Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Näyteikkuna (CC License: information not available)
Nizzasta voi löytää huippumuodin lisäksi tunnelmallisia toreja, mielenkiintoisia pikkupuoteja sekä suurien vaateketjujen liikkeitä.

Ostokset

Nizzan ostosmahdollisuudet ovat hyvät ja monipuoliset, ei ole kovinkaan paljon asioita, joita et Nizzasta löytäisi. Kaupunki tarjoaa kaikkea aina toreista luksusliikkeisiin ja oliiviöljystä aasialaisiin mausteisiin.

Monet pienemmät kaupat pitävät pienen siestan noin klo 12-14 välisenä aikana, eli silloin kannattaa itsekin pysähtyä lounas- tai kahvitauolle ostosten lomassa. Suuret liikkeet ja tavaratalot ovat avoinna koko päivän ilman taukoa. Suurin osa liikkeistä on suljettuna sunnuntaisin, lisäksi monet vanhankaupungin kaupat ovat suljettuna myös maanantaisin.

Suurimmassa osassa kaupoista maksuvälineenä käy yleisimmät luottokortit sekä Visa Electron, varaa käteistä pikkuliikkeisiin sekä katuvarsien kojuihin.

Shoppailupaikkoja Nizzassa

Olennaisena osana ostoskierrosta on kuuluisa Cours Saleyan kukkatori. Torilla myydään kukkien lisäksi myös paljon muuta, sieltä löydät esimerkiksi ihanat mausteet, tuoreet hedelmät ja vihannekset sekä paikalliset herkut. Alueen tunnelma on mahtava ja monet tulevatkin torille vain katsomaan torin elämää ja vilskettä.

Cours Saleyan aukio sijaitsee vanhassakaupungissa muutaman korttelin päässä Promenade des Anglais'sta ja on vanhankaupungin tunnetuin ja vierailluin paikka. Alue on täynnä kahviloita, ravintoloita, joihin voi pysähtyä ostoskierroksen lomassa lounaalle ja katselemaan alueen elämää. Nykyisin tori on hyvin rento paikka, mutta aikoinaan siellä kävivät vain alueen varakkaimmat asukkaat. Torille kannattaa mennä hyvissä ajoin aikaisin aamulla, ennen kuin suurin osa turisteista saapuu paikalle. Ota mukaan pientä rahaa, myyjillä ei aina ole tarpeeksi vaihtorahaa. Kukkatori on kiinni maanantaisin, silloin paikalla kirpputori/antiikkitavaran myyjiä.

Cours Saleyan kukkatorin lisäksi Nizzasta löytyy mm. kalatori sekä kirpputoreja. Nice Tourisme -sivustolla on lisätietoa Nizzan toreista.

Rue St Francois de Paule on oikeastaan jatketta Cours Saleyalle. Tämän kadun varrella sijaitsee lukuisia Provencen yrttejä, kankaita, keramiikkaa ym. myyviä matkamuistoliikkeitä, jotka ovat useimmiten täynnä perusmatkamuistotavaraa. Hyviä paikallisia tuotteitakin voi kuitenkin löytää, jos tietää mitä etsii.

Muitakin ostoskatuja Nizzasta löytyy useita, eri kaduille on usein keskittynyt hieman erityyppisiä liikkeitä.

Mainitsemisen arvoinen ostoskeskus on lentoaseman vieressä, sen länsipuolella sijaitseva Cap3000.

Place Masséna -aukion ympäristö

Place Massénan ympäristö tarjoaa lukuisia ostosmahdollisuuksia. Esimerkiksi aukiolta alkunsa saavalla, muutaman korttelin mittaisella Nizzan kävelykatualueella eli zone piétonnella on monia pikkuputiikkeja, matkamuistomyymälöitä, paikallisia herkkuja myyviä kauppoja, kirjakauppoja ym. Alueeseen kuuluu Rue de France (Rue du Congrés'n itäpuolelta), Rue Massenana ja osa edellisten poikkikaduista. Kävelykatualueelle kannattaa suunnata varsinkin, jos tuliaiset ovat vielä hankkimatta.

Avenue Jean Médecin

Place Massénan lähellä on Nizzan suurin ostoskatu avenue Jean Médecin, jonka tarjonta on erittäin hyvä. Kadulta löytyy mm. yksi Ranskan arvostetuimmista tavarataloista Galeries Lafayette sekä Nizzan moderni ostoskeskus Nicetoile, josta löytyy lukuisia liikkeitä ylellisistä huokeampiin. Paikallisista artisteista kiinnostuneet löytävät etsimänsä todennäköisesti myös avenue Jean Médeciniltä, sillä kadulla sijaitsee mm. suuri musiikkiliike Fnac.

Rue Paradis

Hyvin lähellä rantabulevardia on rue Paradis, jonne suuntaavat huippumerkeistä ja -suunnittelijoista kiinnostuneet. Kadun varrelta löytyy lukuisia designer- ja luksusputiikkeja kuten Chanel tai Sonia Rykiel.

Tuliaiset

Vaihtoehtoja kotiinviemisiksi on lukuisia, niistä ei pitäisi Nizzan matkalla muodostua kovin suurta päänvaivaa. Paikallisessa keittiössä käytetään paljon yrttejä ja yksi suosituimmista tuliaisista onkin yrttisekoitus herbes de Provence. Yrttisekoitukseen kuuluu timjamia, fenkolia, basilikaa sekä muita yrttejä ja sitä myydään kauniissa pusseissa, pienissä saviruukuissa tai vastaavissa. Yrtit eivät ainakaan paina paljon kassissa!

Pullo pastista sopii myös hyvin tuliaiseksi, jos vain laukussa on tilaa. Paikallinen anisviina eli pastis on yksi Ranskan suosituimmista juomista ja varsinkin eteläisen Ranskan alueella anisviinoilla on pitkät perinteet. Paikalliset nauttivat pastista yleensä veteen sekoitettuna varsinkin kuumilla kesähelteillä.

Petankki-peli, ranskalaisittain pétanque tai boules on tunnettu peli Suomessakin, mutta erittäin suosittu ja pelattu peli varsinkin Provencen alueen puistoissa. Peli on kotoisin juuri tältä alueelta ja soveltuu siksi hyvin tuliaiseksi. Ihan kevyitä kuulat eivät ole, mutta ainakin lahja on autenttinen!

Muita sopivia tuliaisia ovat mm. keramiikka, suklaa, paikalliset karamellisoidut hedelmät sekä laventelisaippuat.

Teksti: Anniina Simula 2010/09
Muutokset: Pieni Matkaopas 2015/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti