Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Karnevaalit
Nizzan karnevaalit kestävät noin kaksi viikkoa, jonka aikana kaupunki on täynnä värikkäitä paraateja, konsertteja, katujuhlia ja ennen kaikkea mitä mielikuvituksellisempiin asuihin pukeutuneita juhlijoita.

Tapahtumat ja esitykset

Nizzassa järjestetään pienempiä ja suurempia tapahtumia ympäri vuoden, kaupunki pitää hyvin kiinni perinteistään. Vuodenajasta riippuen voit mennä kuuntelemaan jazzin huippunimiä Jazzfestivaaleille, hankkia naamiaispuvun Mardi Gras -karnevaaleille tai mennä luistelemaan palmujen katveeseen.

Tapahtumakalenteri

Listaukset Nizzan tapahtumista löytyvät seuraavilta sivustoilta: http://eventful.com/nice/events | http://www.nice.world-guides.com/nice_events.html

Ooppera

Nizzan kulttuurielämään kuuluu kiinteästi Nizzan oopperatalo. Opéra de Nice sijaitsee Nizzan vanhassakaupungissa lähellä Cours Saleya, suuri Belle Époquen aikaan rakennettu oopperatalo on koko korttelin kokoinen ja hyvin näyttävä. Oopperatalossa on ympäri vuoden oopperaesityksiä ja lisäksi siellä järjestetään konsertteja ja muita esityksiä. Liput kannattaa ostaa etukäteen vähintään muutamaa päivää ennen esitystä.

Festivaalit ja karnevaalit

Nizzassa järjestetään eri vuodenaikoina myös paljon erilaisia festivaaleja ja juhlia. Tunnetuimmat näistä ovat varmasti helmikuiset Nizzan Mardi Gras -karnevaalit eli Carnaval de Nice sekä heinäkuussa järjestettävät Jazzfestivaalit. Jos haluat osaksi Mardi Gras'n juhlintaa tai päästä kuuntelemaan jazzia, niin matkan suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Näiden ja monien muidenkin suosittujen tapahtumien aikaan kaupunki täyttyy ihmisistä ja hotellihuoneita saattaa olla hyvin vaikea löytää.

Mardi Gras

Mardi Gras -karnevaalit ovat tärkeä tapahtuma ympäri Ranskaa, mutta Nizzassa järjestetään yhdet maan parhaimmista juhlista, joita voi verrata jopa New Orleansin kuuluisiin karnevaaleihin. Karnevaalit ovat talvikauden kohokohta ja ne kestävät noin kaksi viikkoa, jonka aikana kaupunki on täynnä värikkäitä paraateja, konsertteja, katujuhlia ja ennen kaikkea mitä mielikuvituksellisempiin asuihin pukeutuneita juhlijoita. Juhlat huipentuvat Mardi Gras -päivään (suom. rasvatiistai) eli laskiaistiistaihin, jonka jälkeen alkaa paastonaika.

Karnevaalien aikaan Nizzaan tulee juhlijoita ympäri Ranskaa ja maailmaa nauttimaan juhlahumusta sekä paikallisista herkuista, joita on tarjolla katuvarsien kojuissa ympäri kaupunkia. Monet tapahtumat ovat ilmaisia, mutta joihinkin paraateihin ja muihin tapahtumiin pitää ostaa pääsylippu.

Nizzan Jazzfestivaalit

Heinäkuussa Nizzassa järjestetään monenlaisia tapahtumia, mutta yksi on ylitse muiden. Nizzan Jazzfestivaalit järjestetään joka vuosi heinäkuussa ja ne ovat yhdet suurimmista ja arvostetuimmista jazztapahtumista maailmassa vetäen paikalle alan huippuja esiintymään. Festivaaleilla ovat esiintyneet maailman huippunimistä mm. BB King, Louis Armstrong, Miles Davis ja Ella Fitzgerald.

Jo 1940-luvulta lähtien järjestetyt Jazzfestivaalit pidetään roomalaisilla raunioilla Cimiezin kaupunginosassa. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa festivaaleilla kuultiin myös paljon mm. maailmanmusiikkia ja pophenkisempiä esiintyjiä, mutta nykyään festivaalit ovat taas palanneet jazzin pariin.

Muita festivaaleja

Musiikilla on tärkeä rooli Nizzan monilla muillakin festivaaleilla. Esimerkiksi heinä-elokuussa Cimiezin fransiskaaniluostarissa järjestetään konsertteja, samoin heinäkuussa Hengellisen musiikin festivaalien aikaan vanhankaupungin alueen monissa kirkoissa on pienempiä ja suurempia konsertteja. Marraskuussa MANCA-festivaaleilla (Musiques Actuelles Nice Côte D'Azur) taas on tarjolla lukuisten musiikkiesitysten lisäksi mm. erilaisia teatteri- ja tanssiesityksiä, taidenäyttelyitä ja elokuvanäytöksiä.

Joulu

Joulun aikaan Nizzan keskustaan Place Massénalle nousee joulukylä, jonka puisissa pikkumökeissä myydään perinteisiä käsitöitä ja lahjatavaraa, kuten hunajaa, laventelia ja kuuluisia santoneita eli jouluseimen hahmoja. Aukion palmujen katveessa on myös tuolloin luistinrata.

Teksti: Anniina Simula
2010/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti