majapaikka kehätien toiselta puolelta ja jättää auto sinne.

Jos Pariisissa haluaa vuokra-auton, voi sellaisen ottaa jo lentoasemalta. Rental Cars esittelee eri yhtiöiden tarjontaa, ja sen kautta voi saada vuokra-auton hyvinkin edullisesti.

Lisää liikkumisesta Pariisissa:

Paris.com esittelee eri liikennevälineitä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti