Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leipomo, Latinalaiskorttelisto
Erilaiset erikoisliikkeet, joista saa esimerkiksi luomuruokia, leipomotuotteita tai jotakin muuta vähän erikoisempaa, ovat hyvin yleisiä.

Pariisin parhaat ostokset ja erilaiset ostospaikat

Pariisi on kaupoiltaan ylittämätön kaupunki, ja sieltä voi tuoda kotiin monenmoisia tuotteita, kuten vaatteita, asusteita, koruja, antiikkia ja elintarvikkeita. Pariisin vetonauloihin kuuluvat paitsi pienet yksilölliset putiikit myös suuret tavaratalot, joissa kuluu kokonaisia sadepäiviä, jokaiseen kaupunginosaan levittäytyneet torit, kauppahallit ja monenmoiset erikoisliikkeet. Valintamyymälöitä kaupungissa on melkoinen määrä, ja Pariisissa myös erilaiset pienet elintarvikkeisiin ja juomiin erikoistuneet liikkeet ovat yleisiä.

Pariisissa ostokset tehdään euroilla, ja maksukortit käyvät siellä nykyään hyvin. Sunnuntait eivät ole yhtä hyviä ostospäiviä kuin muut päivät, mutta nykyään sunnuntaisin on paljon erilaisia kauppoja ja kauppakeskuksia avoinna.

Mitä Pariisista kannattaa ostaa?

Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä Pariisista tuo kotiin, mutta jotkin tuotteet ovat tietenkin parempia ostoksia kuin toiset.

Antiikki- ja keräilytavarat, joita saa etenkin Saint-Ouenin kirpputoreilta, ovat eräitä kaikkein parhaita kotiintuotavia. Monilta kirpputoreilta saa myös vaatteita ja asusteita, ja ne ovat yhdessä kenkien kanssa uusinakin hyviä ostoksia Pariisissa.

Kaikenlaiset luksusluokan tuotteet, kuten hienot käsilaukut ja nahkatuotteet, ovat erityisen hyviä ostoksia nekin, ja niin miehille kuin naisillekin on valtavin valikoimin mitä houkuttelevimpia tuotteita. Pariisista voi hyvin ostaa viimeisintä huutoa olevaa muotia, ja siellä on myös erinomaiset valikoimat ajatonta klassista tyyliä edustavia vaatteita, asusteita ja kenkiä. Myös erilaiset korut, jalokivet ja kellot ovat nekin erinomaisia ostoksia, joita voi katsella kaikkein hienoimmilla ostoskaduilla.

Tietenkin myös kaikki Pariisiin liittyvät matkamuistot ja tuliaiset ovat hyviä hankintoja, mutta niitä kannattaa katsella virallisista liikkeistä eikä esimerkiksi aasialais- tai afrikkalaistaustaisilta katumyyjiltä, joita on kaikkien suosittujen turistimagneettien ympäristössä. Heidän tuotteensa eivät ole aitoja, ne voivat olla laittomasti hankittuja eivätkä myyjät maksa mitään veroja tai vuokria.

Elintarvikeostokset: valintamyymälät, erikoisliikkeet, torit ja kauppahallit

Pariisissa on valtava määrä valintamyymälöitä, siellä on melkoisesti erilaisia erikoisliikkeitä ja Pariisi on tunnettu toreistaan, joita on lähes jokaisessa kaupunginosassa. Pariisissa on myös paljon kauppahalleja, joskin osa niistä on nykyään aivan uudenlaisessa roolissa.

Valintamyymälät

Elintarvikeliikkeistä yleisiä ovat Carrefourin eri kokoa olevat liikkeet. Pienimmät ovat Carrefour City tai Express -nimisiä, ja ne ovat yleensä avoinna sunnuntaisinkin. Niitä on lähes jokaisessa kaupunginosassa ainakin yksi, ja niitä voi paikantaa verkkosivuilla olevan kartan ja hakukoneen avulla.

Toinen yleinen ketju on Monoprix, joista saa muitakin tuotteita kuten vaatteita, ja hinnat ovat kohtuullisia. Niitä on ympäri Pariisin, ja niitä voi hakea kartan avulla.

Erikoisliikkeet

Erilaiset erikoisliikkeet, joista saa esimerkiksi luomuruokia, leipomotuotteita tai jotakin muuta vähän erikoisempaa, ovat hyvin yleisiä. Niitä on yleensä lähellä toreja ja valintamyymälöitä, ja niitä tulee syrjätienoillakin vastaan noin vain. Ne ovat yleensä tavallisia valintamyymälöitä kalliimpia, ja tuotevalikoima on lähes poikkeuksetta hyvin korkeatasoinen.

Hyvä paikka, jossa on keskitetysti erikoisliikkeitä, on Rue Mouffetard [kartalla], mutta se on melko turistivoittoinen ja osin ylihintainen katu tehdä ostoksia.

Les Halles on alue, jolla on monenmoista liikettä, ja lähellä metroasemaa sijaitseva Le Comptoir de La Gastronomie (Rue Montmartre 34) [kartalla] on paikka, josta voi hakea kaikenlaista oliiviöljyistä viineihin ja elintarvikkeisiin, joista monet ovat säilykkeitä.

Juustoja on kaupan kelvollinen valikoima erikoispuodissa nimeltään La Fromagerie Goncourt (Rue Abel Rabaud 1) [kartalla], joka sijaitsee Goncourt-metroaseman lähellä. Sen lähellä on lukuisia elintarvikeliikkeitä, kuten suurta huutoa olevia luomuelintarvikkeita myyvä Altervojo.

Torit

Pariisin torit, joita pidetään tietyillä kaduilla tai aukiolla kerran pari viikossa, ovat legendaarisia, ja niitä voi olla muina päivinä kuin maanantaisin. Monilta toreilta saa muutakin kuin elintarvikkeita, kuten vaatteita, ja eksoottisimmilta toreilta saa kaukaakin tulevia tuotteita.

Popincourt-tori
Popincourt-tori pidetään Oberkampf-metroaseman lähellä joka tiistai ja perjantai.

Erilaisia torikatuja Pariisissa on lukuisia, ja niillä vierailu on kokemus, jota ei kannata jättää väliin. Turistien suosikki on latinalaiskortteliston Rue Mouffetard [kartalla], joka tosin nykyään on täysin turistien palvelukseen valjastettu. Siellä voi kuitenkin ostella tuotteita, mennä syömään tai kahville ja viihtyä vaikka koko iltapäivän. Paras ajankohta vierailla kadulla on kuitenkin aamupäivä, sillä monet liikkeet ja kojut ovat avoinna vain aamupäivisin. Paikalle ei kannata lähteä sunnuntai-iltapäivisin tai maanantaisin, jolloin juuri mikään ei ole avoinna. Lähin metroasema on “Place Monge”.

Rue Mouffetard ei kuitenkaan ole mikään normaali torikatu, eikä siellä ole sellaista tunnelmaa kuin torikaduilla on, mutta se on hyvä paikka päästä vähän näkemään erikoisliikkeitä ja katua, jolla on kojuja ja kaikenlaista mieleenpainuvaa. Jos näillä tienoilla haluaa nähdä oikeat katumarkkinat, kannattaa mennä metroaseman vieressä sijaitsevalle aukiolle (Place Monge), jolla on ke, pe ja su tori.

Varsinaisista torikaduista yksi eksoottisimpia ja värikkäimpiä on Marché Barbès (Boulevard de la Chapelle), joka on Barbés- ja La Chapelle-metroasemien välissä. Joka keskiviikko ja lauantai luvassa on varsinaiset karnevaalit, ja kaupan on hyvin kohtuuhintaisia elintarvikkeita laidasta laitaan. Tänne on hyvä suunnata nimenomaan aamupäivällä, sillä keskiviikkoisin yhden jälkeen ja lauantaisin kolmen jälkeen aletaan jo pakkailla.

Boulevard Richard Lenoirilla pidettävä Popincourt-tori [kartalla] pidetään Oberkampf-metroaseman lähellä joka tiistai ja perjantai. Saman bulevardin varrella pidetään torstaisin ja sunnuntaisin Bastille-tori [kartalla], melko lähellä oopperatalon hallitsemaa Bastille-aukiota.

Lisää toreja kuten myös kauppahalleja näkee Pariisin virallisilta sivuilta. Avoinna olevat torit ja kauppahallit näytetään vihreällä, ja kellonaika niissä on sulkemisaika. Punaisella olevissa kellonaika on seuraava aukioloaika.

TimeOut kertoo myös Pariisin toreista.

Kauppahallit

Pariisissa on aina ollut lukuisia kauppahalleja, joiden joukossa on gourmet-tason halleja mutta myös täysin tavallisia kauppahalleja, joissa paikalliset viihtyvät muutenkin kuin ostoksilla.

Marche des Enfants Rouges -kauppahalli
Marché des Enfants Rouges on nykyisin suosittu lähinnä lounaspaikkana, mutta siellä on jonkin verran myös elintarvikkeita kaupan.

Yksi kuuluisimpia on La Grande Épicerie de Paris (Rue de Sèvres 38) [kartalla], joka on St-Germainessa, Le Bon Marché -tavaratalon vieressä.

Marche Saint-Germain
Marche Saint-Germain

St-Germainen arkisempi kauppahalli, joka sijaitsee vilkkaalla ravintola-alueella, on Marché Saint-GermainkuvaMarche Saint-Germain ] (Rue Lobineau 4–6) [kartalla].

Toisella puolella kaupunkia, Le Maraisin sokkeloissa sijaitseva Marché des Enfants Rouges (Rue Charlot 33) [kartalla] on nykyisin suosittu lähinnä lounaspaikkanaLounaalla Marche des Enfants Rougesissa, mutta siellä on jonkin verran myös elintarvikkeita kaupan.

Pariisin muita kauppahalleja voi katsella Pariisin virallisilta sivuilta, ja kauppahallit ovat torien joukossa. Kunkin kauppahallin kohdalla ilmoitetaan sen sulkemisaika, ja hallit ja torit, jotka ovat punaisella, ovat sillä hetkellä kiinni.

Lisää elintarvikkeista:

Paris Info esittelee elintarvikeliikkeitä, toreja ja muuta vastaavaa.

Tavaratalot

Tavaratalot eli “grands magasins”, joita alkoi ilmaantua Pariisiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä, ovat eräitä kaupungin tunnusmerkkejä, ja vierailu niissä on oleellinen osa Pariisissa vietettyä lomaa. Pariisissa monet liikkeet ovat sunnuntaisin kiinni mutta tavaratalot ovat silloin ja juhlapyhinä avoinna.

Haussmannilla oleva Galeries Lafayette
Haussmannilla oleva Galeries Lafayette

Galeries Lafayette perustettiin vuonna 1895, ja se on maailmalla Pariisin tavarataloista tunnetuin. Erityisen tunnettu liike on Boulevard Haussmannilla oleva Galeries LafayetteHaussmannilla oleva Galeries Lafayette [kartalla], ja toinen, kenties vähemmän hohdokas, on Montparnassen tornitalon vieressä oleva tavaratalo.

Printemps perustettiin suurista tavarataloista viimeisimpänä (1905), ja sillä on Pariisissa kaksi tunnettua pistettä [kartalla]. Toinen on Louvren vieressä, ja toinen Boulevard Haussmannilla, jolla myös Galeries Lafayettellä on myymälä.

Le Bon Marché [kartalla] on St-Germainin pääostospaikkojen tavaratalo. Se on erikoistunut muodikkaisiin vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin, ja siellä on myös hyvät valikoimat meikkejä ja muita kosmetiikkatuotteita. Siellä on hyvät valikoimat käsilaukkuja, ja siellä on eri tunnetuilla suunnittelijoilla omat osastonsa.

Pont Neuf -sillan vieressä oleva La Samaritaine on yksi tunnetuimpia ja hienoimpia tavarataloja. Se perustettiin vuonna 1870, ja viime vuosina se on läpikäynyt perusteellista remonttia, jonka valmistuttua tavaratalo siirtyy täysin nykypäivään.

France Today kertoo tavaratalojen historiasta ja muusta niihin liittyvästä englanniksi.

Carrousel du Louvre, Pyramide Inversee (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Keskeinen, helposti lähestyttävä ostoskeskus on 36 liikkeen Carrousel du Louvre.
Kuva: Cha già José /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ostoskeskukset

Osat Pariisin keskustasta ovat kuin yhtä ostoskeskusta, eikä siellä välttämättä tarvitse erikseen hakeutua ostos- tai kauppakeskuksiin. Huonoilla säillä ja muutenkin silloin kun haluaa lyhyessä ajassa tutustua suureen määrään ketjuliikkeitä ja muihin tunnettuihin liikkeisiin, ovat ostoskeskukset oivia oleskelupaikkoja.

Beaugrenelle (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lähellä Eiffelin tornia sijaitseva Beaugrenelle on yksi Pariisin suurimpia ja myös uusimpia ostoskeskuksia.

Keskeinen, helposti lähestyttävä ostoskeskus on 36 liikkeen Carrousel du Louvre [kartalla], joka nimensä mukaisesti on Louvren vieressä olevalla aukiolla. Sen yhteydessä on suuri Printemps-tavaratalo, mutta alue on hyvin turistivoittoinen ja etenkin viikonloput ja loma-ajat tuovat tänne tuhottoman määrän vierailijoita.

Toinen keskeinen ja myös vilkkaalla ostosalueella sijaitseva ostoskeskus on täysin uusittu Forum des Halles [kartalla], joka on myös sunnuntaisin avoinna.

Lähellä Eiffelin tornia sijaitseva Beaugrenelle [kartalla] on yksi Pariisin suurimpia ja myös uusimpia ostoskeskuksia. Siellä on peräti 150 liikettä, ja liikkeiden joukossa on kaikkein tunnetuimpia tuotemerkkejä.

Champs-Élysées on Pariisin tunnetuin katu, ja se on aina ollut tunnettu suurista ja hienoista liikkeistään. Sen varrella on useita pienehköjä ostoskeskuksia, joissa kuten muuallakin kadun varrella on mahdollista tehdä ostoksia myös sunnuntaisin.

Paris Digest esittelee lisää Pariisin ostoskeskuksia.

Tehtaanmyymälät ja outlet-keskukset

Pariisin keskustan lähellä oleva Marques Avenue [kartalla] on ostoskeskus, jossa on useita tehtaanmyymälöitä. Niiden joukossa on Niken tehtaanmyymälä, mutta keskuksessa on paljon muitakin, ja se on myös normaali ostoskeskus. Se sijaitsee melko lähellä Pariisin kuuluisia kirpputoreja (Les Puces de Saint-Ouen), ja keskuksen lähin metroasema on Mairie de Saint-Ouen. Keskus ei ole avoinna sunnuntaisin.

Vallee Village (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Varsinaisten outlet-keskusten kuningas Pariisin tienoilla on La Vallée Village.

Varsinaisten outlet-keskusten kuningas Pariisin tienoilla on La Vallée Village [kartalla]. Se on kokonainen outlet-kylä, jossa on 90 liikettä, ja siellä voi ostella tunnettujen merkkien tuotteita jopa 70 prosentin alennuksilla. Keskus on avoinna myös sunnuntaisin, ja vuodessa on vain muutama päivä, jolloin se ei ole avoinna.

Keskus sijaitsee lähellä Pariisin Disneylandia, ja sinne voi kulkea junalla jäämällä ensin pois Parc de Disneyland -pysäkillä, josta jatketaan RER A4 -junalla takaisin kohti Pariisia ja jäädään pois Val d’Europe -asemalla.

Helpointa Pariisista on kuitenkin mennä paikalle Shopping Express -bussilla, joka lähtee Louvren lähellä olevalta Place des Pyramides -aukiolta [kartalla] kahdesti päivässä (klo 9.30 ja klo 13). 25 euroa maksavat edestakaiset liput voi ostaa verkkosivujen kautta.

Yelp listaa lisää outlet-keskuksia.

Kirppu- ja antiikkitorit

Pariisin kirpputorien ja antiikkitorien ehdoton ykkönen on kehätien toisella puolella sijaitseva Les Puces de Saint-Ouen [kartalla], joka on avoinna la, su ja ma. Siellä on 1700 myyjää ja 1400 antiikkikauppiasta, ja sieltä voi löytää mitä tahansa. Paikalle pääsee kulkemalla metrolla Porte de Clignancourt -asemalle, jolta kävellään vartin ajan torialueelle. Aluetta esitellään perusteellisemmin päiväretkistä kertovassa osassa.

Keskustassa on kirpputoreja, joilla voi olla aika sekalaista tavaraa aina krääsästä antiikkiin ja keräilyharvinaisuuksiin. Yksi monipuolinen mutta monin tavoin myös vaatimaton ja täysin paikallishenkinen on Les Halles -alueella, sen metroaseman vieressä olevalla Place Joachim du Bellay -aukiolla [kartalla] pidettävä lauantai-kirpputori.

Place Joachim du Bellay -aukion kirpputori
Yksi täysin paikallishenkinen kirpputori pidetään lauantaisin Les Halles -alueella, sen metroaseman vieressä olevalla Place Joachim du Bellay -aukiolla.

Keskustan ulkopuolella viikonloppuisin pidettävä Vanves-kirpputori [kartalla] on erinomainen vierailupaikka kenelle tahansa. Eniten kaikenlaista siellä on la ja su ennen puoltapäivää, ja paikalle pääsee helpoiten kulkemalla metrolla asemalle “Porte de Vanves”.

Pariisissa tulee vastaan muitakin kirpputoreja, mutta ne ovat keskittyneet Saint-Oueniin ja muualla voi olla kirpputori pari kertaa vuodessa. Esimerkiksi Le Maraisin Square du Temple -aukiolla on toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa ja marraskuussa iso kirpputori.

Varsinaisia antiikkiliikkeitä Pariisissa on paljon, ja siellä on tienoita, joille kannattaa lähteä katselemaan antiikkia ja keräilytavaraa. Saint-Ouen on tietenkin paras osoite, mutta jos sinne asti ei tule lähdettyä, on keskustassakin muutama hyvä alue antiikkiostoksille.

Village Saint Paul [kartalla] on Saint-Paul -metroaseman vieressä oleva alue, joka ulottuu Rue de Rivolilta joelle. Siellä on lukuisia antiikkiliikkeitä, ja paras ajankohta vierailla siellä on viikonloppu, jolloin siellä on normaalia enemmän liikkeitä avoinna.

TimeOut esittelee lisää antiikkimyymälöitä ja kirpputoreja.

Aukio-oloajat ja yleiset vapaapäivät

Valintamyymälät ja muut suuremmat liikkeet ovat yleisesti avoinna ma–la klo 8–20. On olemassa valintamyymälöitä, kuten Carrefour Cityt, jotka ovat avoinna paremmin aukioloajoin ja myös sunnuntaisin (ma – la klo 7 – 22, su klo 9–22).

Suuret tavaratalot kuten Galeries Lafayette ovat avoinna (ma–la klo 9.30–20.30, su klo 11–20) nykyään myös sunnuntaisin. Myös ostoskeskukset ovat nykyään avoinna sunnuntaisin, ja tavalliset aukioloajat ovat suurin piirtein ne, jotka Galeries Lafayettellakin ovat. Sunnuntait ovat tietenkin oivia päiviä kirpputoreille, mutta myös lauantaisin on kirpputoreja. Niistä suurimmat ovat kehätien toisella puolella, minne kannattaa lähteä viihtymään moneksi tunniksi.

Pariisissa on jonkin verran Suomessa tuntemattomia juhlapyhiä, jolloin harvat paikat ovat avoinna ja jolloin kaupungilla liikkuu ihmisiä normaalia enemmän. Toukokuussa on useita pyhiä, joista vain vapunpäivä on lomapäivä Suomessa, ja tuntemattomia pyhäpäiviä ovat myös 14.7., joka on Ranskan kansallispäivä, 15.8. ja 11.11.

Viinejä hintoineen
Alkoholijuomat ovat baareissa samoissa hinnoissa kuin Suomessa, mutta kaupassa ne ovat selkeästi edullisempia.

Pääsiäisenä vain pääsiäismaanantai on yleinen lomapäivä, ja jouluna vain joulupäivä on pyhä. Muut pyhä- ja lomapäivät voi katsoa Time and Datesta.

Paris Info kertoo ostosten tekemisestä sunnuntaisin.

Hintataso, pankkiautomaatit ja maksukortit

Pariisi on niitä harvoja kaupunkeja, joissa vertailujen mukaan on kalliimpaa kuin Helsingissä. Ostosten tekeminen on siellä jonkin verran hintavampaa kuin kotimaassa, mutta tuotteet ovat usein luksusluokkaa ja muutenkin Pariisissa on paljon kaupan kalliita tuotteita. Tupakkatuotteet ovat hintavampia kuin Suomessa, ja tupakoitsijoiden kannattaa ottaa tupakkaa mukaan.

Alkoholijuomat ovat baareissa samoissa hinnoissa kuin Suomessa, mutta kaupassa ne ovat selkeästi edullisempia. Litran viiniä saa parilla kolmella eurolla, halvimmat viinat ovat kohtuullisissa hinnoissa mutta olut on kaupassakin hintavaa. Osa elintarvikkeista on hintavampia kuin Suomessa, mutta ne ovat korkealuokkaisia ja kaiken kaikkiaan elintarvikkeet ovat jossakin määrin kotimaata edullisemmissa hinnoissa ja hinta-laatusuhde on hyvä.

Pankkiautomaatteja on paljon, mutta jos majapaikka sijaitsee syrjäseudulla, kannattaa rahaa nostaa keskustasta. Kaikkein paras on tuoda kotimaasta ainakin satanen tai kaksi käteistä mukanaan, ja Pariisissa liikkuessa käteistä kannattaa olla mukana sekä pieninä seteleinä että kolikkoina, sillä niille tulee monissa paikoissa käyttöä. Lompakostaan kannattaa pitää jatkuvasti huolta, eikä sitä kannata ikinä laittaa paikkaan, josta se on helppo napata. Mukana ei kannata kantaa kaikkia kortteja ja rahoja, vaan on hyvä olla hätävaralle ainakin yksi maksukortti ja käteistä.

Maksukortit käyvät yleisesti, mutta on paikkoja, joissa ne eivät käy tai jotka laskuttavat kortilla maksamisesta ylimääräistä. Ikävien yllätysten välttämiseksi käteistä kannattaa aina pitää mukana muutama kymppi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Matkamuistojen hinnosta - Riemukaaren ja Eiffelin tykönä muistomyymälöiden hinnat ovat kalleimmat. Notre Damen vieressä on mukavia pieniä kojuja, jossa saa 3-5 eurolla kivan erillaisemman ja ehkä laadukkaamman muistoesineen. "Käteentyrkkääjiltä" saa tornin pienoismalleja eurolla. Pashminat ovat kojuissa edullisia, varsinkin Eiffelin tykönä. /srii

Tavarataloissa voi kätevästi hoitaa myös lounaan syömisen. Salaattia vanhojen varakkaiden pariisilaisrouvien kanssa. Tavarataloista löytää myös kohtuusiistit yleisövessat. /Amelie

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti